Fibromen (skin tags): Huidgezwelletjes op steeltje

Fibromen (skin tags): Huidgezwelletjes op steeltje Een fibroom is een klein en zacht huidgezwelletje met een steeltje of stengel. Dit goedaardig huidletsel bevindt zich mogelijk overal op het lichaam, maar vooral op plaatsen waar de huid tegen andere huid of kleding wrijft. Sommige patiënten hebben mogelijk fibromen en merken deze nooit op. Deze letsels veroorzaken geen andere symptomen, maar zijn soms cosmetisch storend. Ook leiden ze af en toe tot irritatie. Via diverse medische behandelingen is het mogelijk om deze gezwelletjes te verwijderen. Complicaties komen zelden tot stand, tenzij de patiënt deze letsels zelf probeert te verwijderen. Een gezonde levensstijl vermindert tot slot het risico op het ontwikkelen van deze onschuldige zachte gezwelletjes.

Synoniemen van fibroom

Andere namen voor een fibroom zijn:
 • een acrochordon
 • een cutane papilloom
 • een fibroepitheliale poliep
 • een fibromaslinger
 • een skin tag
 • fibroma molluscum
 • Templeton fibromen

Epidemiologie van zachte huidgezwelletjes op steeltje

Één op de vier mensen heeft minstens één skin tag. Fibromen zijn bijgevolg heel gebruikelijk en dit vooral bij mensen na middelbare leeftijd. Mannen en vrouwen zijn even vaak getroffen.

Oorzaken van fibromen

Skin tags bestaan uit een kern van vezels en kanalen, zenuwcellen, vetcellen en een bedekkende laag. Het is niet precies duidelijk wat de oorzaak van fibromen is anno oktober 2020, maar wellicht treden de goedaardige en niet-besmettelijke tumoren op wanneer clusters (groepjes) van collageen (soort eiwit dat in heel het lichaam aanwezig is) en bloedvaten in dikkere huidgebieden vast komen te zitten. Wrijving van de huid tegen de huid is wellicht een belangrijke oorzaak, omdat de huidgezwelletjes vaker verschijnen in huidplooien of huidvouwen.

Risicofactoren voor fibromen

Sommige patiënten zijn meer vatbaar voor fibromen dan anderen. Fibromen komen vaker voor bij:

Verder zijn fibromen ook gekoppeld aan insulineresistentie (cellen zijn ongevoelig voor insuline) en een verhoogd C-reactief proteïne, een ontstekingsmarker. Fibromen zijn daarom mogelijk een extern teken van een verhoogd risico op insulineresistentie, het metabool syndroom (symptomen met kans op o.a. diabetes), atherosclerose (slagaderverkalking) en cardiovasculaire aandoeningen (hart- en vaataandoeningen).

Zeer sporadisch zijn fibromen geassocieerd met:

Symptomen

Locatie

Fibromen zijn goedaardige platte of ronde huidgezwelletjes die vooral in de huidplooien en huidvouwen aanwezig zijn. Ze bevinden zich vooral in de oogleden, de oksels, onder de borsten, de lies, de borst en de hals (papilloma colli).

Kenmerken

Skin tags vallen bijna niet op, tenzij ze zich op een opvallende plaats bevinden of tenzij herhaaldelijk wrijving ontstaat tegen het goedaardig huidletsel, zoals door kleding of sieraden of door het scheren. Af en toe vallen de zachte gezwelletjes door wrijving of anders spontaan van de huid zonder pijn te veroorzaken. Zeer grote fibromen barsten mogelijk open door druk. Het oppervlak van fibromen is glad of onregelmatig van uiterlijk. Het vleeskleurige of lichtbruine huidgezwelletje bevindt zich op een vlezig steeltje of een stengel. De kleine fibromen blijven meestal dezelfde grootte, maar bij sommige patiënten gaan ze groeien. Ze variëren in diameter van twee millimeter tot maximaal vijf centimeter.

Behandeling van skin tags

Omdat fibromen meestal onschadelijk zijn, gebeurt een verwijdering meestal omwille van esthetische of cosmetische redenen of omdat ze leiden tot scheerproblemen of andere irritatie. Het thuis verwijderen van een fibroom is niet aanbevolen doordat steeds een risico bestaat op bloedingen en mogelijke infecties.

De arts zet één van volgende medische procedures in om fibromen te verwijderen:
 • cauterisatie: De arts verbrandt de skin tag met behulp van elektrolyse
 • cryochirurgie: De arts bevriest het fibroom met een sonde die vloeibare stikstof bevat
 • ligatie: De arts onderbreekt de bloedtoevoer naar huid goedaardig huidgezwelletje.
 • excisie: De arts snijdt het huidgezwelletje weg met een scalpel

Fibromen op het ooglid, vooral in de buurt van de ooglidrand, moeten mogelijk verwijderd worden door een oogarts.

Prognose

Skin tags zijn onschadelijk en leiden niet tot huidkanker. Af en toe proberen patiënten deze cutane papillomen zelf te verwijderen zonder het inwinnen van medisch advies. Dit leidt dan mogelijk tot huidinfecties.

Preventie van goedaardige huidletsels

Het is niet altijd mogelijk om fibromen te voorkomen, maar door te zorgen voor een gezond gewicht, een gezonde bloeddruk en een goed cholesterolgehalte vermindert de kans op het ontwikkelen van de skin tags. Verder moeten patiënten met suikerziekte hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kleine wratjes in de nek of onder je oksels, wat zijn dat?Kleine wratjes in de nek of onder je oksels, wat zijn dat?Fibromen, steelwratten, steelwratjes, skin tags, age spots, zo worden de kleine wratjes in de nek of oksels, liezen of r…
Fibromen: steelwratjes verwijderen en (zelf) behandelenFibromen: steelwratjes verwijderen en (zelf) behandelenFibromen of steelwratjes zijn goedaardige huidgezwelletjes. Fibromen komen vooral voor op het gezicht (oogleden), de hal…
Skin tags verwijderen met azijn, nagellak en tea tree olieSkin tags verwijderen met azijn, nagellak en tea tree olieSkin tags of steelwratjes zijn kleine, zachte huidgezwellen. Skin tags zijn onschuldig, maar kunnen wel vervelend zijn.…
Fibroma pendulans: verwijderen, behandelen en symptomenFibroma pendulans: verwijderen, behandelen en symptomenEen fibroma pendulans staat ook wel bekend als steelwratje. Een fibroma pendulans is een goedaardig huidgezwelletje, dat…

Subunguale exostose: Goedaardig botletsel onder nagelSubunguale exostose: Goedaardig botletsel onder nagelEen subunguale exostose is een langzaam groeiend, goedaardig botletsel dat zich onder de nagel van de teen of vinger bev…
Zeldzame zenuwaandoening: het syndroom van KinsbourneZeldzame zenuwaandoening: het syndroom van KinsbourneHet syndroom van Kinsbourne, vernoemd naar Marcel Kinsbourne, wordt ook wel het opsoclonus-myoclonussyndroom (OMS) genoe…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jmarchn, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Geraadpleegd op 18 oktober 2018:
 • 10 Myths About Skin Tags You Need to Stop Believing, https://www.rd.com/health/beauty/skin-tags-myths/
 • All you need to know about fibromen, https://www.medicalnewstoday.com/articles/67317.php
 • Can you remove a skin tag yourself?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321641.php
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Skin tag, https://www.huidhuis.nl/huidaandoening/skin-tag
 • Skin tags, https://www.nhs.uk/conditions/skin-tags/
 • SKIN TAGS: WHAT THEY ARE, WHAT CAUSES THEM AND HOW TO REMOVE THEM, https://www.getthegloss.com/article/skin-tags-what-they-are-what-causes-them-and-how-to-remove-them
 • What Are Skin Tags? (And Can You Remove Them?), https://share.upmc.com/2018/04/what-are-skin-tags/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 08-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.