Het klikgebit: een beter soort kunstgebit

Het klikgebit: een beter soort kunstgebit Een kunstgebit is een soort schrikbeeld: zo'n setje tanden wat 's nachts in een glaasje water op het nachtkastje staat. Maar dat hoeft tegenwoordig helemaal niet meer zo te zijn, want het klikgebit zorgt voor beter kunnen kauwen en geeft meer vertrouwen aan de drager ervan. Voor het klikgebit worden namelijk implantaten gezet waaraan het gebit zich vastklikt.

Wat is een klikgebit?

Iedereen kent wel het traditionele uitneembare kunstgebit wat met kleefpasta moet worden vastgezet. Nadeel hiervan is dat eten moeilijker is en dat het niet even goed past. Als mensen ouder worden, wordt hun kaak kleiner en past het gebit dus ook steeds minder goed. Als je dan hoest of praat, merk je dat het gebit los zit. Dit is vervelend voor het zelfvertrouwen en vermindert de kwaliteit van leven.

Een klikgebit, ook wel een schuifgebit genoemd, is een gebit dat je kan vastklikken of schuiven op een zogenaamde steg. Deze steg is een metalen brug die vastzit op twee of meer schroeven (implantaten) die in de kaak zitten. In de onderkaak is het voldoende om twee schroeven te hebben, maar voor de bovenkaak zijn 4-6 schroeven nodig, omdat het bot daar zachter is. Het hangt ook af van de persoonlijke situatie van de persoon of in de bovenkaak überhaupt implantaten geplaatst kunnen worden. Soms is het nodig dat er eerst synthetisch bot wordt geplaatst of dat het eigen bot verder wordt opgebouwd.

Hoe wordt een klikgebit gezet?

Allereerst moet natuurlijk de kaak geen tanden meer hebben. Dit is vaak ook een voorwaarde voor vergoeding vanuit de zorgverzekering. Is de kaak tandvrij, dan kunnen de implantaten worden geplaatst. Dit gebeurt onder verdoving. Omdat het kaakbot zich moet hechten aan deze implantaten, moet je 8 of meer weken wachten. Vervolgens krijgen de implantaten "abutments" ofwel uitsteeksels. Hierop worden titanium schroeven geplaatst die later de basis vormen voor de steg.

Maar eerst moet er een afdruk gemaakt worden van de kaak. Dit kan op de traditionele manier met happen, maar ook steeds vaker met digitale foto's. Zo zal het klikgebit precies passen op zowel de kaak als de steg. Op de schroeven komt de steg onwrikbaar vast te zitten. Als de prothese klaar is, heeft deze aan de onderkant/binnenkant een precies passende ruiter. Als dit dan op de steg geplaatst wordt, klinkt er een "klik" en zit het gebit goed. Omdat de ruiter en steg in elkaar zitten, zit dit gebit veel vaster dan een traditioneel kunstgebit. Het wordt makkelijker voor de drager om te bijten in hard eten (bijv. appels) en je kunt weer zonder angst lachen.

Hoe moet je een klikgebit onderhouden?

Het blijft natuurlijk wel een prothese, dus hygiëne is belangrijk. Tandartsen bevelen aan om twee keer per dag het gebit eruit te halen. Natuurlijk poets je dan de tanden, maar ook de steg moet goed schoon blijven. Er kunnen namelijk etensresten onder het gebit komen te zitten die tandsteen kunnen veroorzaken wat weer tot ontstekingen kan leiden.

Tandartsen raden het af om een kunstgebit altijd te dragen en dat geldt ook voor het klikgebit. Het handigste moment om een gebit uit te doen is natuurlijk 's nachts. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Mondziekten, Kaak-­ en Aangezichtschirurgie (MKA) is roken slecht voor de levensduur van de implantaten, dus dat is ook ter wille van het gebit af te raden. Verder dient het gebit twee maal per jaar gecontroleerd te worden. Bij goede zorg en hygiëne horen de implantaten 15 jaar of nog langer mee te gaan, maar dit hangt ook af van andere factoren zoals het kaakbot en hoe hard je kauwt.

Wordt het klikgebit vergoed?

Een klikgebit is niet goedkoop en de prijs verschilt per persoon. Het hangt sterk af van de situatie: zijn er nog tanden? hoeveel implantaten zijn nodig? hoe goed is het kaakbot? Een standaardklikgebit voor de onderkaak komt echter al gauw op een paar duizend euro.

Voor mensen van 18 jaar en ouder wordt de volledige gebitsprothese (dus als alle tanden weg zijn) 75% vergoed vanuit de basisverzekering. De eigen bijdrage is 25% voor de verrichtingen en techniekkosten, wat dus flink kan oplopen tot ettelijke honderden euro's en misschien zelfs meer dan 1000 euro is. Het kan echter zijn dat (een deel van) deze eigen bijdrage wordt vergoed vanuit de tandartsverzekering. Dit varieert uiteraard sterk per verzekeraar en per polis, dus neem hiervoor direct contact op met de verzekeraar voor de laatste stand van zaken. Denk er wel aan dat het eigen risico ook van toepassing is op het gebit, ongeacht de vergoeding uit de verzekering.

Er geldt sowieso dat de verzekeraar toestemming moet geven voor het plaatsen van een kunstgebit, of dat nu een klikgebit is of niet. Om voor vergoeding van een klikgebit in aanmerking te komen, gelden vaak extra voorwaarden zoals dat de kaak erg verkleind is en dat een gewoon kunstgebit niet meer helpt. Het is makkelijker om voor de onderkaak een klikgebit te krijgen, omdat dit goedkoper is. Er hoeven immers maar 2 implantaten ingebracht te worden. Let er ook op of de tandartsen/of tandtechnicus van je keuze wel in het netwerk van je verzekeraar zitten als je een naturapolis hebt. Bij een naturapolis krijg je namelijk niets vergoed buiten het netwerk. Voor een restitutiepolis geldt deze restrictie niet.
© 2011 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Loszittend ondergebit: 'Klikgebit in één dag' werktLoszittend ondergebit: 'Klikgebit in één dag' werktNu de mondzorg en de voorlichting over het behoud van een goed gebit steeds beter wordt, hebben we allemaal een betere k…
Gebitsprothese: kosten en vergoedingGebitsprothese: kosten en vergoedingEen gebitsprothese, ook wel een kunstgebit genoemd, is ter vervanging van verloren gegane tanden en kiezen. Dit kan in d…
Overgaan van een kunstgebit naar een klikgebitEen kunstgebit verliest in de loop van de jaren zijn houvast doordat vooral de onderkaak slinkt. Een nieuw kunstgebit is…
Het stappenplan van een kunstgebitHet is verstandig goed na te denken en te overleggen als u mogelijk op een kunstgebit over wilt gaan. Een gebitsprothese…

Euthanasie bij dementie en jonge kinderenEuthanasie bij dementie: het leek eerst niet mogelijk. Voor de wilsverklaring ten aanzien van euthanasie is noodzakelijk…
Verveling: tips om je niet te vervelen in de zomervakantieVerveling: tips om je niet te vervelen in de zomervakantieSommige mensen kijken met gemengde gevoelens uit naar de zomervakantie: ze willen er wel van genieten, maar vrezen tegel…
Bronnen en referenties
  • http://www.tandartsvreeburg.nl/html/Diversen/Behandelingen/KlikProthese/Pages/Klikprothese-01.htm
  • http://www.agisweb.nl/Voor_Consumenten/Zoekresultaat?view=searchresults&nodeid=6037
  • http://www.implantaat.nl/kosten/kosten-en-vergoeding-klikgebit.html
  • http://www.venrooytandtechniek.nl/veel-gesteld.html#
  • http://www.nvmka.nl/uploads/I8/Mv/I8MvnL6NhmO_y1RjGUCnyQ/klikgebit2.pdf
  • Carola de Boer. "Weg met klapperende tanden." Gezond katern Dagblad De Limburger, 5 juli 2011.
Reacties

Hetti Terluin, 01-07-2014
Stel dat het niet bevalt iin verband met ontstekingen is het dan mogelijk de schroeven te verwijderen?
Groet Hetti Terluin Reactie infoteur, 05-07-2014
Een vraag voor de tandarts!

Jager, 10-04-2013
Mijn echtgenote heeft al velen jaren een gebit op steg op implantaten en heeft nu een nieuw gebit op de steg laten maken, echter tot in tegenstelling van de voorgaande 3 exemplaren die steeds (na een enkel drukplekje te verwijderen) direct goed op de steg zaten en goed klikten, heeft ze deze nieuwe na 4dagen uitboeten doen omdat er zo verschrikkelijk veel druk vanuit dat gebit op de steg cq. Implantaat werd uitgeoefend dat dit voor haar niet uit te houden was, wat, kan daarvan de oorzaak zijn? Komt er op dit moment even niet uit met de behandelaar. Wat tevens frappant is dat de 3 oude steg gebitten er wel zonder drukproblemen zo weer op geplaatst kunnen woorden? Wat zou daar de oorzaak van kunnen zijn? Vr.groet J.d. J Reactie infoteur, 11-04-2013
Hallo,

Ik ben geen tandarts, dus durf hier helemaal niets over te zeggen. Vraag een specialist.

Succes,
Jantrao

Prevot, 18-02-2013
Ik heb een vraag. Wordt er in België bij de zorgverzekering van de voorzog ook een klik gebit vergoed of gedeelte er van? Bvd. Reactie infoteur, 19-02-2013
Dit kunt u uiteraard het beste vragen aan de Belgische zorgverzekeraar.

Succes,
Jantrao

Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.