Onycholyse (nagelloslating): Scheiding nagels van nagelbed
Onycholyse, ook wel onycholisis genoemd, is een aandoening waarbij één of meer nagels loskomen van het onderliggende nagelbed. Deze nagelafwijking kan ontstaan door fysieke schade aan de nagel of door een ziekte die de nagels aantast. Onycholyse kan ook een teken zijn van een onderliggend medisch probleem. Het is daarom belangrijk om bij symptomen van loslatende nagels een arts te raadplegen. Bij effectieve behandeling van de onderliggende oorzaak kan een nieuwe nagel groeien, wat echter enkele maanden kan duren. Er zijn ook tips en zelfzorgmaatregelen beschikbaar om het risico op nagelloslating te verminderen.
Epidemiologie van loslatende nagel
De wereldwijde incidentie van onycholyse is niet goed gedocumenteerd. De prevalentie per ras is eveneens onbekend, maar onycholyse komt voor bij mensen van alle etnische groepen. Zowel mannen als vrouwen kunnen worden getroffen, hoewel de aandoening vaker voorkomt bij vrouwen. Onycholyse kan op elke leeftijd optreden, maar volwassenen zijn over het algemeen meer kwetsbaar.
Oorzaken
Onycholyse ontstaat wanneer de nagel losraakt van het nagelbed of de huid direct onder de nagel. Dit kan worden veroorzaakt door:
Een zwangerschap kan soms leiden tot onycholyse. /
Bron: PublicDomainPictures, PixabayAandoeningen
Onycholyse kan worden veroorzaakt door een breed scala aan aandoeningen, waaronder:
Bepaalde medicijnen kunnen nagelloslating veroorzaken. /
Bron: Stevepb, PixabayOmgevingsfactoren
Enkele omgevingsfactoren die onycholyse kunnen bevorderen zijn:
- Langdurige blootstelling aan water
- Contact met chemicaliën zoals nagellak, nagellakverwijderaar (nagellakremover) of huishoudelijke schoonmaakmiddelen
- Reacties op medicatie zoals chemotherapie, antibiotica en ontstekingsremmende pijnstillers
- Voorwerpen die onder de nagels komen
- Het dragen van kunstnagels
Mensen met langere vingernagels hebben een verhoogd risico op nagelloslating in vergelijking met mensen met kortere nagels.
Symptomen
Bij onycholyse komen meerdere nagels vaak los van het nagelbed. De symptomen worden meestal enkele dagen na het begin zichtbaar. De huid tussen de nagel en het nagelbed kan rood worden, waarna de nagel loskomt. Na loslating kunnen er afwijkingen in de nagelvorm en -grootte optreden, zoals
dikkere teennagels. Nagelverkleuring kan optreden bij een infectie, variërend van geel, grijs, groen, paars tot wit, afhankelijk van de oorzaak. Onycholyse zelf is doorgaans niet pijnlijk, maar de onderliggende oorzaak kan wel
pijn veroorzaken.
Diagnose en onderzoeken
Lichamelijk onderzoek
De arts zal beginnen met een gedetailleerd gesprek over de
medische voorgeschiedenis van de patiënt en de symptomen. Vervolgens onderzoekt de arts de vinger- en teennagels, waarbij hij let op het uiterlijk van de huid rond de nagels, onregelmatigheden, en de vorm en kleur van de nagels. Soms worden ook andere tekenen zoals een
huiduitslag opgemerkt.
Diagnostisch onderzoek
Voor een nauwkeurige diagnose kan het nodig zijn om monsters van de nagel en het nagelbed te nemen. Dit helpt bij het identificeren van eventuele infecties of andere oorzaken, wat cruciaal is voor het bepalen van een effectieve behandeling.
Behandeling van nagelaandoening
De behandeling van onycholyse begint met het identificeren van de oorzaak van de nagelafwijking. Als de huid onder de nagel open is, is het belangrijk om het gebied schoon en droog te houden om infecties te voorkomen. Het is cruciaal dat de patiënt het gebied niet zelf reinigt, omdat water bacteriën of schimmels dieper onder de nagel kan duwen.
Schimmelinfecties worden behandeld met
antimycotica.
Bacteriële infecties worden aangepakt met antibiotica.
Virale infecties kunnen worden behandeld met
antivirale geneesmiddelen.
Als medicijnen de oorzaak van de nagelloslating zijn, kan de arts alternatieve medicatie of doseringen voorschrijven. Psoriasis kan worden behandeld met
topische crèmes en fototherapie (lichttherapie). Schildklieraandoeningen worden behandeld met medicatie. Tekorten aan vitamines en mineralen kunnen worden gecorrigeerd met voedingsveranderingen en supplementen. Bij broze of losse nagels kan de arts
ijzersupplementen aanbevelen om de nagels te verstevigen.
Prognose
De nagels herstellen meestal als de onderliggende aandoening is behandeld. Het genezingsproces kan echter enkele maanden duren. Het duurt gemiddeld vier tot zes maanden voordat vingernagels volledig zijn hersteld, terwijl teennagels acht tot twaalf maanden nodig hebben. Vingernagels groeien gemiddeld 0,1 mm per dag, terwijl teennagels ongeveer 0,2 mm per week groeien. Het al dan niet bijknippen van de nagels beïnvloedt de groeisnelheid niet.
Complicaties van onycholyse
Als de onderliggende oorzaak niet kan worden behandeld, kunnen er verdere complicaties optreden. Dit kan leiden tot aanhoudende of verergerde symptomen en zelfs (blijvende)
littekens. Secundaire infecties kunnen de aandoening ook verergeren en de behandeling bemoeilijken.
Een evenwichtige voeding ondersteunt de gezondheid van de nagels. /
Bron: Jill111, PixabayPreventie
Hoewel onycholyse niet altijd te voorkomen is, kunnen de volgende maatregelen helpen om het risico te verkleinen:
- Blootstelling aan irriterende stoffen en vocht minimaliseren
- Nagels kort houden; lange nagels verhogen het risico op onycholyse
- Schildklieraandoeningen laten behandelen
- Gezond en evenwichtig eten, eventueel aangevuld met vitamine D en ijzersupplementen
- Katoenen handschoenen dragen en geschikte schoenen gebruiken tijdens werkzaamheden
- Nagelbedden goed afdrogen
- Psoriasis goed onder controle houden met therapieën en medicijnen
- Warme, natte schoenen vermijden voor langere periodes
Lees verder