Gespleten nagels: Oorzaken & behandeling van gebarsten nagel

Gespleten nagels: Oorzaken & behandeling van gebarsten nagel Gespleten nagels (onychoschizia) zijn een vaak voorkomend symptoom aan zowel de vinger- als de teennagels. Meestal ontstaat een horizontale of verticale gebarsten nagel door een verwonding, maar ook een tekort aan voedingsstoffen is een mogelijke oorzaak van de splijtende nagels. Enkele thuismethoden zijn inzetbaar om het nagelprobleem te verhelpen, maar wanneer het nagelbed getroffen is, is een medische behandeling onontbeerlijk. In sommige omstandigheden is het mogelijk om een nagelsplijting te voorkomen, al is dit in andere situaties onvermijdelijk.

Nagelbijten of plukken en gebarsten nagels

Aan de nagels pulken of nagelbijten is een vaak voorkomende oorzaak van gebarsten nagels. Regelmatig leiden deze schadelijke gewoonten tot een zwakkere nagel die gemakkelijker gaat splijten.

Nagelpsoriasis en splijting van nagel

Psoriasis is een huidaandoening waarbij rode schilferige gebieden en plekken of plaques ontstaan. 10-78% van de psoriasispatiënten ervaart nagelafwijkingen. Nagelpsoriasis leidt tot broze nagels die sneller gaan splijten. Psoriasis leidt bijvoorbeeld tot schade aan het nagelbed. Medicijnen behandelen en voorkomen nagelpsoriasis. Deze omvatten vitamine D-zalven of op de huid toegepaste corticosteroïden. Soms adviseert een arts fototherapie, waarbij de vingernagels worden blootgesteld aan een speciaal licht.

Overmatige blootstelling aan chemicaliën

Het gebruik van nagellakremovers op basis van aceton verzwakt de nagels en maakt ze gevoelig voor breuken en splijtingen. Dit geldt ook voor de chemicaliën die een patiënt moet gebruiken voor het verwijderen van gelnagels. Tevens zitten in reinigingsvloeistoffen of reinigingsmiddelen voor huishoudelijk gebruik vaak chemicaliën die de nagels verzwakken en leiden tot gebarsten nagels. Naast de nagelveranderingen komen mogelijk ook kleurveranderingen tot stand aan de nagels, zoals gele nagels, en daarnaast worden de nagels vaak doffer.

Overmatige blootstelling aan vocht

De huid en ook de nagels hebben voldoende vocht nodig. Wanneer ze echter overmatig blootgesteld worden aan vocht leidt dit tot brozere nagels. Dit gebeurt bij bijvoorbeeld het langdurig in een zwembad doorbrengen, de handen veelvuldig wassen en vaak afwassen. Ook het veelvuldig gebruik van nagellak is slecht voor de nagelgezondheid waardoor de nagel gaat barsten.

Schildklierproblemen

De schildklier handhaaft de stofwisseling en zorgt voor onder andere de groei van de huid, het haar en de nagels. Wanneer een te traag werkende schildklier aanwezig is, leidt dit mogelijk tot nagelproblemen waaronder droge, gebarsten en broze nagels.

Schimmelinfecties van de nagels

Schimmelinfecties van de nagels veroorzaken vaak gespleten nagels en vervellingen aan de nagels. Ze tasten vaker de teennagels aan en treffen meestal één enkele nagel tegelijkertijd. De nagels verdikken maar worden wel brozer. Schimmelinfecties van de nagels veroorzaken typische kleurveranderingen, waardoor de nagel gelig of lichtbruin wordt. Schimmelinfecties komen vaker voor bij nagels die gewond zijn geraakt en bij patiënten met diabetes mellitus (suikerziekte), een slechte bloedsomloop of een verzwakt immuunsysteem. Omdat schimmels het beste groeien in vochtige omgevingen, verhoogt het lopen op blote voeten in kleedkamers of openbare doucheruimten de kans op een schimmelinfectie. Diverse vrij verkrijgbare medicijnen behandelen een schimmelnagelinfectie, maar soms zijn door de arts voorgeschreven antischimmelmiddelen nodig.

Trauma of letsel

Verwondingen aan de vingers en vingernagels ontstaan snel, bijvoorbeeld een vinger die tussen de deur blijft zitten of een zwaar voorwerp dat op de vingers terechtkomt. Dit trauma veroorzaakt mogelijk een kleine of grote splijting in de nagel. Bij een ernstig nagelletsel is soms ook het nagelbed getroffen.

Veroudering

Door het verouderen verdunnen de vingernagels, hetgeen ze vatbaar maakt voor een splijting. Teennagels verdikken gewoonlijk door de veroudering.

Voedingstekorten

Een tekort aan ijzer in het bloed leidt mogelijk tot gespleten nagels. Het lichaam heeft ijzer namelijk nodig voor een goede nagelgezondheid. Daarnaast heeft het lichaam nood aan eiwitten en vitaminen uit het B-complex (B-vitaminen) om sterke, gezonde nagels te bouwen.

Andere onderliggende aandoeningen of problemen

Enkele mogelijke aandoeningen zijn die leiden tot één of meer barsten in de nagel zijn:

Behandeling van gespleten nagels

Lijm

Het is mogelijk om de nagel opnieuw te bevestigen met lijm. Hiervoor gebruikt de patiënt een heel klein beetje lijm die hij aanbrengt op de losgemaakte nagel. Vervolgens oefent hij een heel klein beetje druk uit om de nagel weer in elkaar te duwen. Pas nadat de lijm is uitgehard, is het mogelijk om de nagel te lakken (om het nagelletsel te verbergen).

Gel en zijdefolie

Een patiënt neemt een stukje zijdefolie ter grootte van een nagel, plaatst deze tegen de gebroken nagel en er brengt hierop dan een gellaag aan. Daarna is het mogelijk deze te polijsten en nagellak toe te passen.

Kunstnagel

Een nepnagel is aan te brengen op de gebarsten nagel of anders op de hele nagel.

Theezakje

Patiënten snijden een deel van een theezakje ter grootte van een nagel uit een gewoon theezakje. Daarna gebruiken ze een borsteltje met lijm om het theezakje op zijn plaats te lijmen. Zodra de lijm hard is, is het mogelijk om de nagel te polijsten en deze te lakken. Wikihow heeft hiervan een filmpje online gezet.

Alarmsymptomen

Het is belangrijk om bij een ernstige nagelsplijting een arts te raadplegen, want soms moet de arts de nagel verwijderen. Soms moet hij ook het nagelbed hechten. Indien mogelijk bevestigt hij de nagel opnieuw met behulp van steken of lijm. Wanneer één of meer van volgende symptomen aanwezig zijn, is het belangrijk om een arts te raadplegen omdat dan mogelijk een aanvullende medische behandeling nodig is:

Een gezonde en gevarieerde voeding eten is belangrijk / Bron: Jill111, PixabayEen gezonde en gevarieerde voeding eten is belangrijk / Bron: Jill111, Pixabay

Preventie

Het is niet altijd mogelijk om gespleten nagels te voorkomen, maar dankzij enkele tips en levensstijlveranderingen is het mogelijk om het risico te verlagen op schade aan de nagels.

Enkele tips en trucs zijn:
 • biotinesupplementen nemen (dit is een B-vitamine de nagelgezondheid bevordert, maar dit mag enkel met toestemming van een arts!)
 • de nagels en nagelriemen regelmatig hydrateren (bevochtigen)
 • een gezonde en gevarieerde voeding eten die rijk is aan vitaminen en mineralen, hoewel gespleten nagels slechts zeer zelden optreden als gevolg van slechte voeding
 • geen agressieve nagellakremover geburiken
 • handschoenen dragen bij het gebruik van chemische reinigingsmiddelen of het doen van de afwas
 • niet trekken aan de nagels
 • overmatige blootstelling aan water vermijden
 • voldoende bescherming dragen aan de handen
 • voorzichtig zijn bij het werken met de handen

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afgebrokkelde gespleten vingernagels; slechte nagelsAfgebrokkelde gespleten vingernagels; slechte nagelsJe nagels brokkelen af en zijn bros. Wat kunnen de oorzaken zijn van afgebrokkelde nagels of lelijke gespleten nagels? B…
Gespleten nagels: oorzaken gebarsten of splijtende nagelsGespleten nagels: oorzaken gebarsten of splijtende nagelsLast van ingescheurde, gespleten nagels? Veel medische aandoeningen kunnen de vorm of de textuur van je nagels beïnvloed…
Scheur midden in nagel: Mediane canaliforme nageldystrofieScheur midden in nagel: Mediane canaliforme nageldystrofieMijn (duim)nagel scheurt in de lengte. Wat is er aan de hand? Bij het ziektebeeld mediane canaliforme nageldystrofie zij…
Gescheurde nagel behandelenGescheurde nagel behandelenNagels beschermen de gevoelige vingertoppen en helpen de mens bij onder andere krabben en pulken. Vrouwen hebben vaker l…

Zenuwtumor: symptomen en behandeling perifere zenuwtumorenZenuwtumor: symptomen en behandeling perifere zenuwtumorenEen zwelling onder de huid die gevoelig is voor druk, of die tintelingen of zelfs verlamming veroorzaakt, betreft in de…
Pijn in het gezicht: oorzaken & behandeling van gezichtspijnPijn in het gezicht: oorzaken & behandeling van gezichtspijnPijn in het gezicht is een zeer vervelende klacht en komt relatief vaak voor. Gezichtspijn treedt eenzijdig (links of re…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Epicioci, Pixabay (bewerkt)
 • Geraadpleegd op 16 augustus 2019:
 • About Cracked Nails, https://www.healthline.com/health/cracked-nails
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Fix a split nail, https://www.wikihow.com/Fix-a-Split-Nail
 • What Are the Causes of Splitting and Peeling Nails?, https://healthfully.com/what-are-the-causes-of-splitting-and-peeling-nails-5017379.html
 • What to know about split nails, https://www.medicalnewstoday.com/articles/326008.php
 • Why Are My Nails Cracked?, https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/cracked-nails-reasons#1
 • Afbeelding bron 1: Jill111, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.