Nagelpsoriasis: Afwijkingen aan nagels door psoriasis

Nagelpsoriasis: Afwijkingen aan nagels door psoriasis Psoriasis is een chronische ontstekingsziekte die ongeveer 3% van de wereldbevolking treft. Bij gezonde huidcellen vernieuwen deze zich normaal gesproken elke 28 tot 30 dagen. Bij patiënten met plaquepsoriasis zorgt een overactief immuunsysteem ervoor dat huidcellen zich elke 3 tot 4 dagen vermenigvuldigen, wat resulteert in een dikke, rode, jeukende huid. Nagelpsoriasis, die vaak samen voorkomt met psoriasis, leidt tot diverse veranderingen aan de nagels en kan zowel fysiek als emotioneel ingrijpend zijn. De behandeling van nagelpsoriasis kan variëren in effectiviteit, afhankelijk van de ernst en de specifieke kenmerken van de aandoening.

Soorten nagelafwijkingen door psoriasis

Ongeveer 50% van de patiënten met psoriasis ervaart nagelveranderingen. Dit komt vooral voor bij patiënten met psoriatische artritis, een aandoening die zowel de gewrichten als de huid aantast. Enkele veelvoorkomende nagelafwijkingen bij psoriasis zijn:

Nagelloslating (onycholyse)

Bij nagelloslating raakt de nagel los van het nagelbed, wat kan leiden tot infecties en een gelige vlek aan de rand van de nagel.

Putjesnagels

Putjesnagels worden gekenmerkt door de aanwezigheid van ondiepe, scherpe putjes in het nageloppervlak. Deze putjes kunnen variëren in diepte en aantal en kunnen gepaard gaan met nagels die splijten, verdikken, of van de vinger loskomen. Dit kan het uitvoeren van dagelijkse taken bemoeilijken.

Schimmelnagel (onychomycose)

Patiënten met nagelpsoriasis hebben een verhoogd risico op schimmelinfecties, wat leidt tot verdikte nagels. Schimmelinfecties kunnen ook optreden zonder de aanwezigheid van psoriasis. Behandeling bestaat vaak uit antischimmelmiddelen die systemisch kunnen worden toegediend.

Verdikking onder de nagel (subunguale hyperkeratose)

Bij subunguale hyperkeratose kan zich een kalkachtige substantie onder de nagel ophopen, wat pijn en gevoeligheid bij druk kan veroorzaken. Dit kan vooral problematisch zijn bij het dragen van schoenen.

Verkleuring van nagels

Nagels bij nagelpsoriasis kunnen verkleuren, vaak naar een bruine of gelige tint.

Vervorming van nagels

Nagels kunnen in vorm en grootte veranderen, wat kan leiden tot cosmetische problemen en functionele beperkingen.

Alarmsymptomen

Patiënten met nagelpsoriasis moeten medische hulp zoeken als ze tekenen van psoriasis of schimmelinfecties vertonen. Alarmsymptomen omvatten het niet verbeteren of verergeren van de nagelverschijnselen, drukpijn die kan wijzen op onderliggende problemen, en onverklaarbare nagelveranderingen. Tijdige medische interventie is cruciaal voor een effectieve behandeling en het voorkomen van verdere complicaties.

Diagnose en onderzoeken

Een grondige diagnose van nagelpsoriasis begint meestal met het uitsluiten van een schimmelinfectie. Dit kan door middel van een nagelkweek of biopsie. De arts kan ook gebruik maken van dermatoscopie of videodermatoscopie om de klinische symptomen duidelijker in beeld te brengen. Bij twijfel kan aanvullende diagnostiek, zoals een biopsie, nodig zijn om een definitieve diagnose te stellen.

Zelfzorgmaatregelen bij nagelpsoriasis

Huismiddeltjes

Hoewel sommige patiënten huismiddeltjes zoals bleekwater, azijn, etherische oliën of homeopathische middelen gebruiken, is er geen wetenschappelijk bewijs dat deze methoden effectief zijn bij het behandelen van nagelpsoriasis. Voor een effectieve behandeling is vaak medisch voorgeschreven therapie nodig.

Nagels Beschermen

Het dragen van katoenen of rubberen handschoenen tijdens huishoudelijke taken en het omgaan met schoonmaakmiddelen kan helpen om de nagels te beschermen. Latex handschoenen worden afgeraden omdat ze de gevoelige huid verder kunnen irriteren.

Nagels Verzorgen

Goede nagelverzorging is essentieel voor het voorkomen van infecties. Dit omvat het regelmatig bijknippen van de nagels, het reinigen met antibacterieel zeepwater, en het gebruik van een vochtinbrengend middel om de nagels en nagelriemen zacht te houden. Het vermijden van scherpe voorwerpen en het dragen van goed passende schoenen kan ook helpen om problemen zoals ingegroeide nagels te voorkomen.

Professionele medische behandeling bij psoriasis aan het nagelgebied

Nagelpsoriasis kan cosmetische problemen veroorzaken die patiënten motiveren om medische hulp te zoeken. Behandelingen kunnen bestaan uit:

Corticosteroïde injecties

Injecties met corticosteroïden in het nagelbed kunnen positieve resultaten opleveren, vooral in combinatie met lokale behandelingen.

Nagel cosmetisch behandelen

Voor cosmetische verbetering kunnen patiënten overwegen om nagelstylisten of manicure/pedicurebehandelingen te raadplegen. Kunstnagels kunnen echter verdere schade veroorzaken en worden daarom niet aanbevolen.

Nagel verwijderen

In ernstige gevallen kan een chirurgische verwijdering van de nagel nodig zijn. De nagel kan echter nog steeds een afwijkend uiterlijk vertonen bij de groei.

Pijn behandelen

Pijnstillers kunnen worden voorgeschreven voor pijnlijke nagels. Bij ernstige beperkingen kan systemische medicatie nodig zijn, hoewel het enige tijd kan duren voordat de nagels zichtbaar verbeteren.

Schimmelinfectie behandelen

Orale antimycotica kunnen worden voorgeschreven bij de aanwezigheid van een schimmelinfectie. Deze medicijnen kunnen bijwerkingen veroorzaken, zoals huiduitslag of leverschade.

Via Licht behandelen (fototherapie)

Fototherapie kan nuttig zijn voor sommige patiënten. Dit omvat het aanbrengen van psoraleen op de nagels gevolgd door blootstelling aan UV-A-licht. Meestal zijn 30 tot 40 behandelsessies nodig.

Prognose van chronische huidziekte die nagels treft

Nagelpsoriasis is doorgaans chronisch en kan fluctueren in ernst zonder duidelijke reden. Trauma kan de aandoening verergeren. Periodes van verbetering en verslechtering zijn gebruikelijk. Niet alle behandelingen zijn even effectief en nagelafwijkingen kunnen terugkeren na beëindiging van de therapie. Onbehandeld kunnen symptomen zoals ontsteking, pijn, zwelling en misvormingen optreden, wat aanzienlijke invloed kan hebben op de levenskwaliteit van de patiënt.

Complicaties van nagelpsoriasis

Nagelpsoriasis kan leiden tot diverse complicaties, die zowel fysiek als emotioneel belastend kunnen zijn:

Infecties

Door de beschadiging van de nagels kunnen bacteriële of schimmelinfecties ontstaan. Deze infecties kunnen de nagels verder beschadigen en de behandeling bemoeilijken.

Pijn en ongemak

Nagelpsoriasis kan pijn en ongemak veroorzaken, vooral als de nagels verdikt of loskomen. Dit kan de dagelijkse activiteiten en levenskwaliteit beïnvloeden.

Functionele beperkingen

Veranderingen in de nagels kunnen het moeilijk maken om dagelijkse taken uit te voeren, zoals het vasthouden van voorwerpen, schrijven of typen. Dit kan leiden tot beperkingen in de functionaliteit van de handen en voeten.

Esthetische problemen

De zichtbare veranderingen aan de nagels kunnen leiden tot cosmetische bezorgdheid en sociale schaamte. Dit kan de zelfwaardering en sociale interacties van de patiënt beïnvloeden.

Verergering van psoriasis

Nagelpsoriasis kan soms gepaard gaan met verergering van andere vormen van psoriasis, zoals plaque-psoriasis, wat de behandeling en het beheer van de aandoening kan compliceren.

Preventie van nagelpsoriasis

Hoewel er geen manier is om nagelpsoriasis volledig te voorkomen, kunnen de volgende maatregelen helpen om het risico op verergering te verminderen en de gezondheid van de nagels te bevorderen:

Goed nagelonderhoud

Regelmatig knippen van de nagels en het schoon en droog houden ervan helpt om infecties en verdere beschadiging te voorkomen. Vermijd het gebruik van scherpe voorwerpen onder de nagels en houd de nagels kort en recht.

Bescherming tegen schade

Draag handschoenen bij het omgaan met schoonmaakmiddelen of andere irriterende stoffen om de nagels te beschermen tegen schade en blootstelling. Kies voor katoenen of rubberen handschoenen in plaats van latex, dat de gevoelige huid kan irriteren.

Voorkom trauma

Voorkom het verwonden of trauma aan de nagels door voorzichtig te zijn met activiteiten die de nagels kunnen beschadigen. Dit omvat het dragen van goed passende schoenen om ingegroeide teennagels en andere verwondingen te vermijden.

Behandel schimmelinfecties tijdig

Bij tekenen van een schimmelinfectie, zoals verkleuring of verdikking van de nagels, is het belangrijk om snel een arts te raadplegen en een behandeling te starten om verdere complicaties te voorkomen.

Vermijd onbewezen huismiddeltjes

Gebruik geen onbewezen huismiddeltjes voor de behandeling van nagelpsoriasis. In plaats daarvan, raadpleeg een arts voor effectieve en wetenschappelijk onderbouwde behandelingsopties.

Ondersteunende therapieën

Overweeg aanvullende therapieën zoals fototherapie of corticosteroïde injecties, zoals aanbevolen door een arts, om de symptomen te beheersen en verdere verergering van de aandoening te voorkomen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Putjesnagels: Oorzaken van putjes (groefjes) in nagelsPutjesnagels: Oorzaken van putjes (groefjes) in nagelsEen aantal mensen ervaart putjes in de nagels, wat zich uit in kleine ondiepe tot diepe groefjes op het nageloppervlak.…
Putjes in de nagels: oorzaak van putjesnagels en groevenPutjes in de nagels: oorzaak van putjesnagels en groevenBij putjes in de nagels of putjesnagels ontwikkelen zich op het oppervlak van de nagel kleine putjes. Er kan sprake zijn…
Dikke nagels of verdikte nagels: symptomen en behandelenDikke nagels of verdikte nagels: symptomen en behandelenDikke nagels komen relatief vaak voor en er kunnen diverse oorzaken voor aanwezig zijn. Dikke nagels kunnen komen door a…
Nagelpsoriasis: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseNagelpsoriasis: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseNagelpsoriasis is psoriasis aan de nagels. Psoriasis is een veelvoorkomende chronische, niet-besmettelijke huidaandoenin…

Seroom: Verzameling van vloeistof na operatie of verwondingSeroom: Verzameling van vloeistof na operatie of verwondingEen seroom is een ophoping van sereus vocht in het lichaam. Dit treedt vaak op als complicatie na een operatie, maar kan…
Hepatische encefalopathie: Hersenaandoening door leverziekteHepatische encefalopathie: Hersenaandoening door leverziektePatiënten met een chronische leverziekte ervaren mogelijk diverse wijzigingen inzake het gedrag, de stemming, de spraak,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Epicioci, Pixabay
  • Geraadpleegd op 11 augustus 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Nail psoriasis: clinical features, pathogenesis, differential diagnoses, and management, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5774607/
  • Nail psoriasis: What can I do about it?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/314542.php?sr
  • New insight into the pathogenesis of nail psoriasis and overview of treatment strategies, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5587086/
  • Psoriasis van de nagels, https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/psoriasis-van-de-nagels/
  • What is nail psoriasis, and how can I treat it?, https://www.aad.org/public/diseases/scaly-skin/psoriasis/diagnosis-and-treatment-of-psoriasis/what-is-nail-psoriasis-and-how-can-i-treat-it
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 18-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.