Gevoeligheid (intolerantie) voor sulfieten
Sulfieten (E-nummers E220 t/m E228) zijn chemicaliën die veelvuldig worden gebruikt als conserveermiddelen in diverse voedingsmiddelen, dranken en medicijnen. Deze stoffen worden ook aangetroffen in cosmetica. Het is belangrijk voor consumenten om te weten dat sulfieten op de etiketten van producten moeten worden vermeld, omdat sommige mensen gevoelig zijn voor deze stoffen. Een gevoeligheid voor sulfieten, vaak aangeduid als een sulfietintolerantie, kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Bij ernstige gevallen kunnen ademhalingsproblemen optreden, wat onmiddellijke medische aandacht vereist. Mensen met sulfietintolerantie doen er goed aan sulfieten te vermijden en voorzorgsmaatregelen te nemen om reacties te voorkomen.
Bronnen van sulfieten
Sulfieten kunnen worden aangetroffen in medicijnen, voedingsmiddelen, dranken en cosmetica.
Veel medicijnen bevatten sulfieten als conserveermiddel. /
Bron: Stevepb, PixabayMedicatie
Sulfieten worden toegevoegd aan veel voorgeschreven en vrij verkrijgbare
medicijnen. Enkele voorbeelden zijn:
Patiënten moeten zorgvuldig het etiket van hun medicatie controleren. Bij vragen of zorgen kunnen zij het beste contact opnemen met hun arts of apotheker.
Voedingsmiddelen en dranken
Sulfieten kunnen van nature aanwezig zijn of worden toegevoegd aan verschillende producten, waaronder:
- Augurken, saus, olijven, slasaus
- Bier, wijn, frisdranken
- Frieten en ander voedsel gemaakt van geschilde aardappelen, zoals instant aardappelpuree
- Fruit- of groentesap
- Garnalen, kreeft, sint-jakobsschelpen
- Gedroogd fruit
- Ingeblikt fruit of groenten
- Koekjes, crackers, taartbodem, pizzabodem
- Noedels of rijstmixen, gedroogde soepmixen
- Siroop en fruittoppings
Het is cruciaal voor mensen met een sulfietgevoeligheid om altijd het voedingsetiket te controleren.
Terminologie van sulfietgevoeligheid
Hoewel mensen vaak spreken van een sulfietallergie, is dit in feite een sulfietintolerantie. Bij een allergie is het immuunsysteem betrokken, terwijl bij een intolerantie het immuunsysteem niet direct betrokken is.
Oorzaken van sulfietgevoeligheid
De exacte oorzaken van sulfietgevoeligheid zijn nog niet volledig begrepen anno augustus 2024. Onderzoek naar de triggers en mechanismen van sulfietintolerantie is nog gaande.
Risicofactoren voor sulfietgevoeligheid
Sulfietgevoeligheid komt relatief zelden voor, maar mensen met astma lopen een verhoogd risico op een reactie op sulfieten.
Symptomen van sulfietgevoeligheid
De symptomen van sulfietgevoeligheid kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen de volgende vormen aannemen:
- Huid: jeukende huid, huiduitslag, netelroos, angio-oedeem (zwelling van diepere huidlagen), contactdermatitis
- Luchtwegen, longen en hart: niezen, astma, duizeligheid, hartkloppingen, ademhalingsproblemen, piepende ademhaling, hoesten, kortademigheid, beklemming op de borst
- Maag en darmen: maagkrampen, misselijkheid, braken, buikpijn, diarree
In ernstige gevallen kan een levensbedreigende reactie optreden, bekend als
anafylactische shock (anafylaxie), waarbij de patiënt moeite heeft met ademhalen en een plotselinge bloeddrukdaling en
shock kan ervaren.
Diagnose en onderzoeken
Een allergoloog stelt de diagnose sulfietgevoeligheid door middel van een voedseluitdagingstest. Hierbij krijgt de patiënt in een gecontroleerde ziekenhuisomgeving een zeer kleine hoeveelheid sulfieten toegediend, waarna de arts de patiënt nauwlettend observeert. Indien er geen symptomen optreden, wordt de hoeveelheid sulfieten geleidelijk verhoogd. Bij symptomen krijgt de patiënt onmiddellijk medicatie om de reactie te verhelpen. Verdere onderzoeken kunnen nodig zijn om de longfunctie te controleren.
Behandeling van sulfietgevoeligheid
Een diëtist of voedingsdeskundige kan patiënten voorzien van advies over voeding en het vermijden van sulfieten om overgevoeligheidsreacties te voorkomen. Bij ernstige symptomen is het cruciaal om onmiddellijk medische hulp te zoeken.
Preventie van sulfietintolerantie
Het lezen van etiketten is essentieel voor patiënten met sulfietgevoeligheid. Ze moeten sulfieten in hun dieet en producten vermijden. Het is ook aanbevolen om altijd noodmedicatie bij te hebben als men eerder heeft gereageerd met anafylaxie. Het dragen van een medische waarschuwingsarmband kan ook nuttig zijn om omstanders te informeren over de sulfietintolerantie.
Conclusie
Sulfieten zijn veelvoorkomende conserveermiddelen die in een breed scala van producten voorkomen. Voor mensen met een sulfietintolerantie is het cruciaal om alert te zijn op de aanwezigheid van sulfieten in hun voeding en medicijnen. Door bewust te zijn van de bronnen en symptomen van sulfietgevoeligheid en door passende voorzorgsmaatregelen te nemen, kunnen de meeste mensen hun blootstelling aan sulfieten minimaliseren en hun gezondheid beschermen.