Voedselallergie: Vormen, symptomen en behandeling

Het aantal mensen met een voedselallergie neemt toe. Voedselallergieën kunnen tijdens je leven spontaan ontstaan en veel klachten met zich mee brengen. Je weerstand kan er zodanig van achteruit gaan dat je ziek wordt en blijft. Niet altijd is bekend welke symptomen er met de verschillende vormen van voedselallergie gepaard gaan en wat je er aan kunt doen om zo'n allergie te behandelen. Wat is een voedselallergie, hoe herken je zo'n allergie en hoe kun je voedsel intolerantie behandelen?

Wat is een voedselallergie?

Een voedselallergie is een afwijkende reactie van het immuunsysteem, waarbij er door het lichaam afweerstoffen tegen bepaalde stoffen in voedsel worden aangemaakt. De reactie die dit met zich meebrengt zorgt ervoor dat je je ziek voelt. Zo kunnen bepaalde mensen bijvoorbeeld ziek worden van koemelk, terwijl anderen zonder problemen melk kunnen drinken. Een voedselallergie komt maar liefst bij 2 tot 3% van de volwassen mensen voor en maar een klein deel kent de oorzaak van vaak jarenlange klachten. Een voedselallergie komt nog vaker voor bij kinderen maar kan zich gedurende het leven ook pas op latere leeftijd ontwikkelen.

Wat zijn de meest voorkomende voedselallergieën?

In principe kunnen mensen overgevoelig of allergisch zijn voor veel verschillende typen voedsel. Een aantal allergieën komt echter erg frequent voor. Dat zijn glutenintolerantie en een koemelkallergie. Deze allergieën worden in prevalentie direct gevolgd door de voedselallergie voor vis en schaaldieren. Overgevoeligheid voor pinda's, noten of eieren zijn daarna de meest voorkomende allergieën.

Wat zijn de symptomen van een voedselallergie?

Vaak zorgt een voedselallergie voor jarenlange klachten zonder dat de oorzaak direct duidelijk wordt. Een allergie of overgevoeligheid voor voedsel brengt namelijk zo'n variëteit aan klachten en symptomen met zich mee dat er vaak niet in eerste instantie aan een voedselallergie wordt gedacht. Pas jaren later wordt de oorzaak van de klachten dan pas medisch vastgesteld door een arts en kan er eindelijk iets aan de klachten worden gedaan.

De volgende klachten en symptomen kunnen onder andere voorkomen bij meerdere voedselallergieën en vormen van voedsel intolerantie:
  • Misselijkheid, buikpijn en overgeven
  • Obstipatie of juist diarree
  • Uitslag en eczeem
  • Kortademigheid, astmatische klachten en benauwdheid
  • Ontstoken neus, ogen en keel
  • Oedeem (vochtophoping) op meerdere plaatsen van het lichaam

Diagnose en behandeling van voedselallergie

Het is vaak erg moeilijk om een eenduidige diagnose te stellen voor wat betreft een voedselallergie. Een diëtiste of andere voedingsdeskundige kan steekproefsgewijs voedsel uit het dagelijkse dieet wegstrepen om te kijken welke stof verantwoordelijk is voor de hevige reacties. Ook bestaan er medicijnen en natuurlijke producten die de algemene gevoeligheid voor allergenen doen afnemen. De combinatie van producten die overgevoeligheid doen afnemen en aanpassing van de voeding is zeker een aanrader.

Ook meer alternatieve behandelmethoden (denk aan ayurvedische behandelingen of bioresonantie) kunnen verlichting van de klachten bieden omdat ze op basis van de reacties van het lichaam nauwkeurige diagnoses kunnen stellen over wat er precies aan de hand is. Verder bestaan er ook nog specifieke klinieken die voedselallergieën kunnen behandelen; deze particuliere klinieken zijn meestal gespecialiseerd in een holistische totaalaanpak voor allergieën.
© 2010 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Allergieën: voedselallergieënZon 20 op de 100 volwassenen zeggen last te hebben gehad van een voedselallergie. Als deze 20 mensen echter medisch ond…
Het verschil tussen voedingsallergie en voedingsintolerantieHet verschil tussen voedingsallergie en voedingsintolerantieDe begrippen voedselallergie en voedingsintolerantie worden vaak door elkaar gebruikt. Toch is er een duidelijk verschil…
Voedselallergie baby voorkomen: voeding en andere tipsVoedselallergie baby voorkomen: voeding en andere tipsKoemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie bij baby's. Daarnaast kunnen al jong allergieën ontstaan voor an…

Galstenen: symptomen, oorzaken, behandeling en verwijderenGalstenen: symptomen, oorzaken, behandeling en verwijderenGalstenen bij mannen of vrouwen geven niet altijd duidelijk symptomen, maar er ontstaan klachten wanneer een galsteen kl…
Jicht: symptomen, oorzaak, behandeling en voeding/dieetJicht: symptomen, oorzaak, behandeling en voeding/dieetJicht symptomen bestaan uit een dik, rood en warm worden van het aangedane gewricht. Jicht is een acute en pijnlijke ont…
Bronnen en referenties
  • Stichting Voedselallergie: Ondersteuning bij Voedselovergevoeligheid
  • Allergie en intolerantiebehandeling
  • Behandeling van allergieën: Holistische benadering van voedselallergieën
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 15-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.