Ooievaarsbeet: Soort moedervlek in nek bij pasgeboren baby

Ooievaarsbeet: Soort moedervlek in nek bij pasgeboren baby Sommige pasgeboren baby’s komen ter wereld met een soort moedervlek op de huid, meer bepaald een ooievaarsbeet. De ooievaarsbeet ontstaat wanneer kleine bloedvaten of haarvaten verwijden. De roze of rood gekleurde vlek bevindt zich vaak in de nek. Ouders maken zich vaak zorgen over deze plekken op de huid. Een ooievaarsbeet is echter een veelvoorkomend verschijnsel bij pasgeboren baby's en deze vlekken verdwijnen vaak binnen de achttien maanden. Een medische behandeling van deze goedaardige vlekken is niet nodig. De prognose is over het algemeen zeer goed, al blijft de vlek bij sommige patiënten ook in het volwassen leven aanwezig op de huid.

Epidemiologie van ooievaarsbeten

Een ooievaarsbeet is een veel voorkomende vaatmisvorming die bijna de helft van de pasgeborenen treft. Zowel meisjes als jongens kunnen getroffen worden. De soort moedervlek komt wereldwijd bij alle rassen en etnische achtergronden voor.

Oorzaken

De exacte oorzaak van een ooievaarsbeet is onbekend anno september 2024. De soort moedervlek is het resultaat van misvormde en verwijde bloedvaten of haarvaten onder de huid.

Risicofactoren

Er zijn geen specifieke risicofactoren vastgesteld voor het ontwikkelen van een ooievaarsbeet. De aandoening lijkt niet sterk geassocieerd te zijn met erfelijke factoren of andere externe invloeden. Het komt voor bij een groot aantal pasgeborenen, ongeacht geslacht of etnische achtergrond.

Symptomen

Locatie

De niet-besmettelijke gekleurde vlek bevindt zich op:
  • de achterkant van de nek (ooievaarsbeet) (vaakst voorkomend)
  • de bovenlip / rond de mond
  • de glabella (het deel van het voorhoofd tussen de wenkbrauwen) (engelenkus)
  • de neus
  • de oogleden

Kenmerken

Een ooievaarsbeet is een soort moedervlek die vaak aanwezig is bij de geboorte, maar soms ontstaat de vlek pas in de eerste paar maanden van het leven. De platte roze tot rode vlek heeft een onregelmatige rand en varieert in grootte. De ooievaarsbeet doet qua uiterlijk soms denken aan een plat hemangioom (goedaardig bloedvatgezwel). Omdat een ooievaarsbeet een verzameling van bloedvaten bevat, verdonkert de vlek wanneer de baby huilt, wanneer de baby boos wordt, wanneer de kamertemperatuur sterk verandert of wanneer druk wordt uitgeoefend op het getroffen gebied. Ooievaarsbeten veroorzaken geen jeuk, pijn of andere symptomen.

Alarmsymptomen

Als de moedervlek van de pasgeborene wijzigt, zoals een zwelling, een bloeding, barstjes of andere ongebruikelijke symptomen op of rond de moedervlekhuid, dan is onmiddellijke medische hulp nodig.

Diagnose en onderzoeken

Een diagnose voor een ooievaarsbeet bestaat uit een lichamelijk onderzoek en een grondige familiegeschiedenis. Een dermoscopie is verder ook inzetbaar. Dit is een diagnostisch hulpmiddel waarbij een dermatoloog (huidarts) de huid onderzoekt met een speciale vergrote lens. Een Wood’s lamp (uv-A-lamp) is ook bruikbaar. De arts onderzoekt hiermee de huid met behulp van ultraviolet licht. Dit helpt om de verandering in huidpigmentatie te onderzoeken. Indien nodig is een huidbiopsie (stukje weefsel wegnemen en microscopisch laten onderzoeken) nodig om andere aandoeningen uit te sluiten. Veel aandoeningen hebben mogelijk vergelijkbare tekenen en daarom besluit de arts soms om nog bijkomende testen uit te voeren voor het verkrijgen van de definitieve diagnose.

Behandeling

Anno september 2024 is er geen specifieke behandeling voor ooievaarsbeten nodig, tenzij de vlek langer dan drie jaar aanwezig blijft en cosmetisch hinderlijk is. In dat geval kan de vlek worden behandeld met gepulseerde kleurstoflasertherapie. Ooievaarsbeten zijn vaak goed te bedekken met haar, en make-up kan de engelenkus bedekken.

Prognose

De meeste (85%) ooievaarsbeten op het gezicht verdwijnen binnen de eerste achttien maanden, terwijl sommige vlekken op de achterkant van de nek mogelijk niet verdwijnen en aanhouden tot in het volwassen leven. Een engelenkus verdwijnt vaak eerder dan een ooievaarsbeet. De vlekken zijn verder goedaardig en veroorzaken over het algemeen geen symptomen. Ze hebben geen impact op de groei en ontwikkeling van de pasgeborene.

Complicaties

Complicaties komen niet echt voor bij deze vaatmisvorming. Sommige kinderen ervaren echter cosmetische problemen.

Preventie

Anno september 2024 zijn er geen specifieke methoden om de vorming van ooievaarsbeten te voorkomen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ooievaarsbeet: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseOoievaarsbeet: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseWat is een ooievaarsbeet, hoe ziet een ooievaarsbeet eruit en wat kun je eraan doen? Een ooievaarsbeet is een klein blee…
Geboortevlekken: aardbeivlek, wijnvlek, moedervlekGeboortevlekken: aardbeivlek, wijnvlek, moedervlekGeboortevlekken zijn gekleurde vlekken op de huid die al aanwezig zijn als een kind geboren wordt of vlak na de geboorte…
Geboortevlekken: symptomen, oorzaak en behandelingGeboortevlekken: symptomen, oorzaak en behandelingGeboortevlekken baby: geboortevlekken zijn huidvlekken of gekleurde vlekken op de huid die reeds bij de geboorte aanwezi…
Wijnvlekken in het gezichtBaby's kunnen geboren worden met een zogenaamde wijnvlek, in medische termen naevus flammeus genoemd. Dit is een verkleu…

Babyeczeem: Huidaandoening bij baby's en jonge kinderenBabyeczeem: Huidaandoening bij baby's en jonge kinderenEczeem is een huidaandoening die mogelijk ook baby’s treft in de eerste paar maanden van het leven. Babyeczeem tast moge…
Subunguale exostose: Goedaardig botletsel onder nagelSubunguale exostose: Goedaardig botletsel onder nagelEen subunguale exostose is een langzaam groeiend, goedaardig botletsel dat zich onder de nagel van een teen of vinger be…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pixabay.com, Pexels
  • Geraadpleegd op 4 oktober 2020:
  • Stork Bite: What You Need to Know About This Birthmark, https://www.mamanatural.com/stork-bite/
  • Geraadpleegd op 18 oktober 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Salmon patch (including stork bite), http://www.pcds.org.uk/clinical-guidance/salmon-patch-syn.-naevus-simplex-stork-bite-if-involves-the-forehead
  • Salmon Patch (Stork Bites or Angel Kisses) in Newborns, http://parenting.firstcry.com/articles/salmon-patchstork-bites-or-angel-kisses-in-newborns/
  • Salmon patch, https://www.dovemed.com/diseases-conditions/salmon-patch/
  • Salmon patch, https://www.nicklauschildrens.org/conditions/birthmarks/salmon-patch
  • Stork Bite: What You Need to Know About This Birthmark, https://www.mamanatural.com/stork-bite/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.