Gespleten nagels: Oorzaken & behandeling van gebarsten nagel

Gespleten nagels: Oorzaken & behandeling van gebarsten nagel Gespleten nagels (onychoschizia) komen veel voor bij zowel de vinger- als teennagels. Dit kan optreden door een verwonding of een tekort aan voedingsstoffen. Hoewel er verschillende thuismethoden zijn om het probleem te verhelpen, kan medische behandeling noodzakelijk zijn wanneer het nagelbed is aangetast. In sommige gevallen kunnen gespleten nagels worden voorkomen, maar dit is niet altijd mogelijk.

Oorzaken van gespleten nagels

Gespleten nagels kunnen door verschillende factoren worden veroorzaakt. Hieronder worden de belangrijkste oorzaken en hun behandelingen besproken.

Nagelbijten of plukken en gespleten nagels

Het nagelbijten of pulken aan de nagels is een veelvoorkomende oorzaak van gespleten nagels. Deze gewoonten kunnen de nagels verzwakken en ze vatbaarder maken voor splijting. Het is belangrijk om deze schadelijke gewoonten te vermijden en indien nodig professionele hulp te zoeken om deze gewoonte te doorbreken.

Nagelpsoriasis en splijting van nagels

Psoriasis is een chronische huidaandoening die vaak leidt tot rode, schilferige plekken op de huid. Tot 78% van de mensen met psoriasis ervaart ook nagelafwijkingen. Nagelpsoriasis kan resulteren in broze nagels die sneller splijten. Deze aandoening kan het nagelbed beschadigen. Behandeling kan bestaan uit het gebruik van vitamine D-zalven, corticosteroïden of fototherapie, waarbij de nagels worden blootgesteld aan speciaal licht.

Overmatige blootstelling aan chemicaliën

Het gebruik van acetonbevattende nagellakremovers kan de nagels verzwakken en gevoelig maken voor breuken en splijtingen. Dit geldt ook voor chemicaliën in producten voor gelnagels en huishoudelijke reinigingsmiddelen. Deze chemicaliën kunnen ook leiden tot kleurveranderingen en een doffere uitstraling van de nagels.

Overmatige blootstelling aan vocht

Hoewel nagels vocht nodig hebben, kan overmatige blootstelling aan vocht zoals bij langdurig zwemmen, frequent handen wassen of afwassen, leiden tot broze nagels. Het regelmatig gebruik van nagellak kan ook bijdragen aan nagelproblemen, zoals splijting.

Schildklierproblemen

De schildklier speelt een cruciale rol in de stofwisseling en de groei van huid, haar en nagels. Een trage schildklier kan leiden tot problemen met de nagels, zoals droogheid, broosheid en splijting.

Schimmelinfecties van de nagels

Schimmelinfecties zijn een veelvoorkomende oorzaak van gespleten nagels, vooral bij teennagels. Deze infecties veroorzaken vaak gele of lichtbruine verkleuring en verdikking van de nagels, die brozer worden. Schimmelinfecties komen vaker voor bij mensen met diabetes mellitus, een slechte bloedsomloop of een verzwakt immuunsysteem. Ze kunnen worden behandeld met vrij verkrijgbare antischimmelmiddelen of voorgeschreven medicijnen.

Trauma of letsel

Letsels aan de vingers of teennagels, zoals het vastzitten van een vinger in een deur of het laten vallen van een zwaar voorwerp, kunnen leiden tot gespleten nagels. Ernstige letsels kunnen ook het nagelbed aantasten, wat medische behandeling kan vereisen.

Veroudering

Met de leeftijd worden vingernagels vaak dunner en brozer, wat hen vatbaarder maakt voor splijting. Teennagels kunnen juist verdikken door veroudering.

Voedingstekorten

Een ijzertekort kan bijdragen aan gespleten nagels, omdat ijzer essentieel is voor een goede nagelgezondheid. Ook eiwitten en B-vitaminen zijn belangrijk voor het behouden van sterke, gezonde nagels.

Andere onderliggende aandoeningen of problemen

Naast de genoemde oorzaken kunnen ook andere aandoeningen bijdragen aan gespleten nagels:

Behandeling van gespleten nagels

Lijm

Een manier om een gespleten nagel te herstellen is door het gebruik van lijm. Een klein beetje lijm wordt aangebracht op de gespleten nagel en vervolgens wordt er lichte druk uitgeoefend om de nagel weer in elkaar te duwen. Na het uitharden van de lijm kan de nagel worden gelakt om het herstel te camoufleren.

Gel en zijdefolie

Een andere methode is het aanbrengen van een stukje zijdefolie op de gespleten nagel, gevolgd door een gellaag. Na droging kan de nagel worden gepolijst en gelakt.

Kunstnagel

Een kunstnagel kan worden aangebracht op de gespleten nagel of op de gehele nagel als tijdelijke oplossing.

Theezakje

Een deel van een theezakje kan worden uitgesneden en op de gespleten nagel worden aangebracht met behulp van lijm. Na uitharding kan de nagel worden gepolijst en gelakt. Wikihow biedt een filmpje met deze techniek aan.

Alarmsymptomen

Bij ernstige gespleten nagels moet een arts worden geraadpleegd. Symptomen waarvoor medische hulp nodig kan zijn, zijn onder andere:
Een gezonde en gevarieerde voeding is essentieel voor nagelgezondheid / Bron: Jill111, PixabayEen gezonde en gevarieerde voeding is essentieel voor nagelgezondheid / Bron: Jill111, Pixabay

Complicaties

Gespleten nagels zijn een veelvoorkomende aandoening die geen directe bedreiging voor de gezondheid vormen. Echter, in sommige gevallen kunnen gespleten nagels leiden tot complicaties:
  • Pijn en ongemak: Gespleten nagels kunnen scheuren, waardoor pijn en ongemak ontstaan, vooral bij activiteiten zoals het dragen van schoenen of het vasthouden van voorwerpen.
  • Infecties: De scheuren in gespleten nagels kunnen een toegangspoort vormen voor bacteriën en schimmels, wat kan leiden tot nagelinfecties zoals schimmelnagels (onychomycose).
  • Ingroeiende nagels: In sommige gevallen kan een gespleten nagel ingroeien, wat pijn, roodheid en ontsteking kan veroorzaken.
  • Verzwakking van de nagel: Gespleten nagels zijn brozer en vatbaarder voor breken en scheuren.
  • Esthetische problemen: Gespleten nagels kunnen er onverzorgd uitzien, wat voor sommige mensen een cosmetisch probleem kan zijn.
  • Psychologische impact: Schaamte en zelfbewustzijn over het uiterlijk van de nagels kan leiden tot psychologische problemen.

De kans op complicaties is groter bij:
  • Mensen met een verzwakt immuunsysteem
  • Mensen met diabetes
  • Mensen die vaak hun handen nat maken of blootstellen aan chemicaliën
  • Mensen die bijten op hun nagels of nagelriemen

Preventie van gespleten nagels

Hoewel het niet altijd mogelijk is om gespleten nagels volledig te voorkomen, kunnen bepaalde tips en levensstijlveranderingen helpen het risico te verkleinen:
  • Het nemen van biotinesupplementen kan de nagelgezondheid bevorderen, maar alleen onder begeleiding van een arts.
  • Regelmatig hydrateren van de nagels en nagelriemen.
  • Een gezonde en gevarieerde voeding volgen die rijk is aan vitaminen en mineralen.
  • Het vermijden van agressieve nagellakremovers.
  • Het dragen van handschoenen bij het gebruik van chemische reinigingsmiddelen of bij het afwassen.
  • Niet aan de nagels trekken of bijten.
  • Overmatige blootstelling aan water vermijden.
  • Voldoende bescherming dragen tijdens activiteiten waarbij de handen betrokken zijn.
  • Voorzichtig werken met de handen om letsel te voorkomen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afgebrokkelde gespleten vingernagels; slechte nagelsAfgebrokkelde gespleten vingernagels; slechte nagelsJe nagels brokkelen af en zijn bros. Wat kunnen de oorzaken zijn van afgebrokkelde nagels of lelijke gespleten nagels? B…
Gespleten nagels: oorzaken gebarsten of splijtende nagelsGespleten nagels: oorzaken gebarsten of splijtende nagelsLast van ingescheurde, gespleten nagels? Veel medische aandoeningen kunnen de vorm of de textuur van je nagels beïnvloed…
Scheur midden in nagel: Mediane canaliforme nageldystrofieScheur midden in nagel: Mediane canaliforme nageldystrofieMijn (duim)nagel scheurt in de lengte. Wat is er aan de hand? Bij het ziektebeeld mediane canaliforme nageldystrofie zij…
Gescheurde nagel behandelenGescheurde nagel behandelenNagels beschermen de gevoelige vingertoppen en helpen de mens bij onder andere krabben en pulken. Vrouwen hebben vaker l…

Zenuwtumor: symptomen en behandeling perifere zenuwtumorenZenuwtumor: symptomen en behandeling perifere zenuwtumorenEen zwelling onder de huid die gevoelig is voor druk, of die tintelingen of zelfs verlamming veroorzaakt, betreft in de…
Pijn in het gezicht: oorzaken & behandeling van gezichtspijnPijn in het gezicht: oorzaken & behandeling van gezichtspijnPijn in het gezicht is een zeer vervelende klacht en komt relatief vaak voor. Gezichtspijn treedt eenzijdig (links of re…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Epicioci, Pixabay (bewerkt)
  • Geraadpleegd op 16 augustus 2019:
  • About Cracked Nails, https://www.healthline.com/health/cracked-nails
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Fix a split nail, https://www.wikihow.com/Fix-a-Split-Nail
  • What Are the Causes of Splitting and Peeling Nails?, https://healthfully.com/what-are-the-causes-of-splitting-and-peeling-nails-5017379.html
  • What to know about split nails, https://www.medicalnewstoday.com/articles/326008.php
  • Why Are My Nails Cracked?, https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/cracked-nails-reasons#1
  • Afbeelding bron 1: Jill111, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 24-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.