Diabetische dermopathie: Ronde huidletsels door suikerziekte

Diabetische dermopathie: Ronde huidletsels door suikerziekte Diabetische dermopathie (suikervlekken) is een goedaardige huidaandoening met onbekende oorzaak die meestal tot stand komt bij patiënten met diabetes mellitus (suikerziekte). Patiënten met diabetes mellitus ervaren hierbij kleine, ronde, bruine atrofische huidletsels op de schenen. Diabetische dermopathie vereist geen specifieke behandeling, maar het is wel belangrijk dat patiënten hun bloedsuikerspiegel goed onder controle houden. De aandoening werd tot slot voor het eerst beschreven in de medische literatuur door de arts Melin in 1964.

Epidemiologie

Diabetische dermopathie is de meest voorkomende van diabetesgerelateerde huidaandoening. 30 tot 55% van de diabetici lijdt aan de huidaandoening.

Oorzaken van huidziekte door diabetes mellitus

De onderliggende oorzaak voor diabetische dermopathie is onbekend anno oktober 2020, hoewel het mogelijk gerelateerd is aan een lokaal thermisch trauma, een verminderde bloedstroom die een verminderde wondgenezing veroorzaakt of lokale onderhuidse zenuwdegeneratie. De aandoening is ook geassocieerd met andere microvasculaire complicaties (schade aan kleine bloedvaten) van diabetes mellitus zoals diabetische retinopathie (netvliesschade door diabetes mellitus), diabetische nefropathie (nierziekte door suikerziekte), diabetische neuropathie (zenuwschade door suikerziekte met pijn) en ook met aandoeningen aan de grote bloedvaten.

Risicofactoren: Slecht gecontroleerde bloedsuikerspiegel

Diabetische dermopathie komt vaker tot uiting bij patiënten met chronische diabetes mellitus die hun bloedsuikerspiegel slecht onder controle hebben. Ook ouderen met suikerziekte kampen vaker met de huidletsels. Soortgelijke huidletsels komen mogelijk ook tot stand bij patiënten zonder suikerziekte. De huidaandoening verschijnt dan meestal na een trauma of een letsel aan het gebied. Wanneer echter meer dan vier huidletsels aanwezig zijn, wijst dit meestal toch in de richting van diabetes mellitus.

Symptomen: Ronde huidletsels op de schenen

Locatie

Meestal verschijnen asymmetrische huidletsels op beide schenen. Zelden verschijnen de symptomen op de onderarmen, de buitenkant van de voeten, de dijen, de romp en de buik.

Uiterlijk

Patiënten hebben hierbij doffe paarse, roze of rode bultjes of vlekken op de huid. Mogelijk is er ook een verharding van de aangetaste huidgebieden, met een centrale inzinking of blaasvorming. De huidletsels ontwikkelen zich verder tot goed omschreven, kleine, ronde tot ovalen, atrofische verdonkerde huidletsels (atrofische littekens) met een diameter van minder dan 1 cm tot maximaal 2,5 cm. De intensiteit van de pigmentatie (huidverkleuring) komt overeen met de mate van atrofie, waarbij de donkerste letsels ook de meest atrofische zijn. De letsels zijn voorts asymptomatisch (veroorzaken geen andere symptomen).

Diagnose en onderzoeken

De arts stelt de diagnose meestal op basis van de klinische kenmerken. Slechts zelden is een huidbiopsie nodig om andere aandoeningen uit te sluiten. De klinische differentiaaldiagnose omvat gepigmenteerde purpurische dermatitis, stasis dermatitis (huidziekte met pijn en zwelling aan het been) en vroege letsels van necrobiosis lipoidica (huidziekte met letsels en zweervorming).

Behandeling van diabetische dermopathie

De letsels van diabetische dermopathie veroorzaken geen klachten, en daarom is een behandeling niet vereist. De patiënt gebruikt indien nodig cosmetische camouflage om het uiterlijk van de huidletsels te verbergen. De arts behandelt voorts de huidaandoening door het behandelen van het onderliggend probleem, namelijk suikerziekte. Het is namelijk belangrijk dat patiënten hun bloedsuikerspiegel onder controle houden.

Prognose van huidaandoening bij suikerziekte

Elke individueel huidletsel duurt gemiddeld 18-24 maanden, alvorens te vervagen tot minimaal atrofische vlekken of volledig te verdwijnen. In sommige gevallen verdwijnt de bruinachtige kleur en wordt deze vervangen door een lichtere huidskleur. Naarmate oudere huidletsels verdwijnen, verschijnen weer nieuwe letsels.

Preventie van letsels op huid van scheenbenen

Het is belangrijk dat patiënten de huid voldoende vochtig houden door het regelmatig aanbrengen van een vochtinbrengend middel. Voorts is het verstandig om letsels aan de scheenbenen te voorkomen omdat dit mogelijk de incidentie van bepaalde letsels vermindert.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Scleroedema diabeticorum: Verharde en verdikte huidScleroedema diabeticorum: Verharde en verdikte huidScleroedema diabeticorum is een bindweefselaandoening die optreedt bij sommige patiënten met slecht gecontroleerde diabe…
Diabetische blaren: Huidblaren bij diabetes mellitusDiabetische blaren: Huidblaren bij diabetes mellitusPatiënten met diabetes mellitus (suikerziekte) krijgen soms te maken met blaren op de huid, gekend als ‘diabetische blar…
Diabetische stijve hand syndroom: symptomen en behandelingDiabetische stijve hand syndroom: symptomen en behandelingHet diabetische stijve hand syndroom, ook wel geschaard onder 'beperkte gewrichtsbeweeglijkheid' ('limited joint mobilit…
Necrobiosis lipoidica: Huidziekte met letsels & zweervormingNecrobiosis lipoidica: Huidziekte met letsels & zweervormingNecrobiosis lipoidica (NL) is een zeldzame, chronische huidziekte waarbij om onbekende redenen een afbraak van bindweefs…

Sauna: Voordelen voor gezondheid van regelmatig saunabadenSauna: Voordelen voor gezondheid van regelmatig saunabadenHet bezoek aan een sauna is al duizenden jaren bekend. Het regelmatig nemen van een sauna is uitstekend voor de gezondhe…
Stijve vingers: oorzaken en behandeling van stijve vinger(s)Stijve vingers: oorzaken en behandeling van stijve vinger(s)Een stijve vinger of meerdere stijve vingers is een vervelende klacht. Soms gaan stramme vingers gepaard met verkrampte…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 1 augustus 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Diabetes en de huid, https://www.huidinfo.nl/d/diabetes/
  • Diabetic dermopathy (“shin spots”) and diabetic bullae (“bullosis diabeticorum”) at the same patient, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4641298/
  • Diabetic dermopathy (Pigmented pretibial patches of diabetes mellitus), https://www.dermatologyadvisor.com/home/decision-support-in-medicine/dermatology/diabetic-dermopathy-pigmented-pretibial-patches-of-diabetes-mellitus/
  • Diabetic dermopathy, https://bjd-abcd.com/index.php/bjd/article/viewFile/24/63
  • Diabetic dermopathy, https://en.wikipedia.org/wiki/Diabetic_dermopathy
  • Diabetic dermopathy, https://www.skinsight.com/skin-conditions/adult/diabetic-dermopathy
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.