Gebitsprothese: kosten en vergoeding

Gebitsprothese: kosten en vergoeding Een gebitsprothese, ook wel een kunstgebit genoemd, is ter vervanging van verloren gegane tanden en kiezen. Dit kan in de onder-of bovenkaak zijn, of in beide kaken. Wat zijn de kosten en wat wordt er vergoed door de zorgverzekeraar?

Gebitsprothese

Wanneer kiezen en tanden vervangen worden door kunstmatig materiaal, spreekt men van een gebitsprothese. Er wordt ook wel gesproken van een kunstgebit. Een gebitsprothese wordt gebruikt wanneer de eigen tanden en kiezen los staan of eruit vallen. Dit is vaak het gevolg van een ontsteking aan de tanden, kiezen en/of het tandvlees. Een gebitsprothese kan voor bedien kaken nodig zijn, of voor slecht één van de kaken.

Met een gebitsprothese kan zowel de functie, alsmede het uiterlijk van het gebit verbeterd worden. Vaak is men geneigd de hand voor de mond te houden of helemaal niet meer te lachen, wanneer er sprake is van een zeer slecht gebit. Ook het eten gaat vaak moeizaam. Bij ernstige klachten is het soms alleen nog maar mogelijk om vloeibaar voedsel tot zich te nemen.

Voordat een gebitsprothese wordt gemaakt, wordt er een afdruk van de boven-en onderkaak gemaakt, of indien van toepassing, alleen van één van beiden kaken. Het maken van de afdruk is pijnloos, er wordt gebruik gemaakt van een soort cement dat in de mond wordt gebracht. Tevens wordt er een beetregistratie gemaakt om te beoordelen hoe de kaken zich op elkaar sluiten. Wanneer de afdruk met beetregistratie klaar is, zal deze naar het tandtechnisch laboratorium worden gestuurd. Hier wordt er een pasprothese gemaakt. De pasprothese wordt in de kaak aangebracht. Er kan beoordeeld worden of deze goed zit. Alle aanpassingen qua vorm, grootte, kleur tanden etc zijn nog mogelijk.

Wanneer de pasprothese naar wens is, wordt er aan de hand van deze pasprothese een goed passend gebitsprothese gemaakt. De tanden en kiezen worden door een tandarts of door de kaakchirurg onder verdoving getrokken. Meestal zijn hier meerder zittingen voor nodig, tenzij de patiënt nog maar weinig eigen tanden of kiezen heeft. De gebitsprothese wordt bij voorkeur direct na het trekken van de laatste tanden of kiezen aangebracht. Soms betreft dit eerst een tijdelijk gebitsprothese. De eerste tijd zal men erg moeten wennen aan de gebitsprothese. Er kunnen wondjes ontstaan en pijn gevoeld worden. Na verloop van tijd kan de gebitsprothese niet meet goed passend zijn. Deze zal dan aangepast moeten worden. Het niet goed passen na verloop van tijd komt mede door het slinken van de kaak.

Wat kost een gebitsprothese?

Een gebitsprothese kan rechtstreeks op de kaak worden aangebracht, of middels een kliksysteem. Dit wordt ook wel een klikgebit genoemd. Een klikgebit wordt vastgezet op implantaten, die in het bot zijn aangebracht. Het inbrengen van implantaten gebeurt bij de kaakchirurg. Het voordeel van implantaten is dat een klikgebit er steviger op vast zit. Bovendien zal de kaak minder snel slinken, waardoor het uiterlijk van de mond mooier blijft. De kosten van een klikgebit liggen veelal hoger vanwege de dure implantaten.

  • Een klikgebit kost tussen de 3.000 en 3.300. Dit is exclusief de implantaten die nodig zijn om het klikgebit op vast te zetten.
  • Een normaal gebitsprothese kost tussen de 1.100 en 1.500.

De prijzen zijn per prothese, dus voor de onder of de bovenkaak. Wanneer er voor bedien kaken een gebitsprothese nodig is, dan moet men bovenstaande prijzen verdubbelen.

Vergoeding door zorgverzekeraar

De vergoeding door de zorgverzekeraar zijn bij een gebitsprothese 75%. Deze vergoeding valt onder de basisverzekering. De eigen bijdrage is vaak 25% of 250,- tenzij deze onder een aanvullende verzekering valt. Voor een klikgebit is de eigen bijdrage ook vaak 250,-. Wanneer een klikgebit door de verzekeraar wordt afgekeurd, dan zullen de kosten voor de patiënt zelf zijn. Echter, in de meeste gevallen wordt een (klik)gebit goedgekeurd.

Wanneer een gebitsprothese door een kliniek wordt aangepast, moet men er goed op letten dat deze de kosten ook bij de zorgverzekeraar kan en wil declareren.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Garantie bij de tandartsGarantie bij de tandartsGarantie is niet zo vanzelfsprekend bij een tandarts. Juridisch gezien heeft een tandarts een inspanningsverplichting, g…
Wat kost een kroon plaatsen?Wat kost een kroon plaatsen?Door de besparingen in de medische zorg van de laatste jaren, komen steeds meer kosten voor eigen rekening. In de basisv…
Slim omgaan met je ziektekostenverzekering is geld besparenSlim omgaan met je ziektekostenverzekering is geld besparenEen ziektekostenverzekering ofwel zorgverzekering kost je flink wat geld elke maand. Het is daarom zaak om er zo slim mo…
Zorg tijdens je studie, zorgverzekering en huisartsZorg tijdens je studie, zorgverzekering en huisartsAls student is gezondheidszorg misschien niet je eerste prioriteit, maar het is wel van groot belang. Wanneer je gaat st…

Gezondheid: WagenziekteGezondheid: WagenziekteDe vakantieperiode is weer aangebroken en behalve dat dit een prettige periode is, komt bij de autovakantie ook wagenzie…
Een goede dokter: hoe weet je of je een goede dokter hebtEen goede dokter: hoe weet je of je een goede dokter hebtIedereen die ziek is, wil graag bij de beste dokter op consult. Maar hoe weet je bij welke dokter je moet zijn? Tegenwoo…
Bronnen en referenties
  • http://www.wellnesskliniek.com/nl/kunstgebit-klikgebit
  • http://www.praktijkjorritsma.nl/kosten-en-vergoedingen.html
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 17-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.