Pustuleuze psoriasis: Huidziekte met witte bultjes met pus

Pustuleuze psoriasis: Huidziekte met witte bultjes met pus Pustuleuze psoriasis (pustulaire psoriasis) is een zeldzaam type van psoriasis, een chronische huidziekte waarbij een schilferige, rode en jeukende huid optreedt. Bij deze vorm van de huidaandoening heeft de patiënt witte bultjes die gevuld zijn met pus in of nabij rode vlekken op de huid. Deze ‘puisten’ zijn pijnlijk, schilferig en/of jeukend. Meestal zijn de handpalmen, de voetzolen en de vingers en tenen aangetast. De huidziekte kent diverse soorten, gebaseerd op de locatie van de uitbraken en ook op de snelheid van het verschijnen van de symptomen. De behandeling is sterk variabel en gaat van gewone medicinale crèmes tot een ziekenhuisopname. Af en toe treden complicaties op door de met pus gevulde puisten op de huid. Tot slot zijn enkele risicofactoren in verband gebracht met de huidaandoening; deze vermijden voorkomt opflakkeringen of vermindert de ernst hiervan.

Epidemiologie van pustuleuze psoriasis

Volwassenen zijn het vaakst aangetast door pustuleuze psoriasis. Mannen en vrouwen zijn in gelijke aantallen getroffen. De gemiddelde leeftijd van mensen met pustuleuze psoriasis is vijftig jaar. Zelden zijn kinderen aangetast. Jongens zijn dan wel iets vaker dan meisjes getroffen door de vorm van psoriasis. Als kinderen aangetast zijn, zijn ze meestal tussen de twee en tien jaar oud.

Oorzaken van auto-immuunaandoening op huid

Psoriasis is een niet-besmettelijke auto-immuunaandoening. Is er een indringer in het lichaam, dan zendt het immuunsysteem daar meestal witte bloedcellen naartoe. Bij de auto-immuunziekte pustuleuze psoriasis gebeurt er een foutje en valt het lichaam per toeval de eigen huid aan. De aandoening is geen infectie en is dus niet besmettelijk.

Alcoholmisbruik vormt een risicofactor voor pustuleuze psoriasis / Bron: Jarmoluk, PixabayAlcoholmisbruik vormt een risicofactor voor pustuleuze psoriasis / Bron: Jarmoluk, Pixabay

Risicofactoren van chronische huidaandoening

Soms komt de ziekte voor in families. Een mutatie (verandering) in één van de twee specifieke genen (IL36RN of CARD14) zorgt ervoor dat de patiënt meer kans maakt om pustuleuze psoriasis te krijgen. Als de patiënt één van deze genmutaties heeft, veroorzaakt één van de uitlokkende factoren een uitbarsting.

Uitlokkende factoren voor pustuleuze psoriasis zijn:

De patiënt krijgt spontaan pustuleuze psoriasis maar soms treedt dit ook op naast een ander soort psoriasis, met name plaque psoriasis.

Soorten en symptomen

Er zijn drie soorten psoriasis pustulosa, gebaseerd op de locatie van de uitbraken en ook op de snelheid van het verschijnen van de symptomen. Pustuleuze psoriasis kenmerkt zich in het algemeen door witte puisten (blaren van niet-infectieus pus) omgeven door een rode huid. Het pus bestaat uit witte bloedcellen en is niet-infectieus.

Acropustulose

De patiënt ervaart bij acropustulose (acrodermatitis continua van Hallopeau) kleine, zeer pijnlijke letsels op de vingertoppen of tenen. De patiënt heeft het door de pijn lastig om gebruik te maken van de vingers of tenen. Sporadisch kampt een patiënt schade aan de nagels of het bot.

Hoofdpijn komt voor bij gegeneraliseerde of Von Zumbusch pustulose / Bron: Geralt, PixabayHoofdpijn komt voor bij gegeneraliseerde of Von Zumbusch pustulose / Bron: Geralt, Pixabay

Gegeneraliseerde of Von Zumbusch pustulose

Gegeneraliseerde pustulose is bijzonder ernstig en vereist altijd medische aandacht. De patiënt heeft rode, pijnlijke, gevoelige huidvlekken die verspreid zijn over een groot deel van het lichaam. Kort daarna verschijnen met pus gevulde blaren. Een erg jeukende huid komt ook tot stand. Andere symptomen zijn vermoeidheid, koorts, koude rillingen, uitdroging, misselijkheid, bloedarmoede, spierzwakte, hoofdpijn, gewrichtspijn, een snelle pols of gewichtsverlies.

Palmoplantaiare pustulose

Op kleine delen van het lichaam, meestal de handpalmen of de voetzolen, vormen zich blaren. Deze met pus gevulde blaren hebben vaak een bruine kleur. Mogelijk schilferen of brokkelen ze ook af. Een gebarsten huid behoort eveneens tot de mogelijkheden bij palmoplantaire pustulose. Dit type psoriasis treedt op met opflakkeringen en rustigere periodes. Rokers hebben meer kans om deze vorm van psoriasis te krijgen.

Diagnose en onderzoeken

De dermatoloog (huidarts) bevraagt de patiënt naar de symptomen, de medische geschiedenis en de familiegeschiedenis van psoriasis. Mogelijk verwijdert hij een klein stukje van de ontstoken huid om dit onder een microscoop te bekijken. Deze kleine procedure staat in medische termen bekend als een biopsie. Als de patiënt een ernstige psoriasisaanval heeft, voert de arts een bloedonderzoek uit. Hij telt het aantal witte bloedcellen, test de lever- en nierfunctie en kijkt ook of de patiënt gezonde waarden van elektrolyten, calcium en fosfaat heeft.

Behandeling van met pus gevulde puisten op huid

De arts wil de symptomen verlichten en uitbraken van psoriasis bestrijden. De behandeling is afhankelijk van het type pustuleuze psoriasis. Niet altijd werkt een behandeling. Soms moet de patiënt meerdere behandelingen proberen of een combinatie van behandelingen uitproberen alvorens de symptomen verminderen of verdwijnen.

Plaatselijke medicijnen

De arts schrijft eerst een plaatselijke steroïdecrème voor om de letsels te behandelen. Koolteer- of salicylzuurcrèmes verlichten de schilferige huid. Lotions kalmeren of voorkomen een gebarsten huid. Katoenen handschoenen of sokken houden het vocht van deze middelen vast.

Behandeling via licht

Palmoplantaiare pustulose en acropustulose zijn soms lastig te behandelen. De arts adviseert fototherapie (behandeling via licht) op de ontstoken huid.

Medicijnen verlichten mogelijk de symptomen / Bron: Stevepb, PixabayMedicijnen verlichten mogelijk de symptomen / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicatie

Via de mond ingenomen geneesmiddelen kalmeren het immuunsysteem. Ook andere medicijnen zijn inzetbaar om de huiduitbraken te vertragen. Al deze geneesmiddelen veroorzaken mogelijk ernstige bijwerkingen, dus de patiënt moet regelmatig terug naar de arts voor een opvolging van de behandeling.

Ziekenhuisopname

Bij gegeneraliseerde of Von Zumbusch psoriasis is meteen medische zorg vereist. De patiënt heeft vocht nodig, in combinatie met behandelingen om een infectie te voorkomen, de koorts te verlichten en de ontstoken, gebarsten huid te kalmeren. In het ziekenhuis is bedrust voorgeschreven in combinatie met voldoende vochtinname en koel blijven. Diverse (combinaties van) medicijnen zijn hierbij nog inzetbaar. Zodra de roodheid van de huid en de puistuitbarstingen zijn gekalmeerd, is ook PUVA mogelijk. Hierbij neemt de patiënt het medicijn psoraleen en vervolgens wordt ultraviolet licht op het aangetaste gebied van de huid gericht.

Complicaties van huidziekte

Complicaties van pustuleuze psoriasis zijn:

Het von Zumbusch-type (met koorts en toxiciteit) veroorzaakt mogelijk de dood als de arts de aandoening niet behandelt tijdens de acute fase. Bij ouderen en patiënten met hart- en/of longproblemen, is pustuleuze psoriasis mogelijk levensbedreigend.

Preventie van witte bultjes omgeven door rode huid

Het vermijden van omgevingsfactoren die psoriasis veroorzaken, zoals alcoholgebruik, roken, de blootstelling aan de zon en stress, verminderen of voorkomen opflakkeringen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoeningen: PsoriasisAandoeningen: PsoriasisPsoriasis is een chronische huidziekte die het meest voorkomt bij zowel jonge kinderen als volwassenen. De ziekte wissel…
Aandoeningen die lijken op chronische huidziekte psoriasisAandoeningen die lijken op chronische huidziekte psoriasisPsoriasis is een veelvoorkomende chronische huidaandoening met kenmerkende symptomen. Diverse andere huidaandoeningen he…
Acrodermatitis continua van Hallopeau: OntstekingsziekteAcrodermatitis continua van Hallopeau: OntstekingsziekteAcrodermatitis continua van Hallopeau (ACH) is een zeldzame ontstekingsziekte waarbij steriele pustels op de vinger- en…
Psoriasis bij kinderen: Soorten van chronische huidziektePsoriasis bij kinderen: Soorten van chronische huidziektePsoriasis is een chronische huidziekte waarbij een rode, schilferige en jeukende huid ontstaat. Veelal zijn volwassenen…

Spraakproblemen: Oorzaken van plotse problemen met sprekenSpraakproblemen: Oorzaken van plotse problemen met sprekenDoor te praten is het mogelijk om gedachten en verhalen met anderen te delen. Sommige mensen hebben echter problemen met…
Smith-Kingsmore-syndroom: Aandoening met veel symptomenSmith-Kingsmore-syndroom: Aandoening met veel symptomenHet Smith-Kingsmore-syndroom is een zeldzame genetische aandoening. De neurologische aandoening kenmerkt zich door een h…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 30 januari 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Pustular Psoriasis Facts, https://www.emedicinehealth.com/pustular_psoriasis/article_em.htm
  • Pustular Psoriasis, https://www.psoriasis.org/about-psoriasis/types/pustular
  • Pustular psoriasis, https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/pustular-psoriasis#1
  • Pustular psoriasis: pathophysiology and current treatment perspectives, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5683122/
  • Pustular psoriasis: What you need to know, https://www.medicalnewstoday.com/articles/314940.php
  • Afbeelding bron 1: Jarmoluk, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 13-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.