Roodvonk (scarlatina) en angina tonsillaris

Beide ziektebeelden worden veroorzaakt door de Streptococcus pyogenes, ook wel bekend onder de naam hemolytische streptokok behorend tot groep A. De patiënt krijgt plotseling koorts, keelpijn en algemene klachten van hoofdpijn, misselijkheid en braken. De behandeling bestaat uit het toedienen van penicilline. Er kunnen verschillende complicaties voorkomen. Roodvonk en angina tonsillaris hebben dezelfde verschijnselen en complicaties, het enige verschil is de verkleuring van de huid bij roodvonk.

Roodvonk (scarlatina) en angina tonsillaris

Beide ziektebeelden worden veroorzaakt door de Streptococcus pyogenes, ook wel bekend onder de naam hemolytische streptokok behorend tot groep A.

Roodvonk

Symptomen

Na een incubatietijd van gewoonlijjk een tot twee dagen krijgt de patiënt plotseling koorts, keelpijn en algemene klachten van hoofdpijn, misselijkheid en braken. De koorts normaliseert zich binnen enkele dagen. Enkele uren tot een à twee dagen na het begin van de ziekte ontstaat er een wegdrukbare rode verkleuring van de huid, die op rood 'kippenvel' lijkt.
Karakteristiek is dat de neus-kindriehoek vrij van exantheem (rode verkleuring) blijft.
In de mond is de verkleuring eveneens zichtbaar en er is bevendien een wit beslag op de tonsillen (keelamandelen). De tong heeft aanvankelijk ook een wit beslag, later wordt hij felrood en krijgt hij het uiterlijk van een framboos (frambozentong).

De lymfeklieren in de hals zijn pijnlijk en gezwollen. Na genezing treedt een vervelling op, die gepaard gaat met een fijne schilfering van de huid.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het toedienen van penicilline. Totdat de koorts verdwenen is, dient de patiënt bedrust te houden. Bij ernstige pijnklachten kunnen eventueel pijnstillers worden toegediend.

Complicaties

Er kunnen verschillende complicaties voorkomen waaronder een peritonsillitis (ontsteking van het weefsel rondom de keelamandelen), otitis media acuta (infectie van het middenoor) en een lymfeklierontsteking. Vooral acuut reuma met hartafwijking en acute glomerulonefritis (nierfilterontsteking) zijn gevaarlijk en maken het noodzakelijk dat de patiënt gedurende enige tijd na genezing wordt gecontroleerd.
Bij acuut reuma kan een tweede infectie levensbedreigende gevolgen hebben die dan ook voorkomen moeten worden. Er wordt hiertoe gedurende minimaal vijf jaar penicilline toegediend.

Angina Tonsillaris

Angina Tonsillaris kan worden veroorzaakt door de Streptococcus pyogenes, maar ook door virussen.

De patiënt met een streptokokkeninfectie wordt meestal plotseling ziek met koorts en ontwikkelt keel- en slikpijn. Bij onderzoek zijn de tonsillen rood, gezwollen en bedekt met een wit beslag. De klieren in de hals zijn pijnlijk en gezwollen. Het betreft eigenlijk roodvonk zonder de bekende huidveranderingen.

Het onderzoek bestaat uit het maken van een keeluitstrijkje. Indien streptokokken worden gekweekt, wordt een behandeling met penicilline ingesteld. De complicaties zijn gelijk aan die van roodvonk.
© 2007 - 2024 Hbov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Infectieziekten bij kinderen RoodvonkStel; een kindje heeft al enkele dagen hoge koorts, klaagt over keel- en hoofdpijn, braakt veel, heeft kleine dieprode v…
Roodvonk of scarlatina, symptomen en behandelingRoodvonk of scarlatina, symptomen en behandelingRoodvonk of scarlatina is een erg ongevaarlijke ziekte die meestal bij kinderen voorkomt. Het is een vorm van keelontste…
Keelontsteking, ontsteking keelamandelen en amandelkankerKeelontsteking, ontsteking keelamandelen en amandelkankerEen keelontsteking of faryngitis en een ontsteking van de keelamandelen of tonsillitis hebben soortgelijke symptomen. Wa…
Roodvonk of scarlatina: oorzaak, symptomen en behandelingRoodvonk of scarlatina: oorzaak, symptomen en behandelingRoodvonk of scarlatina is een besmettelijke infectieziekte die veroorzaakt wordt door streptokokken en gaat samen met ro…
Hersenvlies- en hersenontstekingDe bacteriële meningitis, in de volksmond beter bekendonder de term nekkramp, is een ziektebeeld dat zo nu en dan in (be…
Hbov (18 artikelen)
Gepubliceerd: 21-01-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.