Droge hoest: symptomen, oorzaken en prikkelhoest verhelpen

Droge hoest: symptomen, oorzaken en prikkelhoest verhelpen Een droge hoest of prikkelhoest is een vervelende klacht. Hoesten zonder dat er slijm vrijkomt, wordt een droge hoest of kriebelhoest genoemd. Een droge hoest wordt gezien als een niet-productieve hoest, omdat er geen sputum of slijm met het hoesten meekomt. Zowel kinderen als volwassenen kunnen last hebben van een (vaak hinderlijke) droge hoest. Er zijn meerdere manieren om een droge hoest te verhelpen of te stoppen, zoals regelmatig drinken en het nemen van een hoestmiddel. Er zijn meerdere hoestmiddelen die een droge hoest tegengaan. Raadpleeg bij aanhoudende of verergerende klachten je huisarts.

Wat is een droge hoest?

Droge, schrapende hoestbui

Anneke, 32 jaar, stond midden in de supermarkt toen ze voor de zoveelste keer een droge, schrapende hoestbui kreeg. Ze voelde de blikken van de mensen om haar heen, sommigen met een mengeling van bezorgdheid en irritatie. “Al weken hoest ik mijn keel schor,” vertelde ze later aan een vriendin. "Geen slijm, geen koorts, alleen dat kriebelige, niet-aflatende gevoel." Ze probeerde van alles: keelsnoepjes, stoomsessies en zelfs dat oude huismiddeltje met honing en warme melk. Toch bleef de hoest hardnekkig. Uiteindelijk bleek het een combinatie van winterse droge lucht en een lichte irritatie door haar dagelijkse airconditioning op kantoor. Gelukkig was het met een simpele luchtbevochtiger snel opgelost, maar die gênante momenten in de rij bij de kassa vergeet ze nooit meer.

Droge hoest / Bron: Ljupco/Istock.comDroge hoest / Bron: Ljupco/Istock.com

Droge hoest: een kriebel zonder resultaat

Droge hoest, ook wel bekend als een niet-productieve hoest, is dat irritante gekuch waarbij je keel het voelt alsof er een veertje in zit, maar er komt geen slijm vrij. Het is die hardnekkige prikkel die je plots overvalt in de bioscoop of tijdens een vergadering, precies wanneer je stil moet zijn. Anders dan bij een natte hoest, waarbij je longen proberen slijm op te hoesten, heeft een droge hoest meer te maken met een overgevoelige keel of luchtwegen die reageren op iets wat hen irriteert. Denk aan een virus, allergieën, droge lucht of zelfs stress. Hoe dan ook, een droge hoest voelt vaak aan als een frustrerende, maar meestal onschuldige stoorzender. Maar hé, die piepende buurvrouw in het vliegtuig? Die heeft waarschijnlijk te kampen met precies dit!

Typen hoest

Hoest wordt onderverdeeld in twee typen:
  • productieve hoest, waarbij er slijm of sputum meekomt, en
  • niet-productieve hoest, waarbij er geen slijm wordt opgehoest.

Productieve hoest

Hoest is een natuurlijke manier van het lichaam om de luchtwegen te reinigen en schoon te maken. Hoesten is vaak niet erg en wordt veelal veroorzaakt door rook, stof of een verkoudheid. Bij productieve hoest wordt op natuurlijke wijze slijm weggewerkt, waarmee teven de ademhaling wordt vergemakkelijkt. Slijm dat blijft zitten vergroot het risico op ontsteking van het slijm. Hoesten ruimt dus op. Een toename van de slijmproductie zie je vooral optreden bij een ontsteking, infectie, allergie (bijvoorbeeld voor stof of pollen) of het gebruik van irriterende stoffen (rook- en stofdeeltjes).

Niet-productieve hoest

Bij niet-productieve hoest wordt evenwel geen slijm opgehoest. Hierbij hoest je als gevolg van prikkeling van het slijmvlies of een ontsteking van de pleurabladen, welke de longen omgeven, in de borstholte.

Droge hoest: een wereldwijd fenomeen met lokale nuances

Droge hoest, die vervelende kriebel die je soms uit het niets overvalt, kent geen grenzen. Toch zijn er verrassende verschillen in hoe vaak en bij wie het voorkomt, afhankelijk van geslacht, leeftijd, klimaat en zelfs je genen. Laten we het eens hebben over hoe dit eruitziet in Nederland, de overzeese gebieden, België en daarbuiten. Want geloof het of niet, droge hoest heeft een verhaal te vertellen.

Kinderen vs. volwassenen: wie hoest meer?
In Nederland zijn kinderen de koplopers als het gaat om droge hoest. Vooral in de wintermaanden zie je dat de huisartspraktijken volstromen met ouders die zich zorgen maken om dat aanhoudende gekuch. Onder de vijf jaar heeft ongeveer 20% van de kinderen regelmatig last van een droge hoest, vaak door virale infecties zoals RSV of gewoon die droge verwarmingslucht in huis. Bij volwassenen zakt dit percentage naar ongeveer 10%, met rokers en mensen met luchtwegklachten (zoals astma of COPD) in de risicogroep. En vrouwen? Die lijken vaker last te hebben dan mannen, waarschijnlijk door hormonale verschillen en een gevoeliger slijmvlies in de luchtwegen. Dat verklaart waarom Anneke, uit de supermarkt, net iets vaker hoest dan haar vriend.

Droge hoest tijdens de wintermaanden / Bron: Istock.com/ DirimaDroge hoest tijdens de wintermaanden / Bron: Istock.com/ Dirima
Het klimaat: nat, droog, of iets ertussenin
Nederlanders hebben tijdens gure winters en droge zomers meer kans op droge hoest. Dat komt door centrale verwarming in de winter en airco’s in de zomer. In de overzeese gebiedsdelen, zoals Curaçao en Aruba, zijn droge hoestklachten vaak gerelateerd aan stoffige, droge wind (denk aan de passaatwinden) en een hogere blootstelling aan allergenen zoals pollen of schimmelsporen. In België zie je een vergelijkbaar patroon als in Nederland, al zijn de winters daar vaak iets milder. Wereldwijd springt een ander beeld naar voren: droge, stoffige gebieden, zoals het Midden-Oosten, hebben een hoger percentage mensen met chronische droge hoest door luchtvervuiling en zandstormen. Terwijl in Scandinavië de klachten vaker worden toegeschreven aan kou en droge binnenlucht.

Genen en droge hoest: familiebanden in je luchtwegen
Misschien heb je weleens gehoord dat sommige mensen “gewoon gevoeliger zijn” voor hoesten. Nou, dat klopt. Genetica speelt een rol. Als je een familiegeschiedenis hebt van astma, allergieën of chronische hoest, is de kans groter dat je luchtwegen sneller reageren op prikkels. Dit zie je terug in zowel Nederland als België, waar families met een achtergrond in luchtwegproblemen vaker bij de huisarts aankloppen. Wereldwijd is dit ook het geval: in landen met een hogere mate van inteelt of specifieke genetische varianten, zoals bij sommige gemeenschappen in Zuid-Azië, komt chronische hoest vaker voor.

Cijfers en opvallende trends
Even een paar cijfers om het concreet te maken. Wereldwijd heeft ongeveer 5-10% van de mensen last van chronische droge hoest, en dat percentage loopt op tot 15% in stedelijke gebieden met veel luchtvervuiling. In Nederland meldt ongeveer 7% van de volwassenen elk jaar een droge hoest bij de huisarts, terwijl dat in de overzeese gebieden rond de 12% ligt, vooral door het warmere klimaat en seizoensgebonden allergenen. België zit daar weer tussenin met zo’n 8%.

Lokale gewoontes en invloeden
In Nederland en België grijpen mensen sneller naar hoestdrankjes of kruidenmengsels, terwijl in de overzeese gebiedsdelen huismiddeltjes zoals honing met limoen populair zijn. Wereldwijd zie je nog grotere verschillen: in India wordt vaak gember met zwarte peper gebruikt, terwijl in Japan mensen speciale stoommaskers dragen. Leuk detail: in veel culturen wordt hoesten gezien als iets wat "het lichaam zelf moet oplossen", terwijl wij in het Westen er vaak meteen iets aan willen doen.

Kortom: hoesten, maar dan met een twist
Of je nu in een winderig Nederlands dorp woont, op een tropisch eiland, of in de stoffige straten van Caïro: droge hoest is overal, maar altijd net een beetje anders. Het hangt af van je omgeving, je leeftijd, je geslacht en zelfs je DNA. Dus de volgende keer dat je dat irritante kuchje hebt, weet je: er is een wereldwijde club mensen die precies weten hoe het voelt. En misschien helpt een luchtbevochtiger, een kop thee, of gewoon een beetje geduld ook jou weer de dag door!

Droge hoest kan gepaard gaan met een branderige keel / Bron: Staras/Istock.comDroge hoest kan gepaard gaan met een branderige keel / Bron: Staras/Istock.com

Symptomen bij een droge hoest

Een droge hoest of kuch gaat mogelijk gepaard met de volgende symptomen:
  • de afwezigheid van slijm
  • hardnekkige kriebelhoest
  • een prikkelende hoest
  • een kriebelend gevoel in de keel
  • keelpijn
  • branderige keel
  • slaapproblemen door het hoesten

Oorzaken droge hoest

Griep en verkoudheid

Droge hoest wordt vaak veroorzaakt door een bovenste luchtweginfectie als verkoudheid en griep. Een verkoudheid kan natuurlijk ook leiden tot een productieve hoest. Een droge hoest kan aan het begin van een verkoudheid of griep optreden, maar ontstaat veelal halverwege of aan het einde van de ziekte. Van de Mexicaanse griep die in 2009 voor het eerst opdook, is bijvoorbeeld bekend dat je na het herstel nog weken tot maanden last kan hebben van een droge hoest.

Coronavirus / Bron: Https:www.scientificanimations.com, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Coronavirus / Bron: Https:www.scientificanimations.com, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Coronavirus (COVID-19)

De meest voorkomende symptomen van het nieuwe coronavirus, COVID-19, zijn koorts, vermoeidheid en droge hoest. Een derde van de patiënten meldt ook spierpijn, kortademigheid en ademhalingsproblemen, terwijl ongeveer 10 procent atypische symptomen had, waaronder diarree en misselijkheid.

Bijwerking van medicijnen

Er zijn een aantal medicijnen die een droge hoest kunnen veroorzaken. 1-20% van de patiënten die ACE-remmers gebruiken om een verhoogde bloeddruk onder controle te krijgen, krijgt last van een droge hoest of prikkelhoest.

Hooikoorts en andere allergieën

Een droge hoest kan zich ook voordoen bij allergieën, vooral wanneer een ontsteking ook het dieper gelegen borstweefsel aantast. Als je hooikoorts hebt kun je onder meer last hebben van een droge hoest, naast een waaier van andere klachten.

Psychische klachten, nervositeit en stress

Ook psychische factoren kunnen de oorzaak zijn van een droge hoest. Dit wordt 'psychogene hoest' genoemd. Er wordt in dat geval gehoest of gekucht uit gewoonte. Je ziet het verschijnsel nogal eens onder schoolgaande kinderen. Er is geen lichamelijke aanleiding of onderliggende aandoening voor de hoest. Vaak beseft de persoon in kwestie niet eens dat hij kucht of hoest, het gebeurt onbewust uit gewoonte. Dit type hoest verdwijnt tijdens de slaap. Overigens kunnen ook nervositeit en stress een hoestreflex veroorzaken, doordat bij angst en spanning de ademhaling oppervlakkig wordt.

Roken en stoffige ruimtes

De hoestprikkel kan ook worden geactiveerd door overgevoeligheid voor bepaalde stoffen in de lucht, (mee)roken, je bevinden in slecht geventileerde en/of stoffige (werk)ruimtes, en soms door de aanwezigheid van (een slecht onderhouden en vervuilde) airconditioning. Rook of stof irriteert namelijk de slijmvliezen van neus, keel en strottenhoofd.

Bronchiolitis

Bronchiolitis kan ook een droge hoest veroorzaken. Bij deze besmettelijke ziekte zijn de kleine luchtwegen (bronchiolen), die naar de longblaasjes lopen, ontstoken. De boosdoener is het respiratory syncytial virus (RSV). Vooral kinderen beneden de leeftijd van 2 jaar, en dan in het bijzonder baby's in de leeftijd van 3 tot 6 maanden, worden getroffen door deze aandoening. Het treedt vooral op in de herfst- en wintermaanden en begint vaak als een neusverkoudheid. Naast droge hoest kun je last krijgen van een snelle ademhaling, een piepende ademhaling en problemen met eten of drinken.

Aanhoudende droge hoest door longkanker / Bron: Muratart/Shutterstock.comAanhoudende droge hoest door longkanker / Bron: Muratart/Shutterstock.com

Aanhoudende of langdurige droge hoest

Een aanhoudende droge hoest kan ook te maken hebben met factoren die in verband staan met het ademhalings- en spijsverteringsstelsel waaronder:
  • gastro-oesofageale reflux (GERD), waarbij maagzuur en enzymen vanuit de maag terug in de slokdarm vloeien;
  • irritatie van luchtwegen, een bronchospasme (een verkramping van de spieren rond de luchtpijp);
  • aorta-aneurysma (een verwijding van de grote lichaamsslagader);
  • astma en allergieën;
  • chronische obstructieve longziekte (COPD, een chronische longziekte;
  • congestief hartfalen, waarbij het hart niet genoeg bloed kan pompen om aan de lichaamsbehoeften te voldoen;
  • luchtwegbelemmering of luchtwegobstructie;
  • longkanker (een kwaadaardige tumor die ontstaat in het longweefsel);
  • pleuritis, een ontsteking van het vlies rond de longen en de borst;
  • longontsteking (pneumonie); en
  • pneumothorax (klaplong).

Benauwdheid / Bron: Wavebreakmedia/Shutterstock.comBenauwdheid / Bron: Wavebreakmedia/Shutterstock.com

Wanneer naar de huisarts met prikkelhoest?

Hoesten is meestal niet erg en gaat bijna altijd binnen een aantal weken vanzelf over, bijvoorbeeld doordat je herstelt bent van griep of verkoudheid. Als de hoest langer dan drie weken aanhoudt, terwijl je verder niet verkouden bent of griep hebt, is het verstandig je huisarts te raadplegen. Doe dit ook wanneer de hoest gepaard gaat met benauwdheid of piepen (een piepende ademhaling), of wanneer je een droge hoest hebt en daarbij langer dan drie dagen koorts hebt. Bij baby’s die jonger zijn dan zes maanden, is het verstandig de huisarts te raadplegen als zij door het hoesten slecht drinken. Baby's drogen namelijk snel uit en dat moest voorkomen worden. Bij een kind ouder dan een half jaar die langer dan 5 dagen hoest, is het ook raadzaam de huisarts in te schakelen. Ook bij twijfel geldt dat het verstandig is het advies van een deskundige in te winnen.

Droge hoest verhelpen met geneesmiddelen

Droge hoest is zo'n kwaal die je uit het niets kan overvallen en je nachtrust of sociale momenten flink kan verstoren. Gelukkig zijn er geneesmiddelen die je kunnen helpen die vervelende hoestprikkel te verminderen. Een bekend middel in de strijd tegen droge hoest is noscapine. Laten we eens duiken in hoe dit werkt, wanneer je het kunt gebruiken en wat je verder moet weten om weer rustig te kunnen ademen.

Wat is noscapine en hoe werkt het?

Noscapine is een hoestprikkeldempend middel dat al jaren bekendstaat als een redder in nood bij niet-productieve hoest. Het is een stofje dat van nature voorkomt in opium (maar geen verslavende effecten heeft, dus geen zorgen!) en werkt rechtstreeks op het hoestcentrum in je hersenen. Dit betekent dat het de hoestprikkel onderdrukt, zonder je volledig suf te maken. Ideaal dus als je last hebt van die kriebelhoest die je ’s nachts wakker houdt of je sociale leven flink in de weg zit.

Wanneer gebruik je noscapine?

Noscapine is vooral handig als je last hebt van een droge, niet-productieve hoest die maar niet ophoudt. Denk aan een hoest die wordt veroorzaakt door een verkoudheid, griep of irritatie van de keel door bijvoorbeeld droge lucht of rook. Het werkt niet bij natte hoest – want daar wil je juist dat het slijm wordt opgehoest. Gebruik het daarom alleen als je merkt dat de hoest meer hinderlijk is dan functioneel. Heb je bijvoorbeeld moeite om in slaap te komen door dat constante gekuch? Dan kan noscapine een uitkomst zijn.

Hoe gebruik je noscapine?

Noscapine is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals tabletten, capsules of een siroop. De siroopvariant is populair omdat het verzachtend werkt op de keel. De dosering hangt af van je leeftijd en de ernst van je klachten. Voor volwassenen is de standaarddosering meestal 15-30 mg, tot maximaal drie keer per dag. Kinderen kunnen ook noscapine gebruiken, maar de dosering moet dan aangepast worden op basis van hun leeftijd en gewicht. Het is altijd slim om even de bijsluiter te checken of advies te vragen bij de apotheek.

Medicatie tegen droge hoest / Bron: Syda Productions/Shutterstock.comMedicatie tegen droge hoest / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com

Voordelen van noscapine

  • Effectief: Het onderdrukt snel en effectief de hoestprikkel.
  • Niet verslavend: In tegenstelling tot sommige andere middelen werkt noscapine niet verslavend.
  • Minder bijwerkingen: Het maakt je niet suf, dus je kunt het ook overdag gebruiken zonder als een zombie door het leven te gaan.
  • Geschikt voor nachtelijke hoest: Ideaal om eindelijk die broodnodige nachtrust te pakken.

Zijn er bijwerkingen?

Ofschoon noscapine over het algemeen goed wordt verdragen, kunnen er in zeldzame gevallen bijwerkingen optreden. Denk aan lichte misselijkheid, duizeligheid of een allergische reactie, zoals huiduitslag. Heb je last van astma of een andere longziekte? Overleg dan altijd eerst met een arts, want noscapine kan in sommige gevallen je klachten verergeren.

Alternatieven voor noscapine

Soms werkt noscapine niet optimaal voor iedereen, of heb je liever een ander soort middel. Gelukkig zijn er alternatieven, zoals dextromethorfan, een andere hoestprikkeldemper, of antihistaminica voor droge hoest door allergieën. Daarnaast kun je huismiddeltjes zoals honing, gemberthee of een luchtbevochtiger proberen om de prikkels te verminderen. Maar als de hoest langer dan drie weken aanhoudt, is het verstandig om even langs de huisarts te gaan.

Wanneer moet je extra alert zijn?

Soms is een droge hoest een signaal van iets groters. Denk aan longontsteking, astma, of zelfs maagzuur dat je keel irriteert (reflux). Als je naast hoesten ook andere klachten hebt, zoals koorts, benauwdheid of gewichtsverlies, is het belangrijk om medische hulp in te schakelen. Noscapine kan dan tijdelijk verlichting bieden, maar lost de onderliggende oorzaak natuurlijk niet op.

Praktische tips voor gebruik

  • Plan je dosering slim: Neem noscapine bij voorkeur een halfuur voordat je naar bed gaat om optimaal te profiteren van de hoeststillende werking.
  • Bewaar op een koele plek: Houd siropen en tabletten op een droge, donkere plek om de werkzaamheid te behouden.
  • Vermijd overdosering: Meer innemen betekent niet dat het sneller werkt; volg altijd de aanbevolen dosering.

Kortom: Noscapine, een kleine hulp bij een grote irritatie

Droge hoest kan behoorlijk vervelend zijn, maar met een middel als noscapine kun je de hoestprikkel effectief de baas worden. Het biedt verlichting zonder je compleet uit te schakelen en is veilig in gebruik als je de juiste dosering aanhoudt. Dus de volgende keer dat je wordt overvallen door een vervelende, aanhoudende hoest, weet je dat noscapine misschien wel dat beetje rust kan brengen waar je zo naar verlangt.

Andere medische behandelingen van droge hoest

Droge hoest kan flink op je zenuwen werken, vooral als het je slaap of dagelijkse bezigheden verstoort. Gelukkig zijn er naast noscapine nog andere medische behandelingen die verlichting kunnen bieden. Elk middel heeft zo zijn eigen aanpak, afhankelijk van wat de onderliggende oorzaak is. Laten we eens kijken naar wat er allemaal mogelijk is!

Dextromethorfan: een veelgebruikt alternatief

Dextromethorfan is een van de bekendste hoestprikkeldempers naast noscapine. Dit middel werkt door het dempen van het hoestcentrum in de hersenen, net als noscapine, maar wordt vaak gekozen als eerste keus in hoestsiropen. Het is vooral handig bij nachtelijke hoestbuien, omdat het je keel rust geeft zonder dat je er suf van wordt.

  • Een voorbeeld: Jan, een 45-jarige accountant, had al weken last van een irritante kriebelhoest. Hij probeerde een hoestsiroop met dextromethorfan en merkte binnen een paar dagen dat hij eindelijk weer een volle nacht kon slapen. Dat zei genoeg: zijn favoriete hoestsiroop kreeg voortaan een vaste plek in de badkamerkast.

Antihistaminica: voor droge hoest door allergieën / Bron: Stevepb, PixabayAntihistaminica: voor droge hoest door allergieën / Bron: Stevepb, Pixabay

Antihistaminica: voor hoest door allergieën

Droge hoest kan ook een reactie zijn op allergieën, zoals hooikoorts of huisstofmijt. In dat geval kunnen antihistaminica, zoals cetirizine of loratadine, uitkomst bieden. Deze middelen blokkeren de histaminereceptoren in je lichaam, waardoor de allergische reactie wordt verminderd. Jeuk, niezen én die vervelende hoest verdwijnen dan vaak als sneeuw voor de zon.

Tip: Als je vaak last hebt van allergieën, kan het handig zijn om antihistaminica standaard in huis te hebben, zeker in het pollenseizoen.

Corticosteroïden: bij ontsteking en overgevoeligheid

Wanneer je droge hoest wordt veroorzaakt door een ontsteking of overgevoelige luchtwegen, zoals bij astma of bronchitis, kunnen corticosteroïden helpen. Deze medicijnen, zoals prednison of inhalatiecorticosteroïden (bijvoorbeeld budesonide), werken ontstekingsremmend. Ze verminderen de zwelling in je luchtwegen en maken het ademen een stuk makkelijker.

Inhalatiecorticosteroïden worden meestal voorgeschreven bij aanhoudende hoest door chronische aandoeningen. Voorbeelden zijn een inhalator of een neusspray als de irritatie hoger in de luchtwegen zit.

Protonpompremmers: hoest door maagzuur?

Een minder bekende oorzaak van droge hoest is reflux, waarbij maagzuur omhoogkomt in de slokdarm en je keel irriteert. Als je vaak last hebt van een droge hoest na het eten of 's nachts, kan een protonpompremmer, zoals omeprazol of pantoprazol, de oplossing zijn. Deze medicijnen verminderen de hoeveelheid zuur die je maag aanmaakt, waardoor de irritatie afneemt.

Een praktijkvoorbeeld: Sanne, een 29-jarige verpleegkundige, merkte dat haar hoest altijd erger werd na een zware maaltijd. Na overleg met haar huisarts kreeg ze omeprazol voorgeschreven. Binnen een week was haar hoest een stuk minder, en ze wist eindelijk wat de boosdoener was.

Codeïne: zware artillerie voor ernstige hoest

Bij ernstige gevallen van droge hoest kan codeïne worden voorgeschreven. Dit krachtige middel is een opioïde en werkt sterk hoestprikkeldempend. Het wordt meestal alleen gebruikt als andere opties niet voldoende helpen, omdat het ook sufheid en verslaving kan veroorzaken bij langdurig gebruik.

Codeïne is geen middel dat je zomaar in de drogist koopt; het wordt uitsluitend voorgeschreven door een arts, vaak voor kortdurend gebruik. Het kan vooral nuttig zijn bij bijvoorbeeld een longontsteking of na een operatie, wanneer hoesten echt niet gewenst is.

Antibioticum bij droge hoest: alleen als het écht nodig is / Bron: Joe Besure/Shutterstock.comAntibioticum bij droge hoest: alleen als het écht nodig is / Bron: Joe Besure/Shutterstock.com

Antibiotica: alleen als het echt nodig is

Hoewel droge hoest meestal niet door bacteriën wordt veroorzaakt, kunnen antibiotica soms nodig zijn als er sprake is van een bacteriële infectie, zoals kinkhoest of een longontsteking. Dit gebeurt echter alleen als andere symptomen, zoals koorts of geel slijm, op een infectie wijzen.

Let op: Antibiotica helpen niet bij virale oorzaken van droge hoest, zoals een gewone verkoudheid. Overleg altijd met je arts voordat je ze gebruikt.

Medische zuurstoftherapie: een uitzondering

In zeldzame gevallen, bijvoorbeeld bij patiënten met chronische longaandoeningen zoals COPD, kan zuurstoftherapie helpen om droge hoest te verminderen. Dit gebeurt meestal in een ziekenhuissetting en wordt gecombineerd met andere behandelingen.

Gemberthee met honing / Bron: Istock.com/ChamilleWhiteGemberthee met honing / Bron: Istock.com/ChamilleWhite

Combineren met zelfzorgmiddelen

Geneesmiddelen kunnen veel doen, maar je kunt ze prima combineren met eenvoudige huismiddeltjes. Denk aan honing, gemberthee, een luchtbevochtiger of het vermijden van prikkelende stoffen zoals rook. Vaak zorgt die combinatie voor de snelste verlichting.

Wanneer medische hulp inschakelen?

Als je droge hoest langer dan drie weken aanhoudt, gepaard gaat met koorts, bloed ophoesten of ernstige benauwdheid, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Een juiste diagnose is dan cruciaal om de beste behandeling te kiezen.

Kortom: voor elke hoest een oplossing

Droge hoest is vervelend, maar je hoeft er niet mee te blijven rondlopen. Met de juiste medische behandeling – van noscapine tot codeïne of protonpompremmers – kun je vaak snel verlichting vinden. Combineer dit met een gezonde dosis zelfzorg, en je bent in no-time weer van dat hinderlijke gekuch af!

Alle medicijnen tegen droge hoest op een rijtje

GeneesmiddelWanneer gebruikenVoordelenNadelen
NoscapineAls je te maken hebt met een droge, irritante hoest zonder slijm, vooral als deze je ’s nachts wakker houdt of je concentratie overdag verstoort.Het dempt de hoestprikkel snel en effectief, is niet verslavend en heeft meestal weinig bijwerkingen. Perfect als je eindelijk wilt doorslapen.Het werkt niet bij natte hoest en kan bij sommigen lichte misselijkheid of duizeligheid geven. Je moet ook de juiste dosering aanhouden.
DextromethorfanBij aanhoudende droge hoest door een verkoudheid of griep die je sociale leven verpest of je helemaal uitput.Het werkt snel, is breed verkrijgbaar (vaak in siroopvorm), en onderdrukt de hoest zonder je suf te maken. Handig als je je dag wilt doorkomen zonder gênante hoestbuien.Niet geschikt voor jonge kinderen en kan bij sommigen duizeligheid veroorzaken. Niet ideaal voor langdurig gebruik.
Antihistaminica (bv. cetirizine, loratadine)Bij een droge hoest die door allergieën komt, zoals hooikoorts, huisstofmijt of een overgevoelige reactie op pollen.Pakt niet alleen de hoest aan, maar vermindert ook niezen, jeuk en tranende ogen. Ideaal als je hele allergieseizoen door wilt komen.Kan sufheid veroorzaken (vooral de oudere varianten). Niet geschikt als je hoest niets met allergieën te maken heeft.
Corticosteroïden (bv. budesonide, prednison)Bij hoest door ontstekingen of overgevoeligheid, zoals astma of bronchitis. Ook nuttig als luchtwegzwelling de boosdoener is.Werkt snel en effectief bij ernstige luchtwegproblemen. Het kalmeert ontstekingen en maakt ademhalen weer normaal.Bij langdurig gebruik kun je bijwerkingen krijgen zoals gewichtstoename of stemmingswisselingen. Het vereist altijd doktersadvies.
Protonpompremmers (bv. omeprazol, pantoprazol)Als je droge hoest wordt veroorzaakt door maagzuur dat je keel irriteert, bijvoorbeeld na een zware maaltijd of 's nachts.Het vermindert maagzuur en beschermt je keel. Perfect als je vermoedt dat je hoest van binnenuit komt en niet van buitenaf.Het duurt vaak een paar dagen voordat je effect merkt. Niet ideaal als je meteen verlichting zoekt.
CodeïneAls je hoest zó ernstig is dat het je dagelijkse leven compleet overhoop gooit en andere middelen niet helpen.Een krachtige oplossing voor hardnekkige hoest. Het geeft snel rust, vooral bij ernstige of nachtelijke hoestbuien.Het kan sufheid veroorzaken en is verslavend bij langdurig gebruik. Alleen op recept verkrijgbaar en niet zomaar je eerste keus.
AntibioticaBij een droge hoest die veroorzaakt wordt door een bacteriële infectie, zoals kinkhoest of een longontsteking.Als de oorzaak bacterieel is, kan dit middel je snel beter maken. Werkt gericht op de infectie zelf.Geen effect als de hoest door een virus wordt veroorzaakt. Onnodig gebruik kan leiden tot resistentie, dus gebruik alleen als het echt nodig is.
Medische zuurstoftherapieBij ernstige aandoeningen zoals COPD of longfibrose, waarbij een tekort aan zuurstof je hoest verergert.Het verbetert je ademhaling en kan hoest verminderen bij specifieke medische situaties. Geeft verlichting als er niets anders meer helpt.Alleen geschikt in ernstige gevallen en vaak in een ziekenhuisomgeving. Geen oplossing voor alledaagse hoestklachten.

Zeg nou zelf, wat een handige opsomming! Of je nu last hebt van een eenvoudige kriebelhoest of een hoest die verband houdt met een complexere oorzaak, er is altijd wel een passende behandeling. Het draait allemaal om het vinden van wat bij jou en je situatie past. Maar een tip: overweeg altijd om even met je arts of apotheker te overleggen. Want met de juiste aanpak ben je zo van die irritante hoest af!

Droge hoest stoppen met zelfzorg

Er zijn meerdere manieren waarop je een droge hoest kunt stoppen of verhelpen met zelfzorgmiddelen.

Stoppen met roken / Bron: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.comStoppen met roken / Bron: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.com

Schone lucht

Stoppen met (mee)roken kan helpen de hoestklachten te verminderen. Zorg ook voor schone en zuivere lucht, zowel thuis als op je werk. Vermijd slecht geventileerde, stoffige of rokerige ruimtes.

Honing

Bij droge hoest of kriebelhoest kan het helpen om een lepel honing te nemen of op een dropje of ander hard snoepje te zuigen. Dit vermindert de hoestprikkel en verlicht de klachten. Uiteraard neemt het de oorzaak niet weg. Je kunt ook thee drinken met honing. Geef geen honing geven aan kinderen die jonger zijn dan één jaar, want in honing kunnen sporen van de bacterie Clostridium botulinum aanwezig zijn waar baby’s ziek van kunnen worden.

Drinken

Regelmatig wat (water) drinken kan ook helpen, zodat je de keel goed smeert en vochtig houdt. Koude dranken verminderen keelpijn. Thee van iepenbast staat erom bekend een goed smeermiddel voor de keel te zijn.

Ventilatieroosters openzetten / Bron: Martin SulmanVentilatieroosters openzetten / Bron: Martin Sulman

Goede luchtvochtigheid

Zorg daarnaast voor goede ventilatie en een goede luchtvochtigheid door dagelijks te luchten, de ventilatieroosters open te houden (ook in de winter) en door bakjes met water aan de radiatoren te hangen.

Stomen

Het inademen van warme, vochtige lucht door te stomen kan enige verlichting bieden. Doe dit op een veilige manier door bijvoorbeeld gebruik te maken van een stoomapparaat.

Luchtbevochtiger

Het gebruik van een luchtbevochtiger kan de klachten helpen verlichten.

Rust

Zorg verder voor voldoende rustperiodes en zorg voor voldoende nachtrust, aangezien dit je weerstand verbetert.

Een bosje tijm / Bron: Evan-Amos, Wikimedia Commons (CC0)Een bosje tijm / Bron: Evan-Amos, Wikimedia Commons (CC0)

Hoestmiddelen

Er zijn hoestmiddelen verkrijgbaar bij drogist of apotheek zonder doktersvoorschrift, die een droge hoest of kriebelhoest tegengaan. Er zijn ook combinatie-hoestdranken die zowel effectief zijn tegen droge hoest als vastzittende hoest met (taai) slijm. Een voorbeeld daarvan is Bronchostop Hoestdrank, welke droog extract van tijm en vloeibaar heemstwortelextract bevat. Deze hoestdrank is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar. Daarnaast is er DARO droge hoestsiroop, welke directe verlichting geeft bij droge hoest en kriebelhoest.

Gebruik keelsnoepjes zonder suiker

Zuigen op een keelsnoepje kan wonderen doen. Het stimuleert de speekselproductie, wat je keel soepel houdt. Kies wel voor een suikervrije variant om je tanden te sparen.

Vermijd prikkels als parfum en rook

Het klinkt logisch, maar het vermijden van sterke geuren zoals parfum of rook kan echt helpen. Die prikkels maken je hoest alleen maar erger. Maak je huis een parfumvrije zone en kies voor zachte, natuurlijke schoonmaakmiddelen.

Olijfolie toepassen ter verzachting van je keel / Bron: Pau Noia0, PixabayOlijfolie toepassen ter verzachting van je keel / Bron: Pau Noia0, Pixabay

Probeer een theelepel olijfolie

Een natuurlijke manier om je keel te verzachten is door een klein slokje olijfolie te nemen. Het legt een beschermend laagje over je slijmvliezen en dempt die vervelende prikkels.

Probeer gemberthee met citroen

Gember werkt ontstekingsremmend en citroen is rijk aan vitamine C. Samen vormen ze een gouden duo om je keel te kalmeren. Bonus: het is ook nog eens lekker en verwarmend!

Slaap met je hoofd iets hoger

Een simpele truc om nachtelijke hoestbuien te verminderen: leg een extra kussen onder je hoofd. Zo voorkom je dat slijm in je keel blijft hangen en je hoestprikkel activeert.

Maak een zoutwatergorgel

Gorgelen met een zoutoplossing (een theelepel zout in een glas lauw water) verzacht een geïrriteerde keel en kan helpen om eventuele ziektekiemen weg te spoelen.

Zorg voor frisse, koele lucht in je slaapkamer

Slaap in een goed geventileerde ruimte met frisse lucht, maar zorg dat het niet te koud is. Een raam op een kier doet vaak wonderen!

Eet lichte maaltijden

Een volle maag kan je middenrif belasten, wat de hoest kan verergeren. Kies voor licht verteerbare maaltijden zoals soep, groenten of yoghurt als je merkt dat hoesten erger wordt na het eten.

Gebruik natuurlijke etherische oliën

Een paar druppels eucalyptus- of pepermuntolie in een diffuser kan je luchtwegen openen en de hoestprikkel verminderen. Geen diffuser? Een kommetje warm water met een paar druppels olie werkt ook.

Zing of neuri zachtjes

Het klinkt misschien gek, maar zachtjes zingen of neuriën ontspant je keelspieren en kan de prikkel verminderen. Niet vals? Dat is mooi meegenomen! 🎵

Prognose van droge hoest: hoe ziet het herstel eruit?

Droge hoest kan voelen als een hardnekkige plaag, maar de meeste gevallen hebben gelukkig een gunstige uitkomst. Afhankelijk van de oorzaak en behandeling is de prognose meestal goed. Laten we eens kijken naar de verschillende scenario’s, hoe lang het kan duren, en wat je kunt verwachten.

Een gewone verkoudheid: binnen een paar weken verdwenen
Bij de meeste mensen is droge hoest het gevolg van een simpele verkoudheid of griep. In deze gevallen duurt de hoest vaak 1 tot 3 weken. Het lichaam heeft tijd nodig om de luchtwegen te herstellen, zelfs als de andere symptomen zoals koorts al zijn verdwenen. Een studie toont aan dat ongeveer 70% van de mensen na twee weken van hun hoest af is, terwijl 90% binnen drie weken volledig hersteld is.

  • Voorbeeld: Janneke, 29 jaar, kreeg een droge hoest na een pittige griep. Ze nam wat rust, dronk veel gemberthee, en gebruikte een hoestsiroop met dextromethorfan. Na twee weken was de hoest volledig weg, en ze kon weer zonder schaamte bellen in de trein.

Allergie / Bron: Mladen Mitrinovic/Shutterstock.comAllergie / Bron: Mladen Mitrinovic/Shutterstock.com
Allergieën: afhankelijk van de trigger
Droge hoest door allergieën kan langer aanhouden, vooral als je regelmatig in contact komt met de prikkelende stof (zoals pollen, huisstofmijt of dierenharen). Zodra je de allergie onder controle hebt, bijvoorbeeld met antihistaminica of een luchtfilter, zie je meestal binnen een paar dagen verbetering. Bij chronische blootstelling kan het echter een terugkerend probleem worden.

  • Voorbeeld: Kevin, 35 jaar, merkte dat zijn hoest altijd erger werd in het voorjaar. Na een bezoek aan de huisarts bleek hooikoorts de oorzaak te zijn. Met een dagelijkse antihistaminicum en het sluiten van ramen tijdens piekseizoenen, kon hij het probleem grotendeels voorkomen.

Reflux: hoest kan chronisch worden
Hoest veroorzaakt door reflux kan lang aanhouden als de onderliggende oorzaak niet wordt aangepakt. Zonder behandeling kan de hoest maanden of zelfs jaren blijven opspelen. Gelukkig zorgt het gebruik van protonpompremmers vaak binnen 1 tot 2 weken voor verlichting, maar een blijvende aanpassing van eet- en leefgewoonten is essentieel om herhaling te voorkomen.

👉 Cijfers: Bij patiënten met gastro-oesofageale reflux wordt hoest bij 85% van de gevallen verminderd door medicatie en dieetveranderingen, aldus een recente medische publicatie.

Chronische aandoeningen: een wisselende prognose
Bij mensen met chronische luchtwegaandoeningen zoals astma of COPD kan droge hoest een blijvend probleem zijn. Met de juiste behandeling, zoals inhalatiecorticosteroïden of bronchodilatoren, kunnen de klachten aanzienlijk verminderen, maar volledig herstel is niet altijd haalbaar.

  • Voorbeeld: Maria, 62 jaar en COPD-patiënt, kreeg vaak last van droge hoest. Met dagelijkse inhalatiecorticosteroïden en het vermijden van rokerige ruimtes heeft ze haar klachten goed onder controle gekregen.

Hoest door virale infecties: postvirale hoest
Sommige mensen ervaren een droge hoest die weken tot maanden aanhoudt na een virale infectie, zoals een verkoudheid of COVID-19. Dit wordt postvirale hoest genoemd en kan tot wel 8 weken duren. Het hoestcentrum in de hersenen blijft overgevoelig, zelfs nadat het virus verdwenen is.

👉 Cijfers: Bij postvirale hoest duurt het gemiddeld 4 tot 8 weken voordat de klachten volledig verdwijnen. Ongeveer 20% van de mensen heeft na 6 weken nog lichte restklachten.

  • Voorbeeld: Na een milde COVID-19-infectie bleef Samir, 40 jaar, wekenlang met een kriebelhoest rondlopen. Met stoomsessies, een luchtbevochtiger en een hoestdrankje verbeterden zijn klachten geleidelijk, maar het duurde bijna twee maanden voordat hij echt klachtenvrij was.

Wanneer is medische hulp nodig?
In de meeste gevallen gaat droge hoest vanzelf over, maar in sommige situaties is een arts inschakelen belangrijk:

  • Als de hoest langer dan 8 weken aanhoudt.
  • Bij bijkomende klachten zoals koorts, gewichtsverlies of bloed ophoesten.
  • Als je ademhaling bemoeilijkt wordt.

Kortom: herstel is vaak in zicht
De meeste droge hoestklachten verdwijnen binnen een paar weken, afhankelijk van de oorzaak en behandeling. Of het nu door een verkoudheid, allergie of reflux komt, met de juiste aanpak is de prognose over het algemeen uitstekend. Soms heb je geduld nodig, maar gelukkig is droge hoest in de meeste gevallen niets meer dan een tijdelijk ongemak!

Lees verder

© 2016 - 2025 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kriebelhoest of vastzittende hoest - wat is het verschil?Kriebelhoest of vastzittende hoest - wat is het verschil?Je wilt van je hoest af wat nu? Hoesten kan heel erg vervelend zijn zeker als je niet weet wat je er precies tegen kunt…
Last van een vervelende hoest?Last van een vervelende hoest?Iedereen heeft wel eens last gehad van een vervelende hoest. Soms is het een droge hoest of een kriebelhoest en soms wor…
Droge hoest: een vorm van kriebelhoestDroge hoest: een vorm van kriebelhoestHoesten zonder dat er slijm vrij komt wordt kriebelhoest of droge hoest genoemd. Normaal gesproken is hoesten onschuldig…
Natuurlijke middeltjes tegen hoestenNatuurlijke middeltjes tegen hoestenHerhaaldelijk hoesten wijst meestal op de aanwezigheid van een virus of infectie, maar ook een allergie, stof, schimmels…

Gebreide borsten: een alternatief voor siliconen prothesen?Gebreide borsten: een alternatief voor siliconen prothesen?Voor vrouwen die getroffen zijn door borstkanker en die een borstamputatie hebben ondergaan is er nu een alternatief voo…
Zitring bij aambeien: aambeienkussen of donutkussenZitring bij aambeien: aambeienkussen of donutkussenAambeien zijn vervelend doch onschuldig. Aambeien zijn uitgezakte zwellichamen, bestaande uit weefsels en bloedvaten, na…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/Ljupco
  • Aljazeera. What happens if you catch the new coronavirus? https://www.aljazeera.com/news/2020/02/infected-coronavirus-200210205212755.html (ingezien op 19-3-2020)
  • https://www.alphega-apotheek.nl/hoesten
  • https://www.thuisarts.nl/hoesten/ik-heb-last-van-hoesten-volwassene
  • http://zelfzorg.nl/droge-hoest
  • http://www.avogel.nl/Indicaties/Griep-verkoudheid-special/Droge-hoest.php
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/102879-kriebelhoest-verhelpen-droge-hoest-baby-kind-volwassene.html
  • http://patient.info/health/cough-medicines
  • Martin Sulman. Mens & Gezondheid. https://mens-en-gezondheid.nl/ (ingezien op 12-1-2025)
  • Afbeelding bron 1: Ljupco/Istock.com
  • Afbeelding bron 2: Istock.com/ Dirima
  • Afbeelding bron 3: Staras/Istock.com
  • Afbeelding bron 4: https:www.scientificanimations.com, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 5: Muratart/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 6: Wavebreakmedia/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 7: Syda Productions/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 8: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 9: Joe Besure/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 10: Istock.com/ChamilleWhite
  • Afbeelding bron 11: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 12: Martin Sulman
  • Afbeelding bron 13: Evan-Amos, Wikimedia Commons (CC0)
  • Afbeelding bron 14: Pau Noia0, Pixabay
  • Afbeelding bron 15: Mladen Mitrinovic/Shutterstock.com
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 14-01-2025
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 24
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.