Overgaan van een kunstgebit naar een klikgebit

Een kunstgebit verliest in de loop van de jaren zijn houvast doordat vooral de onderkaak slinkt. Een nieuw kunstgebit is dan niet altijd een goede oplossing omdat de kaak al te ver geslonken is. Een slecht zittend gebit kan dan heel vervelend zijn bij het praten maar vooral bij het lachen of bijvoorbeeld in een appel bijten wat meestal niet meer zal lukken. Een oplossing is dan om over te gaan op een klikgebit dat met implantaten in de mond wordt vastgeklikt. Een klikgebit heeft veel voordelen ten opzichte van een kunstgebit.

Niet meer naar feestjes

Een gebit is voor een groot deel gezichtsbepalend. Bij een slecht zittend gebit komt het zelfs voor dat mensen een gewoon sociaal leven vermijden en bijvoorbeeld niet meer naar een feestjes gaan of andere contacten uit de weg gaan. Een slecht zittend gebit kan ook gezondheidsklachten veroorzaken doordat voedsel onvoldoende wordt gekauwd of bepaalde ingrediënten niet meer worden genuttigd. Tevens kan bij een loszittend kunstgebit de kaak versneld slinken met gevolg dat diepe mondhoekplooien of ingevallen wangen kunnen ontstaan.

Geklungel met kleefpasta bij kunstgebit

Zo vinden vele honderdduizenden dragers van kunstgebitten problemen met het dragen daarvan. Niet alle problemen zijn daarbij even groot maar veel dragers hebben toch ernstige klachten. Maar wie wil daarmee te koop lopen? Toch verliest menigeen zelfvertrouwen door het geklungel met kleefpasta en het voortdurend rekening houden dat er iets onaangenaams kan gebeuren bij het praten, lachen of tijdens de maaltijd. Ook zijn pijnlijke rode mondhoeken of geïrriteerd tandvlees geen pretje.

Klikgebit vastgeklikt aan implantaten

Gelukkig is er voor al die problemen een oplossing namelijk een klikgebit. Een klikgebit of klikprothese is een gebit dat in de mond wordt vastgeklikt aan implantaten. Implantaten zijn een soort kunstwortels die er uit zien als schroefjes die gemaakt worden van lichaamsvriendelijk materiaal zoals bijvoorbeeld titanium. In de onderkaak worden meestal twee implantaten bevestigd en in de bovenkaak vier wat mede afhankelijk is van de conditie van het bot in die kaak. Implantaten worden onder plaatselijke verdoving door een ervaren tandarts in de kaak geplaatst.

Minder plaatwerk

Het klikgebit bestaat uit een plaatje waarop de kunsttanden zijn bevestigd. Er is echter een groot verschil met een kunstgebit dat een veel groter plaatwerk heeft om voldoende houvast te hebben wat bij een klikgebit niet nodig is omdat het klikgebit op de implantaten is vastgeklikt. Een groot voordeel daarbij is ook dat het gehemelte vrij blijft waardoor de smaak volledig behouden blijft. Het klikgebit is eigenlijk enigszins vergelijkbaar met een zogenaamde brug hoewel een brug niet uitneembaar is en een klikgebit wel. Het is overigens makkelijk te verwijderen om schoon te maken wat gewoon met een tandenborstel kan gebeuren.

Betrekkelijk simpele behandeling

Bij een goede gebitsprothese hebben bacteriën geen kans. Het maken van een prothese is precisiewerk dat in een laboratorium onder de microscoop gebeurt zodat de overgang tussen het gebit en het tandvlees zeer nauwgezet aansluit. In het toepassen van implantaten zijn geheel nieuwe technieken ontstaan. Wat voorheen een zware ingreep was is tegenwoordig een betrekkelijk simpele behandeling. Meestal worden in twee bezoeken van ongeveer dertig minuten de implantaten geplaatst. Zodra deze na twee tot drie maanden voldoende in de kaak zijn vastgegroeid kan het klikgebit voor de eerste keer worden bevestigd.

Voordelen van een klikgebit op een rijtje

 • Opnieuw bezit van een volledig aantal tanden en kiezen.
 • Betrouwbaarheid bij het praten, kauwen en lachen.
 • Geen geklungel meer met kleefpasta.
 • Geen gebit meer op het nachtkastje
 • Geen plaatwerk meer tegen het gehemelte.
 • Het behouden of terugkeren van de smaak.
 • Geen problemen meer met het kauwen.
 • Geen verder slinken van de kaken.
 • Geen ingevallen gezicht.
 • Natuurlijke uitstraling bij het praten en lachen.
 • Makkelijk losmaken om schoon te maken.
 • Meer leefgenot door prettig voelen.
 • Betere ondersteuning aan de lippen en de wangen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het klikgebit: een beter soort kunstgebitHet klikgebit: een beter soort kunstgebitEen kunstgebit is een soort schrikbeeld: zo'n setje tanden wat 's nachts in een glaasje water op het nachtkastje staat.…
Gebitsprothese: kosten en vergoedingGebitsprothese: kosten en vergoedingEen gebitsprothese, ook wel een kunstgebit genoemd, is ter vervanging van verloren gegane tanden en kiezen. Dit kan in d…
Implantaten gebit, hoe worden ze geplaatst?Implantaten gebit, hoe worden ze geplaatst?Implantaten geven u een mooi gebit maar het is geen los kunstgebit. De implantaten worden in de kaak aangebracht met een…
Loszittend ondergebit: 'Klikgebit in één dag' werktLoszittend ondergebit: 'Klikgebit in één dag' werktNu de mondzorg en de voorlichting over het behoud van een goed gebit steeds beter wordt, hebben we allemaal een betere k…
Hoe verbeter ik mijn conditie?Hoe verbeter ik mijn conditie?Wil je je conditie gaan verbeteren omdat je conditie verminderd is de afgelopen jaren? Lees dan hieronder hoe je dit kan…
Bronnen en referenties
 • Wellnesskliniek.com
 • Implantaat.nl
 • Tandarts-zorg.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 12-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.