Lachen: Voordelen voor de gezondheid van een lach (lachbui)

Lachen: Voordelen voor de gezondheid van een lach (lachbui) Een komische scène uit een serie op de televisie, om een grappige video op Youtube of om een actie van een huisdier zijn enkele voorbeelden van acties waarbij mensen zich goed voelen en gaan lachen. Een lach doet chemicaliën in de hersenen vrijkomen waardoor uiteindelijk de gezondheid verbetert. Lachen is het beste medicijn tegen heel wat gezondheidsproblemen. Een schaterlach verbetert bijvoorbeeld de ademhaling, vermindert angst, verlaagt de bloeddruk en verbetert het immuunsysteem.

Ademhaling verbeteren

Ademen is een automatische gebeurtenis waarover mensen niet nadenken. De ademhaling verbeteren zonder zich zelfs maar te realiseren dat hieraan gewerkt wordt, kan gebeuren door te lachen. Een diepe vreugdevolle lach verhoogt de ademhalingssnelheid en het zuurstofverbruik.

Bloed en bloedvaten verbeteren door schaterlach

Bloeddruk verlagen

Een hoge bloeddruk verhoogt het risico op hartaandoeningen en een beroerte. Door te lachen vermindert de kans op deze aandoeningen, want het lachen ontspant het lichaam en verlicht heel wat opgehoopte stress en spanning.

Bloedtoevoer naar het hart verhogen

Lachen verhoogt onmiddellijk de bloedtoevoer naar het hart. Een regelmatige schaterlach verlaagt zelfs het risico op hartgerelateerde aandoeningen.

Bloedvatfunctie verbeteren

De bloedvaten hebben één hoofdtaak met name bloed door het lichaam transporteren en alles goed laten stromen. Door stress vernauwen de bloedvaten mogelijk waardoor de bloedstroom wordt verminderd (vasoconstrictie). Lachen verwijdt de bloedvaten (vasodilatatie), waardoor de hoeveelheid circulerend bloed door het lichaam toeneemt. Lachen verbetert met andere de bloedsomloop.

Immuunsysteem versterken

Voldoende slaap krijgen, regelmatig sporten en veel vitamine D opnemen zijn enkele factoren die het immuunsysteem verbeteren. Ook lachen geeft een boost aan het afweersysteem. Bij mensen die vaak lachen, verminderen stressgerelateerde hormonen in het lichaam. Verder stijgt het aantal geactiveerde T-cellen en natural killer-cellen, een type witte bloedcel dat cruciaal is voor de bescherming van het lichaam tegen tumoren en infecties.

Hersenen en gezondheidsvoordelen van het lachen

Humor maakt de geest ‘los’, waardoor mensen zich meer kunnen ontspannen en zich emotioneel veiliger voelen. Dit geeft de hersenen meer kracht om creatief te zijn. Lachen verbetert voorts de concentratie waardoor mensen productief blijven. Bij het verouderen krijgen mensen sneller te maken met geheugenverlies. Door regelmatig te lachen, verminderen deze symptomen. Lachen zorgt er bovendien voor dat mensen meer helder kunnen denken. Mensen die enkele minuten lachen met een serie op de televisie, zijn tot slot beter in staat om problemen op te lossen dan mensen die niet lachen. Regelmatig in de lach schieten is met andere woorden uitstekend voor de hersengezondheid.

Ontstekingen verminderen

Een hartaanval treedt op wanneer een bloedstolsel voorkomt dat de bloedstroom het hart bereikt. Mensen met diabetes mellitus (suikerziekte) lopen een groter risico op een hartaanval. Lachen gebruikt als onderdeel van diabeteszorg helpt bij het verhogen van de goede cholesterol in het lichaam en het verminderen van ontstekingen, waardoor het hart de hartgezondheid verbetert.

Pijndrempel verhogen

Regelmatig lachen verhoogt de pijndrempel. Tussen de feel-good-endorfines die in het lichaam worden vrijgegeven en de diepe ademhalingen, ontspannen de spieren. Hierdoor voelen mensen minder snel pijn.

Psychisch welzijn verbeteren

Angst verminderen

Lachen speelt een belangrijke rol in het verminderen van angst.

Depressie bestrijden

Patiënten met een depressie die regelmatig lachen, merken dat hun gemoedstoestand en het zelfrespect verbeteren.

Omgaan met moeilijke situaties

Omgaan met moeilijke situaties verloopt beter wanneer mensen lachen. Humor helpt mensen omgaan met schrijnende zaken, taboe en gênante omstandigheden. Het helpt bijvoorbeeld om kanker het hoofd te bieden.

Stress verminderen

Glimlachen vermindert onmiddellijk de stressreactie van het lichaam waardoor mensen meer tot rust komen. Ook ontstaat hierdoor een sterk verbeterd humeur. De niveaus van cortisol, epinefrine (adrenaline), dopamine en groeihormoon (alleen stresshormonen) verlagen namelijk door regelmatig een lachbui te krijgen.

Woede verminderen

Lachen verlicht de zware last van conflicten, woede, wrok en haat. Kijken naar de grappige kant van deze negatieve emoties doet problemen relativeren en stelt mensen in staat om verder te gaan in het leven, zonder zich vast te houden aan verbittering of wrok.

Sociale voordelen door lachbuien

Een regelmatige lachbui:
 • bevordert het groepsgevoel
 • helpt conflicten op te lossen
 • trekt andere mensen naar zich toe
 • verbetert teamwork
 • versterkt relaties

Uithouding verbeteren door lachbui

Calorieën verbranden

Door te lachen, verbranden mensen meer calorieën. Door tien tot vijftien minuten te lachen verbranden mensen tussen de 10 en 40 calorieën per dag. Het aantal verbrandde calorieën neemt zelfs nog toe wanneer de lach van diep uit de buik komt.

Workout voor het lichaam

Door intens te lachen gebeurt een mini-workout voor het lichaam die vergelijkbaar is met aerobics. Lachen verhoogt de hartslag, de ademhalingssnelheid en het zuurstofverbruik. Deze effecten ontstaan echter enkel tijdens perioden van een intense lachbui.

Zweren genezen

Beenzweren genezen sneller wanneer mensen vaak lachen. Hierdoor verbetert namelijk de bloedstroom in de benen. Mensen met een wonde zouden dus extra moeten lachen, want dit bespoedigt de wondgenezing.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lachtherapie: lach jezelf gezondLachtherapie: lach jezelf gezondDe uitdrukking “lachen is gezond” bestaat niet voor niets. Het is een manier om je even helemaal te ontspannen, je zorge…
Lachtherapie: lachen is gezondLachtherapie: lachen is gezondLachen is leuk, het voelt goed en het is nog gezond ook. Lachen heeft positieve effecten op zowel ons lichaam als op onz…
Waarom baby’s lachen in hun slaapWaarom baby’s lachen in hun slaap‘Waarom lacht mijn baby in zijn slaap?’ is een vraag die elke ouder zich waarschijnlijk weleens heeft afgevraagd. Een sl…
Is lachen gezond?Is lachen gezond?Lachen is gezond. Daar zijn we het al een tijd over eens. Het ontspant de geest en zorgt voor een betere bloedcirculatie…

Wat is rationeel-emotieve therapie en wat kun je ermee?Wat is rationeel-emotieve therapie en wat kun je ermee?Rationeel-emotieve therapie, kortweg RET, is een vorm van psychotherapie en valt binnen de subgroep cognitieve gedragsth…
Zweten is een natuurlijke reactie van het menselijk lichaamZweten is een natuurlijke reactie van het menselijk lichaamTranspiratie of zweten is een natuurlijke én waardevolle reactie van het mensenlichaam. De temperatuur van het menselijk…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Mark Mook Fotografie, Pixabay
 • Geraadpleegd op 13 juli 2019:
 • 10 Impressive Benefits Of Laughter, https://www.organicfacts.net/health-benefits/other/health-benefits-of-laughter.html
 • 20 Crazy Health Benefits of Laughter—No Joke!, https://bestlifeonline.com/health-benefits-laughter/
 • 8 Health Benefits Of Laughing Out Loud That You Should Know About, https://www.scoopwhoop.com/laughing-health-benefits/
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Laughter is the Best Medicine, https://www.helpguide.org/articles/mental-health/laughter-is-the-best-medicine.htm
 • The Health Benefits of Laughter, https://www.verywellmind.com/the-stress-management-and-health-benefits-of-laughter-3145084
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 04-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.