Gescheurde mondhoeken: behandeling van een kapotte mondhoek

Gescheurde mondhoeken: behandeling van een kapotte mondhoek Gescheurde mondhoeken zijn een onplezierig en vaak pijnlijk fenomeen dat verschillende oorzaken kan hebben. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak, zijn er verschillende behandelmethoden bestaande uit smeersels of pillen. Vaak verdwijnen de symptomen na korte tijd vanzelf en kunnen ze op een later tijdstip weer de kop opsteken. Gescheurde mondhoeken kan echter een hardnekkige klacht zijn die langdurige behandeling vergt.

Gescheurde mondhoeken

Wanneer de mondhoeken scheurt, ontstaat een kleine inscheuring of kloof bij de mondhoek waar zich ook een korst op kan vormen. De huid eromheen kan ook beschadigd en geïrriteerd raken. Gescheurde mondhoeken kan extra pijn veroorzaken tijdens het tanden poetsten, eten, praten, lachen en dit kan een negatief effect hebben op de kwaliteit van leven. Daarnaast kan contact met zuren, bijvoorbeeld bij het eten van fruit, kan brandende pijn veroorzaken. Hetzelfde geldt wanneer zout voedsel in contact komt met de gescheurde mondhoeken. Bij een gevorderde ontsteking is contact met het eigen speeksel voldoende om een ​​heftig brandend gevoel te veroorzaken. Het cosmetische effect moet ook niet worden verwaarloosd bij gescheurde mondhoeken, omdat de ontstoken gebieden het uiterlijk behoorlijk aanzienlijk beïnvloeden.

Oorzaken van een kapotte mondhoek

De oorzaken van gescheurde mondhoeken zijn behoorlijk divers. Het kan soms worden veroorzaakt door een ijzertekort of vitamine B-tekort. Mogelijk ontstaat het door droge lippen, bijvoorbeeld door veelvuldig liplikken of uitdroging. Hierdoor ontstaan kleine scheurtjes in de mondhoeken die irriteren en voor ongemak zorgen. Ook plooivorming in de mondhoeken door bijvoorbeeld verminderde veerkracht van de huid.kan zorgen voor een kapotte mondhoek. Meer aanmaak van speeksel en overmatige speekselvloed (kwijlen) draagt ook bij aan het ontstaan van een kapotte, geïrriteerde mondhoek, net als het veelvuldig likken. Voorts kan een infectie van de mond, keel en neus de boosdoener zijn. Er kan sprake zijn van een schimmelinfectie, wat soms gepaard gaat met een bacteriële infectie. Mensen met atopisch eczeem of allergieën worstelen vaak met gescheurde mondhoeken. Zelfs sommige medicijnen of allergenen kunnen gescheurde mondhoeken veroorzaken. Ook komt het soms voor bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Mondhoekeczeem bij een ouder persoon met ijzergebreksanemie en een droge mond / Bron: Matthew Ferguson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Mondhoekeczeem bij een ouder persoon met ijzergebreksanemie en een droge mond / Bron: Matthew Ferguson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Huisarts raadplegen

Gescheurde mondhoeken zijn meestal geen reden om je huisarts te raadplegen. Als de symptomen echter aanhouden, is het raadzaam om de oorzaak door je huisarts te laten ophelderen. Ook als er sprake is van een infectie, is het verstandig een afspraak te maken met je huisarts. Als de symptomen langer aanhouden, is er mogelijk sprake van mondhoekeczeem. een chronische en soms acute ontsteking van de mondhoeken.

Onderzoek en diagnose

Als de gescheurde mondhoeken steeds weer voorkomen en zeer hardnekkig zijn, dan is er mogelijk sprake van een interne oorzaak. De huisarts kan lichamelijk onderzoek doen en je medische geschiedenis in ogenschouw nemen. Hij kan tevens via een laboratoriumanalyse van het bloed of de urine bepalen of er sprake is van een vitaminetekort is of een andere oorzaak of ziekte. Bij een schimmelinfectie of bacteriële infectie van de mondhoeken geeft de analyse van een uitstrijkje informatie over het soort ziektekiemen dat de boosdoener is.

De ervaring heeft geleerd dat de mondhoeken eerst droog en broos zijn voordat ze daadwerkelijk scheuren. Soms ontstaat er een grotere gevoeligheid voor aanraking. Zonder een behandeling kunnen hardnekkige korstjes ontstaan, wat het scheuren verder bevordert. Onbehandeld zullen de irritante scheuren keer op keer voorkomen en zullen aanhoudende inflammatoire verschijnselen merkbaar zijn. Op deze manier kan het genezingsproces uiteindelijk erg lang duren. Als er andere onderliggende ziekten zijn, kunnen de mondhoeken herhaaldelijk scheuren als er geen arts wordt geraadpleegd.

Als de pijnlijke weefselafwijkingen na een week of twee niet verdwijnen met zelfzorg, of als ze steeds opnieuw voorkomen, is het noodzakelijk om je huis​​arts te raadplegen om de oorzaak vast te stellen en verdere maatregelen te nemen.

Complicaties

Moeite met eten en praten

Gescheurde mondhoeken leiden meestal niet tot zorgwekkende complicaties. Ze kunnen echter tijdelijk het welzijn en de kwaliteit van leven beïnvloeden en een negatief effect hebben. Tandenpoetsen, eten en praten kunnen klachten en ongemak veroorzaken als gevolg van gescheurde mondhoeken. Ook lachen kan een pijnlijke aangelegenheid zijn. Contact met zure voedingsmiddelen of geconcentreerde vloeistoffen zorgt voor een brandende pijn.

Verminderde voedselinname

De gescheurde mondhoeken kunnen leiden tot een verminderde voedselinname, met gewichtsverlies tot gevolg. Bovendien dreigt uitdroging van het lichaam als de toevoer van vloeistoffen te laag is. Uitdroging is een tekort aan water in je lichaam.

Ontsteking

In veel gevallen leiden de gescheurde mondhoeken tot ontstekingsprocessen. Deze zijn pijnlijk en kunnen een nieuwe besmetting van bacteriën of schimmels veroorzaken. Het genezingsproces wordt daardoor vertraagd. Ze zijn besmettelijk en kunnen worden doorgegeven aan andere mensen.

Cosmetisch storend

Gescheurde mondhoeken worden door veel mensen als cosmetisch storend ervaren.

Behandeling van gescheurde mondhoeken

Bij mensen die er gevoelig voor zijn, zoals mensen met aanleg voor huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis, kan een verandering van het klimaat of zelfs zeer heet of extreem koud weer gescheurde mondhoeken veroorzaken. In dat geval is een vettige crème nodig om de gevoelige huid te beschermen. Je voelt vaak al aan dat de lippen broos worden of de lippen gevoelig zijn bij aanraking. Met een goede lipbalsem kan erger worden voorkomen.

Als de mondhoeken constant vochtig zijn, omdat ze voortdurend in contact komen met speeksel door steeds te likken aan je lippen, dan is het van belang dat je deze gewoonte zo snel mogelijk afleert. Ook in deze gevallen is een vette zalf nuttig.

Als de oorzaak van gescheurde mondhoeken te wijten is een een reeds bestaande aandoeningen of voedingstekort, dan is het belangrijk dat het tekort wordt opgeheven middels supplementen en dat de onderliggende ziekte goed wordt behandeld. De huisarts zal je daarin adviseren.

Een gescheurde mondhoek kan worden behandeld met zinkoxidesmeersel (zinkolie), wat een indrogend effect heeft en tevens infectie tegengaat. De huisarts kan ook zo nodig een antischimmelcrème in combinatie met een lokaal desinfecterend middel voorschrijven. In geval van een bacteriële infectie krijg je een crème met antibioticum voorgeschreven.

Zelfzorg en huismiddeltjes

Als je kunstgebit niet correct is afgesteld, raadpleeg dan je tandarts, die het euvel kan corrigeren. Preventief gezien is het droog houden van de mondhoeken nuttig. Speeksel moet ook uit de buurt van de gevoelige gebieden worden gehouden. Reeds bij de eerste lichte symptomen, zoals tintelingen of branderigheid, dien je onmiddellijk een zalf aan te brengen op de plek. De instructies van de huisarts met betrekking tot het gebruik van medicijnen of eetgewoonten moeten strikt worden nageleefd.

Prognose

In de meeste gevallen zijn de gescheurde mondhoeken geen permanent symptoom. Deze klacht is bij de meeste mensen slechts tijdelijk voor en verdwijnt meestal vanzelf. Als de mondhoeken echter meerdere dagen gescheurd zijn ​​en niet vanzelf genezen, moet een arts worden geraadpleegd. Vooral na het eten van zoute of zure voedingsmiddelen, kunnen de symptomen verergeren. De getroffenen lijden voornamelijk aan een onaangenaam gevoel van branderigheid en pijn rond de mondhoeken. Dit kan ook de inname van voedsel en vloeistoffen beperken. In het geval van een tekort aan voedingsstoffen, kunnen de gescheurde mondhoeken relatief gemakkelijk verholpen worden door een goed dieet of door het gebruik van supplementen. Daarbij treedt relatief snel een positief verloop van de ziekte op en zijn er geen verdere complicaties. Goede mondhygiëne kan deze symptomen ook verlichten en verminderen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kloofjes in de mondhoekenKloofjes in de mondhoekenKloofjes in de mondhoeken kunnen pijnlijk en ontsierend zijn. Hoe ontstaan deze kloofjes en wat kun je ertegen doen?
Ingescheurde, droge, kapotte mondhoeken: hoe te behandelen?Ingescheurde, droge, kapotte mondhoeken: hoe te behandelen?Kapotte mondhoeken kunnen voor veel ellende zorgen aangezien het pijn veroorzaakt en het er minder esthetisch goed uit z…
Help, mijn hond heeft zijn kruisband gescheurd!Help, mijn hond heeft zijn kruisband gescheurd!Een gescheurde kruisband is het meest voorkomende orthopedische letsel bij de hond. De meest voorkomende oorzaak van een…
Wat je kunt doen als je last hebt van een gescheurde spierWat je kunt doen als je last hebt van een gescheurde spierGescheurde en verrekte spieren komen vaak voor, je kunt er zelf veel aan doen. Warmte, compressen en fysiotherapie zijn…

Blaasjes (blaren) op handen en voeten: Oorzaken blaarvormingBlaasjes (blaren) op handen en voeten: Oorzaken blaarvormingWrijving en druk tegen de huid, brandwonden en bevriezingsletsels zijn bekende oorzaken van blaarvorming op de huid. Een…
Kleverige vaginale afscheiding: Soorten baarmoederhalsslijmKleverige vaginale afscheiding: Soorten baarmoederhalsslijmEen vaginale afscheiding is een algemene term voor de vloeistoffen die worden aangemaakt door het voortplantingssysteem.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://www.thuisarts.nl/mondhoeken/ik-heb-last-van-kapotte-mondhoek
  • https://www.thuisarts.nl/uitdroging-2
  • https://www.webmd.com/oral-health/angular-cheilitis
  • https://www.self.com/story/angular-cheilitis-facts
  • https://www.livestrong.com/article/99361-home-remedies-corner-cracked-lips/
  • Huidziekten. Cheilitis angularis. https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ctxt/cheilitis-angularis-perleche.htm (ingezien op 4-9-2022)
  • Afbeelding bron 1: Matthew Ferguson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 12-05-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.