Gal overgeven: Milde en ernstige oorzaken van braken van gal

Gal overgeven: Milde en ernstige oorzaken van braken van gal Het overgeven van gal (een gele of groenachtige vloeistof) is een heel vervelend en soms pijnlijk symptoom. Dit treedt bij de meeste patiënten op als gevolg van milde oorzaken, zoals een buikgriep, overmatig alcoholgebruik of voedselvergiftiging. Toch zijn ook enkele ernstigere oorzaken van het braken van gal bekend die zelfs dringend medische zorg vereisen. De meeste oorzaken van gal braken hebben een duidelijke oorzaak, maar soms is het voor de arts wel lastig om de oorzaak te identificeren en is grondig onderzoek vereist.

Wat is gal?

Gal is een groenachtig gele vloeistof die door de lever wordt geproduceerd en in de galblaas wordt opgeslagen. Gal speelt een belangrijke rol bij de vertering van vetten. Het helpt vetten af te breken in kleinere moleculen die door het lichaam kunnen worden opgenomen.

Gal bestaat uit verschillende componenten, waaronder:
  • Galzouten: Deze zouten emulgeren vetten, waardoor ze gemakkelijker door spijsverteringsenzymen afgebroken kunnen worden.
  • Cholesterol: Cholesterol is een vettige stof die in gal wordt aangetroffen. Te veel cholesterol in de gal kan leiden tot de vorming van galstenen.
  • Bilirubine: Bilirubine is een geelkleurige stof die wordt geproduceerd door de afbraak van rode bloedcellen.
  • Water en elektrolyten: Gal bevat ook water en elektrolyten, zoals natrium en kalium.
De galblaas slaat gal op totdat het nodig is voor de spijsvertering. Wanneer u vet voedsel nuttigt, geeft de galblaas gal af in de dünne darm. Hier mengt de gal zich met het voedsel en helpt het vetten af te breken.

Naast de spijsvertering heeft gal nog andere functies:
  • Het helpt bij de opname van vetten en vetoplosbare vitamines.
  • Het helpt bij de uitscheiding van afvalstoffen uit de lever.
  • Het helpt bij de bestrijding van infecties.

Problemen met de galblaas of galwegen kunnen leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals:
  • Galstenen: Galstenen zijn harde afzettingen die zich in de galblaas of galwegen kunnen vormen. Ze kunnen pijn, misselijkheid en braken veroorzaken.
  • Cholecystitis: Cholecystitis is een ontsteking van de galblaas. Het kan worden veroorzaakt door galstenen of door een infectie.
  • Cholangitis: Cholangitis is een ontsteking van de galwegen. Het kan worden veroorzaakt door galstenen, een infectie of door een vernauwing van de galwegen.

Milde oorzaken van braken van gal

Het overgeven van gal, een gele of groenachtige vloeistof, kan verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen is het niet ernstig en kan het thuis worden behandeld. Hieronder bespreken we enkele milde oorzaken van braken van gal:

Buikgriep (gastro-enteritis)

Buikgriep is een virale infectie van het maag-darmkanaal. Symptomen zijn diarree, misselijkheid, braken, buikpijn en soms koorts. In de loop van de ziekte kan de patiënt eerst voedsel overgeven en daarna gal.

De behandeling bestaat uit:
  • Rust
  • Voldoende vochtinname met elektrolyten (bijvoorbeeld ORS-oplossing)
  • Dieet met lichte, goed verteerbare voeding
  • Medicatie tegen diarree en misselijkheid (indien nodig)
Meestal verdwijnt buikgriep binnen enkele dagen vanzelf. Raadpleeg een arts als u ernstige symptomen ervaart, zoals aanhoudende diarree en braken, bloed in de ontlasting, hoge koorts of uitdroging.

Drankmisbruik

Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot misselijkheid, braken en het overgeven van gal. Alcohol irriteert de maag en kan leiden tot uitdroging, wat de symptomen kan verergeren.

de behandeling bestaat uit:
  • Stop met het drinken van alcohol
  • Rust
  • Voldoende vochtinname met elektrolyten (bijvoorbeeld ORS-oplossing)
  • Medicatie tegen misselijkheid en braken (indien nodig)
Meestal verdwijnen de symptomen van drankmisbruik binnen 24 uur. Raadpleeg een arts als u ernstige symptomen ervaart, zoals aanhoudende misselijkheid en braken, bloed in het braaksel, of uitdroging.

Geel gekleurde voeding

Het eten van grote hoeveelheden geel gekleurde voeding, zoals maïs of wortelen, kan leiden tot geel gekleurd braaksel. Dit is geen reden tot paniek en vereist geen medische behandeling. De gele kleur komt van de natuurlijke pigmenten in de voeding en is onschadelijk.

Luchtweginfecties

Luchtweginfecties, zoals verkoudheid of griep, kunnen soms leiden tot het braken van gal. Dit komt doordat de infectie extra slijm produceert. Dit slijm kan de keel en maag irriteren, wat misselijkheid en braken kan veroorzaken.

Behandelingsopties omvatten:
  • Behandel de luchtweginfectie met rust, vocht en medicatie (bijvoorbeeld paracetamol)
  • Eet kleine, lichte maaltijden
  • Drink voldoende vocht
Het braken van gal verdwijnt meestal wanneer de luchtweginfectie verbetert. Raadpleeg een arts als u ernstige symptomen ervaart, zoals aanhoudende misselijkheid en braken, hoge koorts of moeite met ademhalen.

Voedselvergiftiging

Voedselvergiftiging is een infectie die wordt veroorzaakt door het eten van besmet voedsel. Symptomen zijn misselijkheid, braken, diarree, buikpijn en soms koorts. In sommige gevallen kan voedselvergiftiging leiden tot het overgeven van gal.

De behandeling bestaat uit:
  • Rust
  • Voldoende vochtinname met elektrolyten (bijvoorbeeld ORS-oplossing)
  • Dieet met lichte, goed verteerbare voeding
  • Medicatie tegen diarree en misselijkheid (indien nodig)
Meestal verdwijnt voedselvergiftiging binnen enkele dagen vanzelf. Raadpleeg een arts als u ernstige symptomen ervaart, zoals aanhoudende diarree en braken, bloed in de ontlasting, hoge koorts of uitdroging.

Ernstige oorzaken van gal overgeven

Het overgeven van gal, een geelachtige of groenachtige vloeistof, kan verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen is het niet ernstig en kan het thuis worden behandeld. Echter, in sommige gevallen kan het braken van gal wijzen op een ernstiger aandoening. Hieronder bespreken we enkele ernstige oorzaken van galbraken:

Galblaasproblemen

  • Galstenen: Galstenen zijn harde afzettingen die zich in de galblaas of galwegen kunnen vormen. Ze kunnen leiden tot hevige pijn in de bovenbuik, misselijkheid, braken en galbraken.
  • Cholecystitis: Cholecystitis is een ontsteking van de galblaas. Dit kan worden veroorzaakt door galstenen of door een infectie. Symptomen zijn pijn in de bovenbuik, misselijkheid, braken, koorts en galbraken.
  • Cholangitis: Cholangitis is een ontsteking van de galwegen. Dit kan worden veroorzaakt door galstenen, een infectie of door een vernauwing van de galwegen. Symptomen zijn koorts, rillingen, buikpijn, geelzucht (vergeling van de huid en het oogwit) en galbraken.

Maag- en darmziekten

  • Maagzweren: Maagzweren zijn open zweren in de bekleding van de maag of duodenum (het eerste deel van de dunne darm). Ze kunnen pijn in de bovenbuik, misselijkheid, braken en galbraken veroorzaken.
  • Maag- en darmkanker: Maag- en darmkanker kan misselijkheid, braken, buikpijn, gewichtsverlies en galbraken veroorzaken.
  • Gastro-enteritis (maag- en darmontsteking): Ernstige gevallen van gastro-enteritis kunnen leiden tot uitdroging, elektrolytenstoornissen en galbraken.
  • Pancreatitis: Pancreatitis is een ontsteking van de alvleesklier. Symptomen zijn hevige pijn in de bovenbuik, misselijkheid, braken en galbraken.

Andere aandoeningen

  • Leverziekte: Leverziekte, zoals levercirrose of hepatitis, kan leiden tot misselijkheid, braken, geelzucht en galbraken.
  • Diabetes: Diabetes kan leiden tot gastroparese, een aandoening waarbij de maag langzamer leegmaakt. Dit kan misselijkheid, braken en galbraken veroorzaken.
  • Buikholtevliesontsteking: Buikholtevliesontsteking is een ontsteking van het vlies dat de organen in de buikholte bekleedt. Symptomen zijn hevige pijn in de buik, koorts, misselijkheid en braken.
  • Darmverstopping: Een darmverstopping kan leiden tot misselijkheid, braken, buikpijn en galbraken.
  • Medicijngebruik: Bepaalde medicijnen kunnen misselijkheid, braken en galbraken als bijwerking hebben.

Patiënten die gal braken en pijn op de borst ervaren, bezoeken best een arts / Bron: Pexels, PixabayPatiënten die gal braken en pijn op de borst ervaren, bezoeken best een arts / Bron: Pexels, Pixabay

Alarmsignalen

Het overgeven van gal, een geelachtige of groenachtige vloeistof, kan verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen is het niet ernstig en kan het thuis worden behandeld met rust en voldoende vochtinname. Echter, in sommige gevallen kan het braken van gal wijzen op een ernstiger aandoening.

Het overgeven van gal vereist mogelijk geen medische hulp als het een duidelijke oorzaak heeft en verbetert met rust en voldoende vochtinname.

Onverklaarbaar of aanhoudend braken vereist echter medisch advies om de juiste diagnose te stellen en complicaties te voorkomen. Ook bij tekenen van galreflux of uitdroging is dringende medische hulp nodig.

Raadpleeg een arts als je gal overgeeft in combinatie met één of meer van de volgende symptomen:

Prognose: Afhankelijk van onderliggende oorzaak

De prognose bij galbraken hangt af van de onderliggende oorzaak. De meeste patiënten herstellen bij acute problemen, zoals na een nacht te veel alcohol drinken of voedselvergiftiging. Wanneer patiënten kampen met een onderliggende medische aandoening, is herstel mogelijk, maar de behandeling hangt dan af van de specifieke aandoening.

Enkele voorbeelden:
Darmobstructie: Onbehandeld kan een darmobstructie snel leiden tot sepsis of een abces, wat levensbedreigende complicaties zijn.
Dikkedarmkanker: De prognose bij dikkedarmkanker hangt af van het stadium van de kanker en de effectiviteit van de behandeling.

In het algemeen geldt: Hoe eerder de oorzaak van het galbraken wordt vastgesteld en behandeld, hoe beter de prognose. Patiënten met een goede algehele gezondheid en die snel medische hulp zoeken, hebben doorgaans een betere prognose dan patiënten met een zwakkere gezondheid of die vertraging oplopen met de behandeling.

Preventie van gal overgeven

Het is niet altijd mogelijk om de oorzaak van galbraken te voorkomen. Echter, door leefstijlveranderingen toe te passen, kun je de kans op galbraken aanzienlijk verkleinen:
  • Beperk alcoholgebruik: Te veel alcohol kan de maag irriteren en galbraken triggeren.
  • Stop met roken: Roken verhoogt het risico op maag- en darmklachten, waaronder galbraken.
  • Eet gezond en evenwichtig: Kies voor een voeding met veel vezels, groenten en fruit. Dit bevordert een goede spijsvertering en kan galbraken helpen voorkomen.
  • Vermijd zwaar tillen: Zwaar tillen kan druk op de buikholte verhogen, wat kan leiden tot een hernia en galbraken.
  • Laat je regelmatig controleren: Ga indien door je arts aanbevolen naar een colonoscopie. Dit onderzoek kan galblaasproblemen vroegtijdig opsporen, waardoor galbraken kan worden voorkomen.
  • Eet regelmatige kleine maaltijden: Grote maaltijden kunnen de maag overbelasten en galbraken uitlokken.
  • Vermijd vet en pittig voedsel: Deze voedingsmiddelen kunnen de maag irriteren en galbraken veroorzaken.
  • Manage stress: Stress kan maag- en darmklachten verergeren, waaronder galbraken. Probeer stress te verminderen door ontspanningstechnieken zoals yoga of meditatie toe te passen.
  • Gebruik medicijnen met voorzichtigheid: Bepaalde medicijnen kunnen maagklachten veroorzaken. Overleg met je arts of medicatie een rol speelt bij jouw galbraken.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Buikgriep, maagdarminfectie: symptomen en behandelingBuikgriep, maagdarminfectie: symptomen en behandelingEen buikgriep is iets heel naars om mee te maken. Vaak lig je uren over te geven en stroomt daarnaast de diarree er aan…
Fecaal braken: Oorzaken van overgeven van stoelgang via mondFecaal braken: Oorzaken van overgeven van stoelgang via mondFecaal braken duidt op het overgeven van ontlasting via de mond. Dit komt voor bij een abnormale verbinding tussen de ma…
Misselijkheid en overgevenOvergeven kan door vele oorzaken komen. Vaak is de oorzaak onschuldig maar in enkele gevallen is het belangrijk om een a…
Buikpijn en diarree, geen eetlust, overgeven, moe, hoofdpijnBuikpijn en diarree, geen eetlust, overgeven, moe, hoofdpijnBuikpijn met misselijkheid, overgeven, diarree en gebrek aan eetlust duidt vaak op een maag-darminfectie, veroorzaakt do…

Efudix-crème voor behandeling van huidaandoeningEfudix-crème voor behandeling van huidaandoeningEfudix-crème is een op recept verkrijgbare crème die gebruikt wordt om aandoeningen van de huid te genezen. We kunnen hi…
Rode tong: Oorzaken en symptomen van rode tongkleurRode tong: Oorzaken en symptomen van rode tongkleurDe normale tong heeft een roze uiterlijk. Veelal liggen onschuldige oorzaken aan de basis voor een tong die een rode kle…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
  • Geraadpleegd op 8 april 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Cyclisch braken syndroom: Braken zonder oorzaak, https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/184484-cyclisch-braken-syndroom-braken-zonder-oorzaak.html
  • Throwing up bile: Causes and treatments, https://www.belmarrahealth.com/throwing-vomiting-bile-causes-treatments/
  • What causes throwing up yellow bile and how to stop it; https://www.belmarrahealth.com/causes-throwing-yellow-bile-stop/
  • What does it mean when you’re vomiting bile?, https://health.howstuffworks.com/diseases-conditions/digestive/vomiting-bile.htm
  • What You Need to Know About Throwing Up Bile, https://www.healthline.com/health/throwing-up-bile
  • Why am I vomiting green or yellow bile?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321083.php
  • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 19-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.