Beauty: Gespleten nagels
Voor de een niet echt een probleem, want bij kort gehouden nagels merk je er vaak niet zo veel van, maar bij de ander wel. Als je je nagels ook maar iets verder wilt laten groeien dan de rand van je vingers, kan het bij snel splijtende nagels al problemen geven. Toch zijn er voor degene die wat langere nagels wil hebben, mogelijkheden om het op te lossen.
Opbouw nagels
De nagels beschermen de zenuwuiteinden in de toppen van de vingers. Dit voorkomt eeltvorming op die plaats en zo blijft het gevoel in de vingertoppen behouden. In het verleden gebruikte de mens de nagels voor belangrijke zaken als het uit de grond krabben van eten, tegenwoordig heeft het niet echt een belangrijke functie. Als we jeuk hebben krabben we en we kunnen met een iets langere nagel hele kleine gemakkelijker dingen pakken. Gemiddeld groeit de vingernagel 0,1 mm per dag en de teennagel gemiddeld de helft daar weer van.
De lagen zijn:
- Hoornlaag, schubbenlaag
- Keratinelaag, sponslaag
- Epitheellaag, onderste laag
Oorzaak
De oorzaak van gespleten nagels is naar verschillende mogelijkheden terug te herleiden. Je zult dus voor jezelf moeten bekijken waar de oorzaak ligt, om te bezien of je er ook structureel iets aan kunt doen. Wat niet altijd kan, want bijvoorbeeld een beschadigd nagelbed is niet te repareren en kan je alleen met symptoombestrijding oplossen. Echter, soms kan een aangepast voedingspatroon iets voor je doen (voldoende calcium, vitamine A en foliumzuur) of als het door schoonmaakmiddelen komt, kunnen de handschoenen het probleem deels of geheel oplossen.
Behandelen
Als je je nagels niet wilt behandelen, maar wilt wachten – bijvoorbeeld met een aangepast voedingspatroon – totdat je nagels beter van kwaliteit worden, dan is het goed de nagels tot die tijd kort te houden. Dat voorkomt halen en inscheuringen. Vooral niet knippen, dat kan het proces van splijting verergeren. Vijl zoveel als mogelijk in één richting. Er zijn verschillende soorten vijlen die prima kunnen werken. Kies wat je als het prettigst ervaart.
Bron: Joelfotos, Pixabay Nagels onder handen nemen
Als je er wel direct wat aan wilt doen en dus de symptomen gaat bestrijden, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Begin eens met het bekijken wat voor materialen je gebruikt voor de nagels. Er is ook niet hydraterende nagellak of nagellakremover met aceton… allemaal spullen die het splijten versterken. Net zoals met zoveel, zorg dat je goede middelen gebruikt en laat je zo nodig door een professional adviseren.
Wat te doen:
- Begin bij het begin en dat is je nagels zo kort maken als waar het splijten start. Wel met de vijl uiteraard en één richting op.
- Het is goed om je nagels af en toe met een buffervijl te polijsten (niet meer dan éénmaal per week). Behalve dat de nagels er gladder van worden, haalt het ook oude en losse delen van de bovenste laag van de nagels af en maakt het gemakkelijker om de nagels te lakken.
- Zorg dat de nagels gehydrateerd worden, en dus de nagels enkele keren per dag met een hydraterende crème (speciaal voor de nagels) masseren. Het gaat er om dat het vocht in de nagels op peil komt en gehouden wordt. Zorg dat het een crème is die niet op olie gebaseerd is, want olie blijft op de nagels liggen en zal er nooit intrekken. (PS olie is wel goed om de nagelriemen soepel te houden.)
Hanteer dit tot de nagels niet meer als vanzelf splijten en ga pas daarna over tot het lakken (met de juiste producten) van de nagels. Het is sowieso goed om zo nu en dan een nagellakvrije periode in te plannen. Zo kunnen je nagels als het ware weer “ademen”. Nagelverharders worden nogal eens aangeschaft bij splijtende nagels, maar meestal werkt dit niet echt goed. Ze drogen de nagel namelijk juist uit. Als je het toch wilt proberen is het, behalve je strikt aan de bijgeleverde regels houden, ook zinvol te kijken of er zo min mogelijk formaldehyde in zit. Dit is de stof die voor het uitdrogende effect zorgt.
Lakken doe je zo:
- Altijd beginnen met het vetvrij maken van de nagels en daarna een goede basislak die je goed hard laat worden.
- Even voorzichtig de ruwe buffer er overheen halen, schoonmaken met bij voorkeur afwasmiddel, droogdeppen en de topcoat of kleur (met daarna de topcoat) aanbrengen.
Gelnagellak
Er wordt ook nogal eens een gelnagellak gebruikt om splijtende nagels tegen te gaan. Aangezien de gelnagellak een beschermende laag legt over de gehele nagel, kan de nagel zo – zonder verder door te splijten – doorgroeien.
Opbrengen doe je net even anders dan gewone nagellak.
Tot slot
De nagel is, zeker voor vrouwen, ook steeds meer een sieraad. Was het vroeger nog om te laten zien dat ze met die nagels niet konden werken en dus personeel hadden, inmiddels is het meer iets wat vrouwelijker maakt. Heel kunstige nagels vormen, naast de ring, een sieraad aan de vingers van een vrouw. Echter, de basis is en blijft een stukje bescherming van de vingertoppen en net zoals de rest van je lichaam, is het verstandig deze ook zorgvuldig te beschermen.