Gevoeligheid (intolerantie) voor sulfieten

Gevoeligheid (intolerantie) voor sulfieten Sulfieten (E-nummers E220 t/m E228) zijn chemicaliën die veelvuldig worden gebruikt als conserveermiddelen in diverse voedingsmiddelen, dranken en medicijnen. Deze stoffen worden ook aangetroffen in cosmetica. Het is belangrijk voor consumenten om te weten dat sulfieten op de etiketten van producten moeten worden vermeld, omdat sommige mensen gevoelig zijn voor deze stoffen. Een gevoeligheid voor sulfieten, vaak aangeduid als een sulfietintolerantie, kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Bij ernstige gevallen kunnen ademhalingsproblemen optreden, wat onmiddellijke medische aandacht vereist. Mensen met sulfietintolerantie doen er goed aan sulfieten te vermijden en voorzorgsmaatregelen te nemen om reacties te voorkomen.

Bronnen van sulfieten

Sulfieten kunnen worden aangetroffen in medicijnen, voedingsmiddelen, dranken en cosmetica.

Veel medicijnen bevatten sulfieten als conserveermiddel. / Bron: Stevepb, PixabayVeel medicijnen bevatten sulfieten als conserveermiddel. / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicatie

Sulfieten worden toegevoegd aan veel voorgeschreven en vrij verkrijgbare medicijnen. Enkele voorbeelden zijn:
Patiënten moeten zorgvuldig het etiket van hun medicatie controleren. Bij vragen of zorgen kunnen zij het beste contact opnemen met hun arts of apotheker.

Voedingsmiddelen en dranken

Sulfieten kunnen van nature aanwezig zijn of worden toegevoegd aan verschillende producten, waaronder:
  • Augurken, saus, olijven, slasaus
  • Bier, wijn, frisdranken
  • Frieten en ander voedsel gemaakt van geschilde aardappelen, zoals instant aardappelpuree
  • Fruit- of groentesap
  • Garnalen, kreeft, sint-jakobsschelpen
  • Gedroogd fruit
  • Ingeblikt fruit of groenten
  • Koekjes, crackers, taartbodem, pizzabodem
  • Noedels of rijstmixen, gedroogde soepmixen
  • Siroop en fruittoppings
Het is cruciaal voor mensen met een sulfietgevoeligheid om altijd het voedingsetiket te controleren.

Terminologie van sulfietgevoeligheid

Hoewel mensen vaak spreken van een sulfietallergie, is dit in feite een sulfietintolerantie. Bij een allergie is het immuunsysteem betrokken, terwijl bij een intolerantie het immuunsysteem niet direct betrokken is.

Oorzaken van sulfietgevoeligheid

De exacte oorzaken van sulfietgevoeligheid zijn nog niet volledig begrepen anno augustus 2024. Onderzoek naar de triggers en mechanismen van sulfietintolerantie is nog gaande.

Risicofactoren voor sulfietgevoeligheid

Sulfietgevoeligheid komt relatief zelden voor, maar mensen met astma lopen een verhoogd risico op een reactie op sulfieten.

Symptomen van sulfietgevoeligheid

De symptomen van sulfietgevoeligheid kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen de volgende vormen aannemen:

In ernstige gevallen kan een levensbedreigende reactie optreden, bekend als anafylactische shock (anafylaxie), waarbij de patiënt moeite heeft met ademhalen en een plotselinge bloeddrukdaling en shock kan ervaren.

Diagnose en onderzoeken

Een allergoloog stelt de diagnose sulfietgevoeligheid door middel van een voedseluitdagingstest. Hierbij krijgt de patiënt in een gecontroleerde ziekenhuisomgeving een zeer kleine hoeveelheid sulfieten toegediend, waarna de arts de patiënt nauwlettend observeert. Indien er geen symptomen optreden, wordt de hoeveelheid sulfieten geleidelijk verhoogd. Bij symptomen krijgt de patiënt onmiddellijk medicatie om de reactie te verhelpen. Verdere onderzoeken kunnen nodig zijn om de longfunctie te controleren.

Behandeling van sulfietgevoeligheid

Een diëtist of voedingsdeskundige kan patiënten voorzien van advies over voeding en het vermijden van sulfieten om overgevoeligheidsreacties te voorkomen. Bij ernstige symptomen is het cruciaal om onmiddellijk medische hulp te zoeken.

Preventie van sulfietintolerantie

Het lezen van etiketten is essentieel voor patiënten met sulfietgevoeligheid. Ze moeten sulfieten in hun dieet en producten vermijden. Het is ook aanbevolen om altijd noodmedicatie bij te hebben als men eerder heeft gereageerd met anafylaxie. Het dragen van een medische waarschuwingsarmband kan ook nuttig zijn om omstanders te informeren over de sulfietintolerantie.

Conclusie

Sulfieten zijn veelvoorkomende conserveermiddelen die in een breed scala van producten voorkomen. Voor mensen met een sulfietintolerantie is het cruciaal om alert te zijn op de aanwezigheid van sulfieten in hun voeding en medicijnen. Door bewust te zijn van de bronnen en symptomen van sulfietgevoeligheid en door passende voorzorgsmaatregelen te nemen, kunnen de meeste mensen hun blootstelling aan sulfieten minimaliseren en hun gezondheid beschermen.
© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sulfiet in wijn en allergische klachtenSulfiet in wijn en allergische klachtenHeb je wel eens na het drinken van wijn rode vlekken in het gezicht gekregen of jeukbultjes? Misschien heb je er nooit b…
Voedselallergie: Vormen, symptomen en behandelingHet aantal mensen met een voedselallergie neemt toe. Voedselallergieën kunnen tijdens je leven spontaan ontstaan en veel…
Hyperactiviteit en ADHD bij kinderenZelfs een kleine mate van hyperactiviteit bij een kind, kan veel verstoringen veroorzaken, zowel thuis als op school. Wa…
Intolerantie en overgevoeligheid voor lactoseIntolerantie en overgevoeligheid voor lactoseBij een allergie is er sprake van een te heftige reactie van het lichaam op een normale stof, ook wel allergeen genoemd,…

Water in oor: symptomen, oorzaken, behandeling en zelfzorgWater in oor: symptomen, oorzaken, behandeling en zelfzorgWater in het oor is een veel voorkomende klacht na het zwemmen, douchen of watersporten. Je hebt dan plotseling het gevo…
Meervoudige zwangerschap: Complicaties moeder en foetus/babyMeervoudige zwangerschap: Complicaties moeder en foetus/babyEen meerlingenzwangerschap (meervoudige zwangerschap) vindt plaats wanneer een vrouw zwanger is van twee of meer foetuss…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pethabxjiyg, Flickr (CC0)
  • Geraadpleegd op 8 december 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Could You Be Allergic to Sulfites?, https://www.winchesterhospital.org/health-library/article?id=644494
  • Intolerantie voor Sulfiet, https://www.allergiedietisten.com/voedings-allergie/intolerantie-voor-sulfiet/
  • Sulfiet, https://www.voedselallergie.nl/allergenen/sulfiet.html
  • Sulfite allergy, https://www.news-medical.net/health/Sulfite-Allergy.aspx
  • Sulfite Sensitivity, https://www.allergy.org.au/patients/other-allergy/sulfite-allergy
  • What Is Sulfite Sensitivity?, https://www.webmd.com/allergies/sulfite-sensitivity
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.