Moedervlekken: Soorten, vormen, symptomen en behandeling
Een moedervlek, in medische termen gekend als een “naevus” is een soort vlek op de huid die bij de geboorte aanwezig is. Deze huidafwijking bestaat in diverse soorten en vormen. Moedervlekken kennen verschillende mogelijke kleuren, texturen, randen, groottes enzovoort. De meeste moedervlekken zijn onschadelijk en behoeven geen behandeling, tenzij om cosmetische redenen. Sommige soorten moedervlekken vervagen of verdwijnen na verloop van tijd, terwijl andere soorten, zoals wijnvlekken, aanwezig blijven zonder behandeling. Bij wijzigingen van een moedervlek, is het steeds verstandig een (huid)arts te raadplegen want af en toe leidt een moedervlek tot huidkanker.
Epidemiologie
Moedervlekken zijn veelvoorkomende huidafwijkingen die bij veel mensen voorkomen. Ze kunnen op elke leeftijd verschijnen en variëren in aantal en grootte.
Oorzaken huidafwijking onbekend
De oorzaak van de vorming van moedervlekken is niet helemaal duidelijk. Deze
aangeboren huidafwijking is meestal niet erfelijk.
Soorten moedervlekken
De verschillende vormen van een moedervlek zijn op te delen in twee soorten namelijk uit gepigmenteerde en uit rode moedervlekken.
Gepigmenteerde moedervlekken
Gepigmenteerde moedervlekken bestaan uit een plaatselijke afwijking in de pigmentvorming. Dit zijn gebieden waarin de kleur van de moedervlek verschilt van de kleur van de rest van de huid.
Rode moedervlekken (vasculaire moedervlekken)
Rode moedervlekken bestaan uit een plaatselijke verwijding of vermeerdering van de bloedvaten waardoor een rode huidskleur bestaat. De bloedvaten bevinden zich hierbij dicht bij het huidoppervlak.
Hemangiomen zijn een veel voorkomende vorm van vasculaire moedervlekken. De oorzaak is onbekend. De kleur is het gevolg van de groei van bloedvaten op deze plaats. Aardbeivlekken, spelonkachtige hemangiomen, zalmvlekken (
ooievaarsbeten) en
wijnvlekken (roze of paarse verkleuring van huid) zijn veel voorkomende soorten hemangiomen.
Verschillende vormen van een moedervlek
Een moedervlek neemt diverse mogelijke vormen aan.
- naevus araneus: fijne teleangiëctasie die van een centraal punt uit stervormig uitstraalt en aldus gelijkenis met een spin vertoont (spider naevus, ‘spinnetje’)
- naevus flammeus (naevus sanguineus, angioma simplex): helrode moedervlek
- naevus lenticularis (lentigo): oppervlakkige pigmentnaevus
- naevus maternus (naevus congenitus): bruine of roodbruine moedervlek
- naevus pigmentosus: moedervlek, ontstaan door plaatselijke pigmentvorming
- naevus pilosus: met haar begroeide moedervlek
- naevus sebaceus: grillige huidgezwelletjes bestaande uit gedegenereerde talgklieren
- naevus spilus (lentigo juvenilis, naevus Sutton): naevus pigmentosus omringd door een rond plekje leukodermie
- naevus vinosus of vasculosus: wijnvlek, blauwrode moedervlek resulterend uit teleangiëctasieën (verwijde bloedvaten)
- nevus van Becker: donkere moedervlek met dikke haren
Moedervlek bij aandoeningen
Één of meer moedervlekken zijn ook typerend bij enkele ziekten:
- Basocellulair naevus syndroom (basale-cellennaevussyndroom, BNS, syndroom van Gorlin-Goltz, dysplastisch naevussyndroom: aanwezigheid van multipele (familiale) naevi, waarbij een verhoogd risico tot melanoomontwikkeling bestaat
- Neurofibromatose: erfelijke neurologische aandoening met symptomen aan de ogen en huid. De patiënt heeft hierbij meerdere café-au-lait-vlekken (koffie-met-melk-vlekken op de huid), meestal onder de oksels, in de bocht van de elleboog en knie, en rond de liesstreek
- Pityriasis rosea: moedervlek en vurige huiduitslag op romp
Risicofactoren
Risicofactoren omvatten genetische aanleg, blootstelling aan ultraviolet (UV) licht, en een lichte huidtype dat gevoeliger is voor zonverbranding.
Symptomen
Verschillende soorten moedervlekken hebben verschillende oorzaken en symptomen.
Archipelvlekke
Archipelvlekken (Mongoolse blauwe vlekken) komen vaker voor bij mensen met een donkere huidskleur. Dit zijn meestal grijsblauwe of gekneusde vlekken die de arts zelfs soms verwart met kindermishandeling. Zij verschijnen vaak in de onderrug of de billen, evenals op de romp of armen.
Cafe-au-lait vlekken
Cafe-au-lait vlekken treden op bij mensen met de genetische aandoening neurofibromatose. Cafe-au-lait vlekken zijn lichtbruin van kleur (de kleur van koffie met melk). Op een lichte huid is de kleur hiervan lichtbruin, maar op een donkere huid is de kleur van de vlek zwart. De café-au-lait vlekken vervagen af en toe bij het verouderen maar meestal verdwijnen ze nooit helemaal.
Moedervlekken
Moedervlekken heeft bijna iedereen; de meeste moedervlekken verschijnen na de geboorte. Gewone moedervlekken zijn kleine clusters van donkergekleurde huidcellen. Ze hebben een rode, donkerbruine of zwarte huidskleur. Ze variëren in grootte van minder dan 1,5 cm tot meer dan 20 cm in diameter. Sommige moedervlekken verdwijnen spontaan maar bij de
huidveroudering verschijnen soms bijkomende moedervlekken. Het risico van naevi (meervoud van naevus) dat ze zich ontwikkelen tot
huidkanker is laag, maar het risico neemt wel toe naarmate de moedervlek groter is.
Andere symptomen
De patiënt heeft een abnormaal donkere of lichte huid. Daarnaast is de geweven huid mogelijk glad, plat, verhoogd of gekreukt. De rand van de moedervlek is regelmatig of onregelmatig. Een huidletsel (gebied dat verschilt van de huid daarrond rond),
huidknobbeltjes en haargroei uit de gepigmenteerde huid zijn andere mogelijke symptomen die optreden bij een moedervlek. Af en toe zijn deze pijnlijk.
Alarmsymptomen
Alarmsymptomen omvatten veranderingen in de kleur, grootte, of vorm van een moedervlek, evenals symptomen zoals jeuk, bloeding, of pijn. Deze kunnen wijzen op een mogelijke huidkanker en vereisen medische evaluatie.
Diagnose en onderzoeken
De arts bestudeert de huid. Soms is een
biopsie nodig om te kijken of de huidwijziging geen teken is van huidkanker. De dermatoloog (huidarts) neemt soms een foto van de moedervlek om het beeld dan na verloop van tijd te vergelijken. Soms zet de arts beeldvormende onderzoeken (
CT-scan en
MRI-scan) in bij dieper liggende moedervlekken.
Behandeling
Het type behandeling is afhankelijk van het type moedervlek en de eventueel verwante aandoening. Meestal moet de arts de moedervlek zelf niet behandelen. Grote moedervlekken die het uiterlijk en het gevoel van eigenwaarde aantasten, behandelt de patiënt indien nodig door middel van cosmetische technieken.
Cryotherapie (behandeling via bevriezing) en een laseroperatie zijn ook nog mogelijke behandelingsmethoden. Verder is een operatie mogelijk om de moedervlekken te verwijderen. Dit gebeurt vooral wanneer deze een verhoogd risico op
kanker met zich meebrengen of als deze het uiterlijk van de patiënt aantasten.
Prognose
Grote moedervlekken die bij de geboorte aanwezig zijn, ontwikkelen zich sneller in een
melanoom, een vorm van huidkanker. Dit geldt vooral als de moedervlek groter is dan de grootte van een vuist. Het risico op kanker is gerelateerd aan de grootte, de locatie, de vorm en kleur van de moedervlek.
Zonnebrandcrème is nodig bij activiteiten buitenshuis om complicaties van moedervlekken te voorkomen /
Bron: Dimitrisvetsikas1969, PixabayComplicaties naevi
Veranderingen in de moedervlek zoals een andere huidskleur, bloedingen, een
ontsteking, jeuk, een open wonde,
huidzweren, pijn, een verandering in de grootte en een gewijzigde textuur zijn mogelijk tekenen van huidkanker. Ook emotionele problemen als gevolg van de moedervlek(ken) zijn mogelijk.
Preventie naevus
Preventie omvat het vermijden van overmatige blootstelling aan zonlicht, het gebruik van zonnebrandcrème, en het regelmatig controleren van moedervlekken op veranderingen. Regelmatige dermatologische controles zijn ook aanbevolen.
Lees verder