Nagelbijten: Oorzaken en behandelingen van bijten aan nagels

Nagelbijten: Oorzaken en behandelingen van bijten aan nagels Nagelbijten (onychofagie) is een meestal automatische handeling waarmee veel kinderen en tieners maar ook volwassen te maken krijgen. Dit kent wellicht genetische oorzaken maar ook stress en nog andere risicofactoren spelen een rol bij de totstandkoming van deze gewoonte. Het bijten op de nagels is niet zo onschuldig als het lijkt want hierdoor ontstaan mogelijk tal van fysieke en mentale gezondheidsproblemen. Het is dan ook belangrijk dat nagelbijters het onderliggend probleem verhelpen en het nagelbijten proberen te voorkomen.

Epidemiologie van automatische en dwangmatige handeling

Nagelbijten komt frequent voor bij kinderen en tieners, want ongeveer de helft van de 10-18-jarigen heeft deze gewoonte. Niet alle patiënten ontgroeien het nagelbijten. Patiënten die op volwassen leeftijd nagelbijten, hebben dit mogelijk gedaan als kind of zijn nooit gestopt met nagelbijten. Veelal stopt het nagelbijten wel voor dertigjarige leeftijd maar soms komt dit ook nog voor na deze leeftijd. Jongens bijten tot slot vaker op de nagels dan meisjes wanneer ze ouder zijn dan tien jaar.

Oorzaken van bijten aan nagels

Genetica

Het nagelbijten is mogelijk de 'fout' van de ouders. Wetenschappers zijn anno oktober 2020 niet zeker of nagelbijten genetisch bepaald is, maar kinderen van wie de ouders op de nagels bijten, gaan ook sneller nagelbijten. Dit gebeurt zelfs wanneer ouders gestopt zijn met nagelbijten voordat het kind geboren is.

Obsessief-compulsieve stoornis

In zeldzame gevallen is nagelbijten een symptoom zijn van een obsessief-compulsieve stoornis (OCS). Deze aandoening behandelt de arts meestal medicamenteus.

Perfectionisme

Patiënten met dwangmatige handelingen zoals tongbijten en nagelbijten, zijn vaak perfectionisten. Het bijten aan de nagels helpt hen om om te gaan met verveling, irritatie en ontevredenheid.

Stress

Soms is nagelbijten een teken van emotionele of mentale angst, stress en opwinding. Nerveuze, angstige, neerslachtige of opgewonden patiënten krijgen hiermee vaker te maken. Zij zien het nagelbijten als een copingmechanisme (om leren gaan met gevoelens). Nagelbijten is één van de meest voorkomende typische 'dwanghandelingen' zoals duimzuigen, neuspeuteren, aan de haren trekken, aan de huid pulken of tandenknarsen (bruxisme).

Andere oorzaken

De patiënt gaat bovendien sneller nagelbijten bij verveling, honger of onzekerheid.

Behandelingen voor nagelbijters

Kleine doelstellingen maken

Soms is het voor de patiënt wel lastig om plots te stoppen met nagelbijten. Het is dan verstandig om kleine doelen te stellen voor zichzelf, bijvoorbeeld door slechts maximaal één keer per dag te gaan nagelbijten, en dit dan na enige tijd uit te breiden naar één keer per week, totdat de drang tot nagelbijten uiteindelijk verdwenen is. Soms is ook deze stap te groot en is het beter om tijdelijk niet op één nagel te bijten aan één hand. Nadat de patiënt dit even volgehouden heeft, kan hij dit weer uitbreiden totdat alle vingers onbeschadigd zijn en blijven. Is het voor de patiënt nog steeds erg lastig om te stoppen met het nagelbijten, dan is het verstandig om medisch advies in te winnen.

Cognitieve gedragstherapie

Wanneer perfectionistische overtuigingen en gedragingen aan de basis liggen van het nagelbijten, zijn deze gedachten te verminderen met cognitieve gedragstherapie (vorm van psychotherapie). Als patiënten leren om anders te denken en te handelen wanneer de spanning toeneemt, stoppen ze met de drang tot nagelbijten voordat deze begint.

Preventie

Nagelbijten voorkomen is mogelijk, maar meestal is hiervoor wel veel tijd en moeite nodig. Enkele adviezen zijn nuttig voor het voorkomen van nagelbijten.

Activiteiten voor handen en mond zoeken

Het is belangrijk om de handen en mond steeds bezig te houden, zodat de patiënt niet in de verleiding komt om naar de nagels te grijpen met de mond. Een stressbal, zorgsteen of pen houden de handen bezig. Verder mag de patiënt op kauwgom kauwen, zodat hij iets in de mond heeft en niet aan de nagels kan bijten.

Handen beschermen

Verder is het dragen van handschoenen voor sommige patiënten optie, omdat ze dan niet aan de nagels kunnen komen. Stickers op de nagels kleven of de vingertoppen met isolatietape inwikkelen biedt hetzelfde effect.

Manicure bezoeken

Geld en tijd uitgeven aan een nagelsalon geeft de patiënt zowel knappe nagels als een reden om ze op die manier ook zo mooi en verzorgd te houden.

Nagels kort afknippen

Wanneer de nagels kort afgeknipt zijn, is het voor de patiënt niet zo bevredigend om een stuk nagel af te bijten.

Nagels met een slechte smaak insmeren

Op de markt zijn diverse speciale nagellakken met een bittere smaak verkrijgbaar. Wanneer de patiënt deze insmeert op de nagels en vervolgens onbewust op de nagels gaat bijten, krijgt hij een erg vieze smaak in de mond. De volgende keer dat hij wil nagelbijten, denkt hij misschien even terug aan deze gebeurtenis waardoor hij niet meer zo snel de tanden in de nagels zet. Ook andere vieze smaken zoals azijn of pikante saus zijn het proberen waard.

Uitlokkende factoren identificeren

Sommige patiënten bijten enkel op de nagels in bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld bij het ervaren van stress of bij honger. Het is belangrijk om correct om te leren gaan met deze factoren, bijvoorbeeld door stress te verminderen (lichaamsbeweging, meditatie, gesprekken, muziek, yoga, tuinieren, …) of door iets te eten bij een hongerig gevoel.

Complicaties van nagelbijten

Chronische nagelbijters rapporteren een significant lagere levenskwaliteit dan mensen die niet op de nagels bijten.

Mentale problemen

Voor sommige patiënten zorgt het nagelbijten voor een sociaal stigma. Ze schamen zich tevens voor het uiterlijk van de nagels. Hierdoor zijn patiënten vaker depressief en raken ze geïsoleerd. Deze situatie is soms een cyclus: slecht voelen en daarom gaan nagelbijten en zich vervolgens opnieuw slecht voelen dus weer gaan nagelbijten.

Nagelafwijkingen

Nagelbijten veroorzaakt meestal geen permanente schade, maar deze handeling gaat toch gepaard met enkele nadelen. De nagelgroei is aangetast. Dit zorgt sneller voor nagelafwijkingen zoals broze nagels, een nijnagelinfectie (geïnfecteerde huid van nijnagel met pijn), een ontstoken vinger, ingegroeide vingernagels, leukonychie (witte lijntjes, vlekken, puntjes op nagel) en vervormde nagels. Nagelbijters zijn bovendien gevoelig voor paronychia (een huidinfectie rond de nagels = nagelriemontsteking) en herpetische fijt (virale infectie aan vinger(s) door herpesvirus).

Tandafwijkingen

Ook tandafwijkingen komen voor door het nagelbijten, zoals verplaatste, misvormde, gebarsten, afgesleten of afgebroken tanden. Hierdoor is de glimlach van patiënten niet meer zo mooi. Chronisch nagelbijten veroorzaakt bovendien kaakproblemen.

Wratten

Wratten aan de vingers veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV) komen vaak voor bij chronische nagelbijters. Deze wratten verspreiden zich gemakkelijk naar de mond en de lippen bij het nagelbijten.

Ziekte

De nagels zijn een goede voedingsbodem voor veel bacteriën. Meermaals per dag de vingers in de mond steken verhoogt de kans op ziekte. Daarnaast ontstaat een huidbeschadiging door het nagelbijten, waardoor ziektekiemen sneller het lichaam binnen kunnen dringen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nagelbijten, hoe stop je ermee?Nagelbijten, hoe stop je ermee?Nagelbijten is geen verslaving, maar een gewoonte die nagelbijters zichzelf hebben aangeleerd. De meeste mensen beginnen…
Nagels afbijtenNagelbijten, het is een nare gewoonte die veel mensen dagelijks bezighoudt. Is het niet uit stress, dan wel uit vervelin…
Hoe houd je je nagels mooiHoe houd je je nagels mooiNagels hebben normaal gesproken als functie dat je geen eelt krijgt op je vingertoppen. Maar veel vrouwen vinden ook dat…
Nagelbijten: 5 tips om ermee te stoppenNagelbijten: 5 tips om ermee te stoppenNagelbijten is een slechte gewoonte waar veel mensen last van hebben: wereldwijd zijn er zo'n 600 miljoen nagelbijters.…

Duimzuigen: Complicaties van zuigen op vinger of vingersDuimzuigen: Complicaties van zuigen op vinger of vingersVeel baby's en kinderen zuigen op hun duimen of vingers. Sommigen beginnen zelfs al met vingerzuigen als ze nog in de ba…
Stemmingswisselingen: Oorzaken van wijzigingen in het humeurStemmingswisselingen: Oorzaken van wijzigingen in het humeurSommige patiënten ervaren veel stemmingswisselingen (mood swings). In veel omstandigheden is dit normaal, tenzij ze het…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Epicioci, Pixabay (bewerkt)
  • Geraadpleegd op 29 maart 2018:
  • 7 Gross Things That Happen When You Bite Your Nails, https://www.prevention.com/beauty/biting-your-nails-heath-risks
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Is Biting Your Nails Dangerous - or Just Gross?, https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/07/26/nail-biting.aspx
  • Nail Biting May Arise from Perfectionism, https://www.scientificamerican.com/article/nail-biting-may-arise-from-perfectionism/
  • Nail-Biting - Topic Overview, https://www.webmd.com/anxiety-panic/tc/nail-biting-topic-overview#1
  • Onychophagia (Nail Biting), https://www.psychologytoday.com/us/conditions/onychophagia-nail-biting
  • Why Do I Bite My Nails and How Do I Stop?, https://www.webmd.com/a-to-z-guides/stop-nail-biting-tips#1
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 08-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.