Zwangerschap en stress

Zwangerschap en stress Zwangerschap is een tijd van veel veranderingen. Je lichaam, je emoties en het leven van je gezin gaan wijzigen. Je kan deze veranderingen zonder problemen toelaten, maar ze kunnen ook stress aan je leven toevoegen. Stress is vrij gebruikelijk tijdens de zwangerschap. Maar te veel stress kan ongemakkelijk voor je worden. Stress kan slaapproblemen en hoofdpijn veroorzaken, maar kan er ook voor zorgen dat je jouw eetlust verliest of te veel gaat eten.
Bron: Lusi, RgbstockBron: Lusi, Rgbstock

Te hoge stressbelasting tijdens de zwangerschap

Hoge niveaus van stress dat voor een langere tijd blijft aanhouden kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals een te hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Wanneer je zwanger bent, kan dit soort stressbelasting de kansen verhogen op het hebben van een te vroeg geboren baby (geboren vóór de eerste 37 weken van de zwangerschap) of een te laag geboortewicht van de baby. Baby’s die te vroeg worden geboren of te klein zijn hebben een verhoogd risico op gezondheidsproblemen.

Wat veroorzaakt stress tijdens de zwangerschap?

De oorzaken van stress zijn verschillend voor elke vrouw, maar hier zijn een aantal gemeenschappelijke oorzaken tijdens de zwangerschap:

  • Je kan te maken hebben met de ongemakken van zwangerschap, zoals misselijkheid, obstipatie, moeheid of last hebben van rugpijn
  • Je hormonen veranderen, wat kan leiden tot stemmingwisselingen. Stemmingswisselingen kunnen het moeilijker om met stress om te gaan
  • Je kan bezorgd zijn over wat te verwachten tijdens de bevalling, geboorte en hoe je de baby moet gaan verzorgen
  • Als je werkt, zal je jezelf moeten voorbereiden op je tijdelijke verlof
  • Het leven is druk en het heeft soms onverwachte wendingen. Dat stopt niet als je zwanger bent

Bron: Duchesssa, RgbstockBron: Duchesssa, Rgbstock

Welke soorten stress kunnen leiden tot zwangerschap problemen?

Stress is niet altijd slecht. Als je er op de juiste manier mee omgaat kan stress juist leiden tot nieuwe uitdagingen. Regelmatige stress tijdens de zwangerschap, zoals bijvoorbeeld je werk en files in het verkeer, zullen waarschijnlijk geen zwangerschap problemen veroorzaken. Echter kunnen ernstige vormen van stress tijdens de zwangerschap de kansen verhogen van bepaalde problemen, zoals voortijdige geboorte. De meeste vrouwen die ernstige stress tijdens hun zwangerschap hebben kunnen gewoon gezonde baby ’s krijgen. Maar wees voorzichtig als je één van de onstaande vormen van stress ondervindt.

Negatieve gebeurtenissen in het leven

Dit zijn de dingen zoals echtscheiding, ernstige ziekte of overlijden in de familie, of verlies van een baan of huis.

Rampzalige gebeurtenissen

Dit zijn de dingen zoals aardbevingen, orkanen of terroristische aanslagen.

Langdurige stress

Dit type stress kan worden veroorzaakt door financiële problemen, misbruik, ernstige gezondheidsproblemen of depressiviteit. Depressie is een medische aandoening waar sterke gevoelens van verdriet voor langere tijd naar voren komen en er voor kan zorgen dat een persoon geen normaal leven kan leiden.

Racisme

Sommige vrouwen kunnen stress krijgen van racisme tijdens hun leven. Dit kan verklaren waarom de Afro-Amerikaanse vrouwen in de Verenigde Staten meer kans hebben op vroegtijdige geboorte bij hun baby's dan vrouwen van andere afkomst.

Zwangerschapgerelateerde stress

Sommige vrouwen hebben ernstige stress over het feit dat ze zwanger zijn. Ze kunnen bezorgd zijn om een eventuele miskraam, de gezondheid van hun baby of over hoe ze de bevalling gaan ervaren.

Bron: Bies, RgbstockBron: Bies, Rgbstock

Hoe veroorzaakt stress zwangerschap problemen?

Het is nog steeds niet helemaal duidelijk wat de effecten van stress op zwangerschap zijn. Maar bepaalde stressgerelateerde hormonen kunnen een rol spelen bij het ontstaan van bepaalde zwangerschapscomplicaties. Ernstige of langdurige stress kan invloed hebben op je immuun systeem, die je tegen infecties beschermt. Dit kan de kans verhogen op het krijgen van een infectie in de baarmoeder. Dit soort infecties kunnen leiden tot voortijdige geboorte. Stress kan ook invloed hebben op hoe je reageert op bepaalde situaties. Sommige vrouwen gaan om met stress door het roken sigaretten, alcohol drinken of het gebruiken van drugs, die tot ernstige zwangerschap problemen kunnen leiden.

Hoe kunt je stress verminderen tijdens de zwangerschap?

Hier zijn een aantal manieren om stress te verminderen:

  • Probeer erachter te komen waardoor de stress aanwezig is en probeer er met iemand over te praten.
  • Weet dat de ongemakken van de zwangerschap slechts van tijdelijke aard zullen zijn. Vraag je huisarts hoe je met deze ongemakken kan omgaan.
  • Blijf gezond en fit. Eet gezond voedsel, zorg voor voldoende slaap en beweging. De juiste oefeningen kunnen bijdragen aan het verminderen van stress en helpen tevens het voorkomen van ongemakken tijdens je zwangerschap.
  • Verminder activiteiten die je niet hoeft te doen.
  • Zorg dat je een goed wordt ondersteund door je partner, familie en vrienden.
  • Vraag om hulp van mensen die je vertrouwt. Accepteer als je hulp krijgt aangeboden. Bijvoorbeeld met hulp in je huishouden of iemand die met je meegaat als je ergens naar toe moet.
  • Probeer ontspanningsactiviteiten, zoals yoga of meditatie.
  • Leer meer over de zwangerschap, zodat je weet wat je verwachten tijdens de bevalling en de periode daaropvolgend. De ademhaling en ontspanning technieken die u in een klas leert zijn bijvoorbeeld ook erg belangrijk.
  • Als je druk bezig bent, zorg dan dat je goed vooruit kan plannen.
  • Als je denkt je misschien depressief bent, bespreek dit dan met een huisarts of psycholoog. Er zijn vele manieren om te gaan met een depressie. Vroegtijdige behandeling kunnen zekerr helpen tijdens je zwangerschap.

Lees verder

© 2012 - 2024 Mayorfrits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ik ben over tijd, Ben ik zwanger?Ik ben over tijd, Ben ik zwanger?Elke vrouw zal andere verschijnselen hebben welke aangeven dat ze zwanger is. Het meest voorkomende teken is een latere…
Zwanger en stressZwanger en stressZwanger en stress: gaan die twee wel samen? Ruim 30 procent van alle zwangere vrouwen heeft last van angstgevoelens en d…
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…
Zwangerschap: dingen die je maar beter kunt vermijdenZwangerschap: dingen die je maar beter kunt vermijdenVeel vrouwen die zwanger willen worden, of zwanger zijn, zijn bewust bezig met hun gezondheid. In dit artikel gaan we ve…

Wat is de beste leeftijd om zwanger te worden?Wat is de beste leeftijd om zwanger te worden?Zowel vrouwen van twintig, dertig of veertig kunnen de wens hebben om zwanger te worden en een kindje te krijgen. Welke…
Wanneer vruchtbaar, eisprong, testen, innesteling, bevallingWanneer vruchtbaar, eisprong, testen, innesteling, bevallingWanneer je zwanger wilt worden heb je te maken met diverse data waarmee je rekening moet houden. Lees in dit artikel wan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Graphic-girl, Rgbstock
  • www.gezondheidsnet.nl
  • www.gezondheidsplein.nl
  • Afbeelding bron 1: Lusi, Rgbstock
  • Afbeelding bron 2: Duchesssa, Rgbstock
  • Afbeelding bron 3: Bies, Rgbstock
Mayorfrits (220 artikelen)
Gepubliceerd: 30-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.