Hoe stop ik met het dragen van make-up?

Veel vrouwen doen make-up alleen op omdat ze het gevoel hebben dat ze anders te kaal/ niet mooi genoeg zijn voor hun omgeving. Anderen hebben het gevoel dat het moet, omdat alle mensen in hun omgeving het nou eenmaal doen en ze anders buiten de boot vallen. Dit soort negatieve gevoelens ervaren bij het dragen van je make-up is natuurlijk vervelend en daarom geeft dit artikel tips hoe je kunt stoppen met het dragen ervan. Voor de vrouwen die het dragen van make-up wel als prettig ervaren, is het ook handig dat ze bewust worden van alle nadelen die make-up eigenlijk met zich mee brengt.

Bedenk dat make-up dragen je juist minder mooi maakt

Het mag er misschien nog zo mooi uitzien als de make-up erop zit, zodra je het eraf haalt is het effect weer weg én zorgt het op de lange termijn ook nog is dat je huid juist eerder veroudert en wimpers afbreken. Denk maar is na: foundations verstoppen je huid, wat op den duur niet alleen leidt tot een doffe huid, maar ook tot vervroegde rimpelvorming. Oogmake-up moet er iedere avond afgeboend worden, waardoor je echte wimpers sneller afbreken en je de huid rondom de ogen irriteert dus eerder veroudert.

Daarnaast zitten er ook nog is allerlei irriterende ingrediënten in de make-upproducten zelf. Zo wordt aan foundation dikwijls alcohol toegevoegd en bevatten veel vloeibare eyeliners latex. Bovendien komt het ook niet zelden voor dat er enkele toxische stoffen in de make-upproducten verwerkt zijn. Lippenstiften bevatten vaak lood, concealers cadmium en mascara’s arsenicum. Dit maakt je huid er niet beter op.

Bouw het gebruik heel langzaam af

Jezelf er ‘kaal’ (of zelfs minder mooi) uit vinden zien zonder make-up, komt in vele gevallen gewoon doordat je niet meer gewend bent aan je puur nature gezicht. Het is aan te raden dat je het make-up gebruik langzaam afbouwt, zodat je steeds wat meer gewend kunt raken aan je echte gezicht. Droeg je eerst eyeliner én mascara? Probeer dan alleen mascara te dragen. Te eng? Doe het dan in een periode van vakantie waarin je minder mensen hoeft te zien. Check je gezicht vervolgens af en toe in de spiegel. In het begin denk je: wat zie ik er raar uit, maar daarna weet je niet meer beter! Zodra je eraan gewend bent, kun je de mascara weglaten. Je kunt ook alles in één keer helemaal weglaten, maar de kans dat je dan terugkrabbelt is groter omdat het verschil dan wel erg groot is. Je omgeving heeft vaak niks door!

Schrijf alle voordelen op

Welke voordelen gaat geen make-up dragen jou opleveren? Ten eerste zul je mooier worden van jezelf, want je huid en wimpers knappen op. Andere voordelen kunnen zijn: 's ochtends later op kunnen staan, geld besparen, nooit meer zorgen maken dat je make-up uitgelopen is of dat anderen je zonder make-up zien. Ze leren allemaal jouw echte gezicht te waarderen. Schrijf de voordelen allemaal op een briefje en plak het op je spiegel, zodat elke keer wanneer je de behoefte voelt naar de make-up te grijpen, je herinnerd wordt aan alle voordelen van make-uploos door het leven gaan.

Investeer in een mooie huid van jezelf

Nu je geen of minder foundation draagt (wat al heel goed zal zijn voor je huid op lange termijn), word je waarschijnlijk geconfronteerd met alle oneffenheden op je huid. Misschien investeerde je hiervoor al in goede huidverzorging, maar als je het nog niet deed kun je de confrontatie een stimulans laten zijn het nu wel te doen!

Verzorg je huid iedere dag met
1)Milde gezichtsreiniger zonder irriterende stoffen
2)Een hydraterende crème met stoffen die de huid langer mooi kunnen houden (denk aan Vitamine C, Beta Glucan, Niacinamide)
3)Een zonnebrandcrème factor 15-30. De zon is verantwoordelijk voor 90% van de huidveroudering en de straling gaat ook in de winter door de wolken heen!
Voor een huid met acne zijn Salicylzuur en Benzoylperoxide nog geschikte opties, voor pigmentvlekjes Hydroquinone én voor vrouwen na de dertig Glycolzuur en Tretinoïne.

Naast goede huidverzorging zijn er ongetwijfeld nog meerdere dingen die je kunt doen voor jouw specifieke huidprobleem (als je dat nodig vindt natuurlijk). Er zijn tegenwoordig allerlei soorten laserbehandelingen, resurfacing technieken en peelings die je kunt ondergaan in klinieken voor huidproblemen als acne, pigmentatie en rimpels.

Leef gezond

Door gezond te leven ga je er beter uitzien en krijg je een positief gevoel over jezelf. Hierdoor heb je minder het gevoel dat je make-up op moet doen. Gezond leven is heel simpel te bereiken door gezond te eten en voldoende te bewegen. Ten slotte is voldoende slaap belangrijk. Bijkomend voordeel van voldoende slaap is dat je ogen er fris blijven uitzien, zodat je minder het gevoel hebt dat je oogmake-up op moet doen.
© 2014 - 2024 Kraio, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Permanente make-upOgen, wenkbrauwen en de mond zijn het visite kaartje van elke vrouw. Door middel van permanente make-up kan je er voor z…
Make-up: Hoe creëer je een stralende budget-lentelook?Make-up: Hoe creëer je een stralende budget-lentelook?De lente komt er weer aan! Dat betekent dat je al je vrolijke oogschaduwtjes, nagellakjes en vrolijke oorbellen weer uit…
Pop art make-upPop art make-up kan ideaal zijn voor bijvoorbeeld Halloween of carnaval. Je gezicht lijkt net alsof het getekend is en p…
Make-up tips voor vrouwen met een licht getinte huidVrouwen met een licht getinte huid, zullen ontdekken dat het niet altijd even gemakkelijk is om goede make-up te kiezen.…

Beauty: Gespleten nagelsBeauty: Gespleten nagelsVoor de een niet echt een probleem, want bij kort gehouden nagels merk je er vaak niet zo veel van, maar bij de ander we…
Beauty: Grove poriën wegwerkenBeauty: Grove poriën wegwerkenGrove poriën, veel mensen hebben er last van. Hoewel ‘last’ misschien een iets te zwaar woord is, is het voor menigeen (…
Bronnen en referenties
  • http://operationmousetrap.wordpress.com/2009/06/06/how-to-stop-wearing-makeup/
  • http://jetskeultee.nl/het-recept-voor-een-mooie-huid/obj7777471
  • http://www.thefrisky.com/2013-09-25/7-things-i-learned-from-not-wearing-makeup-for-2-weeks/
Kraio (46 artikelen)
Gepubliceerd: 05-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.