Naevus van Ota: Huidaandoening met blauwe vlek bij oog

Naevus van Ota: Huidaandoening met blauwe vlek bij oog De naevus van Ota is een blauwgrijze tot blauwbruine moedervlek aan een kant van het voorhoofd en rond het oog. De goedaardige huidaandoening ontstaat ofwel bij de geboorte of ontwikkelt zich pas in de adolescentie. De vlek verdonkert mogelijk bij het verouderen, maar veroorzaakt buiten het verdonkerde huidgebied geen andere symptomen. De huidaandoening is te behandelen met lasertherapie, al zijn vaak meerdere sessies nodig en keert de vlek mogelijk toch terug. Verder ontstaan af en toe complicaties.

Epidemiologie

De naevus van Ota is bij de helft van de patiënten aanwezig bij de geboorte terwijl de vlek zich bij de andere patiënten pas ontwikkelt in de adolescentie. Vrouwen zijn vijf keer vaker dan mannen aangetast. De naevus van Ota komt voorts voor bij mensen met alle verschillende huidtypes. Blanke mensen zijn tot slot het minst getroffen. De totale incidentie is vrij laag met ongeveer 1 op 3.000 geboorten.

Oorzaken van huidaandoening

Een naevus van Ota resulteert uit opgesloten melanocyten in het bovenste derde deel van de huid. Er zijn GNAQ- of GNA11-mutaties (genetische wijzigingen) aanwezig in de dermale melanocyten bij patiënten met deze huidaandoening. Hormonale factoren spelen eveneens een rol bij de totstandkoming van de naevus van Ota. Verder is de blootstelling aan straling mogelijk ook betrokken.

De gekleurde moedervlek komt tot stand in huidgebieden waarvoor de trigeminuszenuw verantwoordelijk is. Deze zenuw bevindt zich in de zijkant van het gezicht. De zenuw zorgt voor de sensatie of het gevoel van het gezicht.

Symptomen: Donkerblauwe vlekken aan één kant van gezicht

Bij de naevus van Ota ontstaan gladde, niet-schilferige donkerblauwe, grijze, zwarte of bruine vlekken aan één zijde van het gezicht. De meestal kleine vlekjes klitten samen om grotere doorlopende pigmentvlekken te vormen. Wanneer beide kanten van het gezicht aangetast zijn, staat dit bekend als ‘naevus van Hori’.

Patiënten met de naevus van Ota ervaren hyperpigmentatie (verdonkerd huidgebied) op één van de volgende delen van het gezicht:
 • de irissen van de ogen
 • de neus
 • de oogleden
 • de wangen
 • één kant van het gezicht
 • het gebied rond het oog
 • het voorhoofd
 • het wit van de ogen

Is het oog zelf aangetast, dan ontstaat een verdikking van de weefsels in en rond de ogen (gezwollen ogen en oogleden).

Diagnose en onderzoeken

De arts diagnosticeert de naevus van Ota meestal na onderzoek van de kleur en het patroon van het pigment. De arts neemt een klein stukje huid weg (biopsie) om de diagnose te bevestigen. Bij onderzoek onder een microscoop vindt de arts epigmenteerde cellen van de naevus in de diepe huidlaag (dermis). De biopsie is ook nuttig om andere oorzaken van de pigmentatie uit te sluiten, zoals melasma (donkere huidvlekken door overproductie van melanine), medicatie-geïnduceerde pigmentatie, lichen planus pigmentosus en post-inflammatoire pigmentatie. Als het oog is aangetast door de pigmentatie, is een oogonderzoek door een oogarts nodig. Hij verwijdt eerst de ogen met speciale oogdruppels (mydriatica) en voert vervolgens een oftalmoscopie (oogonderzoek van de achterkant van het oog) uit. Soms wil de oogarts de ogen meer in detail bestuderen en voert hij een oogechografie uit.

Behandeling via lasertherapie

Lasertherapie vormt de steunpilaar van de behandeling voor deze aandoening. Diverse lasertypes zijn inzetbaar, al is een laserbehandeling niet geschikt voor patiënten met een lichte huidtint. Verschillende behandelingen van twee tot drie maanden zijn nodig om de hyperpigmentatie te verlichten. Er zijn aan deze behandeling weinig risico’s verbonden. De patiënt heeft meestal tien of meer behandelingen nodig. Vlak voordat de lasertherapie opgestart wordt, neemt de arts foto’s om de voortgang tijdens de behandeling te beoordelen. Hoewel camouflage met make-up vaak inzetbaar is voor het behandelen van deze aandoening, is een cosmetisch aanvaardbare huidskleuraanpassing moeilijk te bereiken.

Prognose van naevus van Ota

Onbehandeld is het mogelijk dat de vlek nog verdonkert naarmate de patiënt veroudert. Ook de kleur wijzigt mogelijk in de loop van de tijd, al hangt dit ook af van andere factoren zoals weersomstandigheden, hormonen of ziekte. De verdonkerde huidgebieden van de niet-besmettelijke en goedaardige aandoening verspreiden zich voorts niet, maar ze blijven wel levenslang aanwezig.

Complicaties van verdonkerde huidgebieden

Na een laserbehandeling keert de hyperpigmentatie mogelijk terug, ook nadat de patiënt meerdere behandelingen gekregen heeft. Verder is de vlek mogelijk soms nog donkerder dan de oorspronkelijkere tint na de behandelingen. Voorts ontwikkelen patiënten met een naevus van Ota op het oog sneller glaucoom, een oogaandoening waarbij de oogdruk te hoog is waardoor mogelijk schade ontstaat aan de oogzenuw. Een regelmatig oogonderzoek is dan ook essentieel bij patiënten met deze huidziekte. Verder lopen patiënten met deze vlek een hoger risico op het ontwikkelen van een melanoom (vorm van huidkanker). Een regelmatig huidonderzoek bij de dermatoloog is dan ook aanbevolen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Naevus spilus: Lichtbruine moedervlek met donkere spikkelsNaevus spilus: Lichtbruine moedervlek met donkere spikkelsOngeveer 1% van de pasgeborenen komt ter wereld met een naevus spilus. Een naevus spilus is een type moedervlek (naevus)…
Naevus van Ito: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseNaevus van Ito: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseEen naevus van Ito, ook bekend als naevus fuscoceruleus acromiodeltoideus, is een verworven pigmentafwijking met soortge…
Naevus anemicus: plaatselijke verbleking (bleke plek) huidNaevus anemicus: plaatselijke verbleking (bleke plek) huidNaevus anemicus is een aangeboren afwijking van de huid, die wordt gekenmerkt door een plaatselijke 'verbleking' van de…
Naevus comedonicus: zeldzame huidaandoeningNaevus comedonicus: zeldzame huidaandoeningNaevus comedonicus is een zeldzame maar vervelende huidaandoening waarbij zich op bepaalde plekken op het lichaam plaque…

Hypnische hoofdpijn: Ontwaken tijdens nacht door hoofdpijnHypnische hoofdpijn: Ontwaken tijdens nacht door hoofdpijnOuderen die ’s nachts ontwaken van hoofdpijn aan beide kant van het hoofd, lijden mogelijk aan hypnische hoofdpijn (slaa…
Hyperbilirubinemie: Te hoge bilirubinespiegels in bloedHyperbilirubinemie: Te hoge bilirubinespiegels in bloedBij de afbraak van rode bloedcellen in het lichaam vormt zich bilirubine. De uitscheiding van bilirubine gebeurt door de…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 7 oktober 2020:
 • Nevus of Ota, https://en.wikipedia.org/wiki/Nevus_of_Ota#Cause
 • Geraadpleegd op 10 september 2018:
 • Cataract coach, https://cataractcoach.com/2018/07/03/nevus-of-ota-cataract-surgery/
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Naevus of Ota (NOO) and Ito (NOI), https://www.dermcoll.edu.au/atoz/naevus-ota-noo-ito-noi/
 • Nevus of Ota: What You Should Know, https://www.healthline.com/health/nevus-of-ota
 • WHAT IS NEVUS OF OTA?, https://www.miamidermlaser.com/nevus-of-ota-treatment-miami/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.