Implantaten gebit, hoe worden ze geplaatst?
Implantaten geven u een mooi gebit maar het is geen los kunstgebit. De implantaten worden in de kaak aangebracht met een kunstwortel. De kunstwortel groeit vast in de kaak en zit dus net zo vast als uw eigen tanden. Implantaten zijn sterker dan een kunstgebit. In 96% van de gevallen functioneren implantaten na tien jaar nog steeds probleemloos. Voor de implantaten in de bovenkaak betreft het 93%. De kunstwortels of implantaten zijn ongeveer even lang als een gewone tandwortel. Om implantaten te plaatsen moet het eigen gebit getrokken worden. Hoe worden implantaten ingebracht?
Wilt u implantaten omdat uw eigen gebit niet meer te redden is?
Implantaten vervangen de echte wortels waardoor een optimale stevigheid behaald wordt. Dit komt het dichtste in de buurt van de sterkte van eigen tanden en kiezen en het ziet er mooi uit. Soms wordt er slechts een implantaat geplaatst, om een tand of kies te vervangen maar regelmatig wordt ook het hele gebit vervangen door implantatie. Hoe gaat implantatie van implantaten in zijn werk?
Implantaten laten plaatsen
Implantaten lijken een beetje op schroeven die van binnen hol zijn. Soms hebben ze een keramisch laagje. Als ze geplaatst zijn moeten ze eerst aan het bot vastgroeien of ermee vergroeien, dan pas kan er kracht op gezet worden. Ze zijn gemaakt van titanium en dit wordt door het kaakbot gelukkig goed verdragen. Titanium is namelijk een metaal wat door het menselijk lichaam niet wordt afgestoten. Implantaten worden in de kaak gezet om er kronen op te plaatsen of om er een gebitsprothese of bruggen op vast te zetten. Het in de kaak schroeven van implantaten gebeurt vaak onder plaatselijke verdoving.
- De (tandarts) geeft plaatselijke verdoving of een lichte narcose.
- Het tandvlees wordt open gelegd.
- Er worden gaatjes in het kaakbot geboord.
- De implantaten worden in het bot geschroefd of getikt.
- Het tandvlees wordt gehecht.
Er zijn twee manieren om implantaten te plaatsen:
- De implantaten steken uit het tandvlees (iets meer kans op infectie). De kronen of bruggen kunnen geplaatst worden zodra het implantaat voldoende gehecht is.
- De implantaten worden onder het tandvlees weggewerkt. Als ze voldoende aan de kaak gehecht zijn wordt het tandvlees plaatselijk weer opengemaakt om de kronen of bruggen en dergelijke erop te bevestigen
Na de plaatsing van implantaten
Het duurt ongeveer 3 tot 6 maanden voordat de implantaten voldoende aan het bot gehecht zijn. In die tijd moeten de nog kwetsbare implantaten de tijd hebben om aan het bot te hechten en dus mag u geen harde dingen eten.
- Kort na de behandeling kan de mond (het tandvlees) pijn doen. U kunt pijnstillers krijgen en u krijgt antibiotica om te voorkomen dat u infecties krijgt.
- Een paar weken wordt zachte voeding aangeraden.
- U moet sterke druk op de implantaten met zorg vermijden.
- Er wordt een tijdelijke prothese op de implantaten geplaatst, zodat u wel een kauwfunctie heeft.
- Later krijgt u de definitieve kronen of bruggen. Soms moet hiervoor een randje tandvlees worden weggesneden, wat natuurlijk weer onder verdoving plaatsvindt.
Vergoeding implantaten
Hoe het met de vergoeding via de verzekering zit voor implantaten kunt u het beste vooraf informeren bij uw verzekering. Er is in elk geval sprake van een eigen risico. Ook is het afhankelijk van het soort constructie gebruikt wordt om uw gebit te herstellen. Overleg dus met uw tandarts wat de mogelijkheden zijn en wat de kosten voor u zullen zijn.
Lees verder
Reacties
Iepie Dorenbos, 23-10-2009
Hartelijk dank voor uw antwoord. Ik rook heel weinig, maar had niet in de gaten dat roken zo slecht is voor implantaten. Mijn voornemen is dan ook om helemaal te stoppen.
Reactie infoteur, 23-10-2009
Veel succes.:) Het zal uw leven in veel opzichten verbeteren.
Iepie Dorenbos, 08-10-2009
Kan een implantaat die los gaat zitten ook weer vast worden gezet, heb drie jaar een implantaat door druk gaat pijn doen met kauwen.op foto is niet te zien dat hij los zit.kan er ook iets anders aan de hand zijn.en kan dat gerepareerd worden.ben erg bang voor uithalen en zonder tand lopen
Reactie infoteur, 08-10-2009
Het kan voorkomen dat een implantaat gaat loszitten of niet goed vastgroeit. Niet goed vastgroeien is echter zeldzaam. Risicofactoren voor het ontstaan van loszittende implantaat zijn: roken (slechte doorbloeding), onvoldoende verzorging van de mond, belasting van het implantaat in een te vroeg stadium… Als een implantaat los zit en niet (meer) vast kan groeien, kan het vrijwel altijd vervangen worden. Het bot moet dan wel eerst genezen. Als u rookt, probeer dan echt te stoppen. U kunt uw vragen om meerdere redenen het beste aan de behandelend arts voorleggen. Ik wens u veel succes.