Smith-Kingsmore-syndroom: Aandoening met veel symptomen

Smith-Kingsmore-syndroom: Aandoening met veel symptomen Het Smith-Kingsmore-syndroom is een zeldzame genetische aandoening. De neurologische aandoening kenmerkt zich door een hoofd dat groter is dan normaal (macrocefalie), een ontwikkelingsachterstand, een intellectuele achterstand en toevallen. Heel veel andere symptomen komen mogelijk tot uiting en de klinische presentatie is dan ook variabel. Dankzij een ondersteunende behandeling is het mogelijk de aanwezige symptomen te verminderen of onder controle te houden. De aandoening werd tot slot voor het eerst beschreven in de medische literatuur door Smith et al in 2013.

Synoniemen voor het Smith-Kingsmore-syndroom

Andere termen voor deze zeldzame aandoening zijn:
  • macrocefalie - intellectuele achterstand - neurologische ontwikkelingsstoornis - klein thorax syndroom
  • macrocefalie, epileptische aanvallen, verstandelijke handicaps, navelbreuk en aangezichtsdysmorfisme
  • MINDS-syndroom
  • SKS (afkorting)

Epidemiologie van genetische aandoening

Het Smith-Kingsmore-syndroom is een zeldzame aandoening met een onbekende prevalentie anno oktober 2020.

Oorzaken

Genetische wijziging

Het Smith-Kingsmore-syndroom is het gevolg van mutaties (wijzigingen) in het MTOR-gen op chromosoom 1p36. Het eiwit geproduceerd uit dit gen, mTOR genaamd, is een belangrijk onderdeel van twee groepen eiwitten, bekend als mTOR-complex 1 (mTORC1) en mTOR-complex2 (mTORC2). Deze twee complexen geven signalen door in cellen die de eiwitproductie reguleren en verschillende cellulaire processen controleren, waaronder de groei, de celdeling en de celoverleving. Deze mTOR-signalering is vooral belangrijk voor de groei en ontwikkeling van de hersenen en speelt een rol in de synaptische plasticiteit. De synaptische plasticiteit is het vermogen van de verbindingen tussen zenuwcellen (synapsen) om in de loop van de tijd te veranderen en zich aan te passen in reactie op ervaringen Synaptische plasticiteit is van cruciaal belang voor het leren en het geheugen.

Door MTOR-genmutaties die het Smith-Kingsmore-syndroom, verhoogt de activiteit van het mTOR-eiwit en dus ook de mTOR-signalering. Hierdoor is de eiwitproductie die normaal door deze complexen wordt gereguleerd, ongecontroleerd, waardoor de celgroei en -deling en andere cellulaire processen aangetast is. Te veel mTOR-signalering in hersencellen verstoort de hersengroei en -ontwikkeling en de synaptische plasticiteit, hetgeen leidt tot macrocefalie, een intellectuele achterstand, toevallen en andere neurologische problemen bij patiënten met het Smith-Kingsmore-syndroom. Een overmatige mTOR-signalering in andere lichaamsdelen ligt waarschijnlijk aan de basis van de ongewone gelaatstrekken en andere minder vaak voorkomende symptomen van de aandoening. Het is anno oktober 2020 onduidelijk waarom vooral de hersenen aangetast zijn bij patiënten met het Smith-Kingsmore-syndroom.

Overdrachtspatroon

Het Smith-Kingsmore syndroom volgt een autosomaal dominante overervingspatroon, wat betekent dat één kopie van het gewijzigde gen in elke cel voldoende is om de zeldzame neurologische aandoening te veroorzaken. Meestal is de ziekte het gevolg van nieuwe (de novo) mutaties in het gen die optreden tijdens de vorming van voortplantingscellen (eicellen of sperma) in de ouder van een getroffen patiënt of in de vroege embryonale ontwikkeling. Zelden erven mensen met het Smith-Kingsmore-syndroom het veranderde gen van een niet-aangetaste ouder die alleen een MTOR -genmutatie in zijn sperma- of eicellen heeft. Dit fenomeen staat in medische termen bekend als kiemcel mosaïcisme.

Symptomen

De tekenen van het Smith-Kingsmore-syndroom komen vaak in de kindertijd tot stand. Soms zijn ze al zichtbaar bij de geboorte of in de eerste zes maanden van het leven. Sommige kenmerken komen vaker voor dan anderen. De specifieke genetische veranderingen variëren, dus de symptomen zijn ook variabel. Niet elke patiënt krijgt te maken met elk symptoom.

Typische tekenen

Patiënten hebben vaak een ontwikkelingsachterstand. Rechtop zitten, lopen, praten enzovoort zijn vertraagd. Ook een milde tot ernstige intellectuele achterstand, macrocefalie / toevallen (ook nachtelijke focale epilepsie) komen tot stand.

Andere tekenen

Andere gerapporteerde symptomen zijn:

Diagnose en onderzoeken

Het Smith-Kingsmore-syndroom is een zeldzame aandoening die bij de meeste artsen niet zo bekend is. De eerste diagnose is gebaseerd op de klinisch aanwezige symptomen. Na het afnemen van een lichamelijk onderzoek en het verzamelen van een gedetailleerde medische familiegeschiedenis, zijn genetische onderzoeken de volgende stap om de ziekte te bevestigen.

Behandeling

Net zoals de meeste andere syndromen bestaat er ook voor deze aandoening geen genezing anno oktober 2020. De arts behandelt eventuele aanwezige symptomen ondersteunend via medicatie, chirurgie, logopedie, fysiotherapie, ergotherapie, revalidatietraining en andere therapieën. Ook hulp(middelen), aanpassingen, ondersteuning en/of begeleidingsvormen zijn mogelijk voor patiënten met dit syndroom.
© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Smith-Magenis syndroom: Neurologische aandoeningSmith-Magenis syndroom: Neurologische aandoeningHet Smith-Magenis syndroom is een genetische aandoening waarbij de patiënt een verstandelijke beperking en andere mental…
Aase-Smith-syndroom: Afwijkingen bloed (anemie) en duimenAase-Smith-syndroom: Afwijkingen bloed (anemie) en duimenHet Aase-Smith-syndroom is een zeldzame erfelijke aandoening die zich kenmerkt door misvormingen van de duim, hypoplasti…
Renpenning-syndroom: Verstandelijke handicap bij mannenRenpenning-syndroom: Verstandelijke handicap bij mannenHet Renpenning-syndroom is een erfelijke aandoening die vrijwel uitsluitend mannen treft. Een vertraagde ontwikkeling, e…
Feingold-syndroom: Craniofaciale afwijkingFeingold-syndroom: Craniofaciale afwijkingHet Feingold-syndroom kenmerkt zich door microcefalie (een klein hoofd) in combinatie met afwijkingen aan ledematen, de…

Pustuleuze psoriasis: Huidziekte met witte bultjes met pusPustuleuze psoriasis: Huidziekte met witte bultjes met pusPustuleuze psoriasis (pustulaire psoriasis) is een zeldzaam type van psoriasis, een chronische huidziekte waarbij een sc…
Erythrodermische psoriasis: Wijdverspreide rode huiduitslagErythrodermische psoriasis: Wijdverspreide rode huiduitslagErythrodermische psoriasis is een zeldzaam maar zeer ernstig type psoriasis. Bij deze huidziekte heeft de patiënt een wi…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 31 januari 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Common features, https://smithkingsmore.org/common-features/
  • How is SKS diagnosed?, https://smithkingsmore.org/how-is-smith-kingsmore-syndrome-diagnosed/
  • Smith-Kingsmore syndrome, https://ghr.nlm.nih.gov/condition/smith-kingsmore-syndrome
  • Smith-Kingsmore syndrome, https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/13636/smith-kingsmore-syndrome
  • What is SKS? (Some Science), https://smithkingsmore.org/what-is-smith-kingsmore-syndrome/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.