InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Gevoeligheid (intolerantie) voor sulfieten

Gevoeligheid (intolerantie) voor sulfieten

Gevoeligheid (intolerantie) voor sulfieten Sulfieten (E-nummers E220 t/m E228) zijn chemicaliën die vaak worden gebruikt als conserveermiddelen voor verschillende soorten voedingsmiddelen en dranken. Bovendien bevatten sommige medicijnen sulfieten, wat dan nodig is om de medicijnen stabiel en effectief te houden. Sulfieten bevinden zich eveneens in cosmetica. Bedrijven moeten op hun etiketten plaatsen dat het voedingsmiddel, de drank of het geneesmiddel sulfieten bevat, omdat sommige patiënten op deze stof gevoelig reageren. Zij lijden aan een gevoeligheid (intolerantie) voor sulfiet. Problemen aan de huid, de spijsvertering en het hart en de longen komen mogelijk tot uiting. In ernstige gevallen ontstaan ademhalingsproblemen. Een snelle behandeling is noodzakelijk. Patiënten met dit type intolerantie vermijden het beste sulfieten. Enkele tips voorkomen tot slot een nieuwe overgevoeligheidsreactie.

Bronnen van sulfieten

Sulfieten bevinden zich in medicijnen, voedingsmiddelen en dranken alsook in cosmetica.

Diverse medicijnen bevatten sulfieten / Bron: Stevepb, PixabayDiverse medicijnen bevatten sulfieten / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicatie

Sulfieten worden toegevoegd aan veel voorgeschreven en vrij verkrijgbare medicijnen:

Patiënten lezen best zorgvuldig het etiket van het geneesmiddel. Hebben patiënten vragen of wensen ze advies, dan nemen ze contact op met de arts of apotheker.

Voedingsmiddelen en dranken

Veel producten bevatten mogelijk van nature aanwezige of toegevoegde (E-nummers E-220 t/m E-228) sulfieten zoals bijvoorbeeld:
  • augurken, saus, olijven, slasaus
  • bier, wijn, frisdranken
  • frieten en ander voedsel gemaakt met geschilde aardappelen zoals instant aardappelpuree
  • fruit- of groentesap
  • garnalen, kreeft, sint-jakobsschelpen
  • gedroogd fruit
  • ingeblikt fruit of groenten
  • koekjes, crackers, taartbodem, pizzabodem
  • noedels of rijstmixen, gedroogde soepmixen
  • siroop en fruit toppings

Mensen moeten steeds het voedingsetiket controleren wanneer ze kampen met een gevoeligheid voor sulfieten.

Terminologie van gevoeligheid voor sulfiet

Mensen spreken meestal over een sulfietallergie. In principe is echter sprake van een overgevoeligheidsreactie voor sulfieten (intolerantie voor sulfiet). Het immuunsysteem is namelijk steeds betrokken bij een allergie en dit is niet het geval wanneer een overgevoeligheidsreactie tot stand komt.

Oorzaken van overgevoeligheidsreactie op sulfieten

De oorzaak van een gevoeligheid voor deze chemicaliën is niet bekend anno december 2019.

Risicofactoren van type intolerantiereactie

Een gevoeligheid voor sulfiet komt zelden tot stand. Patiënten met astma lopen een verhoogd risico op een reactie op deze chemicaliën.

Symptomen

Sommige patiënten reageren gevoelig op sulfieten en kampen met overgevoeligheidsreactie na het consumeren of aanbrengen van dit conserveermiddel. De milde tot ernstige symptomen variëren en bestaan uit:

In extreme situaties ontstaat een levensbedreigende overgevoeligheidsreactie in het hele lichaam, die in medische termen bekend staat als een anafylactische shock (anafylaxie). Hierbij kan een patiënt niet ademen en ontstaat een plotse bloeddrukdaling en een shock.

Diagnose en onderzoeken

De diagnose van een gevoeligheid voor sulfiet wordt gesteld door een allergoloog. Hij voert namelijk een voedseluitdagingstest uit. De patiënt krijgt bij dit type intolerantiereactie dan een zeer kleine hoeveelheid sulfieten in het ziekenhuis toegediend. Vervolgens volgt de arts hem nauwlettend op om elke mogelijke reactie meteen op te sporen. Als een patiënt geen symptomen heeft, verhoogt de arts langzaam de hoeveelheid die de patiënt krijgt toegediend. Als een patiënt een reactie krijgt, krijgt de patiënt medicijnen om de symptomen om te keren. Ook zijn dan onderzoeken nodig om de longfunctie te controleren.

Behandeling van gevoelige reactie op chemicaliën

De diëtist of voedingsdeskundige geeft de patiënt voorts voedingstips en adviezen inzake het voorkomen van overgevoeligheidsreacties. Bij tekenen van een ernstige overgevoeligheidsreactie, is onmiddellijk medische hulp nodig.

Preventie van intolerantie voor sulfiet

Het etiket lezen is altijd belangrijk wanneer patiënten gevoelig reageren op sulfieten. Patiënten moeten deze chemicaliën vermijden. Verder kunnen patiënten het beste voorbereid zijn. Ze moeten altijd noodmedicatie meenemen wanneer ze ooit al eens te maken hebben gekregen met anafylaxie. Verder is het aanbevolen om een medische waarschuwingsarmband te dragen zodat mensen in de omgeving gewaarschuwd kunnen worden dat de patiënt lijdt aan een intolerantiereactie.
© 2019 - 2020 Miske, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Sulfiet in wijn en allergische klachtenSulfiet in wijn en allergische klachtenHeb je wel eens na het drinken van wijn rode vlekken in het gezicht gekregen of jeukbultjes? Misschien heb je er nooit b…
Voedselallergie: Vormen, symptomen en behandelingHet aantal mensen met een voedselallergie neemt toe. Voedselallergieën kunnen tijdens je leven spontaan ontstaan en veel…
Hyperactiviteit en ADHD bij kinderenZelfs een kleine mate van hyperactiviteit bij een kind, kan veel verstoringen veroorzaken, zowel thuis als op school. Wa…
Intolerantie en overgevoeligheid voor lactoseIntolerantie en overgevoeligheid voor lactoseBij een allergie is er sprake van een te heftige reactie van het lichaam op een normale stof, ook wel allergeen genoemd,…
Inversietrauma oftewel verstuikte enkelEen inversietrauma of verstuikte enkel komt vaak bij sporters voor. Wat er nu precies gebeurt en wat er aangedaan is, we…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pethabxjiyg, Flickr (CC0)
  • Geraadpleegd op 8 december 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Could You Be Allergic to Sulfites?, https://www.winchesterhospital.org/health-library/article?id=644494
  • Intolerantie voor Sulfiet, https://www.allergiedietisten.com/voedings-allergie/intolerantie-voor-sulfiet/
  • Sulfiet, https://www.voedselallergie.nl/allergenen/sulfiet.html
  • Sulfite allergy, https://www.news-medical.net/health/Sulfite-Allergy.aspx
  • Sulfite Sensitivity, https://www.allergy.org.au/patients/other-allergy/sulfite-allergy
  • What Is Sulfite Sensitivity?, https://www.webmd.com/allergies/sulfite-sensitivity
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay

Reageer op het artikel "Gevoeligheid (intolerantie) voor sulfieten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Miske
Laatste update: 27-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Allergieën
Bronnen en referenties: 10
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!