Streptokokkeninfectie: Infectie met Streptococcus-bacteriën

Streptokokkeninfectie: Infectie met Streptococcus-bacteriën Een streptokok (Streptococcus) betekent letterlijk 'kettingkok'. Het betreft een kogelronde bacterie die in rijen ligt en verschillende ziekten en etteringen kan veroorzaken. Streptokokken A zijn een groep bacteriën die veel voorkomt bij mensen en zich op verschillende manieren kan verspreiden. Deze bacteriën veroorzaken milde tot ernstige symptomen aan de huid, keel, longen, bloed, hersenen, en meer. Streptokokken kunnen patiënten van elke leeftijd treffen. Bij milde infecties is niet altijd een behandeling nodig, maar ernstige gevallen vereisen vaak ziekenhuisopname en een antibioticabehandeling. De prognose van een streptokokkeninfectie is meestal zeer goed, hoewel er bij sommige patiënten levensbedreigende complicaties kunnen optreden.

Soorten en symptomen van streptokokkeninfecties

Er zijn meer dan twintig verschillende soorten streptokokken, opgesplitst in twee hoofdgroepen: groep A en groep B.

Groep A-streptokokken

Groep A-streptokokkeninfecties komen vaak voor op de huid en in de keel en zijn een veelvoorkomende oorzaak van infecties bij zowel volwassenen als kinderen.

Milde infecties
Veruit de meeste groep A-streptokokkeninfecties zijn mild. Milde bacteriële infecties veroorzaakt door groep A-streptokokken omvatten:

Zwaarlijvigheid is een risicofactor voor cellulitis / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Zwaarlijvigheid is een risicofactor voor cellulitis / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
Cellulitis
Cellulitis is een infectie van de diepere lagen van de huid, meestal de benen. Risicofactoren zijn zwaarlijvigheid, een verzwakt immuunsysteem, slecht gecontroleerde suikerziekte, problemen met de bloedsomloop en eerder waterpokken of gordelroos.

Erysipelas (wondroos, belroos)
Erysipelas is een acute, besmettelijke huidziekte die een vuurrode huiduitslag met een rode rand veroorzaakt.

Impetigo
Impetigo is een huidinfectie die blaarvorming veroorzaakt rond de neus, mond, armen, romp of benen.

Keelontsteking
De patiënt heeft een pijnlijke en rode keel (keelpijn) en slikproblemen. De amandelen kunnen gezwollen zijn met witte vlekken. Verspreiding gebeurt via de lucht door hoesten en niezen.

Middenoorontsteking (otitis media)
Een middenoorontsteking veroorzaakt oorpijn, braken, gebrek aan energie, slechthorendheid, koorts en tijdelijk gehoorverlies.

Sinusitis
Bij sinusitis zijn de kleine holtes achter het voorhoofd en de jukbeenderen ontstoken, wat een verstopte neus of loopneus en een kloppende pijn in het gezicht veroorzaakt.

Ernstige streptokokken A-infecties treden vaker op bij patiënten die alcohol misbruiken / Bron: Jarmoluk, PixabayErnstige streptokokken A-infecties treden vaker op bij patiënten die alcohol misbruiken / Bron: Jarmoluk, Pixabay
Invasieve infecties
Invasieve groep A-streptokokkeninfecties zijn zeldzamer en komen meestal voor bij patiënten met een verzwakt immuunsysteem. Deze infecties zijn ernstiger en kunnen zijn:
  • Longontsteking: Symptomen zijn aanhoudend hoesten, ademhalingsproblemen en pijn op de borst.
  • Toxisch shock syndroom: Een ernstige, wijdverspreide infectie van het bloed en meerdere organen.
  • Meningitis: Symptomen zijn ernstige hoofdpijn, braken, stijve nek, fotofobie en een opvallende vlekkerige rode huiduitslag.
  • Necrotiserende fasciitis: Deze vleesetende ziekte veroorzaakt weefselversterf.
  • Roodvonk: Volgt op een keelontsteking en veroorzaakt een rode huiduitslag op het lichaam.
  • Sepsis: Bloedvergiftiging met symptomen zoals koorts, een snelle hartslag en een snelle ademhaling.

Groep B-streptokokken

Groep B-streptokokken leven meestal onschadelijk in het spijsverteringsstelsel en (bij vrouwen) in de vagina. Deze infecties zijn zeldzamer omdat de meeste mensen snel immuniteit ontwikkelen. Groep B-streptokokken kunnen pasgeboren baby's ernstig treffen.

Tijdens de zwangerschap krijgen baby's soms in contact met de streptokokken / Bron: PublicDomainPictures, PixabayTijdens de zwangerschap krijgen baby's soms in contact met de streptokokken / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay
Zwangerschap en baby's

Circa 20% van de vrouwen heeft groep B-streptokokken in de vagina en/of het spijsverteringsstelsel. Baby's kunnen besmet raken via vruchtwater of tijdens de bevalling. Risicofactoren zijn onder andere een vroeggeboorte, voorgeschiedenis van groep B-streptokokkeninfectie en een meerlingenzwangerschap. Bij pasgeborenen veroorzaken groep B-streptokokken bloedinfecties, longontsteking of meningitis.

Symptomen bij pasgeborenen binnen de eerste twaalf uur na de geboorte zijn:
  • Ongebruikelijk hoge of lage temperatuur
  • Ongebruikelijk snelle ademhaling (tachypneu) of langzame ademhaling (bradypneu)
  • Ongebruikelijk snelle hartslag (tachycardie) of langzame hartslag (bradycardie)
  • Grommend geluid bij het ademen
  • Niet reageren
  • Prikkelbaarheid
  • Slapte
  • Voedingsproblemen

Volwassenen
Bij volwassenen, vooral ouderen of verzwakte patiënten, kunnen groep B-streptokokken urineweginfecties, bloedinfecties, huidinfecties en longontsteking veroorzaken.

Een bloedonderzoek is vereist / Bron: Frolicsomepl, PixabayEen bloedonderzoek is vereist / Bron: Frolicsomepl, Pixabay

Diagnose en onderzoeken

Streptokokken A
Een infectie met streptokokken A wordt gediagnosticeerd met een uitstrijkje van het aangetaste weefsel of speeksel. Een bloedonderzoek kan nuttig zijn om antilichamen op te sporen die tegen de infectie vechten. Bij invasieve infecties kunnen de bacteriën in het bloed worden opgespoord.

Streptokokken B
Bij baby's wordt de diagnose bevestigd met bloed- en urineonderzoek.

Behandeling van streptokokkeninfecties

Streptokokken A

Milde infecties
Milde streptokokken A-infecties verdwijnen meestal zonder behandeling. NSAID’s zoals ibuprofen en paracetamol verlichten koorts en pijn. Antibiotische crèmes of een orale antibioticakuur zijn nodig voor huidinfecties.

Invasieve infecties
Voor een ernstigere streptokokken A-infectie zijn penicilline en andere intraveneuze antibiotica nodig.

Streptokokken B

Bij een zwangerschap met meerlingen kan preventief intraveneus antibiotica worden gegeven tijdens de bevalling om de kans op infectie bij de pasgeborene te verkleinen. Bij de baby zijn antibiotica ook noodzakelijk.

Complicaties van streptokokkeninfecties

Infecties met streptokokken kunnen leiden tot ernstige complicaties. Behandelbare complicaties omvatten:
  • Abcesvorming
  • Gehoorverlies
  • Nierproblemen
  • Septische artritis
  • Reumatische koorts
  • Hartproblemen

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Streptokokkeninfectie: symptomen en besmetting groep AStreptokokkeninfectie: symptomen en besmetting groep AStreptokokkeninfectie symptomen variëren van mild tot ernstig. Een streptokokkeninfectie is elk type infectie veroorzaak…
Keelontsteking (faryngitis): Oorzaken van ontsteking keelKeelontsteking (faryngitis): Oorzaken van ontsteking keelEen keelontsteking (faryngitis) is een ontsteking van de slijmvliezen die zich achteraan in de keel (farynx: keelholte)…
Waterhouse-Friderichsen-syndroom: Bijnierfalen door infectieWaterhouse-Friderichsen-syndroom: Bijnierfalen door infectieHet Waterhouse-Friderichsen-syndroom (WFS) is een ernstige aandoening waarbij een bloeding in de bijnieren optreedt. Dez…
Roodvonk (scarlatina) en angina tonsillarisBeide ziektebeelden worden veroorzaakt door de Streptococcus pyogenes, ook wel bekend onder de naam hemolytische strepto…

Zoete urinegeur: oorzaken & behandeling urine met zoete geurZoete urinegeur: oorzaken & behandeling urine met zoete geurWat betekent het als je een zoete urinegeur hebt? Je urine onthult veel over je gezondheid en leefgewoonten. Hoewel de k…
Nitrieten in urine: Vaak een teken van een urineweginfectieNitrieten in urine: Vaak een teken van een urineweginfectieDe urine is een betrouwbare indicator voor de gezondheid van een persoon. Een urineonderzoek onthult bijvoorbeeld inform…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 24 november 2017:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010)
  • Groep A-streptokokkeninfectie Richtlijn Dit is een meldingsplichtige ziekte, https://lci.rivm.nl/richtlijnen/groep-streptokokkeninfectie
  • Infectie van nieren, hartkleppen of hersenvliezen., http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Veelgestelde_vragen/Infectieziekten/Vragen_en_antwoorden_groep_A_streptokokken
  • Streptococcal Disease, https://www.healthdirect.gov.au/streptococcal-disease
  • Streptococcal Infection, https://junisa.ru/en-us/otorhinolaryngology/streptococcal-infection
  • Streptococcal Infections, http://www.msdmanuals.com/professional/infectious-diseases/gram-positive-cocci/streptococcal-infections
  • Streptococcal Infections, https://medlineplus.gov/streptococcalinfections.html
  • Streptococcal infections, https://www.your.md/condition/streptococcal-infections/#causes
  • Afbeelding bron 1: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Jarmoluk, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Frolicsomepl, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 21-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.