Ooievaarsbeet: Soort moedervlek in nek bij pasgeboren baby
Sommige pasgeboren baby’s komen ter wereld met een soort moedervlek op de huid, meer bepaald een ooievaarsbeet. De ooievaarsbeet ontstaat wanneer kleine bloedvaten of haarvaten verwijden. De roze of rood gekleurde vlek bevindt zich vaak in de nek. Ouders maken zich vaak zorgen over deze plekken op de huid. Een ooievaarsbeet is echter een veelvoorkomend verschijnsel bij pasgeboren baby's en deze vlekken verdwijnen vaak binnen de achttien maanden. Een medische behandeling van deze goedaardige vlekken is niet nodig. De prognose is over het algemeen zeer goed, al blijft de vlek bij sommige patiënten ook in het volwassen leven aanwezig op de huid.
Epidemiologie van ooievaarsbeten
Een ooievaarsbeet is een veel voorkomende vaatmisvorming die bijna de helft van de pasgeborenen treft. Zowel meisjes als jongens kunnen getroffen worden. De soort
moedervlek komt wereldwijd bij alle rassen en etnische achtergronden voor.
Oorzaken
De exacte oorzaak van een ooievaarsbeet is onbekend anno september 2024. De soort moedervlek is het resultaat van misvormde en verwijde bloedvaten of haarvaten onder de huid.
Risicofactoren
Er zijn geen specifieke risicofactoren vastgesteld voor het ontwikkelen van een ooievaarsbeet. De aandoening lijkt niet sterk geassocieerd te zijn met erfelijke factoren of andere externe invloeden. Het komt voor bij een groot aantal pasgeborenen, ongeacht geslacht of etnische achtergrond.
Symptomen
Locatie
De niet-besmettelijke gekleurde vlek bevindt zich op:
- de achterkant van de nek (ooievaarsbeet) (vaakst voorkomend)
- de bovenlip / rond de mond
- de glabella (het deel van het voorhoofd tussen de wenkbrauwen) (engelenkus)
- de neus
- de oogleden
Kenmerken
Een ooievaarsbeet is een soort moedervlek die vaak aanwezig is bij de geboorte, maar soms ontstaat de vlek pas in de eerste paar maanden van het leven. De platte roze tot rode vlek heeft een onregelmatige rand en varieert in grootte. De ooievaarsbeet doet qua uiterlijk soms denken aan een plat
hemangioom (goedaardig bloedvatgezwel). Omdat een ooievaarsbeet een verzameling van bloedvaten bevat, verdonkert de vlek wanneer de
baby huilt, wanneer de baby boos wordt, wanneer de kamertemperatuur sterk verandert of wanneer druk wordt uitgeoefend op het getroffen gebied. Ooievaarsbeten veroorzaken geen jeuk,
pijn of andere symptomen.
Alarmsymptomen
Als de moedervlek van de pasgeborene wijzigt, zoals een zwelling, een bloeding,
barstjes of andere ongebruikelijke symptomen op of rond de moedervlekhuid, dan is onmiddellijke medische hulp nodig.
Diagnose en onderzoeken
Een diagnose voor een ooievaarsbeet bestaat uit een lichamelijk onderzoek en een grondige familiegeschiedenis. Een dermoscopie is verder ook inzetbaar. Dit is een diagnostisch hulpmiddel waarbij een dermatoloog (huidarts) de huid onderzoekt met een speciale vergrote lens. Een Wood’s lamp (uv-A-lamp) is ook bruikbaar. De arts onderzoekt hiermee de huid met behulp van ultraviolet licht. Dit helpt om de verandering in huidpigmentatie te onderzoeken. Indien nodig is een
huidbiopsie (stukje weefsel wegnemen en microscopisch laten onderzoeken) nodig om andere aandoeningen uit te sluiten. Veel aandoeningen hebben mogelijk vergelijkbare tekenen en daarom besluit de arts soms om nog bijkomende testen uit te voeren voor het verkrijgen van de definitieve diagnose.
Behandeling
Anno september 2024 is er geen specifieke behandeling voor ooievaarsbeten nodig, tenzij de vlek langer dan drie jaar aanwezig blijft en cosmetisch hinderlijk is. In dat geval kan de vlek worden behandeld met gepulseerde kleurstoflasertherapie. Ooievaarsbeten zijn vaak goed te bedekken met haar, en make-up kan de engelenkus bedekken.
Prognose
De meeste (85%) ooievaarsbeten op het
gezicht verdwijnen binnen de eerste achttien maanden, terwijl sommige vlekken op de achterkant van de nek mogelijk niet verdwijnen en aanhouden tot in het volwassen leven. Een engelenkus verdwijnt vaak eerder dan een ooievaarsbeet. De vlekken zijn verder goedaardig en veroorzaken over het algemeen geen symptomen. Ze hebben geen impact op de groei en ontwikkeling van de pasgeborene.
Complicaties
Complicaties komen niet echt voor bij deze vaatmisvorming. Sommige kinderen ervaren echter cosmetische problemen.
Preventie
Anno september 2024 zijn er geen specifieke methoden om de vorming van ooievaarsbeten te voorkomen.
Praktische omgangstips bij ooievaarsbeet
Zorg en behandeling van de huiduitslag
De ooievaarsbeet is een goedaardige huidaandoening die vaak voorkomt bij pasgeborenen en zich manifesteert als een rode of roze vlek in de nek of op het gezicht. De vlekken verdwijnen meestal vanzelf na verloop van tijd. Er is geen specifieke behandeling nodig, maar het is belangrijk om de huid goed schoon en droog te houden.
Bij de meeste kinderen zullen de vlekken binnen enkele maanden vervagen zonder dat er medische ingreep nodig is. In sommige gevallen kan een kinderarts of dermatoloog helpen om eventuele zorgen te verlichten, vooral als de vlekken groter of langduriger blijven.
Emotionele en psychologische ondersteuning
Hoewel ooievaarsbeet meestal geen medische problemen veroorzaakt, kunnen ouders zich zorgen maken over het uiterlijk van hun baby. Het is belangrijk om het kind te ondersteunen en te verzekeren dat de aandoening vaak vanzelf verdwijnt.
Gezinnen kunnen zich gesteund voelen door het informeren van andere ouders of door deelname aan een oudergroep voor kinderen met vergelijkbare huidaandoeningen. Dit kan helpen om de angst of bezorgdheid te verminderen en positieve copingstrategieën te ontwikkelen terwijl de vlekken langzaam verdwijnen.
Lees verder