Naevus van Hori: Huidziekte met bruine vlekken in gezicht
Vooral Aziatische vrouwen kunnen te maken krijgen met bruine vlekken op het gezicht, bekend als de naevus van Hori. Deze goedaardige huidaandoening ontstaat doordat melanocyten (pigmentcellen) zich bevinden in de huidlaag onder de bovenste huidlaag (de opperhuid), namelijk in de lederhuid. De exacte oorzaak van deze aandoening is onbekend, maar genetische en hormonale factoren lijken een rol te spelen. Lasertherapie wordt vaak ingezet om de vlekken te behandelen, hoewel dit niet altijd eenvoudig is.
Synoniemen
De naevus van Hori is ook bekend onder de volgende benamingen:
- acquired bilateral nevus of Ota-like macules
- bilaterale verworven dermale melanocytose
- Hori’s nevus
- naevus fusco-caeruleus zygomaticus
Epidemiologie: Aziatische vrouwen
De naevus van Hori verschijnt meestal op volwassen leeftijd, vaak in het vierde of vijfde decennium. Deze aandoening komt het meest voor bij Aziatische vrouwen, terwijl mannen zelden getroffen worden. De exacte prevalentie van de naevus van Hori is niet goed gedocumenteerd, maar het wordt steeds duidelijker dat deze aandoening meer voorkomt bij mensen van Aziatische afkomst.
Oorzaken van de naevus van Hori
De exacte oorzaak van de naevus van Hori is nog onbekend (anno augustus 2024). Er wordt aangenomen dat genetische en
hormonale factoren bijdragen aan de ontwikkeling van deze aandoening. In de normale huid bevinden melanocyten zich alleen in de opperhuid en haarzakjes. Wanneer deze cellen echter dieper in de huid, namelijk in de lederhuid, aanwezig zijn, ontstaat dermale melanocytose. Dit is een spectrum van aandoeningen die ook de
archipelvlekken (blauwe geboortevlekken), de
naevus van Ota, de naevus van Hori en de naevus van Ito omvat. Melanine dieper in de huid leidt tot een kleurverandering van zwartbruin naar blauwgrijs. De naevus van Hori is verworven en verschijnt niet bij de geboorte, wat de aandoening een vorm van verworven melanocytose maakt.
Een zwangerschap kan het risico op de naevus van Hori verhogen. /
Bron: PublicDomainPictures, PixabayRisicofactoren
Een zwangerschap en
langdurige blootstelling aan schadelijke UV-stralen vormen risicofactoren voor het ontwikkelen van de naevus van Hori. Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van deze vlekken.
Symptomen
Bij de naevus van Hori verschijnen symmetrische, klein formaat, blauwgrijze tot bruine vlekken op de jukbeenderen en wangen, hoewel ze soms ook slechts op één wang voorkomen. Minder vaak komen de vlekken voor op de slapen, neus (neusvleugels en neusrug), oogleden en het voorhoofd. Donkere kringen rond de ogen kunnen optreden als de naevus van Hori zich rond de oogleden bevindt. Het
oogbindvlies (oogwit), de slijmvliezen van de mond en neus blijven echter onaangetast.
Diagnose en onderzoeken
De diagnose van de naevus van Hori wordt meestal gesteld op basis van een klinisch onderzoek. In zeldzame gevallen kan een
huidbiopt nodig zijn om de diagnose te bevestigen. De aandoening wordt soms verward met
melasma (donkere huidvlekken door overproductie van melanine) of de naevus van Ota. Het komt voor dat de aandoening gepaard gaat met melasma, waardoor de arts mogelijk alleen melasma diagnosticeert en de naevus van Hori over het hoofd ziet.
Een goede bescherming tegen de zon is noodzakelijk om verergering van de naevus van Hori te voorkomen. /
Bron: Dimitrisvetsikas1969, PixabayBehandeling van de naevus van Hori
Behandelingen zoals blekende crèmes, peeling of
microdermabrasie (verwijderen van dode huidcellen) zijn niet effectief voor de naevus van Hori omdat de pigmentcellen zich in de dieper gelegen lederhuid bevinden. De primaire behandelmethode is lasertherapie. De arts kan gebruik maken van de Q-switched robijnlaser, Q-switched alexandrietlaser of Q-switched Nd
. Meestal zijn minimaal vier sessies nodig om de vlekken effectief te verminderen. Tijdens de behandeling kan tijdelijke post-inflammatoire pigmentatie optreden, wat een vorm van
hyperpigmentatie is. Deze pigmentatie vermindert doorgaans na verloop van tijd, hoewel patiënten soms blekende crèmes kunnen gebruiken om het herstel te versnellen. Het risico op post-inflammatoire pigmentatie is groter bij patiënten met melasma. Het gebruik van
zonnebrandmiddelen met een hoge SPF is essentieel om verdere verkleuring te voorkomen.
Prognose van de naevus van Hori
Het verwijderen van de vlekken met lasertherapie kan moeilijk zijn, en
littekenvorming of
hypopigmentatie (lichtere huidkleuren) kunnen blijvende effecten zijn. De vlekken verdwijnen niet vanzelf en zijn gevoelig voor zonlicht, wat kan leiden tot verdere verkleuring. De naevus van Hori leidt echter niet tot huidkanker.
Complicaties
Mogelijke complicaties van de naevus van Hori en de behandeling ervan omvatten:
Preventie van de naevus van Hori
Preventie van de naevus van Hori kan uitdagend zijn, vooral omdat de precieze oorzaken nog niet volledig begrepen zijn. Desondanks kunnen de volgende maatregelen helpen:
- Bescherming tegen UV-stralen: Vermijd langdurige blootstelling aan de zon en gebruik zonnebrandmiddelen met een hoge SPF om verdere pigmentatie te voorkomen.
- [Hormonale veranderingen]: Let op eventuele hormonale veranderingen, zoals tijdens de zwangerschap, en bespreek mogelijke preventieve maatregelen met een arts.