Het stappenplan van een kunstgebit

Het is verstandig goed na te denken en te overleggen als u mogelijk op een kunstgebit over wilt gaan. Een gebitsprothese gaat dan ook gemiddeld ongeveer 5 á 8 jaar mee, wel kan het zijn dat er daarna alleen een kleine reparatie nodig is. In dit artikel leest u het stappenplan van het maken van een kunstgebit.

Kiezen voor een kunstgebit

Vroeger kon men er gemakkelijk voor kiezen om als men dat wilde alle tanden en kiezen te laten trekken tegenwoordig gaat dat niet meer zo makkelijk, een gebitsprothese kan namelijk nooit volledig de functie, hardheid enzovoorts van echte tanden vervangen en de behandeling is vaak niet geheel pijnloos. Een kunstgebit is een soort laatste redmiddel u gaat ten slotte toch ook niet uw been amputeren omdat deze niet mooi is? En een beenprothese vervangt ook nooit een echte been. Een kunstgebit kan wel echt een uitkomst bieden voor mensen waarbij het gebit echt slecht is of iemand die al veel tanden verloren heeft. Een kunstgebit zorgt er voor:
  • dat u weer normaal kunt eten ookal zal dit in het begin onwenning zijn
  • na oefenen kunt u wellicht beter praten
  • u kunt weer lachen
  • u voelt zich zekerder omdat uw gebit weer gezien mag worden
  • u hoeft in principe geen nare tandartsbehandelingen meer te ondergaan

Anamnese en de voorlopige afdruk

Een anamnese is een soort onderzoek naar wat de mogelijkheden zijn en wat uw wensen zijn. De tandarts maakt samen met u een behandelplan of hij verwijst u eventueel door naar een kaakchirug of een klinisch prothesetechnicus. De tandarts zal een afdruk nemen van uw boven- en onderkaak in rusttoestand. De afdruklepel die wordt gebruikt heeft een confectielepel en het afdrukmateriaal heet alginaat. Als de tandartsassistente de alginaatafdruk gaat opsturen naar het tandtechnisch laboratorium wordt het zakje een beetje vochtig gemaakt, dit zodat de afdruk niet uit gaat harden. De alginaatafdruk wordt uitgegoten in gips, dit is de voorlopige afdruk.

Definitieve afdruk

Met behulp van de voorlopige afdruk wordt een individuele lepel gemaakt, met deze lepel speciaal op maat gemaakt wordt er een nieuwe afdruk van uw kaak genomen, deze wordt weer in gips gegoten dit is de definitieve afdruk.

Beetbepaling

Op de definitieve afdruk die ook wel fysiologisch gipsmodel wordt genoemd worden beetplaten met waswallen gemaakt. Dankzij deze constructie kan de tandarts bepalen wat de hoogte tussen de boven- en onderkaak is en de verhouding van de bovenkaak en ten opzichte van de onderkaak. De tandarts geeft onder andere aan:
  • waar het midden van de kaak ligt
  • waar de hoektanden zitten
  • welk gedeelte er zichtbaar wordt tijdens het lachen
De kleur, grootte en vorm van de tanden en kiezen worden bepaald door:
  • de leeftijd van de patiënt
  • lichaamsvorm
  • het gelaat
  • het geslacht
  • het oude gebit
  • de wensen van de patiënt

Opstellen en passen in was

De gipsmodellen en beetplaat worden in een articulator geplaatst. Dankzij een articulator kan men de beet goed ziet en de kauwbewegingen nabootsen. De tanden en kiezen worden gemaakt van was daarna kan de patiënt de prothese(het kunstgebit) passen, er kunnen eventueel nog veranderingen worden aangebracht.

Omzetten in kunststof

Op verschillende manieren kan de tandtechnicus de was omzetten in kunststof, als de prothese klaar is wordt deze opnieuw in de articulator gezet en wordt er onder andere nog naar de stand van het gebit. De prothese kan nog bijgeslepen worden dit wordt ook wel inslijpen genoemd..

Klaar!

De gebitsprothese wordt bij de tandarts opnieuw gepast en eventueel aangepast, er kan ter plekke nog wat weggeslepen worden. Na enkele weken komt de patiënt opnieuw terug om te zien hoe alles verlopen is en of de prothese naar wens is.

Soort prothese

Als u een volledige prothese nodig heeft kunt u kiezen uit een overkappingsprothese een verschroefde brug of een loszittende prothese. Een loszittende prothese is een prothese die dankzij de juiste pasvorm een beetje vacuüm zal zuigen en zo vast blijft zitten. Een overkappingsprothese wordt ook wel eens het klikgebit genoemd, hierbij krijgt u twee implantaten die als magneet werken, u kunt het gebit er dus wel uit halen maar deze zit wel steviger vast dan een loszittende prothese. De laatste is een verschroefde brug, deze heeft meerdere implantaten en zit dan ook vastgeschroefd op uw kaak.
De implantaten worden onder verdoving geplaatst, deze zijn van titanium een materiaal dat het lichaam accepteerd. Een prothese wordt vaak geplaatst op het moment dat de laatste tanden getrokken worden, zo kan de prothese als een soort van verband voor de wonden dienen.
© 2011 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gebitsprothese: kosten en vergoedingGebitsprothese: kosten en vergoedingEen gebitsprothese, ook wel een kunstgebit genoemd, is ter vervanging van verloren gegane tanden en kiezen. Dit kan in d…
Implantaten gebit, hoe worden ze geplaatst?Implantaten gebit, hoe worden ze geplaatst?Implantaten geven u een mooi gebit maar het is geen los kunstgebit. De implantaten worden in de kaak aangebracht met een…
Van eigen tanden naar een kunstgebitJammer genoeg horen we niet allemaal bij de gelukkigen onder ons, die tot op hoge leeftijd hun eigen tanden nog hebben.…
PaardentandartsHet woord zegt het al: de paardentandarts is een tandarts speciaal voor paarden. Het is gebruikelijk het gebit van je pa…
Ik heb het zo vaak warm, wat kan de oorzaak zijn?Ik heb het zo vaak warm, wat kan de oorzaak zijn?Sommige mensen zijn altijd warm, zelfs in de winter wanneer het vriest, dan hebben ze al gauw de behoefte om weer iets l…
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 17-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.