Psoriasis: Uitlokkende factoren van opflakkering huidziekte

Psoriasis: Uitlokkende factoren van opflakkering huidziekte Circa één tot drie procent van de bevolking lijdt aan psoriasis. Psoriasis is een auto-immuunaandoening waarbij milde tot ernstige huidproblemen optreden. De chronische aandoening met onbekende oorzaak veroorzaakt een jeukende, schilferige en verdikte huid. Daarnaast ontstaan droge, gebarsten vlekken op de huid die mogelijk kunnen bloeden. Verder kampen psoriasispatiënten mogelijk met nagelafwijkingen (nagelpsoriasis) en gewrichtsproblemen zoals stijve en gezwollen gewrichten. Meestal verschijnen de symptomen van psoriasis in uitbarstingen. Deze opflakkeringen komen sneller tot uiting door een aantal ziektes, infecties en ook omgevingsfactoren. Op deze omgevingsfactoren kan de patiënt invloed uitoefenen waardoor de nieuwe uitbarstingen van psoriasis minder snel tot stand komen.

Allergieën en nieuwe opflakkeringen bij psoriasis

Het immuunsysteem speelt een rol bij zowel psoriasis als een allergie. Patiënten met psoriasis hebben meer kans op een groot aantal ontstekingsmestcellen. Deze cellen veroorzaken zwelling en jeuk bij een allergische reactie. Psoriasis is echter geen allergische reactie.

Genetische factoren

Ten minste tien procent van de mensen erft één of meer van de genen die in ideale omstandigheden uiteindelijk tot psoriasis leiden. Slechts twee à drie procent van de populatie ontwikkelt echter de ziekte. De ontwikkeling van de auto-immuunaandoening is met andere woorden een combinatie van genen met andere factoren.

De symptomen van psoriasis zijn meestal beter tijdens de zwangerschap / Bron: PublicDomainPictures, PixabayDe symptomen van psoriasis zijn meestal beter tijdens de zwangerschap / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Hormonen en uitbraak van psoriasissymptomen

Psoriasis start op mogelijk elke leeftijd bij zowel mannen als vrouwen. Maar vooral de leeftijdsgroep tussen twintig en dertig jaar en ook de leeftijdsgroep tussen vijftig en zestig jaar lijden het vaakst aan psoriasis. De puberteit en de menopauze veroorzaken eveneens vaak uitbarstingen, wellicht als gevolg van hormonale veranderingen. Hoge niveaus van oestrogeen tijdens de zwangerschap doen de symptomen van psoriasis bij sommige vrouwen verbeteren.

Infecties en chronische huidziekte psoriasis

Vaak voorkomende infecties zoals spruw (candidiasis), een keelontsteking, oorinfecties, bronchitis (ontsteking van de luchtpijpvertakkingen), een keelamandelontsteking, en infecties met stafylokokkenbacteriën zijn allemaal bekende uitlokkende factoren voor de chronische huidaandoening psoriasis. Zodra de infectie succes behandeld is, kalmeren de opflakkeringen bij de meeste patiënten.

Koud of droog weer

Het koude, droge weer in de winter doet psoriasis verergeren, terwijl warme, zonnige klimaten vaak de symptomen verlichten. Het is essentieel om de huid vochtig te houden. Hiervoor gebruikt de patiënt dikke, romige geurvrije en hypoallergene lotions na het douchen en baden en dit de hele dag door. Tijdens de droge maanden is het gebruik van een luchtbevochtiger in huis nuttig om de jeuk en gevoeligheid te verlichten.

Medicijnen

Sommige geneesmiddelen die de arts inzet voor de behandeling van een hoge bloeddruk, hartaandoeningen, artritis (gewrichtsontsteking) en psychische aandoeningen veroorzaken mogelijk (opflakkeringen van) psoriasis. Volgende veel voorkomende medicijnen veroorzaken mogelijk nieuwe uitbarstingen:

Corticosteroïde pillen zoals prednison bestrijden de opflakkeringen, maar ze verergeren de aandoening na langdurig gebruik. Wanneer huidirritatie ontstaat door medicatiegebruik, is het belangrijk om de arts te raadplegen.

Een overmatige blootstelling aan de zon leidt mogelijk tot een nieuwe uitbraak van psoriasis / Bron: Blueeve, PixabayEen overmatige blootstelling aan de zon leidt mogelijk tot een nieuwe uitbraak van psoriasis / Bron: Blueeve, Pixabay

Overmatige blootstelling aan de zon

Door een langdurige blootstelling aan de schadelijke UV-stralen van zonlicht ontstaat soms een grote uitbraak van psoriasis. Een matige blootstelling aan de zon verlicht de klachten bij een aantal patiënten, maar zonnebrand leidt bij sommige patiënten wel tot opflakkeringen.

Overgewicht als uitlokkende factor van psoriasisuitbarsting

Overgewicht is een bekende risicofactor voor een nieuwe uitbraak van psoriasis. Een caloriearm dieet en dagelijkse lichaamsbeweging doen de klachten van psoriasis verbeteren.

Roken

Roken houdt rechtstreeks verband met de ernst van psoriasis. Hoe meer een patiënt rookt, hoe erger de opflakkeringen zijn. Rokers ervaren vooral uitbraken op de handen en voeten. De patiënt moet stoppen met roken om de opflakkeringen te voorkomen. Een arts biedt hierbij eventueel hulp.

Stress

Het lichaam reageert op stress. Stress verergert psoriasis, maar andersom veroorzaakt psoriasis soms ook stress. Diverse activiteiten verlichten de stress en houden psoriasis op afstand, zoals ontspanningsoefeningen, diepe ademhalingstechnieken, praten met een vriend, mediteren en zich richten op positieve dingen.

Trauma aan de huid en risicofactoren van huidaandoening psoriasis

Letsels

Een snijwonde, schaafwonde, brandwonde, buil of kneuzing is snel gebeurd. Door deze verwondingen verschijnen soms nieuwe psoriasisletsels. Dit staat bekend als het Köbner-fenomeen. Indien mogelijk vermijdt de patiënt huidverwondingen. Dit doet hij door handschoenen te dragen tijdens het tuinieren. Ook moet de patiënt insectenbeten en zonnebrand voorkomen. Tot slot moet hij voorzichtig zijn bij het knippen van de nagels en het scheren.

Prikken in de huid

Tatoeages zijn nadelig voor patiënten met psoriasis. Het herhaaldelijk prikken in de huid en de huid injecteren met kleurstoffen veroorzaakt een groot trauma. Dergelijke schade veroorzaakt tien à veertien dagen later mogelijk nieuwe wonden. Tatoeages leiden bovendien sneller tot een infectie, wat een andere mogelijke risicofactor is voor psoriasis. Het is belangrijk om de huid goed te verzorgen en zeker wanneer psoriasis aanwezig is. Tatoeages, piercings, acupunctuur en ook vaccinaties zijn voor psoriasispatiënten niet aanbevolen.

Alcohol is een uitlokkende factor van psoriasis / Bron: Jarmoluk, PixabayAlcohol is een uitlokkende factor van psoriasis / Bron: Jarmoluk, Pixabay

Voeding en drank

Alcohol

Zwaar drinken lokt mogelijk een uitbarsting van psoriasis uit. Sommige psoriasismedicijnen interfereren bovendien met alcohol waardoor de medicijnen niet meer effectief zijn voor de behandeling van de huidproblemen. Alcohol vermijden voorkomt bijgevolg een opflakkering van de chronische huidziekte. IJsthee of andere niet-alcoholische dorstlessers zijn aanbevolen.

Voeding

Melk, citrusvruchten, gluten, tomaten, aardappelen, aubergines en vet voedsel lokken mogelijk een psoriasisuitbarsting uit en vermijden patiënten met de chronische huidaandoening best.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoeningen: PsoriasisAandoeningen: PsoriasisPsoriasis is een chronische huidziekte die het meest voorkomt bij zowel jonge kinderen als volwassenen. De ziekte wissel…
Psoriasis; een veel voorkomende huidaandoeningPsoriasis; een veel voorkomende huidaandoeningPsoriasis is een veel voorkomende, niet-besmettelijke huidaandoening. Psoriasis kan op elke leeftijd optreden en het is…
Psoriasis, huidziektePsoriasis is een huidziekte, en is chronisch. De ziekte zorgt voor rode plekken op de huid, huidschilfers, het kan erg j…
Psoriasis op voeten: Symptomen en behandeling voetpsoriasisPsoriasis op voeten: Symptomen en behandeling voetpsoriasisPsoriasis is een chronische huidziekte die mogelijk te wijten is aan een probleem met het immuunsysteem. De huidaandoeni…

Geheugenverlies: Oorzaken van verlies van geheugenfunctieGeheugenverlies: Oorzaken van verlies van geheugenfunctieHet geheugen is een plaats waar mensen informatie opslaan, bewaren en terughalen. Wanneer er schade optreedt aan het dee…
Pijn gehemelte: oorzaken pijnlijk en gezwollen gehemeltePijn gehemelte: oorzaken pijnlijk en gezwollen gehemelteEen pijnlijk en gezwollen gehemelte bij eten of slikken is een vervelende klacht die meerdere oorzaken kan hebben. Af en…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
 • Geraadpleegd op 13 november 2018:
 • 10 Psoriasis Triggers Slideshow, https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/ss/slideshow-triggers
 • 10 Psoriasis Triggers to Avoid, https://www.healthline.com/health/psoriasis/triggers-to-avoid
 • 11 triggers for psoriasis flares, https://www.medicalnewstoday.com/articles/323231.php
 • CAUSES AND TRIGGERS, https://www.psoriasis.org/about-psoriasis/causes
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Seven Psoriasis Triggers, https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/7-psoriasis-triggers
 • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Blueeve, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Jarmoluk, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.