Psoriasis bij kinderen: Soorten van chronische huidziekte

Psoriasis bij kinderen: Soorten van chronische huidziekte Psoriasis is een chronische huidziekte waarbij een rode, schilferige en jeukende huid ontstaat. Veelal zijn volwassenen aangetast door de auto-immuunaandoening, maar in Nederland zijn ook rond de 30.000 kinderen getroffen. De symptomen zijn vergelijkbaar met deze van volwassenen. Een genezing is niet mogelijk, maar artsen zijn wel in staat om hulp te bieden aan kinderen die kampen met de effecten van psoriasis. Zowel een symptomatische als emotioneel ondersteunende behandeling zijn mogelijk. De vooruitzichten zijn voor de meeste kinderen erg goed waardoor weinig of slechts milde tekenen optreden, maar opflakkeringen of een verergering van de klachten blijft mogelijk bij de chronische huidaandoening.

Soorten psoriasis bij kinderen

Kinderen zijn getroffen door één van de vele soorten psoriasis.

Plaque psoriasis

Plaque psoriasis is de meest voorkomende vorm van psoriasis bij kinderen, net zoals bij volwassenen. Hierbij ontstaan goed gedefinieerde vlekken of plekken met een zilverachtig oppervlak. Meestal bevinden deze plekken zich op de hoofdhuid.

Psoriasis guttata

Psoriasis guttata is een ander type psoriasis dat kinderen aantast. Bij dit type ontstaan verschillende kleine regendruppelvormige plekken die aanwezig zijn in grote groepen. Wanneer psoriasis guttata optreedt bij kinderen en jonge tieners, is het vaak het resultaat van een secundaire infectie in de keel, zoals een keelontsteking. Andere hogere luchtweginfecties zijn ook vaak voorkomende uitlokkende factoren voor psoriasis.

Flexorale psoriasis

Kinderen ontwikkelen mogelijk eveneens flexorale psoriasis. Hierbij ontstaan rode plekken van psoriasis rond de huidplooien, zoals bij de gewrichten.

Andere vormen van psoriasis

Ook volgende vormen van psoriasis zijn mogelijk bij kinderen, net zoals bij volwassenen:

Oorzaken

De oorzaak van psoriasis bij kinderen is niet bekend. Wellicht is er een sterke genetische link naar de aandoening, waardoor een persoon dit mogelijk doorgeeft aan zijn of haar kinderen. Daarnaast werkt het immuunsysteem wellicht niet goed bij deze auto-immuunziekte. Psoriasis is verder geen besmettelijke aandoening.

Zwaarlijvigheid is een risicofactor voor psoriasis bij kinderen / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Zwaarlijvigheid is een risicofactor voor psoriasis bij kinderen / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)

Risicofactoren

Sommige uitlokkende factoren zijn bekend die psoriasis voor de eerste keer kunnen veroorzaken of een opflakkering veroorzaken of verergeren. Deze potentiële uitlokkende factoren omvatten:

Symptomen

Het kind heeft plekken van rode, schilferige huid, vaak op de hoofdhuid, het gezicht, de knieën, de ellebogen en de billen. Deze meestal symmetrische plekken jeuken, zijn pijnlijk en/of veroorzaken ongemak. Onbehandeld blijven de plekken aanwezig op de huid. De psoriasisplekken hebben de gewoonte om soms even te verdwijnen maar soms verergeren ze ook of flakkeren ze plots weer op.

Diagnose en onderzoeken

De arts bevraagt de ouders over de familiegeschiedenis van psoriasis. Is de huidziekte namelijk in de familie aanwezig, dan lijdt het kind meer dan waarschijnlijk eveneens aan de ziekte. Normaal gezien is de huidarts reeds op basis van de uiterlijke kenmerken in staat om de diagnose van psoriasis te stellen, maar soms is een huidbiopsie nodig om andere huidziekten uit te sluiten.

Behandeling

Hoewel anno oktober 2020 geen bekende genezing voor psoriasis bekend is, richt de behandeling zich op het verminderen van de ernst van een opflakkering. Daarnaast tracht de arts geestelijke gezondheid van het kind te verbeteren. Enkele behandelingsopties voor psoriasis zijn:
  • fototherapie (behandeling via licht)
  • orale (via de mond ingenomen) medicijnen
  • topische therapie (op de huid toegepaste zalven en crèmes)

Fototherapie

Fototherapie is inzetbaar bij kinderen ouder dan tien jaar. De arts gebruikt hierbij UVB-licht. Eenvoudige plekken of plekken van psoriasis guttata reageren het beste op fototherapie. Deze behandeling gebeurt poliklinisch en dit twee à drie keer per week.

Diverse medicijnen zijn beschikbaar / Bron: Stevepb, PixabayDiverse medicijnen zijn beschikbaar / Bron: Stevepb, Pixabay
Orale medicijnen
Het inzetten van orale medicijnen is ook mogelijk. Meestal gebeurt dit voor kortere periodes en is dit inzetbaar voor patiënten met ernstige psoriasissymptomen.

Topische therapie

Topische therapie is de vaakst gebruikte behandelingsmethode. De arts schrijft medicinale crèmes en lotions voor, zoals teer, vitamine D en topische corticosteroïden (krachtige ontstekingsremmers). Meestal is topische therapie inzetbaar voor milde tot matige gevallen van psoriasis.

Alternatieve behandelingen en aangepaste levensstijl

Buiten de gewone medische behandelingen zijn enkele alternatieve behandelingen beschikbaar voor kinderen met psoriasis. Diverse natuurlijke crèmes en oliën zoals bijvoorbeeld aloë vera zijn mogelijk nuttig, maar anno oktober 2020 is het effect hiervan bij kinderen niet bewezen.

Psychotherapie

Verder is het voor de omgeving van het kind belangrijk om te kijken naar emotioneel welzijn van een kind bij de behandeling van psoriasis. Een empathisch inlevingsvermogen helpt kinderen om ook beter om te leren gaan met de huidaandoening. Sommige ouders zoeken daarom voor het kind emotionele therapie. Dit neemt de symptomen van de huidziekte niet weg, maar hierdoor leert het kind beter met de huidziekte om te gaan.

Een gezonde voeding is noodzakelijk / Bron: Jill111, PixabayEen gezonde voeding is noodzakelijk / Bron: Jill111, Pixabay
Gezonde voeding
Een gezonde en evenwichtige voeding, een gezond gewicht handhaven, niet roken en regelmatige lichaamsbeweging zijn belangrijke leefstijladviezen voor elk kind, ook wanneer het kind lijdt aan psoriasis.

Complicaties van huidziekte bij een kind

Milde of matige psoriasis brengt geen belangrijke medische complicaties met zich mee, maar bij ernstige psoriasis, ontwikkelt een kind mogelijk later psoriatrische artritis (symptomen aan huid en gewrichten).

Prognose van chronische huidaandoening

Bij veel kinderen is sprake van een chronische aandoening die levenslang aanhoudt. Vooral vroeg opgetreden psoriasis is mogelijk erg hardnekkig en lastig om te behandelen. Psoriasis guttata heeft tot slot de neiging om dankzij de medicatie toch binnen enkele maanden na de presentatie te verdwijnen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Psoriasis: symptomen, behandeling, soortenPsoriasis: symptomen, behandeling, soortenPsoriasis of ook wel plaque psoriasis is een aandoening van het immuunsysteem en een huidziekte. Psoriasis komt bij onge…
De huidziekte: psoriasisMensen met ernstige psoriasis lijden in stilte. Want als je huid beschadigd is, en er anders uitziet dan normaal, vinden…
Aandoeningen: PsoriasisAandoeningen: PsoriasisPsoriasis is een chronische huidziekte die het meest voorkomt bij zowel jonge kinderen als volwassenen. De ziekte wissel…
Psoriasis, huidziektePsoriasis is een huidziekte, en is chronisch. De ziekte zorgt voor rode plekken op de huid, huidschilfers, het kan erg j…

Duizeligheid en vertigo: Oorzaken van duizelig gevoelDuizeligheid en vertigo: Oorzaken van duizelig gevoelDuizeligheid is een term die zowel duidt op ‘licht in het hoofd’ (symptoom) als op vertigo (aandoening met duizeligheid)…
Acathisie: Bewegingsdrang na nemen van medicijnenAcathisie: Bewegingsdrang na nemen van medicijnenAcathisie is een symptoom waarbij een patiënt op een oncontroleerbare manier de benen verplaatst. Deze motorische onrust…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • Geraadpleegd op 5 oktober 2020:
  • Psoriasis natuurlijk behandelen, https://www.nutri-bel.be/2020/07/31/psoriasis-natuurlijk-behandelen/
  • Geraadpleegd op 20 oktober 2017:
  • 30.000 kinderen in Nederland met Psoriasis, https://www.huidfonds.nl/nieuws/2017/april/30000-kinderen-in-nederland-met-psoriasis?gclid=EAIaIQobChMIt-uczcH_1gIVZijTCh1MQgHOEAAYASAAEgKVsfD_BwE
  • Children with psoriasis, http://www.papaa.org/children/children-psoriasis
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Paediatric psoriasis, https://www.dermnetnz.org/topics/paediatric-psoriasis/
  • Psoriasis in children: Symptoms, treatments, and causes, https://www.medicalnewstoday.com/articles/319656.php
  • Psoriasis In Children: Types, Symptoms And Treatment, http://www.momjunction.com/articles/causes-treatments-for-psoriasis-in-children_0091269/#gref
  • What Is Pediatric Psoriasis?, https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/pediatric-psoriasis-facts#1
  • Afbeelding bron 1: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Jill111, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 05-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.