Gezondheid: Wagenziekte

Gezondheid: Wagenziekte De vakantieperiode is weer aangebroken en behalve dat dit een prettige periode is, komt bij de autovakantie ook wagenziekte om de hoek. Relatief veel kinderen hebben er last van, maar ook volwassenen ontkomen er niet aan. Wat is het en wat kan je er aan doen?

Wat is wagenziekte?

Wagenziekte wordt eigenlijk heel simpel veroorzaakt door het schommeleffect in de auto. Waar de een het ligt schommelende effect prettig vindt, omdat het iets weg heeft van het (veilige) gevoel in de baarmoeder, heeft de ander er alleen maar last van.
Men gaat er vanuit dat de hersenen tegengestelde berichten binnen krijgen en je hersenen als het ware van slag raken. Je evenwichtsorgaan is van de wijs, want jij beweegt niet maar de omgeving wel.

Kinderen

Omdat bij kinderen tot ca. 10 jaar het evenwichtsorgaan nog niet uitontwikkeld is, is de kans groter dat kinderen van deze leeftijd last hebben van wagenziekte.

Signalen

De eerste signalen ontvang je als er een algehele duf- en lamlendigheid ontstaat, soms gapen en een vervelend, soms draaierig, gevoel in de onderbuik. Dit zal meestal tot misselijkheid leiden en kan ontaarden in daadwerkelijk overgeven.
Als je als volwassene zelf last hebt gehad van wagenziekte of je hebt last hebt van migraine of een allergie dan is de kans groter dat eventuele kinderen hier ook last van hebben.

Voorkomen

Zelf aanpakken

Helemaal voorkomen lukt niet altijd, maar je kunt er wel van alles aan doen om de kans te verkleinen. Dit heeft enerzijds met je voeding te maken en anderzijds met alle randvoorwaarden waarmee je in de auto stapt.

Een aantal zaken waar je op kunt letten om de kans op wagenziekte te verkleinen:
  • Voor kinderen is het in de nacht rijden prettiger. Het in de war brengen van het evenwichtsorgaan is dan vele malen kleiner, bovendien de kans dat jonge kinderen dan slapen is vele malen groter.
  • Een lichte maaltijd voordat je vertrekt is goed. Vooral geen lege magen, maar tussendoor eten is in de auto weer niet goed. Stop even en geef gezonde broodjes en wat drinken, geen vette hap, koolzuurhoudende drank of alcohol!
  • Allerlei sterke geuren in de auto vermijden. Dit varieert van rooklucht, tot vette hap lucht, tot zware parfums.
  • Ventileer goed in de auto. Dit kan de airconditioning zijn, maar een open raam is ook prima.
  • Hoe minder je in de auto zelf moet bewegen, hoe beter. En dan kunnen de landelijke weggetjes wel mooi zijn, om de kans op wagenziekte te verkleinen zijn de doorgaande autowegen beter.
  • Je ziet wel eens bij kinderen dat er stevig ruzie gemaakt wordt achterin de auto. Probeer dit te voorkomen. Iedere vorm van stress stimuleert wagenziekte. Zorg dus voor voldoende spelletjes, eventuele filmpjes of ander vermaak (geen leesboekjes, want dat kan het proces weer verergeren).

Medicijnen

Natuurlijk kan je ook naar de medicijnen grijpen, maar als je het op een natuurlijke manier kunt voorkomen of beperken is dat natuurlijk altijd beter. De apotheek heeft verschillende middelen te koop, waarvan een gedeelte specifiek voor kinderen is.
Via de homeopaat of reformhuis zijn er natuurlijk ook homeopathische middelen te koop. Maar welke je ook neemt, verwacht geen wondermiddel en zelf alles doen om het te voorkomen welke ook in combinatie met medicijnen beter.

Andere vervoersmiddelen

Hoewel de auto de grootste veroorzaker is, kunnen andere vervoersmiddelen wagenziekte veroorzaken. Denk hierbij aan de bus of de trein. Het beste is zover mogelijk vooraan te zitten en vooral niet achterstevoren rijden. Het vliegtuig is bij de vleugels het meest stabiel en de boot midden op het achterdek.

Tot slot

Als je misselijkheid aan voelt komen, kan liggen – als er een mogelijkheid voor is – wel eens helpen. En als iemand dan toch moet overgeven … zorg dan dat je kotszakjes en vochtige tissues bij je hebt. Maar ook hier geldt … voorkomen is beter dan genezen.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wagenziekte: wat kun je tegen wagenziekte doen?Wagenziekte: wat kun je tegen wagenziekte doen?Wagenziekte komt vooral voor bij kinderen die in de auto of de bus zitten. Volwassenen hebben veel minder last van wagen…
Wagenziekte of reisziekte bij kinderenVeel Nederlanders zullen deze zomer weer van de auto gebruik maken om met hun auto de vakantiebestemming te bereiken. He…
Wagenziek, wat nu?Wagenziek, wat nu?Misschien ken je het wel. Het is vakantie en je moet lang in de auto of de bus zitten. Op een gegeven moment word jij of…
Bewegingsziekte, wagenziekBewegingsziekte, wagenziekBewegingsziekte is er in verschillende vormen. Zo heb je luchtziekte, zeeziekte, en iets waar veel mensen last van hebbe…

Beugel voor volwassenenBeugel voor volwassenenEen beugel bij een volwassene: het is iets dat steeds meer gezien wordt. De volwassene kan soms erg onzeker zijn over zi…
Gebitsprothese: kosten en vergoedingGebitsprothese: kosten en vergoedingEen gebitsprothese, ook wel een kunstgebit genoemd, is ter vervanging van verloren gegane tanden en kiezen. Dit kan in d…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 18-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.