Implantaten Operatie
Negatieve ervaringen met een tandarts kunnen leiden tot een panische angst voor deze dokter. Dit kan heel wat negatieve gevolgen hebben voor het gebit. Slechte mondhygiëne kan leiden tot parodontitis. Bij niet behandeling kan dit leiden tot het verlies van het gebit waardoor de noodzaak van een implantatenoperatie zich opdringt.
Parodontitis
Ontsteking van het tandvlees of parodontitis is niet zo onschuldig omdat het ervoor kan zorgen dat er infecties ontstaan in de rest van je lichaam. Men ontwikkelt een grotere kans op infarcten en longontstekingen. Het niet behandelen van ontstoken tandvlees kan leiden tot het verlies van je gebit.
Mondhygiëne
Een goede mondhygiëne voorkomt tandplak maar ook het opstapelen van ongewenste bacteriën en een slechte adem (1 op de zeven personen heeft last van een slechte adem). Een tongschraper kan je helpen om je van je slechte adem af te helpen. Je plaatst het apparaat helemaal achter in de tong. Vervolgens schraap je over de tong en alle beslag (waarin alle vieze bacteriën zitten die de vieze geur produceren) komt daarmee af. Een tongschraper kan je in elke apotheek vinden.
Tweemaal per dag je tanden poetsen en het reinigen van de holte tussen de tanden met tand flos, een speciaal borsteltje of tandenstokers kunnen bijdragen tot een goede tandhygiëne.
Implantaat
Indien de aangetaste oppervlakte (bovenaan of onderaan) te groot is om nog te redden zijn er verschillende oplossingen:
- Een uitneembaar gebit
- Een uitneembaar gebit dat vastklikt aan een aantal implantaten
- Meerdere implantaten met een vaste brug
Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt geplaatst. De meeste implantaten zijn gemaakt van een lichaamsvriendelijk materiaal waaraan het bot zich gemakkelijk hecht. In de meeste gevallen is dit dan ook titanium. De implantaten worden meestal voorzien van een prothese (kroon, brug, plaat of een frame).
Implantatenoperatie
Eerst wordt er een 3-d scan van de kaak en een 3-d film van de tanden en het omringende weefsel van de mond gemaakt om achteraf goed te kunnen zien wat er echt aan de hand is met de mond. Hierdoor kan een virtueel model gemaakt worden van de mond en dat is handig voor de tandarts. Hij kan het tandvlees en de tanden die al dan niet aanwezig zijn zien. Op dit model wordt een planning gemaakt. Nadien wordt die vertaald naar een plaatje.
Men begint met de mond schoon te maken zodanig dat de implantaten kunnen geplaatst worden in een propere mond. Dit zijn dingen die normaal op voorhand dienen te gebeuren zodanig dat het tandvlees mooi kan genezen.
Nadat het tandvlees mooi is genezen worden de tanden getrokken. Daarna wordt de plaat op de resterende tanden geplaatst. Die ligt daar normaal mooi stabiel op en word gefixeerd met een schroefje. De implantaten worden in de kaak ingebracht met een kunstwortel. Die groeit vast in de kaak en zit zo vast als je eigen wortel. De implantaten moeten voldoende krachtig vastzitten omdat men onmiddellijk tanden wil schroeven op die implantaten. Het is ook heel belangrijk dat alles voorzichtig gebeurt, dat men niet te snel vooruit gaat en beetje bij beetje de implantaten op de gewenste diepte brengt. Nadat de implantaten zijn geplaatst worden de stukjes die de implantaten vasthouden losgemaakt zodat de ganse plaat kan verwijderd worden. Vervolgens worden op de implantaten de tussenstukjes geplaatst die nadien de brug zullen vasthouden. De brug wordt vastgeschroefd en de schroefgaatjes worden tijdelijk afgedicht met een vullingsmateriaal zodat daar geen vuil kan inkruipen. Soms worden al deze handelingen op verschillende tijdstippen gedaan, soms ook op één namiddag.
Het is mogelijk dat er na de operatie enige zwelling of verkleuring van de slijmvliezen, wangen en lippen optreedt. Dit is meestal van tijdelijke aard. Tegen de pijn na de operatie krijgt men meestal voorgeschreven medicijnen.