Van eigen tanden naar een kunstgebit

Jammer genoeg horen we niet allemaal bij de gelukkigen onder ons, die tot op hoge leeftijd hun eigen tanden nog hebben. Als je op een dag de mededeling krijgt, dat je gebit niet meer te redden is, kan dat hard aankomen. Je zult dus aan een gebitsprothese moeten geloven, en dat is op veel fronten niet zo makkelijk.

Oorzaken

Er kunnen veel oorzaken zijn voor het feit dat je eigen tanden en kiezen, niet meer voldoen. Je kunt last hebben van tandvleesontstekingen, waardoor je tanden los gaan zitten, en uiteindelijk uitvallen. Of er kan sprake zijn van een slecht gebit, wat vele oorzaken kan hebben. Misschien zijn er in de loop van de jaren, steeds meer kiezen afgebroken, of getrokken door de tandarts. Soms is een slecht gebit het gevolg van een slechte mondhygiëne, maar dit hoeft lang niet altijd het geval te zijn. Het lijkt alsof een sterk gebit in bepaalde families voorkomt, en het zelfde geldt voor een minder sterk gebit.

Het slecht-nieuws-bericht

Behalve als je zelf de keus hebt gemaakt voor een gebitsprothese, is de kans groot dat je schrikt als de tandarts je vertelt, dat het tijd wordt voor een kunstgebit. Misschien had je ergens in je achterhoofd zo'n idee, maar had je toch de hoop dat je eigen gebit nog te redden zou zijn. Als blijkt dat dit echt niet meer kan, ga je met gemengde gevoelens naar huis. Vooral als je nog niet zo oud bent, kan het je een heel "raar" idee lijken, zo'n kunstgebit. Iedereen kent wel iemand, die altijd problemen met zijn kunstgebit heeft, of bij wie het echt "klappert", omdat het niet goed past. Of dat je er helemaal niet alles mee kunt eten, en het bekende glaasje water, met het gebit erin, wat op het nachtkastje staat?

Trekken van eigen tanden en kiezen

Afhankelijk of je alleen een bovenprothese, of ook een onderprothese nodig hebt, zullen er een aantal tanden en kiezen getrokken moeten worden. In de regel wordt dit in een aantal keer gedaan, eerst de (eventuele) kiezen aan de ene kant, dan de kiezen aan de andere kant, en als laatste je voortanden. In de tijd die ligt tussen de afspraken in, zul je dus zonder kiezen moeten eten. Als je voortanden worden getrokken, is de prothese klaar, en krijg je deze meteen in. Je hoeft dus gelukkig niet tandeloos rond te lopen.In de tussentijd zul je een aantal keren naar de tandarts moeten, om voorbereidingen voor het maken van de prothese te laten doen. Op deze afspraken kun je ook samen met je tandarts bepalen hoe je prothese moet worden, en welke kleur het beste past.

De eerste dagen met je prothese

Als je voortanden zijn getrokken, wordt de prothese meteen geplaatst, en deze werkt meteen als een soort pleister. De eerste dagen zul je nog last hebben van napijn, waar je pijnstillers voor kunt nemen. Van eten zal nog niet veel terecht komen, en je bent aangewezen op soep en vla. Als je eigen tanden niet meer zo mooi waren, kun je heel blij zijn als je in de spiegel kijkt, naar je mooie witte tanden. Vooral als je je door je eigen gebit onzeker hebt gevoeld, kun je je nu opgelucht voelen. Na een dag mag je de prothese uit je mond halen, om schoon te spoelen, en te poetsen. Omdat je tandvlees nog gezwollen kan zijn, gaat dit misschien niet zo makkelijk. Al met al is het best een beetje griezelig om het gebit uit, en weer in je mond te krijgen. Vaak wordt aangeraden om de prothese 's nacht uit te doen, maar als je dit onprettig vindt hoeft dit niet. Je kunt ook gewoon slapen met je gebit in, het nadeel is alleen dat je kaak wat sneller kan slinken hierdoor. Dit eerste gebit wordt een noodprothese genoemd, en na een jaar mag je een nieuwe prothese laten maken. Na een jaar slinkt je kaak niet meer zoveel, en zal je noodprothese echt te groot zijn.

Leren eten met een gebit

Als je voor het eerst een gebitsprothese hebt zul je echt moeten oefenen, om weer alles te kunnen eten ermee. Als je geen pijn meer hebt van het trekken, kun je hier mee beginnen. Omdat de verhemelteplaat van je gebit over je eigen verhemelte zit, kun je minder proeven van je eten. Wees in het begin ook voorzichtig met hete koffie, of thee, want je zult minder goed aanvoelen of het nog te heet is. Als je gebit losser gaat zitten na een tijdje, kun je dit probleem verhelpen met kleefpoeder, of kleefpasta. Het grote voordeel van kleefpasta is ook, dat er geen etensresten onder je gebit terecht kunnen komen. Na verloop van tijd zul je alles weer kunnen eten, en bijna overal van kunnen happen.

Kijk naar de voordelen

Natuurlijk gaat er niets boven eigen tanden, maar als het dan toch niet anders is, kun je net zo goed naar de voordelen van een kunstgebit kijken. Als je bang was voor de tandarts, hoef je daar nooit meer heen. Je hoeft niet meer te ragen en te stokeren. Je hebt nooit meer kiespijn, en je hebt altijd een mooie witte glimlach!
© 2014 - 2024 Tonny548, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gebitsprothese: kosten en vergoedingGebitsprothese: kosten en vergoedingEen gebitsprothese, ook wel een kunstgebit genoemd, is ter vervanging van verloren gegane tanden en kiezen. Dit kan in d…
Het stappenplan van een kunstgebitHet is verstandig goed na te denken en te overleggen als u mogelijk op een kunstgebit over wilt gaan. Een gebitsprothese…
Uw tandarts zorgt voor een mooier gebitUw tandarts zorgt voor een mooier gebitHet kan heel vervelend voor u zijn wanneer u iets aan uw gebit moet laten doen. Soms is het zelfs noodzakelijk dat alle…
Implantaten gebit, hoe worden ze geplaatst?Implantaten gebit, hoe worden ze geplaatst?Implantaten geven u een mooi gebit maar het is geen los kunstgebit. De implantaten worden in de kaak aangebracht met een…

Jeuk in je oren, wat het kan zijn?Als je geregeld erg veel jeuk hebt in je oor, of aan allebei je oren, kan dat heel hinderlijk zijn. Door krabben en wrij…
Lange-QT-syndroom: hartstilstand door trage repolarisatie!Lange-QT-syndroom: hartstilstand door trage repolarisatie!De hartslag dient normaal een vast ritme te hebben, waarbij de onderlinge stappen binnen een enkele klopping juist moete…
Tonny548 (65 artikelen)
Gepubliceerd: 04-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.