Fibromen (skin tags): Huidgezwelletjes op steeltje
Een fibroom is een klein en zacht huidgezwelletje met een steeltje of stengel. Dit goedaardig huidletsel bevindt zich mogelijk overal op het lichaam, maar vooral op plaatsen waar de huid tegen andere huid of kleding wrijft. Sommige patiënten hebben mogelijk fibromen en merken deze nooit op. Deze letsels veroorzaken geen andere symptomen, maar zijn soms cosmetisch storend. Ook leiden ze af en toe tot irritatie. Via diverse medische behandelingen is het mogelijk om deze gezwelletjes te verwijderen. Complicaties komen zelden tot stand, tenzij de patiënt deze letsels zelf probeert te verwijderen. Een gezonde levensstijl vermindert tot slot het risico op het ontwikkelen van deze onschuldige zachte gezwelletjes.
Synoniemen van fibroom
Andere namen voor een fibroom zijn:
- een acrochordon
- een cutane papilloom
- een fibroepitheliale poliep
- een fibromaslinger
- een skin tag
- fibroma molluscum
- Templeton fibromen
Epidemiologie van zachte huidgezwelletjes op steeltje
Één op de vier mensen heeft minstens één skin tag. Fibromen zijn bijgevolg heel gebruikelijk en dit vooral bij mensen na middelbare leeftijd. Mannen en vrouwen zijn even vaak getroffen.
Oorzaken van fibromen
Skin tags bestaan uit een kern van vezels en kanalen, zenuwcellen, vetcellen en een bedekkende laag. Het is niet precies duidelijk wat de oorzaak van fibromen is anno oktober 2020, maar wellicht treden de goedaardige en niet-besmettelijke tumoren op wanneer clusters (groepjes) van collageen (soort eiwit dat in heel het lichaam aanwezig is) en bloedvaten in dikkere huidgebieden vast komen te zitten. Wrijving van de huid tegen de huid is wellicht een belangrijke oorzaak, omdat de
huidgezwelletjes vaker verschijnen in huidplooien of huidvouwen.
Risicofactoren voor fibromen
Sommige patiënten zijn meer vatbaar voor fibromen dan anderen. Fibromen komen vaker voor bij:
Verder zijn fibromen ook gekoppeld aan
insulineresistentie (cellen zijn ongevoelig voor insuline) en een
verhoogd C-reactief proteïne, een ontstekingsmarker. Fibromen zijn daarom mogelijk een extern teken van een verhoogd risico op insulineresistentie, het
metabool syndroom (symptomen met kans op o.a. diabetes), atherosclerose (
slagaderverkalking) en cardiovasculaire aandoeningen (
hart- en vaataandoeningen).
Zeer sporadisch zijn fibromen geassocieerd met:
Symptomen
Locatie
Fibromen zijn goedaardige platte of ronde huidgezwelletjes die vooral in de huidplooien en huidvouwen aanwezig zijn. Ze bevinden zich vooral in de oogleden, de
oksels, onder de borsten, de lies, de borst en de hals (papilloma colli).
Kenmerken
Skin tags vallen bijna niet op, tenzij ze zich op een opvallende plaats bevinden of tenzij herhaaldelijk wrijving ontstaat tegen het goedaardig huidletsel, zoals door kleding of sieraden of door het scheren. Af en toe vallen de zachte gezwelletjes door wrijving of anders spontaan van de huid zonder
pijn te veroorzaken. Zeer grote fibromen barsten mogelijk open door druk. Het oppervlak van fibromen is glad of onregelmatig van uiterlijk. Het vleeskleurige of lichtbruine huidgezwelletje bevindt zich op een vlezig steeltje of een stengel. De kleine fibromen blijven meestal dezelfde grootte, maar bij sommige patiënten gaan ze groeien. Ze variëren in diameter van twee millimeter tot maximaal vijf centimeter.
Omdat fibromen meestal onschadelijk zijn, gebeurt een verwijdering meestal omwille van esthetische of cosmetische redenen of omdat ze leiden tot scheerproblemen of andere irritatie. Het thuis verwijderen van een fibroom is niet aanbevolen doordat steeds een risico bestaat op bloedingen en mogelijke infecties.
De arts zet één van volgende medische procedures in om fibromen te verwijderen:
- cauterisatie: De arts verbrandt de skin tag met behulp van elektrolyse
- cryochirurgie: De arts bevriest het fibroom met een sonde die vloeibare stikstof bevat
- ligatie: De arts onderbreekt de bloedtoevoer naar huid goedaardig huidgezwelletje.
- excisie: De arts snijdt het huidgezwelletje weg met een scalpel
Fibromen op het ooglid, vooral in de buurt van de ooglidrand, moeten mogelijk verwijderd worden door een oogarts.
Prognose
Skin tags zijn onschadelijk en leiden niet tot
huidkanker. Af en toe proberen patiënten deze cutane papillomen zelf te verwijderen zonder het inwinnen van medisch advies. Dit leidt dan mogelijk tot
huidinfecties.
Complicaties van fibromen
Hoewel complicaties zeldzaam zijn, kunnen ze optreden, vooral als patiënten proberen fibromen zelf te verwijderen. Mogelijke complicaties zijn:
- bloeding: Vooral als een fibroom onjuist wordt verwijderd, kan er een bloeding optreden.
- infectie: Zelfverwijdering van fibromen verhoogt het risico op infecties.]
Preventie van goedaardige huidletsels
- Het is niet altijd mogelijk om fibromen te voorkomen, maar door te zorgen voor een gezond gewicht, een gezonde bloeddruk en een goed cholesterolgehalte vermindert de kans op het ontwikkelen van de skin tags. Verder moeten patiënten met suikerziekte hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
- Fibromen, ook wel huidflapjes of skin tags genoemd, zijn goedaardige huidgezwelletjes die vaak ontstaan in huidplooien zoals de nek, oksels, of liezen. Hoewel ze ongevaarlijk zijn, kunnen ze ongemak veroorzaken, vooral als ze geïrriteerd raken door wrijving.
Verzorging van fibromen
- Meestal veroorzaken fibromen geen problemen, maar het is belangrijk ze schoon en droog te houden om infecties te voorkomen. Als een fibroom geïrriteerd raakt, kunnen verzachtende lotions zoals calendula of aloe vera-gel helpen om de huid te kalmeren. Het is niet aanbevolen om zelf fibromen te verwijderen, omdat dit kan leiden tot infecties of littekens.
- Indien de fibromen pijn veroorzaken of cosmetisch storend zijn, kan een arts overwegen ze te verwijderen via eenvoudige procedures zoals bevriezing, snijden of elektrocoagulatie.
Preventie van nieuwe fibromen
- Er is geen specifieke manier om het ontstaan van nieuwe fibromen te voorkomen, maar het vermijden van overmatige wrijving of irritatie kan de kans op vorming verminderen. Het dragen van losse kleding en het vermijden van schurende stoffen kunnen helpen, vooral in de huidplooien waar fibromen vaak ontstaan.
Misvattingen rond fibromen
Fibromen zijn altijd kwaadaardig
- Een veel voorkomende misvatting is dat fibromen altijd kwaadaardig zijn. In werkelijkheid zijn fibromen goedaardige gezwellen die vaak geen gezondheidsproblemen veroorzaken. Ze komen meestal voor in de baarmoeder, maar kunnen zich ook in andere delen van het lichaam ontwikkelen, zoals de huid of het skelet.
Fibromen veroorzaken altijd symptomen
- Veel mensen denken dat fibromen altijd merkbare symptomen veroorzaken, maar dat is niet het geval. Veel mensen met fibromen merken helemaal geen symptomen. Wanneer symptomen optreden, kunnen deze variëren van pijn tot bloeding, maar dit is niet altijd het geval. In veel gevallen zijn fibromen asymptomatisch.
Fibromen zijn het gevolg van een slechte levensstijl
- Er bestaat de misvatting dat fibromen uitsluitend ontstaan door een slechte levensstijl, maar dit is niet waar. Hoewel hormonen, vooral oestrogeen, een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van fibromen, worden ze niet direct veroorzaakt door voeding of levensstijl. Genetische factoren spelen vaak een grotere rol in hun ontwikkeling.
Fibromen kunnen niet behandeld worden zonder chirurgie
- Hoewel chirurgische ingrepen een optie kunnen zijn voor de behandeling van fibromen, zijn er ook andere behandelmethoden, zoals medicijnen en beeldvormende onderzoeken die helpen bij het monitoren van de groei van de fibromen. In veel gevallen kunnen medicijnen helpen om de symptomen te verlichten zonder de noodzaak van een operatie.
Iedereen met fibromen heeft een verhoogd risico op kanker
- Hoewel het waar is dat bepaalde types fibromen in zeldzame gevallen kwaadaardig kunnen worden, is het voor de meeste mensen met fibromen niet het geval. Het risico op kanker is zeer laag, en fibromen zijn over het algemeen goedaardig. Het is belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en monitoring.
Fibromen zijn altijd zichtbaar op een echografie
- Sommige mensen denken dat fibromen altijd zichtbaar zijn op een echografie, maar dat is niet altijd het geval. In sommige gevallen zijn fibromen klein of diep ingebed, waardoor ze moeilijk te detecteren zijn. Beeldvormende onderzoeken kunnen echter helpen om de aanwezigheid van fibromen te bevestigen, zelfs als ze niet gemakkelijk zichtbaar zijn.
Fibromen komen alleen voor bij oudere vrouwen
- Hoewel fibromen vaker voorkomen bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar, kunnen ze ook bij jongere vrouwen optreden. Het is dus niet alleen een aandoening die zich bij oudere vrouwen voordoet, hoewel de symptomen bij oudere vrouwen mogelijk intensiever kunnen zijn door hormonale veranderingen.
Lees verder