Spitz naevus: Goedaardig type roze moedervlek op gezicht

Spitz naevus: Goedaardig type roze moedervlek op gezicht Een Spitz naevus is een zeldzaam type moedervlek op de huid. Dit roze of ander uniform gekleurd huidletsel treft meestal kinderen en jongvolwassenen. Een arts moet verdachte huidletsels steeds onderzoeken. Een Spitz naevus is meestal een goedaardige en onschadelijke moedervlek, maar een arts ziet dit mogelijk aan als een melanoom, dus het is belangrijk om een nauwkeurige diagnose te krijgen. Tot 1948 werd een Spitz naevus bestempeld als een goedaardig juveniel melanoom en behandelden artsen dit als een melanoom. Vervolgens identificeerde Dr. Sophie Spitz, een patholoog, een afzonderlijke klasse van goedaardige moedervlekken, die bekend werd als Spitz naevi. Dit onderscheid tussen de moedervlektypen was belangrijk. Het zorgde voor minder ernstige behandelingsmogelijkheden voor patiënten met deze goedaardige type huidletsels.

Synoniemen

Een spilcel-naevus, epithelioïde cel-naevus en een juveniel melanoom (verouderde en foute benaming) zijn bekende synoniemen van een Spitz naevus.

Epidemiologie van Spitz naevi

Spitz naevi komen niet vaak tot uiting. Circa 7 op de 100.000 patiënten lijden aan dit type moedervlek op de huid. Ongeveer zeventig procent van de patiënten met de diagnose van een Spitz naevus is twintig jaar of jonger. Deze huidletsels ontwikkelen zich soms ook bij ouderen. Kinderen en jongeren met een lichte huidskleur hebben een grotere kans op het krijgen van een Spitz naevus.

Oorzaken van type moedervlek

Spitz naevi ontwikkelen zich door de overproductie en opbouw van cellen met name huidmelanocyten. Anno oktober 2020 is de precieze oorzaak van een Spitz naevus niet bekend.

Soorten

Er zijn twee soorten Spitz naevi. Klassieke Spitz naevi zijn goedaardig en meestal onschadelijk. Atypische Spitz naevi zijn iets minder voorspelbaar. Ze fungeren mogelijk als kankerachtige huidletsels en daarom behandelt de arts deze als melanomen.

Symptomen

Een Spitz naevus is meestal roze van kleur en heeft de vorm van een ovaal of bol (koepelvormig). Soms bevat de moedervlek andere kleuren, zoals blauw, bruin, rood of zwart, maar het is ook mogelijk dat ze kleurloos zijn. Deze huidletsels van maximaal één à twee centimeter groot bevinden zich vaak op het gezicht, de nek, de armen of de benen. Soms is schilfering op het huidletsel aanwezig. Spitz naevi kunnen bloeden of vocht verliezen. Een jeukende huid rond de moedervlek is een ander symptoom van een Spitz naevus.

Diagnose en onderzoeken

De arts bekijkt het letsel met het blote oog maar verder onderzoek is nodig. Een Spitz naevus diagnosticeert de arts namelijk met een biopsie. Hij verwijdert hiervoor de moedervlek geheel of gedeeltelijk en stuurt het weefsel naar een laboratorium voor verder onderzoek. Een huidbiopsie biedt echter niet altijd een definitieve diagnose. Mogelijk is ook nog een lymfeklierbiopsie noodzakelijk.

Spitz naevus versus melanoom

Een Spitz naevus doet denken aan een melanoom, een ernstige vorm van huidkanker, maar Spitz naevi zijn in tegenstelling tot melanomen goedaardig. Zowel een Spitz naevus als een melanoom kunnen gaan bloeden en meerdere uniforme kleuren hebben. Wel zijn Spitz naevi doorgaans groter dan melanomen en zijn kinderen en jongeren ook vaker aangetast door een Spitz naevus dan een melanoom (een melanoom tast vaker volwassenen aan). Spitz naevi zijn tot slot doorgaans minder symmetrisch dan melanomen.

Alarmsymptomen

De patiënt moet meteen een arts bezoeken als hij een moedervlek heeft met volgende symptomen:
 • een ander uiterlijk dan andere moedervlekken op de huid
 • een bloeding of vocht verliezen
 • een onregelmatige rand
 • geen symmetrisch huidletsel
 • groter dan zes millimeter breed
 • jeuk
 • pijn
 • roodheid of zwelling buiten de grenzen
 • verspreiding naar omliggende gebieden
 • wijzigingen in de grootte, vorm of kleur

Behandeling: Chirurgische verwijdering van huidletsel

De behandeling is variabel en controversieel anno 2020. Sommige artsen hanteren een afwachtend beleid of anders verwijderen ze een klein stukje van de moedervlek voor een biopsie om zeker te zijn dat het geen melanoom is. Andere artsen verwijderen de hele moedervlek en een rand gezond weefsel daarrond chirurgisch om op veilig te spelen. Veel artsen opteren voor het meer agressief beleid omdat in het verleden reeds meldingen geweest zijn van patiënten die te horen kregen dat ze een Spitz naevus hadden, terwijl ze eigenlijk een melanoom hadden.

Prognose

Spitz naevi groeien snel, blijven daarna jarenlang stabiel en verdwijnen af en toe ook spontaan. De prognose is tot slot goed wanneer het Spitz naevus op kinderleeftijd ontstaan is.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spitz naevus: goedaardige roze-rode moedervlek bij kinderenSpitz naevus: goedaardige roze-rode moedervlek bij kinderenEen Spitz naevus is een goedaardige, veelal rozerood bol gezwelletje, met glad oppervlak. Het komt overwegend bj kindere…
Blue naevus: Blauwe moedervlek zonder symptomenBlue naevus: Blauwe moedervlek zonder symptomenBlue naevus (blue) is een blauwgekleurde moedervlek waarbij spilvormige moedervlekcellen zich diep in de lederhuid bevin…
Halo moedervlek (halo naevus): symptomen en behandelingHalo moedervlek (halo naevus): symptomen en behandelingEen halo naevus is een goedaardige moedervlek met een gedepigmenteerde ring eromheen (zie foto). Een halo moedervlek wor…
Goedaardige huidgezwellenEen goedaardig huidgezwel is een ophoping van bepaalde cellen die er anders uitziet dan de rest van de huid. Er zijn vee…

Takotsubo cardiomyopathie: Zwakte van linkerventrikel hartTakotsubo cardiomyopathie: Zwakte van linkerventrikel hartTakotsubo cardiomyopathie is een hartaandoening die tot stand komt door ernstige fysieke of emotionele stress. De stress…
Droge benen: behandeling schilferige benen en droge huidDroge benen: behandeling schilferige benen en droge huidEen droge huid op de benen is meestal niet ernstig, maar het kan wel ongemakkelijk zijn en als cosmetisch storend worden…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: The Armed Forces Institute Of Pathology, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Geraadpleegd op 7 oktober 2020:
 • Overview, https://emedicine.medscape.com/article/1059623-overview
 • Geraadpleegd op 30 december 2018:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Drie patiënten met op Spitz-naevus gelijkende afwijkingen die later een melanoom bleken te zijn, https://www.ntvg.nl/artikelen/drie-pati%C3%ABnten-met-op-spitz-naevus-gelijkende-afwijkingen-die-later-een-melanoom-bleken-te/volledig
 • Moedervlek, Spitz, https://www.huidhuis.nl/huidaandoening/moedervlek-spitz
 • NAEVUS: SPITZ NAEVUS (epitheloïd en spoelcelnaevus, melanoma juvenile, spoelcelnaevus), https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ntxt/NaevusSpitz.htm
 • Spitz naevus, https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/other-conditions/spitz-naevus
 • Spitz nevi vs. cancer: What you need to know, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320805.php
 • Wat is een Spitz naevus ?, https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/spitz-naevus/
 • What Is Spitz Nevus?, https://www.healthline.com/health/Spitz nevus
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.