Subunguale exostose: Goedaardig botletsel onder nagel

Subunguale exostose: Goedaardig botletsel onder nagel Een subunguale exostose is een langzaam groeiend, goedaardig botletsel dat zich onder de nagel van de teen of vinger bevindt. De patiënt ervaart een pijnlijke knobbel onder het nagelbed die leidt tot een misvorming van het nagelbed. Dit botletsel is progressief en veroorzaakt onbehandeld uiteindelijk een nagelloslating. Voor de arts vormt het stellen van de diagnose van een subugunale exostose een uitdaging, waardoor de behandeling ook pas laat ingezet wordt. De arts verwijdert het letsel via een operatie. Soms keert de knobbel wel terug, en ook andere complicaties zijn mogelijk bij deze zeldzame nagelaandoening. De arts Dupuytren beschreef de nagelaandoening voor het eerst in de medische literatuur in 1817.

Epidemiologie van subunguale exostose

Een subunguale exostose verschijnt op elke mogelijke leeftijd, maar bij de helft van de patiënten ontwikkelt de goedaardige bottumor zich voor twintigjarige leeftijd. Subungual exostosen zijn relatief ongebruikelijk maar de juiste incidentie of prevalentie zijn niet gevonden in de geraadpleegde bronnen.

Oorzaken en risicofactoren van goedaardige botletsels

De exacte pathogenese van een subunguale exostose is onduidelijk anno oktober 2020, hoewel een trauma, een infectie, een tumor, een erfelijke afwijking of een activering van een kraakbeenachtige cyste allemaal mogelijk een rol spelen bij de totstandkoming van de goedaardige bottumor. Ook is constante irritatie van het bot een mogelijke oorzakelijke factor. Er zijn twee erfelijke aandoeningen waarbij de botletsels zich mogelijk manifesteren namelijk het multiple exostosen syndroom en het multiple exostosen-mentale retardatie syndroom.

Symptomen: Langzaam groeiende knobbel onder nagelbed

Bij drie op de vier patiënten is de grote teennagel aangetast. Minder vaak zijn de andere tenen getroffen door de goedaardige bottumor. Af en toe zijn de vingers ook aangetast en dan meestal de wijsvinger en middelvinger. De patiënt presenteert zich meestal met pijn, roodheid en misvorming van het nagelbed. Op de getroffen plaats ontstaat onder het nagelbed namelijk een stevige knobbel of zwelling. De knobbel groeit meestal langzaam gedurende weken tot maanden, en heeft een dik hyperkeratotisch oppervlak. Wanneer het knobbeltje groter wordt, veroorzaakt dit een scheiding van de nagels met de nagelplaat (onycholyse, nagelloslating). Soms is ook sprake van zweervorming van de bovenliggende nagel.

Diagnose en onderzoeken

De arts bevraagt de medische geschiedenis van de patiënt want hij wil weten of de patiënt recent een infectie of trauma gehad heeft. Een röntgenfoto bevestigt meestal de diagnose. Soms zijn vroege letsels – die meestal gevormd zijn uit kraakbeen – niet zichtbaar via een röntgenfoto. Dit leidt tot een gemiste, verkeerde of vertraagde diagnose. Soms plakt de arts namelijk de diagnose andere aandoeningen op het letsel zoals:

Een vertraagde diagnose resulteert waarschijnlijk uit de brede differentiaaldiagnose, het brede spectrum van gezondheidsdeskundigen die patiënten eerst bezocht hebben en het gebrek aan ervaring van sommige artsen om deze relatief zeldzame aandoening te herkennen en behandelen.

Behandeling van nagelaandoening

Omdat een verkeerde diagnose en een vertraagde diagnose van dit letsel gebruikelijk zijn, krijgt de patiënt vaak geen passende behandeling. Wanneer uiteindelijk de juiste diagnose is gesteld, verwijdert de arts het progressieve letsel chirurgisch. Een volledige marginale excisie met een minimaal trauma aan het nagelbed heeft de minste recidieven en een optimaal cosmetisch resultaat tot gevolg.

Prognose

Een subunguale exostose blijft goedaardig en ontaardt dus niet in kanker.

Complicaties van nagelafwijking

De meest voorkomende complicatie is onychodystrofie (misvorming of verkleuring van de nagel). Bij 4% van de geopereerde patiënten keert de tumor terug. Het recidiefpercentage is waarschijnlijk een gevolg van onvolledige chirurgische uitsnijding. Verder ontstaat soms postoperatieve misvorming van de nagel. Een andere complicatie is het chronisch regionaal pijnsyndroom.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Exostose, symptomen en klachtenExostose, symptomen en klachtenExostose is een uitsteeksel van een botdeel. Goedaardige bottumor is een andere veelgebruikte benaming. De oorzaak is va…
Exostose: uitsteeksel van het botExostose: uitsteeksel van het botExostose is een uitsteeksel van het skelet. Er wordt ook wel gesproken van een goedaardig bottumor. Dit kan op verschill…
Bloeduitstorting onder de nagel: oorzaken van blauwe nagelBloeduitstorting onder de nagel: oorzaken van blauwe nagelEen bloeduitstorting onder de nagel is een opeenhoping van bloed tussen de nagel en het nagelbed. Bloed onder de nagel v…
Pijnlijke nagel: symptomen en oorzaken van pijn onder nagelsPijnlijke nagel: symptomen en oorzaken van pijn onder nagelsEen pijnlijke nagel of pijn onder de nagel is een hinderlijke klacht. Het kan hierbij gaan om pijn onder een vingernagel…

Ooievaarsbeet: Soort moedervlek in nek bij pasgeboren babyOoievaarsbeet: Soort moedervlek in nek bij pasgeboren babySommige pasgeboren baby’s komen ter wereld met een soort moedervlek op de huid, meer bepaald een ooievaarsbeet. De ooiev…
Fibromen (skin tags): Huidgezwelletjes op steeltjeFibromen (skin tags): Huidgezwelletjes op steeltjeEen fibroom is een klein en zacht huidgezwelletje met een steeltje of stengel. Dit goedaardig huidletsel bevindt zich mo…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 18 oktober 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Subungual Exostosis of the Toes: A Systematic Review, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3940761/#CR31
  • Subungual exostosis, http://www.pcds.org.uk/clinical-guidance/subungual-exostosis
  • Subungual exostosis, https://radiopaedia.org/articles/subungual-exostosis
  • Subungual exostosis, https://www.dermnetnz.org/topics/subungual-exostosis/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 08-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.