Meervoudige zwangerschap: Complicaties moeder en foetus/baby

Meervoudige zwangerschap: Complicaties moeder en foetus/baby Een meerlingenzwangerschap (meervoudige zwangerschap) vindt plaats wanneer een vrouw zwanger is van twee of meer foetussen. Tweelingen zijn het meest voorkomende type meerlingenzwangerschap. Dit type zwangerschap verhoogt het risico op problemen tijdens en na de zwangerschap. Complicaties bij de moeder zijn bijvoorbeeld bloedarmoede, een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap en een keizersnede. Ook bij de foetus in de baarmoeder of de baby ontstaan soms gezondheidsproblemen, zoals een abnormale foetale positie of een hersenverlamming. Een multidisciplinair team volgt de moeder en de foetus nauwlettend op en helpt om deze risico's te verminderen.

Aangeboren afwijkingen bij baby

Wanneer meerdere baby’s geboren worden uit een zwangerschap, verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen, waaronder neurale buisdefecten zoals spina bifida (open rug) en ook spijsverteringsproblemen en hartafwijkingen.

Abnormale foetale positie (stuitligging of transversaal)

Meer dan één foetus in de baarmoeder vergroot de kans dat één van de foetussen niet in staat zal zijn om het hoofd naar beneden te draaien. Een stuitligging of transversale presentatie verhoogt de kans op een keizersnede.

Bloedarmoede bij meerlingenzwangerschap

Bloedarmoede komt vaker voor bij meervoudige zwangerschappen dan bij een enkele zwangerschap.

Bloedverlies bij moeder na bevalling

Vrouwen hebben ook een grotere kans op zwaar bloedverlies na de bevalling. Dit resulteert uit het grote placenta-gebied en de erg opgezette baarmoeder.

Cerebrale parese (hersenverlamming)

Hersenverlamming komt vaker voor bij meervoudige geboorten dan enkele geboorten. Dit is waarschijnlijk een complicatie van een vroeggeboorte en een laag geboortegewicht.

Doodgeboorte van foetus

Meerdere foetussen komen ook sneller te overlijden. Doodgeboorten komen vaker voor dan bij baby’s die alleen ter wereld komen.

Keizersnede

Het risico op een keizersnede is hoger bij meer dan één foetus wat vaak het gevolg is van een abnormale positie van de foetus(sen).

Pre-eclampsie (hoge bloeddruk tijdens zwangerschap)

Vrouwen met meerdere foetussen hebben twee tot vijf keer meer kans om een hoge bloeddruk te ontwikkelen tijdens de zwangerschap (pre-eclampsie). Deze aandoening ontwikkelt zich vaak eerder en is ernstiger dan tijdens de zwangerschap met één baby. Een hoge bloeddruk vergroot de kans op het vroegtijdig loskomen van de placenta. Deze aandoening is dodelijk voor moeder en/of kind wanneer de arts dit niet vroeg en snel genoeg behandelt. De behandeling van deze zwangerschapscomplicatie die vaker optreedt bij meervoudige zwangerschappen, bestaat uit medicijnen, rust en een eerdere bevalling van de baby.

Tweelingentransfusiesyndroom

Meerdere embryo’s delen mogelijk dezelfde placenta, met het resulterende risico op het tweelingentransfusiesyndroom. Het tweelingentransfusiesyndroom treedt op bij identieke tweelingen. Bij deze aandoening wordt bloed van de éne foetus naar de andere getransporteerd via bloedvatverbindingen in een gedeelde placenta. Na verloop van tijd ontvangt de ontvangende foetus te veel bloed, waardoor het hart en de bloedvaten overbelast worden en er te veel vruchtwater (polyhydramnion) aanwezig is. De andere foetus krijgt niet genoeg bloed en heeft weinig vruchtwater (oligohydramnion), wat ook ernstige problemen met zich meebrengt.

Vroeggeboorte en laag geboortegewicht

Vroeggeboorte

Baby's geboren uit meerlingzwangerschappen hebben veel meer kans op een vroeggeboorte (geboorte voor 37 weken draagtijd) dan die uit zwangerschappen van maar één foetus. Ongeveer de helft van de tweelingen en meer dan negentig procent van de drielingen komen voortijdig (prematuur) ter wereld. Hoe hoger het aantal foetussen in de zwangerschap, hoe groter het risico op een voortijdige geboorte van de baby. Orale (via de mond ingenomen) betamimetica zijn bepaalde medicijnen die de baarmoeder ontspannen en de geboorte vertragen. Wanneer een zwangere vrouw betamimetica krijgt, heeft de arts meer tijd om steroïden te geven. Dit is nodig zodat de longen van de baby zich kunnen ontwikkelen. Anno december 2019 is het echter niet wetenschappelijk bewezen dat deze aanpak werkt voor vrouwen met tweelingzwangerschappen.

Laag geboortegewicht

Voortijdige geboorten resulteren ook vaak in een lager geboortegewicht in vergelijking met een enkele baby die ter wereld komt. Het lichaam en orgaansysteem van een premature baby is namelijk nog niet volledig ontwikkeld. Deze baby's zijn vaak klein, met een laag geboortegewicht, en ze hebben mogelijk hulp nodig om te ademen, eten, infecties te bestrijden en warm te blijven. Zeer premature baby's, geboren vóór een zwangerschapsduur van 28 weken, zijn bijzonder kwetsbaar. Meerlingen hebben vaak zorg nodig in een neonatale ziekenhuisafdeling intensieve zorgen nadat ze zijn geboren.

Zwangerschapsdiabetes bij meervoudige zwangerschappen

Zwangerschapsdiabetes is een aandoening waarbij de zwangere vrouw een hoog niveau van bloedglucose heeft. Dit schaadt zowel de gezondheid van de moeder als van de baby. Een behandeling is nodig om de bloedsuikerspiegel weer te normaliseren. Dit omvat voedingsaanpassingen, lichaamsbeweging, bloedglucoseniveau-testen en medicatie.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
40+ en zwanger: wat nu?40+ en zwanger: wat nu?De vrouwenemancipatie is doorgebroken en steeds meer vrouwen richten zich eerst op een carrière en dan pas op een gezins…
Alcohol tijdens het begin van de zwangerschap: opgepast!Alcohol tijdens het begin van de zwangerschap: opgepast!"Ach toe, één glaasje kan toch geen kwaad?!": hoewel de heersende opvatting over alcohol drinken tijdens je zwangerschap…
Ongewenst zwangerDoor falen van anticonceptie en andere redenen kan het voorkomen dat men ongewenst zwanger raakt. Dit is voor velen een…

Gevoeligheid (intolerantie) voor sulfietenGevoeligheid (intolerantie) voor sulfietenSulfieten (E-nummers E220 t/m E228) zijn chemicaliën die vaak worden gebruikt als conserveermiddelen voor verschillende…
Pijn aan schaambeen: oorzaken en behandeling schaambeenpijnPijn aan schaambeen: oorzaken en behandeling schaambeenpijnDe oorzaken van pijn aan het schaambeen of schaambeenpijn (pubalgie) zijn gevarieerd en kunnen ook zeer genderspecifiek…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 8 december 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Complications In A Multiples Pregnancy, https://americanpregnancy.org/multiples/complications/
  • Complications of Multiple Pregnancy, https://www.chop.edu/conditions-diseases/complications-multiple-pregnancy
  • Complications of Multiple Pregnancy, https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=85&ContentID=P08021
  • Complications Of Multiples Pregnancy, https://www.beaumont.org/conditions/multiple-birth-complications
  • Multiple Pregnancies, https://www.winchesterhospital.org/health-library/article?id=101288
Miske (4.039 artikelen)
Gepubliceerd: 09-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.