Implantaten vervangen natuurlijke tanden en kiezen het best

Implantaten vervangen natuurlijke tanden en kiezen het best Implantaten: Het is nog niet zo lang geleden dat mensen als ze problemen hadden met tanden en kiezen dan maar hun hele gebit lieten trekken. Enkele tientallen jaren geleden was dat zelfs nog heel gewoon. Vervolgens kregen ze dan een kunstgebit, wat hen vaak de nodige problemen opleverde. Implantaten maken dat mensen veel beter kunnen eten. Maar het aanbrengen van implantaten is nog een redelijke ingreep. Niet goed kunnen eten, een klepperend gebit, pijn als er iets onder het gebit kwam en een wat minder fraai uiterlijk waren het gevolg. Tegenwoordig zijn er implantaten om dit probleem op te lossen. Maar ook daar is niet alles goud wat er blinkt.

Gezonde eigen tanden en kiezen nog altijd het best

Gezonde tanden en kiezen zijn vanzelfsprekend nog steeds het best. Goede mondhygiëne met poetsen, flossen en gebruik van tandenstokers en niet te veel zuur waardoor het glazuur afslijt zijn daarvoor belangrijk. Daarbij hoort natuurlijk ook regelmatig tandartsbezoek. Toch zijn er mensen die ondanks dat toch een aantal tanden of kiezen missen of moeten gaan missen. In dat geval zijn implantaten de beste vervanging. In dat geval wordt een schroefje van titanium in de kaak geplaatst en daarop komt dan een kunsttand of een kunstkies. Wie helemaal geen tanden meer heeft kan ook een heel klikgebit laten plaatsen. In dat geval worden een aantal implantaten in de kaak gezet waarop het gebit komt te zitten. Voor mensen die al tientallen een kunstgebit hebben is dit een complete verademing. De drager van een kunstgebit heeft namelijk zes keer minder kauwvermogen als iemand die zijn eigen gebit nog heeft. Als die persoon in kwestie dan een klikgebit krijgt kan hij of zij opeens vele malen beter kauwen. Dat is veel beter voor maag en darmen.

Gevaar voor infectie

Een implantaat kan vrij gemakkelijk geplaatst worden onder plaatselijke verdoving. Het conisch gevormde buisje van titanium voorzien van een schroefdraad wordt in de kaak gezet en normaal gesproken is het kaakbot na 6 weken stevig genoeg om er een kliksysteem op te zetten. Fabrikanten willen overigens zo snel mogelijk dat het implantaat vastgroeit en komen daarom steeds met nieuwere methoden. Zo maken ze het oppervlakte bijvoorbeeld heel erg ruw. Het gevaar is dan echter dat er ontstekingen ontstaan en die zijn aan zon constructie niet te behandelen. Daardoor is er naast ongemak en pijn ook nog eens het verlies van het implantaat. Het voorkomen van zon infectie is dan ook erg belangrijk. Het tast namelijk het bot aan en dat zorgt ervoor dat het implantaat los komt te zitten als er niet direct behandeling volgt. Het voorkomen van zon infectie kan overigens wel. Zo moet de mond eerst al infectievrij zijn als het implantaat wordt aangebracht. Verder is het van groot belang om de mond daarna heel goed schoon te houden.

Ook om kronen te plaatsen

Het implantaat is ook een goede manier om kronen te plaatsen als er geen goede wortels meer aanwezig zijn. Vroeger werd er dan een plaatje gemaakt, maar ook daar kleefden dezelfde nadelen aan als aan een kunstgebit. Later maakte die methode plaats voor de brug. Daarvan is het nadeel dan weer dat de goede tanden of kiezen aan beide kanten wel geslepen moeten worden. Met het implantaat hoeft echter niets beschadigd te worden. Op het titanium schroefje komt dan een porseleinen tand die heel echt lijkt.

Vergoeding door de ziektekostenverzekering

Het hangt van iemands ziektekostenverzekering af of de zorgverzekeraar de kosten voor zon individueel implantaat vergoedt. Mensen met een klikgebit die serieuze problemen hebben met de losse prothese kunnen wel rekenen op een vergoeding uit de basisverzekering.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Implantaten gebit, hoe worden ze geplaatst?Implantaten gebit, hoe worden ze geplaatst?Implantaten geven u een mooi gebit maar het is geen los kunstgebit. De implantaten worden in de kaak aangebracht met een…
Uw tandarts zorgt voor een mooier gebitUw tandarts zorgt voor een mooier gebitHet kan heel vervelend voor u zijn wanneer u iets aan uw gebit moet laten doen. Soms is het zelfs noodzakelijk dat alle…
Het klikgebit: een beter soort kunstgebitHet klikgebit: een beter soort kunstgebitEen kunstgebit is een soort schrikbeeld: zo'n setje tanden wat 's nachts in een glaasje water op het nachtkastje staat.…
Overgaan van een kunstgebit naar een klikgebitEen kunstgebit verliest in de loop van de jaren zijn houvast doordat vooral de onderkaak slinkt. Een nieuw kunstgebit is…

Wilt u klaar zijn voor de zon? Bezoek een zonnestudio!Een mooie bruine huidskleur, dat wilt toch iedereen wel? Als u dat mooie bruine kleurtje van de zomer wilt behouden zit…
Abces aan de tanden: symptomen & behandeling tandabcesAbces aan de tanden: symptomen & behandeling tandabcesOok al word je geplaagd door tandpijn, toch overkomt het je wel eens om een bezoek aan de tandarts uit te stellen. Nocht…
Reacties

E. Tiemessen, 28-10-2013
Mijn bovengebit bestaat uit kronen om puntjes van eigen tanden en eigen hoektanden, kiezen zijn getrokken in het verleden. Kronen raken regelmatig los.

Mijn onder gebit bestaat uit enorm afgesleten eigen tanden (van knarsentanden 's nachts) en een kies met gouden kroon, een gevulde slechte kies, een kroon om kies en diverse ontbrekende getrokken kiezen.

Wat is de beste oplossing: klikgebit of (weinig steunpunten voor opbouw)
Liever geen kunstgebit in de zin van geklapper in mijn mond!. Reactie infoteur, 30-10-2013
Ik ben geen tandarts dus ik zou daar gewoon een specialist naar laten kijken. Die komen dan wel met de beste oplossing.

Salima, 23-06-2013
Hoi, ik 35 jaar en uit natuur heb ik heel weinig tanden, op de bovenkaak heb 3 gewone tanden en ik heb nog 3 melk tanden dus totaal boven kaak met 6 tanden en allemaal uit elkaar. Nu wil ik het allemaal weg halen voor een kunstgebit is dat verstandig? Reactie infoteur, 25-06-2013
Je eigen tanden behouden is altijd de beste optie, tenzij dat gevaren met zich meebrengt voor je gezondheid. Maar dat kan je tandarts denk ik het beste beoordelen.

Ashley, 26-08-2011
Hoi, ik heb een scheve voortand maar is wel gewoon gezond kan ik deze laten vervangen door een rechte kunsttand? Reactie infoteur, 26-08-2011
Het is natuurlijk wel wat zonde om iets wat gezond is te laten vervangen door iets van kunst, maar natuurlijk is dit mogelijk. Ik zou me laten voorlichten door een goed tandarts die is gespecialiseerd in implantaten.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 17-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.