Zoete urinegeur: oorzaken & behandeling urine met zoete geur

Zoete urinegeur: oorzaken & behandeling urine met zoete geur Wat betekent het als je een zoete urinegeur hebt? Je urine onthult veel over je gezondheid en leefgewoonten. Hoewel de kleur ervan een goede indicatie is of je voldoende drinkt, je voedingsgewoonten en mogelijke medische aandoeningen, kan de geur ook iets aan het licht brengen van wat er zich in je lichaam afspeelt. Mits je voldoende drinkt, is de kleur van je urine normaal gesproken lichtgeel en ruikt het nauwelijks. Een kleine verandering in geur of kleur is waarschijnlijk te wijten aan iets heel kleins, zoals voedsel dat je at. Maar er zijn sommige geuren die kunnen wijzen op een onderliggende aandoening of gezondheidstoestand. Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van een zoete urinegeur. Urine die zoet ruikt kan wijzen op een urineweginfectie (blaasontsteking), diabetes, het maple syrup urine disease, etc. Zoetige of fruitige urine wijst normaal gesproken niet op een soa. Behandeling van de zoete urinegeur hangt af van de oorzaak.

Oorzaken zoete urinegeur

Als je na het plassen een zoet of fruitig aroma waarneemt, kan dit een teken zijn van een ernstigere medische aandoening. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken waarom je urine zoet ruikt. De urinegeur wordt bepaald doordat je lichaam chemische stoffen via de urine verdrijft. Dit kunnen bacteriën, glucose of aminozuren zijn. Als je plotseling zoet ruikende urine bemerkt en je kunt het niet relateren aan bepaald voedsel wat je hebt gegeten, dan is het van belang om je huisarts te raadplegen.

Urineonderzoek met behulp van teststrips kan door de huisarts, doktersassistente of verloskundige worden verricht / Bron: Alexander Raths/ShutterstockUrineonderzoek met behulp van teststrips kan door de huisarts, doktersassistente of verloskundige worden verricht / Bron: Alexander Raths/Shutterstock

Urineweginfecties

Urineweginfecties komen zeer vaak voor. Het is de verzamelnaam voor alle infecties die betrekking hebben op de urinewegen: nier, urineleider, blaas en urinebuis.Een urineweginfectie ontstaat doordat bacteriën zich door de urinebuis verplaatsen. De urinebuis is de verbinding tussen de blaas en de buitenwereld. Vanwege de vrouwelijke anatomie hebben vrouwen meer kans op urineweginfecties. Een van de eerste tekenen van een urineweginfectie is sterk ruikende of zoet ruikende urine. Dit komt omdat bacteriën via de urine worden verdreven. Andere symptomen zijn een voortdurende drang om te plassen en een branderig gevoel wanneer je plast. Je huisarts kan een urineweginfectie diagnosticeren met behulp van urineonderzoek. Je kunt pijnstillers zonder recept kopen die de pijn verlichten, maar alleen een arts kan antibiotica voorschrijven ter behandeling van de infectie.

Zoete urine door hyperglycemie en diabetes

Hyperglycemie wil zeggen een te hoge bloedsuikerspiegel of een bloedsuikerspiegel boven de 200 mg/dl. Een hoge bloedsuikerspiegel is een teken van zowel diabetes type 1 als diabetes type 2. Als je diabetes hebt, kun je dat signaleren doordat je plas zoet ruikt of fruitig is. Dit komt omdat het lichaam probeert de overtollige bloedsuikerspiegel kwijt te raken en glucose via je urine afvoert. Voor mensen die nog niet zijn gediagnosticeerd met diabetes, kan dit symptoom één ​​van de eerste tekenen zijn dat ze diabetes hebben. Diabetes kan worden gediagnosticeerd door middel van urineonderzoek en bloedonderzoek. Voor diabetici kan zoete urinegeur een teken zijn dat ze hun diabetes slecht geregeld hebben. De behandeling van diabetes hangt af van het type dat je hebt. Er zijn er verschillende medicijnen die de bloedsuiker verlagen.

Diabetische ketoacidose (DKA)

Diabetische ketoacidose is een potentieel dodelijke aandoening veroorzaakt door verkeerd behandelde diabetes. Het is een complicatie van diabetes type 1. Het kan het eerste teken zijn dat je diabetes hebt. DKA treedt op als het lichaam niet genoeg glucose heeft en vet moet verbranden voor energie. Bij het vetverbrandingsproces komen ketonen vrij, die zich in het bloed opbouwen en de zuurgraad verhogen. Dit is in wezen bloedvergiftiging, wat kan leiden tot coma en overlijden als het niet onmiddellijk wordt behandeld in een eerste hulpafdeling met insulinebehandeling. Diabetische ketoacidose komt het meest voor bij diabetes type 1.

Zoete urinegeur tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, PixabayZoete urinegeur tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, Pixabay

Zoete urinegeur tijdens zwangerschap

Een zoete urinegeur kan ook tijdens de zwangerschap optreden.

Zwangerschapsdiabetes

Zwangere vrouwen kunnen ook een zoete urinegeur ervaren als gevolg van zwangerschapsdiabetes. Dit verdwijnt veelal binnen een dag na de bevalling. Diabetes kan worden gediagnosticeerd met behulp van een urinetest. Vrouwen met zwangerschapsdiabetes krijgen vaak het advies om minder koolhydraten en vetten te eten en als de bloedsuikerspiegel toch te hoog blijft, zul je tijdelijk insuline moeten spuiten.

Blaasontsteking

Een blaasontsteking of urineweginfectie is een veelvoorkomende aandoening onder zwangere vrouwen. Laat bij vermoeden van een blaasontsteking je urine nakijken bij je huisarts en zeg dat je zwanger bent. Meestal krijg je antibiotica voorgeschreven die veilig zijn voor jou en je ongeboren kind.

Foetor hepaticus

Foetor hepaticus verwijst naar een muffe, zoete adem die soms voorkomt bij mensen met leveraandoeningen. Deze geur is meestal van invloed op de ademhaling, maar het kan ook van invloed zijn op de urine. Foetor hepaticus is een gevolg van portale hypertensie en leverziekte. Behandelingen variëren en zijn afhankelijk van de oorzaak van foetor hepaticus.

Maple syrup urine disease (MSUD

Maple syrup urine disease is een zeldzame genetische aandoening, een erfelijke stofwisselingsziekte. Bij MSUD kan je lichaam de aminozuren leucine, isoleucine en valine niet goed afbreken. Eén van de symptomen is urine die zoetig kan ruiken (naar siroop). Deze aandoening wordt in de kindertijd gediagnosticeerd met behulp van urineonderzoek, genetische testen en screeningsmethoden voor pasgeborenen. Veel voorkomende symptomen zijn:
 • Urine die zoet ruikt, zoals karamel of ahornsiroop;
 • Voedingsproblemen;
 • Gebrek aan energie;
 • Krampen;
 • Vertraagde ontwikkeling.

Het onbehandeld laten van MSUD kan hersenbeschadiging en coma veroorzaken. De kortetermijnbehandeling voor MSUD is aminozuursuppletie door intraveneuze toediening. Langetermijnbehandeling bestaat vaak uit een voedingsplan onder toezicht van een diëtist.

Zoete urinegeur door medicatie / Bron: Stevepb, PixabayZoete urinegeur door medicatie / Bron: Stevepb, Pixabay

Urine ruikt zoetig door medicatie en medicijnen

Sommige supplementen, met name vitamine B6-supplementen, kunnen de geur van urine veranderen. Bepaalde medicijnen kunnen ook de manier waarop urine eruit ziet of ruikt, veranderen. Wanneer je opmerkt dat je een zoetige urinegeur hebt nadat je bent begonnen met een nieuw medicijn, dan is het verstandig dit te bespreken met je huisarts. Doe dit ook als je urine er vreemd uitziet of ruikt.

Voeding en zoete geur van je plas

Het consumeren van asperges, bier, knoflook en koffie, kan je urine een sterkere geur geven. Een eventuele aanwezige zoete geur kan erdoor worden versterkt, maar deze voedingsmiddelen geven zelf geen zoete geur.

Uitdroging en een fruitige urinegeur

Wanneer je uitgedroogd bent, is je urine meer geconcentreerd. De urine kan erg geel en donker lijken, of zelfs bruin. Ook ruikt geconcentreerde urine sterker; er kan zelfs sprake zijn van stinkende urine. Hoewel de meest voorkomende geur bij uitdroging een doordringende ammoniakgeur is, melden sommige mensen dat hun urine zoet of fruitig ruikt. Als je urine erg donker is en sterk ruikt, moet je meer water drinken. Als de symptomen dan niet beter worden, is het verstandig je huisarts te raadplegen.

Schimmelinfectie en andere urinegeur

Een vaginale schimmelinfectie is een infectie van je vagina veroorzaakt door een schimmel, meestal door de Candida-schimmel. Minder vaak komt een schimmelinfectie aan de penis en eikel voor. Een schimmelinfectie kan vaginale afscheiding veroorzaken die zoet ruik, vergelijkbaar met honing, rookworst, brood of bier. Symptomen van een schimmelinfectie zijn onder andere:

Buikpijn / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.comBuikpijn / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.com

Ernstige symptomen

Wanneer je urine een ongebruikelijke geur heeft, maar er zijn geen andere symptomen, dan is het normaal gesproken veilig om een ​​dag of twee te wachten voordat je contact opneemt met je huisarts. Bij sommige symptomen moet je echter direct contact opnemen met een arts. Dit zijn zogeheten 'alarmsymptomen'.

Steeds dorst hebben

Je erg dorstig voelen kan wijzen op diabetische ketoacidose. Dit kan mensen erg dorstig maken, zelfs als ze veel drinken. Veel dorst of extreme dorst hebben staat bekend als 'polydipsie'.

Buikpijn of misselijkheid

De klachten buikpijn en misselijkheid zijn aanwezig bij diabetische ketoacidose. Diabetische ketoacidose is een complicatie van diabetes en vereist direct nehandeling.

Urinewegen / Bron: La Gorda/Shutterstock.comUrinewegen / Bron: La Gorda/Shutterstock.com

Intense pijn in de rug, buik of geslachtsorganen

Hevige pijn in de onderrug, pijn in de onderbuik of geslachtsorganen, kunnen wijzen op een urineweginfectie (nierbekkenontsteking). Bij nierbekkenontsteking ben je ziek met hoge koorts, koude rillingen, misselijkheid, pijn in de onderrug (ter hoogte van de nier, nierpijn), braken en/of diarree en bloed in de urine.

Bloed in de urine

Bloed in de urine kan wijzen op een infectie. De aanwezigheid van bloed in de urine is altijd een reden om een afspraak te maken met je huisarts.

Misselijkheid, braken en geelzucht

Misselijkheid, braken en gele huid of ogen (geelzucht) kan wijzen op leverfalen, wat inhoudt dat de werking van de lever onvoldoende is.

Moe, verwardheid of agitatie

Moe, verwardheid of agitatie kunnen tekenen zijn van diabetische ketoacidose of een ernstige infectie.

Koorts

Koorts kan een teken zijn van een infectie. Sommige infecties, zoals urineweginfecties die zich verspreiden naar de nieren of het bloed, kunnen levensbedreigend zijn en directe medische interventie behoeven.

Onderzoek en diagnose

Hoewel de oorzaken van zoet geurende urine variëren, kunnen alle aandoeningen worden gediagnosticeerd met behulp van een urinetest of urineanalyse. Afhankelijk van wat de arts vermoedt dat de oorzaak is, kan vervolgonderzoek nodig zijn.

Behandeling van een zoete urinegeur

Behandeling voor zoet geurende urine is afhankelijk van de oorzaak. Antibiotica kunnen worden voorgeschreven bij urineweginfecties. Behandeling met insuline is nodig bij diabetische ketoacidose. De behandeling van diabetes type 2 bestaat uit medicijnen en voedings- en bewegingsadviezen. Kinderen met MSUD krijgen een eiwitbeperkt dieet en een aminozuurpreparaat: een poeder met alle noodzakelijke onderdelen van eiwit, uitgezonderd leucine. Een vaginale schimmelinfectie kan behandeld worden met antischimmelmiddelen.

Preventie van urine die zoet ruikt

Er zijn verschillende manieren om een zoete urinegeur te voorkomen. Preventie richt zich op het nemen van maatregelen die zijn gericht op het voorkomen dat je een aandoening krijgt die deze urinegeur veroorzaakt.

Urineweginfectie voorkómen

Om een ​​urineweginfectie te voorkomen, moet je:
 • Plassen voor en na de geslachtsgemeenschap;
 • Je billen afvegen van voor naar achter nadat je hebt gepoept;
 • Vaginale douches en sprays vermijden, en ook niet teveel zeep gebruiken voor de intieme hygiëne aangezien dit de natuurlijke zuurtegraad van de vagina ontregelt, waardoor bacteriën makkelijker kunnen uitgroeien en een infectie kunnen veroorzaken;
 • Veel drinken, bij voorkeur ruim twee liter dag;
 • Regelmatig plassen; zodat je de bacteriën naar buiten spoelt;
 • Je blaas altijd goed leegplassen.

Diabetes type 2

Diabetes type 2 diabetes kan je mogelijk voorkomen door de volgende leedstijlmaatregelen:
 • Zorg dat je dagelijks voldoende beweegt;
  Gezonde voeding / Bron: Oleksandra Naumenko/ShutterstockGezonde voeding / Bron: Oleksandra Naumenko/Shutterstock
 • Eet voedingsmiddelen met een hoog vezelgehalte, zoals fruit, groenten, bonen, volle granen en noten;
 • Volle graanproducten (brood, pasta, rijst en andere graanproducten waarin de volledige graankorrel verwerkt is) kunnen het risico op diabetes verminderen en helpen de bloedsuikerspiegel te handhaven.
 • Voorkom overgewicht: verlies overtollige pondjes en handhaaf een gezond gewicht;
 • Vermijd de snelle koolhydraten: suiker en zetmeel. Deze verhogen de bloedsuikerspiegel te snel.
 • Eet zo min mogelijk verzadigd dierlijk vet (boter, vette kaas, vet vlees) en vermijd transvetten (een onverzadigd vet dat nog slechter is voor de gezondheid dan verzadigd vet).

Leveraandoeningen

Om foetor hepaticus te voorkomen, is het belangrijk om geen alcohol te drinken of slechts in zeer geringe mate.

Prognose zoet ruikende urine

Zoet ruikende urine is vaak het gevolg van voeding, uitdroging of diabetes, maar kan soms ook wijzen op een gevaarlijke en zelfs levensbedreigende onderliggende aandoening. Door snel een behandeling in te zetten kunnen de meeste oorzaken van zoet geurende urine goed worden behandeld. des te sneller behandeling in gezet wordt, des te gunstiger zijn de vooruitzichten.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zoete urinegeur: Oorzaken van fruitige geur van urineZoete urinegeur: Oorzaken van fruitige geur van urineBepaalde voedingsmiddelen, dranken en medicijnen leiden soms tot de fruitig ruikende urine. Dit is meestal een tijdelijk…
Urine met koffiegeur: Oorzaken van naar koffie ruikende plasUrine met koffiegeur: Oorzaken van naar koffie ruikende plasNiet alleen de kleur, consistentie en hoeveelheid van de urine wijzigt soms. Ook de geur van de plas is soms anders dan…
Urinegeur van ammoniak: Plas met ammoniakgeurUrinegeur van ammoniak: Plas met ammoniakgeurUrine ruikt meestal slechts een beetje, maar soms bemerkt de patiënt wel een doordringende ammoniakgeur. In de urine bev…
De zoete aardappel of bataatDe zoete aardappel is in de verste verte geen familie van de gewone aardappel. Ook smaakt hij heel anders. De verschille…

Ochtendhoofdpijn: Oorzaken van hoofdpijn in vroege ochtendOchtendhoofdpijn: Oorzaken van hoofdpijn in vroege ochtendVeel mensen ontwaken ’s morgens met hoofdpijn, gekend als ‘ochtendhoofdpijn. Dit is geen prettige start van de dag, en z…
Streptokokkeninfectie: Infectie met Streptococcus-bacteriënStreptokokkeninfectie: Infectie met Streptococcus-bacteriënEen streptokok (Streptococcus) is letterlijk vertaald een ‘kettingkok’. Dit is een kogelronde in rijen liggende bacterie…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: LynxVector/Shutterstock.com
 • Diabetes Fonds. Behandeling van diabetes. https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/dagelijks-leven/behandeling-van-diabetes (ingezien op 24-11-2017)
 • Diabetes Fonds. Zwanger­schaps­diabetes. https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/soorten-diabetes/zwangerschapsdiabetes (ingezien op 25-4-2018)
 • Erfelijkheid.nl. Maple syrup urine disease (MSUD). https://www.erfelijkheid.nl/ziektes/maple-syrup-urine-disease-msud (ingezien op 24-11-2017)
 • Everyday Health. My Urine Smells Sweet! https://www.everydayhealth.com/specialists/urology/wessells/qa/my-urine-smells-sweet/index.aspx (ingezien op 24-11-2017)
 • Express.co.uk. Urine smell warning: The scent of your wee could be a sign of THIS deadly condition. https://www.express.co.uk/life-style/health/840984/urine-smell-scent-symptom-sign-diabetes-stroke-uti (ingezien op 24-4-2018)
 • Healthline. Sweet-Smelling Urine. https://www.healthline.com/health/sweet-smelling-urine#overview1 (ingezien op 24-11-2017)
 • Jerozen Bosch Ziekenhuis. Blaasontsteking (cystitis). https://www.jeroenboschziekenhuis.nl/Publicaties/103759/Aandoeningen-Urologie-Blaasontsteking-(cystitis) (ingezien op 24-11-2017)
 • Mayo Clinic. Diabetes prevention: 5 tips for taking control. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/type-2-diabetes/in-depth/diabetes-prevention/art-20047639?pg=1 (ingezien op 24-11-2017)
 • Medical News Today. Why does my urine smell sweet? https://www.medicalnewstoday.com/articles/321210.php (ingezien op 24-4-2018)
 • Philly. Q&A: What is causing sweet-smelling urine? http://www.philly.com/philly/health/qa-whats-causing-sweet-smelling-urine-20170528.html (ingezien op 24-11-2017)
 • Self. 7 Reasons Your Pee Smells Weird. https://www.self.com/story/7-causes-of-smelly-urine (ingezien op 24-11-2017)
 • Stichting Preventie Diabetes. Tips om diabetes te voorkomen. https://www.preventiediabetes.nl/ (ingezien op 25-11-2017)
 • Wikipedia. Urineweginfectie. https://nl.wikipedia.org/wiki/Urineweginfectie (ingezien op 24-11-2017)
 • Afbeelding bron 1: Alexander Raths/Shutterstock
 • Afbeelding bron 2: Zerocool, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Andrey Popov/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 5: La Gorda/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 6: Oleksandra Naumenko/Shutterstock
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 24-01-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 20
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.