Aardbeientong: Felrode tong met hobbelige papillen

Aardbeientong: Felrode tong met hobbelige papillen Een aardbeientong (ook bekend als aardbeitong) is een symptoom waarbij de tong een felrode kleur heeft en een hobbelig uiterlijk vertoont, vergelijkbaar met de textuur van een aardbei of framboos. Deze aandoening kan veroorzaakt worden door verschillende virale en bacteriële infecties, milde tot ernstige aandoeningen, en allergische reacties. De specifieke behandeling van een aardbeientong hangt af van de onderliggende oorzaak.

Terminologie: Glossitis versus aardbeientong

Glossitis
Glossitis verwijst naar een ontsteking van de tong, waarbij de tong rood, glanzend en gezwollen is. De normale tongpapillen verdwijnen, waardoor de tong glad en pijnlijk aanvoelt. Glossitis kan verschillende oorzaken hebben, zoals een tekort aan voedingsstoffen, infecties, of allergieën.

Aardbeientong
Een aardbeientong is gekenmerkt door een felrode kleur en hobbelige papillen die een aardbei-achtig uiterlijk geven. Dit symptoom kan duiden op een aantal onderliggende medische aandoeningen, vergelijkbaar met glossitis maar met specifieke visuele kenmerken zoals de verhoogde en gezwollen papillen.

Synoniemen aardbeientong

In de medische literatuur wordt de aardbeientong soms ook aangeduid met:
  • Aardbeitong
  • Frambozentong
  • Strawberry tongue

Oorzaken van felrode tongkleur

Allergie

Eenvoudige allergische reactie
Een aardbeientong kan het gevolg zijn van een allergische reactie op bepaalde voedingsmiddelen, vooral groenten en fruit, of medicijnen. Bij een allergische reactie ontstaat ontsteking die de tong gezwollen en hobbelig maakt. Naast de aardbeientong kunnen symptomen zoals huiduitslag, jeukende ogen en waterige ogen optreden. Antihistaminica kunnen helpen de symptomen van een allergische reactie te verminderen.

Anafylaxie kan gepaard gaan met pijn op de borst. / Bron: Pexels, PixabayAnafylaxie kan gepaard gaan met pijn op de borst. / Bron: Pexels, Pixabay
Anafylaxie
Anafylaxie is een ernstige allergische reactie die onmiddellijke medische aandacht vereist. Symptomen van anafylaxie zijn onder andere:

Bij anafylaxie is onmiddellijke behandeling met een injectie van epinefrine, intraveneuze glucocorticoïden en antihistaminica noodzakelijk om ernstige complicaties te voorkomen.

Mazelen

Mazelen is een virale infectie die voornamelijk bij kinderen voorkomt. De ziekte wordt gekenmerkt door symptomen zoals hoest, loopneus, koorts, en een typische huiduitslag met een aardbeientong. Mazelen verdwijnen vaak vanzelf, maar symptomatische behandeling kan het comfort van de patiënt verbeteren.

Roodvonk

Roodvonk (scarlatina) is een bacteriële infectie veroorzaakt door streptokokkenbacteriën. Deze aandoening treft vooral kinderen en begint vaak met een witte tong die na enkele dagen rood wordt en een hobbelig uiterlijk krijgt. Andere symptomen zijn hoofdpijn, keelpijn, koorts, en een rode, ruwe huiduitslag. Antibiotica zijn effectief in de behandeling van roodvonk. Complicaties van onbehandelde roodvonk kunnen zijn:

Vitamine B12-tekort

Vitamine B12 is essentieel voor het zenuwstelsel en de productie van rode bloedcellen. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot bloedarmoede (anemie) en symptomen zoals duizeligheid, een aardbeientong, een bleke huidskleur, tachycardie, evenwichtsproblemen, geheugenproblemen, en kortademigheid. Behandeling omvat meestal vitaminesupplementen of injecties om het tekort aan te vullen.

Hoofdpijn kan optreden bij het toxisch shock syndroom. / Bron: Concord90, PixabayHoofdpijn kan optreden bij het toxisch shock syndroom. / Bron: Concord90, Pixabay

Toxisch shock syndroom

Het toxisch shock syndroom is een ernstige bacteriële infectie vaak geassocieerd met het gebruik van tampons of neusgaas. De aandoening wordt meestal veroorzaakt door de bacterie Staphylococcus aureus of groep A-streptokokken. Naast een aardbeientong kan het toxisch shock syndroom gepaard gaan met:

Een spoedbehandeling met antibiotica en intraveneuze vloeistoffen is noodzakelijk om ernstige complicaties te voorkomen en de bloeddruk te stabiliseren.

De ziekte van Kawasaki kan leiden tot conjunctivitis. / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)De ziekte van Kawasaki kan leiden tot conjunctivitis. / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Ziekte van Kawasaki

De ziekte van Kawasaki, ook bekend als mucocutaan lymfekliersyndroom, veroorzaakt ontsteking van de slagaders door onbekende oorzaken. Mogelijk speelt een retrovirus een rol. Symptomen zijn onder andere oogbindvliesontsteking, hoge koorts, rood mondslijmvlies (stomatitis), en een felrode tong. Behandeling bestaat uit aspirine en intraveneuze immunoglobulinen om de ontsteking te verminderen en schade aan de slagaders te voorkomen. Onbehandeld kan de ziekte leiden tot hartproblemen zoals coronair arterieel aneurysma.

Symptomen: Felrode tong met hobbelige papillen

Een aardbeientong kenmerkt zich door een felrode kleur met hobbelige uitsteeksels (papillen) en soms een gezwollen tong (macroglossie). De tong kan ook witte vlekjes (tongvlekken) vertonen en kan pijnlijk zijn (tongpijn). Problemen met eten en tongbijten kunnen ook optreden. De aardbeientong kan wijzen op diverse aandoeningen, afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

Alarmsignalen

Als een patiënt een felrode tong met hobbelige papillen vertoont, is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose. Sommige aandoeningen die een aardbeientong veroorzaken zijn relatief mild, maar andere kunnen ernstig zijn en vereisen snelle medische aandacht. Allergische reacties en toxisch shock syndroom zijn voorbeelden van ernstige aandoeningen die een onmiddellijke behandeling vereisen.

Diagnose en onderzoeken

aardbeientong is vaak klinisch en wordt gebaseerd op de typische presentatie van de tong. De arts zal in de meeste gevallen een visueel onderzoek uitvoeren om de kenmerken van de aandoening vast te stellen.

Hoewel de diagnose meestal klinisch is, kunnen aanvullende onderzoeken nuttig zijn om andere mogelijke oorzaken van tongafwijkingen uit te sluiten of om de ernst van de aandoening te beoordelen:
  • Mondonderzoek: Gedetailleerd visueel en fysiek onderzoek van de tong en de mondholte om de kenmerken van de aardbeientong te evalueren.
  • CT-scan of MRI-scan: In gevallen waar er zorgen zijn over bijkomende aandoeningen of complicaties, kunnen beeldvormende onderzoeken worden uitgevoerd.
  • Bloedonderzoek: Kan worden uitgevoerd om tekorten of onderliggende gezondheidsproblemen te identificeren, zoals vitaminetekorten die mogelijk bijdragen aan de aandoening.

Behandeling

De behandeling van aardbeientong richt zich meestal op het verlichten van symptomen en het behandelen van eventuele onderliggende oorzaken:
  • Vitaminesupplementen: Bij aardbeientong veroorzaakt door vitamine B12-tekort of andere tekorten kunnen supplementen worden voorgeschreven.
  • Voeding aanpassen: Het verbeteren van de voeding om eventuele tekorten aan te vullen en de gezondheid van de tong te bevorderen.
  • Mondhygiëne: Het handhaven van goede mondhygiëne kan helpen bij het voorkomen van secundaire infecties en het verbeteren van de algehele mondgezondheid.
  • Symptoomverlichting: Gebruik van mondspoelingen of andere lokale behandelingen om pijn en ongemak te verlichten.

Prognose van aardbeientong

Prognose
De prognose van aardbeientong is doorgaans goed, vooral als de onderliggende oorzaak wordt aangepakt en behandeld:
  • Herstel: De symptomen van aardbeientong verbeteren vaak snel na het starten van de juiste behandeling en het oplossen van eventuele vitaminetekorten.
  • Langdurige effecten: In de meeste gevallen is de aandoening tijdelijk en verdwijnt de aardbeientong na behandeling van de onderliggende oorzaak.

Complicaties

Hoewel aardbeientong meestal geen ernstige complicaties met zich meebrengt, kunnen de volgende problemen optreden:
  • Infecties: Verhoogd risico op infecties in de mond door de veranderingen in de tongstructuur.
  • Pijn: Aanhoudende pijn of ongemak kan optreden, vooral als de aandoening niet effectief wordt behandeld.
  • Voedingsproblemen: Bij ernstige gevallen kan moeilijkheden met eten of slikken optreden, wat kan bijdragen aan voedingsproblemen.

Preventie van aardbeitong

Hoewel aardbeientong vaak een symptoom is van een onderliggende aandoening en niet altijd volledig te voorkomen is, kunnen de volgende stappen helpen om het risico te verminderen:
  • Gezonde voeding: Een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan vitamines en mineralen kan helpen bij het voorkomen van vitaminetekorten die aardbeientong kunnen veroorzaken.
  • Regelmatige controle: Regelmatige medische controles kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen en behandelen van tekorten of andere gezondheidsproblemen.
  • Goede mondhygiëne: Het handhaven van een goede mondhygiëne kan helpen bij het voorkomen van secundaire complicaties en het bevorderen van de algehele mondgezondheid.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Glossitis (ontstoken tong): symptomen, oorzaak & behandelingGlossitis (ontstoken tong): symptomen, oorzaak & behandelingGlottitis is een ontstoken tong. Glottitis symptomen zijn een glad tongoppervlak en een gezwollen tong. De tongkleur is…
Vergrote papil op de tongVergrote papil op de tongDe tong bestaat uit een ruw oppervlak. Bij ouderen is deze ruwer dan bij jongeren. Het ruwe oppervlak wordt veroorzaakt…
Papillitis: symptomen en behandeling ontstoken papillenPapillitis: symptomen en behandeling ontstoken papillenPapillitis betekent 'ontsteking van een papil' oftewel papilontsteking. Tijdelijke linguale papillitis duidt op ontsteki…
Glossitis: Ontsteking van tong met glad & rood tongoppervlakGlossitis: Ontsteking van tong met glad & rood tongoppervlakGlossitis is een ontsteking van het slijmvlies van de tong, wat vaak resulteert in een gezwollen, verkleurde tong en een…

Bloederige diarree met slijm en bloed: oorzaken en symptomenBloederige diarree met slijm en bloed: oorzaken en symptomenBloederige diarree kan beangstigend zijn en is iets wat je serieus moet nemen. Bloed in de ontlasting betekent dat het e…
Oogvlekken: Oorzaken van vlekjes op oog of ogenOogvlekken: Oorzaken van vlekjes op oog of ogenSoms bevinden zich op de oogbol van één of beide ogen vlekken die duidelijk waarneembaar zijn. Deze oogvlekken kunnen ve…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 1045373, Pixabay
  • Geraadpleegd op 12 februari 2018:
  • Aardbeientong (frambozentong); https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/atxt/Aardbeientong.htm
  • Causes Of Strawberry Tongue: Symptoms And Treatment Options, http://www.tandurust.com/oral-care/strawberry-tongue-causes-treatment.html
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Strawberry Tongue, https://www.mymed.com/symptoms/strawberry-tongue
  • What Causes Strawberry Tongue?, https://www.healthline.com/health/strawberry-tongue
  • What Causes Strawberry Tongue?, https://www.ranker.com/list/strawberry-tongue-diseases-with-this-symptom/reference
  • What Is Strawberry Tongue?, https://www.webmd.com/oral-health/strawberry-tongue-facts
  • What you should know about strawberry tongue, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320894.php
  • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Concord90, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 18-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.