InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Exostose: uitsteeksel van het bot

Exostose: uitsteeksel van het bot

Exostose: uitsteeksel van het bot Exostose is een uitsteeksel van het skelet. Er wordt ook wel gesproken van een goedaardig bottumor. Dit kan op verschillende plekken voorkomen. Meestal komt het voor op de hiel van de voet, de knie, het kaakbeen, het oor, elleboog of pols. Behandeling is niet altijd noodzakelijk maar soms wel aan te raden.

Ontstaan van exostose

Exostose ontstaat vaak door druk op een bot, bijvoorbeeld bij knellende schoeisel. Er wordt ook wel gesproken van een botzwelling of van een goedaardige bottumor. Een andere veelvoorkomende oorzaak is een ontwikkelingsstoornis, waardoor een stukje groeischijf achter is gebleven. De exostose eindigt met groeien wanneer de lengtegroei na de puberteit stopt.

Een exostose is een bottumor, maar niet iedere bottumor is een exostose. Een exostose is een uitsteeksel van het bot dat uit beenweefsel bestaat. Het uiteinde is bedekt met een kraakbeenkapje.

Haglundse exostose

Deze vorm van exostose is wel de meest bekende, omdat deze vaker voorkomt door het dragen van verkeerd/ knellend schoeisel of schaatsen. Door grote druk op het bot van het hielbeen kan er een verdikking van het bot ontstaan. Deze bevindt zich aan de zijkant of achterkant van het hielbeen. De exostose is pijnlijk en voelt hard aan. Soms ontstaat er een slijmbeurs onder de zwelling, gelegen tussen de exostose en de achillespees. Deze slijmbeurs kan een ontstekingsreactie geven door zwelling en roodheid. Wanneer het dragen van andere of aangepaste schoeisel geen klachten geeft, wordt er verder niet behandeld. Anders wordt een operatie verricht waarbij er ruimschoots bot wordt weggehaald.

Bottumor aan de elleboog, pols of knie

Meestal is een groeistoornis de oorzaak van een exostose aan de elleboog, pols of de knie. Aan de knie wordt soms ook wel eens veelvuldig zitten op de knieën als oorzaak aangewezen. De pols kan een vergroeiing vertonen wanneer de exostose groot is. Wanneer de patiënt er geen hinder van ondervindt, wordt er niet direct behandeld. Koelen van de plek kan pijnklachten verminderen. Bij verergerde klachten zal een operatie snel verbetering geven.

Zwemmersoor of surfersoor

Exostose aan het oor wordt een zwemmersoor of surfersoor genoemd. Het is een botuitsteeksel in het benige gedeelte van de gehoorgang. Exostose in de gehoorgang komt vaker voor bij mensen die veel zwemmen, vandaar de benaming. Of dit ook daadwerkelijk de oorzaak is, is onbekend. In principe zal deze exostose geen klachten geven. In sommige gevallen echter kan het oorsmeer niet goed afgevoerd worden doordat een exostose de afvoer belemmert. Er ontstaat een oorsmeerprop met gehoorverlies en soms een ontsteking als gevolg. De exostose wordt dan verwijderd. Er zal na de operatie verband om en in het oor worden aangebracht, waardoor het gehoor tijdelijk verminderd is.

Hereditaire multipele exostosen

HMO betreft een zeldzame aandoening. Het betreft hier exostosen die ontstaan aan de rand van de groeischijf en veelvuldig en verspreid over het lichaam voorkomen. Vaak komen de goedaardige bottumoren voor op de wervels, bekken en schouders. patiënten met HMO hebben tientallen van deze exostosen. Soms zijn de klachten minimaal, vaker ontstaat er pijn aan een of meerdere lichaamsdelen. Door de velen exostosen kunnen er groeistoornissen ontstaan aan de gewrichten, waardoor deze scheef kunnen gaan staan. Ook kunnen er uitvalverschijnselen en gevoelloosheid optreden door de druk die de exostosen uitoefenen op zenuwen. De exostosen ontstaan vaak tijdens de kinderjaren of puberteit. Wanneer het kind is uitgegroeid, stopt ook de groei van de exostosen. In ongeveer vijf procent van de gevallen kunnen ze door blijven groeien waardoor de bottumoren kwaadaardig worden. Bij erfelijkheid is deze kans ongeveer 10 procent. De kans om deze aandoening door te geven aan het nageslacht is 50 procent.

De behandeling bestaat vaak uit massage, fysiotherapie en pijnbestrijding. exostosen die erge klachten veroorzaken kunnen verwijderd worden. Het is niet mogelijk om alle exostosen te verwijderen, dit zou teveel operaties met zich meebrengen. Daarom wordt slecht geopereerd bij die exostosen die ernstige klachten met zich meebrengen.

Exostose wordt een kwaadaardige bottumor

Een exostose kan ontaarden in een kwaadaardige tumor. Patiënten met HMO hebben hier meer kan op dan mensen met een enkele exostose. Voor patiënten met HMO bedraagt het risico 5 tot 10 procent. Vooral wanneer er sprake is van HMO binnen de familie, zal controle vaker nodig zijn. Patiënten met een enkeleexostose hebben een risico van ongeveer 1 procent. Bij kinderen stopt de groei van de exostose zodra de lichamelijke groei stopt. Wanneer de exostose toch door blijft groeien, kan dit verdacht zijn en wijzen op een kwaadaardige bottumor. Onderzoek is dan nodig.
© 2012 - 2019 Bibiana, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Het skelet; beenweefsel, botweefselHet skelet wordt vaak geassocieerd met de dood. Het skelet bestaat echter uit het zeer actieve beenweefsel. Wel bestaat…
Het beenderstelsel of skeletHoewel veel mensen bij het woord skelet direct aan ernstige misdaden en enge horrorfilms denken, is het skelet veel meer…
Het skelet; functies van het skeletDe mens heeft een endoskelet in tegenstelling tot geleedpotigen die een exoskelet hebben. Het skelet van de mens bestaat…
Onderscheid in kaak en gebit tussen mensaap en mensHet onderscheid in kaak en gebit tussen mensaap en mens is belangrijk om de afsplitsing tussen beide te kunnen markeren.…
Veelvoorkomende sportblessuresVeelvoorkomende sportblessuresSporten is gezond, maar zeker niet zonder risico's. Veel sporters hebben wel eens een verstuikte enkel, gebroken pols, o…
Bronnen en referenties
  • Orthopedie: J.A.N. Verhaar,J.B.A. van Mourik

Reageer op het artikel "Exostose: uitsteeksel van het bot"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

J. A. Vrieling, 02-11-2016 08:11 #6
Ik heb die problemen aan mijn handen, dat is in zoverre lastig, dat ik mijn handen niet meer tot vuisten kan ballen, want dat is pijnlijk. Gewoon gebruik van mijn handen geen echt probleem, alleen bij eten, kan mijn rechterhand niet lekker draaien. Is hier wat aan te doen, ik ben tenslotte 76 jaar en de botten zullen niet meer zo sterk zijn.
met vriendelijke groeten
J(an).A.Vrieling
Bangkok
Thailand

Natasja Kramer, 16-09-2015 22:02 #5
Hallo

Ik heb al een paar jaar verdikking van botgroei en het wordt ook dikker en de pijn neemt toe. Dat voel ik zelf, uitsteeksel van bot gelijk achter het oor onderaan op de schedel. Er is al een ct scan gemaakt en werd gezegd dat het geen rotsbeen ontsteking is bij de kno arts. Maar ik denk wel aan Exostose, die verschijnselen heb ik wel. Pijn poli helpt niet. Wordt niet serieus door de kno en pijnpoli en huis arts genomen door mijn pijn en botuitsteeksel.
Ik heb elke dag verschrikkelijk veel scherpe pijn en druk acht het oor, ik voel dat er daar iets diks zit en met bewegen van mijn hoofd of praten, wordt het nog erger. En ik hoor botkraken en lucht lawaai. Bij het bewegen van de oorschelp en op de plek voel ik de pijn.

Wat kan ik nu het beste doen? Ik hoop dat u mij verder kan helpen. Wil het liefst dat er door een orthopeed wordt gekeken. Iemand die er meer verstand hier van heeft, van bot uitsteeksel-groei. Heb ook een afwijking in beenlengte en voetafwijkingen.

Alvast vriendelijk bedankt
Natasja kramer

Mijn huisarts zegt het is niks en ook mij kno arts zegt dit. Pijn poli arts zei wel ik voel botverdikking, prik gehad maar het helpt niet.

Lvdbos, 01-07-2015 19:01 #4
Nadat er een echo is gemaakt van mijn knie, blijktdat er nog redelijk kraakbeen aanwezig is, echter met enorme exometoses lateraal femoraal en tibiaal.mediaal alleen femoraal.kniepees licht tendopatihisch.veel klachten bij het lopen.fietsen op en afstappen

Veenendaal, 21-07-2014 10:28 #3
Goedendag,

Ik heb ook een knobbel op mijn schedel, bovenop mijn handen en aan mijn voeten. Deze heb ik al jaren, die op mijn schedel wordt wel groter. Momenteel krijg ik er ook een achterop mijn hiel. Ik heb ook Poly artrose. Moet ik hiermee naar mijn huisarts of naar de reumatoloog?

Yvonne

Karien, 12-01-2014 08:55 #2
Kan ik exostose krijgen door lage wandelschoenen waar ik al minstens een jaar op loop?
Hier loop ik dagelijks op i.v.m. Mijn werk (postbezorgers). Ik heb er nog geen pijn of last van.

Claudia, 25-09-2013 14:31 #1
Hihi… ik wist niet dat een exostose kan uiten in een extace… zie laatste alinea; Patiënten met een enkele HMO hebben een risico van ongeveer 1 procent. Bij kinderen stopt de groei van de extase zodra de lichamelijke groei stopt.

Infoteur: Bibiana
Laatste update: 12-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 6
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!