Voortijdige bevalling: Gevolgen van te vroeg geboren baby

Voortijdige bevalling: Gevolgen van te vroeg geboren baby Bij ongeveer 12% van de zwangerschappen komt een vroeggeboorte tot stand. Bij een vroegtijdige bevalling komt een baby ter wereld voordat hij de tijd heeft gehad om zich volledig te ontwikkelen. Een normale zwangerschap duurt 40 weken en van een voortijdige bevalling is sprake wanneer de baby tussen 20 en 37 weken wordt geboren. Dit kent heel wat oorzaken, zoals een infectie, roken of een baarmoeder- of baarmoederhalsprobleem. De voortijdige bevalling heeft op lange en korte termijn mogelijk gevolgen voor de gezondheid van het kind, al heeft de moderne geneeskunde veel manieren om premature baby's te helpen bij de ontwikkeling.

Oorzaken en risicofactoren van vroegtijdige bevalling

Artsen weten ongeveer de helft van de keren niet precies waarom een baby te vroeg wordt geboren.

Aandoeningen

Aandoeningen die leiden tot een voortijdige bevalling zijn onder meer:

Roken vormt een risicofactor voor een vroeggeboorte / Bron: Geralt, PixabayRoken vormt een risicofactor voor een vroeggeboorte / Bron: Geralt, Pixabay

Omgevingsfactoren

Ook enkele omgevingsfactoren zijn geassocieerd met het krijgen van een premature baby:
  • alcohol drinken tijdens de zwangerschap
  • banen die zwaar, fysiek werk vereisen
  • blootstelling aan luchtvervuiling
  • een familiale of persoonlijke geschiedenis van een voortijdige bevalling
  • ernstig ondergewicht of overgewicht op het moment dat de vrouw zwanger werd
  • geen prenatale zorg van een gekwalificeerde beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg
  • het gebruik van cocaïne of andere illegale drugs (drugsmisbruik)
  • huiselijk geweld, seksueel, fysiek, emotioneel misbruik en een gebrek aan sociale steun
  • in-vitrofertilisatie
  • jonger zijn dan 17 jaar of ouder dan 35 jaar
  • roken
  • stressvolle levensgebeurtenissen zoals de dood van een geliefde of huiselijk geweld
  • te snel na een bevalling weer zwanger worden

Symptomen van voortijdige bevalling

Om een vroeggeboorte te stoppen, moet de vrouw de waarschuwingssignalen kennen. Snel handelen maakt vaak een groot verschil. Bij volgende symptomen is meteen advies van een verloskundige nodig:
  • een vaginale bloeding, inclusief een lichte bloeding
  • een verhoogde druk in het bekkengebied of de vagina
  • een verhoogde vaginale afscheiding
  • elke tien minuten of vaker weeën
  • griepachtige symptomen zoals misselijkheid, braken of diarree
  • krampen in de onderbuik of menstruatiekrampen: Deze kunnen aanvoelen als gaspijnen die mogelijk gepaard gaan met diarree.
  • rugpijn, die zich meestal in de onderrug situeert (lage rugpijn): Deze pijn is constant of komt en gaat. De pijn verbetert niet, zelfs niet door een andere houding aan te nemen.
  • vloeistof die lekt uit de vagina

Sommige tekenen zijn moeilijk te onderscheiden van de normale symptomen van een zwangerschap, zoals rugpijn. Het is echter belangrijk om bij twijfel meteen een arts te contacteren.

Diagnose en onderzoeken

De arts bevraagt de zwangere vrouw naar haar medische geschiedenis, inclusief medicijnen die ze tijdens de zwangerschap heeft gebruikt. Hij controleert de hartslag, bloeddruk en temperatuur. Vervolgens plaatst hij een monitor op de buik om de hartslag van de baby en de weeën te controleren. Hij controleert de baarmoederhals om te zien of deze open is. Als de arts zeker weet dat de zwangere vrouw voortijdig gaat bevallen, volgt wellicht een behandeling.

Behandeling van vroeggeboorte

De vrouw krijgt in het ziekenhuis intraveneuze (via een ader) vloeistoffen toegediend. Verder krijgt ze medicatie om de baarmoeder te ontspannen en te stoppen met werken. Ook krijgt de vrouw geneesmiddelen toegediend om de ontwikkeling van de longen van de baby te versnellen. Verder zijn voor de bevalling antibiotica nodig. Als de weeën aan blijven houden en niet kunnen worden gestopt, bereidt de verloskundige of arts zich voor om de baby op de wereld te brengen.

Gevolgen van vroeggeboorte op premature baby

Niet elke te vroeg geboren baby heeft gezondheidsproblemen. Maar sommigen baby’s moeten wel langer in het ziekenhuis blijven dan voldragen baby’s. Ze vertoeven dan op de neonatale intensive care (NICU), waar ze de klok rond kunnen worden behandeld. Hoe vroeger een baby ter wereld komt, hoe vaker en ernstiger de problemen zijn.

Ademen

Ademhalingsproblemen zijn een veel voorkomend probleem voor te vroeg geboren baby’s, omdat de longen nog niet volledig zijn ontwikkeld (pulmonale hypoplasie). De baby heeft mogelijk ademhalingsondersteuning door een machine (ventilatie) nodig. De baby moet zelf kunnen ademen voordat hij mee naar huis mag met de ouders.

Bloed en metabolisme

Ook bloedaandoeningen en problemen met het metabolisme komen tot stand zoals
  • bloedarmoede (dit vereist mogelijk een bloedtransfusie)
  • een onvolwassen nierfunctie
  • een zeer laag of hoog gehalte aan mineralen zoals calcium en stoffen zoals glucose in het bloed
  • geelzucht door de onderontwikkelde lever en onvolgroeide spijsverteringsfunctie

Hart en bloedvaten

Cardiovasculaire problemen komen ook voor bij premature baby’s, zoals:

Lichaamstemperatuur

De baby heeft soms ook moeite om een normale lichaamstemperatuur te houden en moet daarom warm gehouden worden. Artsen gebruiken hiervoor incubators.

Maag en darmen

Doordat de maag en darmen nog niet goed werken, ontstaan voedingsmoeilijkheden doordat een baby nog niet goed kan zuigen en slikken. Verder is de spijsvertering nog niet goed ontwikkeld. Af en toe kampen prematuren met necrotiserende enterocolitis, een ernstige darmaandoening waarbij de weefsels in de darm afsterven.

Voeding

Prematuren hebben soms ook problemen met zuigen en slikken. De arts plaatst dan een naald in een ader waarlangs hij de baby voedt. Het is ook mogelijk dat de te vroeg geboren baby voeding krijgt via een buis die door de neus en keel gaat en doorloopt naar de maag.

Andere geassocieerde problemen bij prematuren

Af en toe ervaren prematuren andere problemen zoals:

Naarmate te vroeg geboren baby’s ouder worden, krijgen ze af en toe te maken met andere problemen, zoals onder andere problemen met het gezichtsvermogen, gehoorverlies, hersenverlamming, autismespectrumstoornis, een verstandelijke handicap, longproblemen en leerstoornissen. Bijna 90% van de baby's die minstens twee kilo wegen (28 weken zwangerschap) doen het echter prima en kampen niet met andere problemen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wonderolie bij zwangerschap en bevallingWonderolie bij zwangerschap en bevallingWonderolie is een middel dat gemaakt wordt van de wonderboom. Het staat bekend als een sterk laxerend middel en is verkr…
Premature bevalling en vroeggeboortePremature bevalling en vroeggeboorteNormaal gesproken duurt een zwangerschap gemiddeld 40 weken. Bevallingen die plaats vinden tussen week 37 en 42 van de z…
Zwangerschap en stressZwangerschap en stressZwangerschap is een tijd van veel veranderingen. Je lichaam, je emoties en het leven van je gezin gaan wijzigen. Je kan…
Vroegtijdige geboorte: wat zijn de herkenningssignalen?Vroegtijdige geboorte: wat zijn de herkenningssignalen?Als moeder wens je dat je kind voldoende is gegroeid, voordat het wordt geboren. Er zijn meerdere aandoeningen of omstan…

Asparagine synthetasedeficiëntie: Ernstige aandoeningAsparagine synthetasedeficiëntie: Ernstige aandoeningAsparagine synthetasedeficiëntie is een neurometabolische aandoening die zich kenmerkt door onder andere een aangeboren…
Maligne hyperthermie: Reactie op anesthesie tijdens operatieMaligne hyperthermie: Reactie op anesthesie tijdens operatieMaligne hyperthermie is een ernstige reactie op bepaalde anesthesiegassen en spierverslappers die de arts gebruikt tijde…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Onbekend, Pexels (bewerkt)
  • Geraadpleegd op 9 december 2018:
  • Causes of Premature Birth, https://www.verywellfamily.com/what-causes-premature-birth-2748461
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Premature Labor, https://www.webmd.com/baby/guide/premature-labor#1
  • Preterm (Premature) Labor and Birth, https://www.acog.org/Patients/FAQs/Preterm-Premature-Labor-and-Birth?IsMobileSet=false
  • Preterm (Premature) Labor: Causes, Signs & How To Prevent?, https://www.momjunction.com/articles/ways-to-prevent-preterm-labour_0079292/#gref
  • Preterm Labor and Birth -- The Basics Explained, https://www.webmd.com/baby/understanding-preterm-labor-birth-basics#2
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 14-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.