Blaasjes (blaren) op handen en voeten: Oorzaken blaarvorming

Blaasjes (blaren) op handen en voeten: Oorzaken blaarvorming Wrijving en druk tegen de huid, brandwonden en bevriezingsletsels zijn bekende oorzaken van blaarvorming op de huid. Een aantal besmettelijke en niet-besmettelijke aandoeningen veroorzaken echter ook blaasjes en blaren op de voeten en handen. Bekende voorbeelden van blaarvormende ziekten zijn diabetes mellitus (suikerziekte), eczeem en epidermolysis bullosa simplex. Vaak treden ook andere tekenen op, zoals keelpijn en een jeukende huid. Een patiënt met blaarvorming aan de handen en voeten zonder bekende oorzaak contacteert best een arts voor de juiste diagnose. Meestal zijn op de huid of via de mond ingenomen medicijnen beschikbaar voor het verlichten van de symptomen, al zijn soms ook bijkomende of andere medische behandelingen noodzakelijk.

Auto-immuunaandoeningen en blaasjes aan handen en voeten

Het natuurlijke afweersysteem van het lichaam valt zichzelf aan bij een auto-immuunziekte. Enkele auto-immuunziekten veroorzaken blaarvorming aan onder andere de handen en voeten.

Bulleuze pemfigoïd

Bulleuze pemfigoïd is een auto-immuunziekte die vooral ouderen (zestig à tachtig jaar) treft. De klinische presentatie van bulleuze pemfigoïd is breed, maar de huidaandoening kenmerkt zich meestal met gespannen blaren en intense gegeneraliseerde jeuk. Deze symptomen komen het vaakst tot uiting in de oksel, op het strekoppervlak van de onderarmen, de dijen, de romp en de buik, al zijn de handen en voeten soms ook aangetast. De behandeling hangt af van de ernst van de ziekte. Standaardtherapieën omvatten topische (op de huid toegepaste) of systemische immunosuppressiva (medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken). De prognose varieert. Een langetermijnopvolging door de arts is vaak vereist.

Pemphigus

Bij patiënten met pemphigus (type pemphigus foliaceus of type pemphigus vulgaris) probeert het immuunsysteem de huid en slijmvliezen te vernietigen. Daardoor krijgt een patiënt te maken met grote blaren in de mond, de neus, de keel, de ogen, de geslachtsdelen, de voeten en/of de handen. De niet-besmettelijke aandoening is gemakkelijk te behandelen met medicijnen met name corticosteroïden (krachtige ontstekingsremmers), immunosuppressiva en biologische therapieën. Om infecties te behandelen of voorkomen, zet de arts antibiotica, antivirale geneesmiddelen en schimmeldodende medicijnen in. Onbehandeld is pemphigus soms levensbedreigend.

Pustuleuze psoriasis

Pustuleuze psoriasis (psoriasis pustulosa) is een niet-besmettelijke huidziekte waarbij een patiënt een schilferige, rode en jeukende huid heeft. Nabij een rode huid vormen zich witte bultjes en blaasjes waarin zich vocht bevindt. De handpalmen, voetzolen, vingers en/of tenen zijn de vaakst getroffen gebieden van deze auto-immuunaandoening met onbekende oorzaak (oktober 2020). De met pus gevulde puistjes of blaren zijn te behandelen met op de huid toegepaste medicijnen, lichttherapie en immuunonderdrukkende medicijnen. Af en toe is een ziekenhuisopname vereist.

Diabetische blaren

Diabetische blaren treden op als één van de vele mogelijke complicaties van diabetes mellitus (suikerziekte). Deze complicaties ontstaan vaak na langdurige verhoogde bloedsuikerspiegels (hyperglykemie). Er zijn verschillende soorten blaren die mogelijk optreden bij diabetici. Voor patiënten met diabetische blaren is voortdurende en regelmatige medische zorg nodig.

Wrijving

Door wrijving veroorzaakte diabetische blaren zijn vaak aanwezig bij diabetici die lijden aan zenuwbeschadiging (diabetische neuropathie). De zenuwschade vermindert de drempel van pijn en ongemak. Dit betekent dat een diabetespatiënt met neuropathie mogelijk geen brandend gevoel of pijn voelt wanneer de huid te snel of hard tegen iets wrijft. Diabetici met neuropathie merken vaak dat blaren regelmatig op de voeten verschijnen. Bij een secundaire bacteriële huidinfectie is antibiotica nodig. Voor patiënten die lijden aan zenuwbeschadiging, is een juiste diabetische voetverzorging nodig om voetblaasjes te voorkomen.

Bullosis diabeticum

Bullosis diabeticum is een ziekte die samenvalt met suikerziekte. De aandoening veroorzaakt diabetische blaren die niet gepaard gaan met een ontsteking. Deze blaren verschijnen spontaan en zijn overal in het lichaam te vinden. Artsen volgen patiënten met deze ziekte nauwlettend op, omdat secundaire infecties gemakkelijk kunnen optreden. Secundaire infecties zijn vaak het gevolg van een kapotte blaar die wordt blootgesteld aan een bacterie. Bij bullosis diabeticum is over het algemeen geen medicatie nodig tenzij zich een secundaire infectie ontwikkelt.

Schimmel

Candida albicans is een schimmel die een infectie veroorzaakt. Het is één van de meest voorkomende schimmels die patiënten met suikerziekte kan aantasten. De diabetische blaren die voortkomen uit deze infectie worden meestal omgeven door een jeukende huiduitslag. Deze blaren zijn aanwezig in vochtige en warme huidplooien, zoals tussen de tenen en in de oksels. De schimmel komt in de huid terecht en gedijt goed door de warmte en het vocht, waardoor de blaren uiteindelijk verschijnen. Bij schimmelinfecties die blaren veroorzaken, is een antischimmelmedicijn nodig om van de schimmel af te komen.

Epidermolysis bullosa simplex en blaren o handpalmen en voetzolen

Een patiënt die lijdt aan de erfelijke aandoening epidermolysis bullosa simplex presenteert zich met blaarvorming van de huid. De blaasjes komen meestal tot uiting wanneer een kind start met lopen. In de meeste gevallen ontstaan de blaasjes of blaren op de handen en voeten. De blaren vormen zich wanneer de bovenste huidlaag zich scheidt van het bindweefsel daaronder. Dit gebeurt als gevolg van wrijving, warmte of een mild trauma. Patiënten met deze zieke krijgen sneller handblaasjes wanneer ze bijvoorbeeld in warme weersomstandigheden gebruik maken van handgereedschap, of voetblaasjes wanneer ze een slecht looppatroon hebben. Naast de blaasjesvorming kampen patiënten ook vaak met een verdikte huid op de handpalmen en de voetzolen.

Hand-, voet- en mondziekte en blaasjes en zweren aan o.a. handen

De hand-, voet- en mondziekte is een besmettelijke aandoening veroorzaakt door het coxsackievirus A16. De virale infectie - die meestal jonge kinderen treft - verspreidt zich door direct contact met besmet speeksel, vocht uit de blaren en een besmette ontlasting. Patiënten met deze aandoening hebben meestal eerst keelpijn en zweren aan de amandelen, keel, tong en mond. Verder ontwikkelen patiënten op de handen kleine, pijnlijke blaasjes met witte centra en rode randen. De meeste patiënten herstellen binnen drie tot zeven dagen van deze infectie waarvoor anno oktober 2020 is geen specifieke behandeling bestaat. Bekende complicaties van de hand-, voet- en mondziekte zijn uitdroging en koortsaanvallen.

Handeczeem en blaarvorming aan vingers of handpalmen

Handeczeem (handdermatitis) is een huidaandoening die de vingers of handpalmen aantast. Deze vorm van contactdermatitis treft eerst een paar vingertoppen of delen van de handpalm. De patiënt heeft dan een kleine jeukende plek die na verloop van tijd verder uitbreidt waardoor een ontstoken, pijnlijke huid ontstaat. Op de huid ontwikkelen zich mogelijk blaasjes of blaren. Volwassenen of ouderen zijn vaker getroffen maar patiënten van elke leeftijd kampen mogelijk met handeczeem. Contact van de handen met schoonmaakmiddelen, nikkel, geurstoffen, conserveermiddelen, aroma’s, chemicaliën enzovoort vormt een risicofactor. De dagelijkse activiteiten zijn mogelijk belemmerd door eczeem aan de hand. Het dragen van rubberen of latexvrije of pvc-wegwerphandschoenen is nuttig. Verder zijn patiënten gebaat met een beschermende lotion aan als een vorm van een onzichtbare handschoen. Dit type lotion hecht zich aan de buitenste huidlaag en beschermt deze tegen irriterende stoffen en chemicaliën van buitenaf, zodat huidaandoeningen worden voorkomen. Bij patiënten met een bestaande aandoening versnelt deze lotion het genezingsproces. Het identificeren van de irriterende stof die leidt tot handeczeem en deze stof voorkomen, is het beste medicijn.

Pompholyx en blaren op handpalmen, vingers en voeten

Patiënten die lijden aan de chronische huidaandoening pompholyx (dyshidrotisch eczeem) ervaren jeukende blaren op de handpalmen, de zijkanten van de vingers en de voeten. De meestal geschubde en rode blaasjes scheiden vocht af. Opflakkeringen van deze huidziekte duren meestal twee of drie weken en verdwijnen binnen enkele weken. Topische steroïden verminderen de ontsteking en jeuk. Antibiotica en fototherapie (behandeling via licht) zijn eveneens inzetbaar voor de behandeling van pompholyx. De ziekte kent anno oktober 2020 een onbekende oorzaak.

Waterpokken en blaasjes op de handen en voeten

Waterpokken is een zeer besmettelijke virale infectie die een uitbraak van jeukende blaren veroorzaakt. Waterpokken wordt veroorzaakt door het varicella-zoster-virus. Hetzelfde virus veroorzaakt zowel waterpokken (varicella) als gordelroos (zoster). Het varicella-zoster-virus is een lid van de herpesvirus-familie. Waterpokken verspreiden zich van persoon tot persoon door direct contact met vocht uit gebroken waterpokken blaren of door de lucht door hoesten of niezen. Waterpokken produceert meestal binnen twee tot drie weken na contact met een geïnfecteerde patiënt milde koorts en een uitbraak van jeukende blaren op de hoofdhuid, het gezicht en de romp. Ook op de handen en voeten ontstaan mogelijk blaasjes. De blaren drogen en worden korsten in vier tot vijf dagen. Bij patiënten met een verzwakt immuunsysteem ontstaan mogelijk ernstige complicaties zoals een longontsteking en een ontsteking van de hersenen (encefalitis), maar meestal kent de ziekte een mild verloop. Een vaccin is beschikbaar om waterpokken te voorkomen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je het beste een blaar behandelen?Hoe kun je het beste een blaar behandelen?Bijna iedereen heeft wel eens last gehad van één of meerdere blaren. Je kunt blaren krijgen als je bijvoorbeeld nieuwe s…
Behandelen van blaren op de voetenBehandelen van blaren op de voetenBlaren kunnen pijnlijk zijn. Het is meestal het gevolg van een fysieke inspanning die te lang aanhoudt, en op een bepaal…
Blaasjes op voet (en hand): oorzaken voet- & handblaasjesBlaasjes op voet (en hand): oorzaken voet- & handblaasjesBlaasjes op voet of hand kan duiden op meerdere aandoeningen. Een blaar is een ophoping van vocht in een holte tussen de…
Blaasjes op de handen: oorzaken blaasjes op handpalmenBlaasjes op de handen: oorzaken blaasjes op handpalmenBlaasjes en blaren op de handen worden meestal veroorzaakt door wrijving, bijvoorbeeld door te klussen of te roeien. Wat…

Gescheurde achillespees: symptomen van achillespeesruptuurGescheurde achillespees: symptomen van achillespeesruptuurEen gescheurde achillespees of achillespeesruptuur is een ruptuur van de achillespees. De scheur wordt veroorzaakt door…
Gescheurde mondhoeken: behandeling van een kapotte mondhoekGescheurde mondhoeken: behandeling van een kapotte mondhoekGescheurde mondhoeken zijn een onplezierig en vaak pijnlijk fenomeen dat verschillende oorzaken kan hebben. Afhankelijk…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Meaduva, Flickr (CC BY-ND-2.0)
 • Geraadpleegd op 23 juni 2019:
 • Bullous Pemphigoid, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535374/
 • Chickenpox, https://www.southernnevadahealthdistrict.org/Health-Topics/chickenpox/
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Diabetic blisters, https://www.wisegeek.com/what-are-diabetic-blisters.htm#didyouknowout
 • Dyshidrotisch eczeem: Blaasjes en blaren op handen en voeten, https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/182596-dyshidrotisch-eczeem-blaasjes-en-blaren-op-handen-en-voeten.html
 • Pustuleuze psoriasis: Huidziekte met witte bultjes met pus, https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/194098-pustuleuze-psoriasis-huidziekte-met-witte-bultjes-met-pus.html
 • Small Blisters on the Hands & Feet, https://www.livestrong.com/article/217452-small-blisters-on-the-hands-feet/
 • What Are the Causes of Blisters on Hands & Feet?, https://www.livestrong.com/article/184975-what-are-the-causes-of-blisters-on-hands-feet/
 • What causes blisters on the feet?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/319878.php
 • What Causes Hand Blisters?, https://skinshare.sg/causes-hand-blisters/
 • What is Pemphigus?, https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/what-is-pemphigus#1
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.