Scheur midden in nagel: Mediane canaliforme nageldystrofie

Scheur midden in nagel: Mediane canaliforme nageldystrofie Mijn (duim)nagel scheurt in de lengte. Wat is er aan de hand? Bij het ziektebeeld mediane canaliforme nageldystrofie zijn meestal de duimen aangedaan. Het wordt veroorzaakt door chronische manipulatie. Irritatie of eczeem kunnen luxerende factoren zijn. Bij mediane canaliforme nageldystrofie is de nagelplaat in de lengterichting gespleten. Schilfering en verdikking van de nagelriem kunnen ook te zien zijn.

Nagels scheuren in de lengte


Wat is mediane canaliforme nageldystrofie?

Mediane canaliforme nageldystrofie is een aandoening van de nagel waarbij de nagelplaat in de lengterichting is gespleten. Bij deze nagelafwijking is een diepe gekartelde scheur midden in de nagel te zien. Vaak betreft het de duimnagel. Mediane canaliforme nageldystrofie is een veelvoorkomende groeistoornis van de nagel.

Wie krijgt het?

Zowel mannen als vrouwen, jongens en meisjes, kunnen er last van krijgen. Er zijn familiale gevallen gemeld

Alternatieve benamingen

Mediane canaliforme nageldystrofie staat ook wel bekend als:
 • mediane canaliforme nagel dystrofie van Heller;
 • Heller's median nail dystrophy;
 • dystrophia unguium mediana canaliformis; en
 • dystrophia longitudinalis fissuriformis.

Symptomen: scheur midden in nagel

Vaak is de duimnagel aangedaan en is er sprake van een symmetrisch beeld, waarbij zowel de linker als de rechter duimnagel bij betrokken zijn. In het midden van de nagelplaat is een diepe gekartelde scheur zichtbaar. De splijting treedt op in de lengterichting van de nagel, met aan weerszijden naar beneden gerichte riggels. Hierdoor ontstaat het karakteristieke 'kerstboom-uiterlijk' van de nagel. De aangedane nagelriemen kunnen schilferen en verdikt zijn.

Complicaties

Mediane canaliforme nageldystrofie is vooral een cosmetisch probleem, maar spleten in de nagel kunnen aan kleding blijven haken.

Oorzaak

De exacte etiologie van deze intrigerende aandoening is anno 2024 nog niet opgehelderd. Mogelijk ontstaat het door (herhaaldelijke) trauma, chronische of continue manipulatie (door regelmatig te pulken aan de nagelriem) of infectie van de nagel, maar het kan ook ontstaat zonder aanwijsbare oorzaak. Daarnaast kan bijvoorbeeld een glomus tumor onder de nagel (of anderen tumoren onder de nagel) de nagelafwijking veroorzaken. In 2005 maakten Sweeney et al. gewag van familiaire clustering van mediane canaliforme nageldystrofie.¹

Onderzoek en diagnose

Diagnose à vue

De diagnose wordt vaak op het oog gesteld, waarbij verder onderzoek niet nodig is aangezien de afwijking niet wordt geassocieerd met inwendige ziekten.

Differentiële diagnose

Differentiaaldiagnostisch moet een subunguale tumor of een corpus alienum ('vreemd lichaam') worden overwogen.

Behandeling van mediane canaliforme nageldystrofie

Het belangrijkste is om je nagels met rust te laten. Continue manipulatie van de nagelriem houdt immers het probleem in stand. Lokaal aan te brengen glucocorticoïden, een groep steroïde-hormonen die door de bijnierschors worden geproduceerd, kunnen de irritatie verminderen, zodat je beter in staat bent de nagelriemen met rust te laten.² Het dagelijks in de groef aanbrengen van siliconencrème 20% FNA of vaseline album kan ook helpen.³

Prognose

Nagels groeien langzaam. Het zal dus enkele maanden duren voordat de afwijking uit de nagel is gegroeid, ook al laat je de nagel met rust.

Noten:
 1. Sweeney SA, Cohen PR, Schulze KE, Nelson BR. Familial median canaliform nail dystrophy. Cutis. 2005;75:1615.
 2. Roos, de KP. Een man met nagelafwijkingen aan zijn duimen. Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:A8471
 3. Huidziekten. Mediane canaliforme nagel dystrofie. https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/mtxt/MedianeNageldystrofie.htm (ingezien op 19-6-2022)

Lees verder

© 2015 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Groeven of ribbels in nagels: oorzaken van geribbelde nagelsGroeven of ribbels in nagels: oorzaken van geribbelde nagelsGroeven in de nagels (nagelgroeven) en geribbelde nagels (ribbelnagels) kunnen ontstaan in zowel je vingernagels als tee…
Ingescheurde nagels herstellenIngescheurde nagels herstellenEen ingescheurde nagel zorgt vooral voor pijn. De nagel is hierbij ingescheurd tot op het nagelbed (het roze gedeelte va…
Gescheurde nagel behandelenGescheurde nagel behandelenNagels beschermen de gevoelige vingertoppen en helpen de mens bij onder andere krabben en pulken. Vrouwen hebben vaker l…
Ingescheurde nagel: wat te doen?Ingescheurde nagel: wat te doen?Een ingescheurde of afgescheurde nagel komt vaak voor wanneer de nagels wat langer zijn. Korte nagels scheuren minder sn…

Aspergillose: schimmelinfectie door Aspergillus soortenAspergillose is een opportunistische schimmelinfectie veroorzaakt door onder andere Aspergillus fumigatus. Aspergillus s…
Kromme vingers of kromme vinger bij kinderen: CamptodactylieKromme vingers of kromme vinger bij kinderen: CamptodactylieLast van een kromme vinger of kromme vingers? Camptodactylie duidt op een aangeboren standsafwijking aan één of meer vin…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/monkeybusinessimages
 • DermNet NZ. Median canaliform nail dystrophy. https://dermnetnz.org/topics/median-canaliform-nail-dystrophy (ingezien op 19-6-2022)
 • Huidziekten. Mediane canaliforme nagel dystrofie. https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/mtxt/MedianeNageldystrofie.htm (ingezien op 19-6-2022)
 • Roos, de KP. Een man met nagelafwijkingen aan zijn duimen. Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:A8471
 • Sweeney SA, Cohen PR, Schulze KE, Nelson BR. Familial median canaliform nail dystrophy. Cutis. 2005;75:1615.
 • www.huidarts.com/huidaandoeningen/huidaandoeningen-m/mediane-canaliforme-nageldystrofie/
 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3505440/
Reactie

Dinah, 10-12-2015
Geachte mevrouw, mijnheer,

Als kind had ik een in de lengte gespleten rechterduimnagel. Deze moest ik heel kort knippen teneinde te vermijden dat er iets tussen zou glippen wat heel pijnlijk was.
Dit heeft echter niets te zien met mogelijk pulken aan de nagelriem. Dat doe ik nooit. Met de tijd kreeg ik het ook aan de linkerduim. Maar nu is dit, na jaren, dichtgegroeid.
Echter kreeg ik het aan de wijsvingers. De linker nagel is terug dichtgegroeid maar de rechter wijsvinger blijft nu op drie mm van de linkerkant van de huid, in de lengte gespleten. Ik blijf daar overal mee haperen en dat is pijnlijk. Moeilijk kort te knippen omdat het zich opzij van de nageloppervlakte bevindt.
Als kind kreeg ik er Gryseofulvin maar ik geloof niet dat dit heeft geholpen. Ik vraag mij trouwens ook af of dit geneesmiddel gehoorsuizingen zou hebben kunnen veroorzaken?
Met dank dringend te laten weten hoe ik het probleem met de gespleten nagel van de rechter wijsvinger zou kunnen verzorgen aub.

Met dank en vriendelijke groeten Reactie infoteur, 18-12-2015
Bij mediane canaliforme nageldystrofie is het verstandig van de aangedane nagel af te blijven en te behandelen met siliconencrème 20% FNA of vaseline album. Dit dagelijks in de groef aanbrengen. De groei van de nagel moet zich spontaan herstellen.

Ik ben niet bekend met het middel 'Griseofulvin'.

Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 21-04-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.