Voedselallergie baby voorkomen: voeding en andere tips

Voedselallergie baby voorkomen: voeding en andere tips Koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie bij baby's. Daarnaast kunnen al jong allergieën ontstaan voor andere voedingsmiddelen zoals soja, pinda, kippenei of tarwe. Vertoont jouw baby symptomen als veel overgeven, uitslag, het weigeren van de fles en hevige krampjes, dan is de kans aanwezig dat de oorzaak een voedselallergie is. Deze ontwikkelen zich vaak in het eerste levensjaar. Wetenschappers leren echter steeds meer over het voorkomen van voedselallergieën bij baby's en de rol van een goed voedingspatroon.

Baby en voedselallergie


Hoe ontstaat een voedselallergie bij een pasgeborene?

Ouders worden soms al vroeg geconfronteerd met problemen als gevolg van voeding bij hun pasgeborene. Een voedselallergie ontstaat namelijk vaak tijdens het eerste levensjaar. De verklaring hiervoor ligt hem in het feit dat het maagdarmkanaal erg kwetsbaar is zolang het nog niet volgroeid is. De openingen in de darmwand zijn bij kinderen om de 1 jaar nog relatief groot. Brokken eiwit dringen daardoor sneller door tot de bloedbaan, wat het ontstaan van een voedselallergie in de hand werkt.

Bij ongeveer 2 op de 100 kinderen is er sprake van een koemelkallergie. Is dit het geval dan kun je je kindje laten testen op antistoffen. Wanneer deze niet worden aangetroffen houden de problemen meestal niet langer dan een jaar aan. Worden er wel antistoffen aangetroffen dan kan het probleem langer blijven bestaan. Een koemelkallergie kan dus overgaan. Andere allergieën zoals die voor noten, soja en pinda gaan over het algemeen niet over.

Waar kan een baby allemaal allergisch voor zijn?

De meest voorkomende voedselallergieën bij baby's zijn de volgenden:
  • Koemelkallergie
  • Kippenei-allergie
  • Soja-allergie
  • Pinda-allergie
  • Notenallergie
  • Vis-allergie
  • Tarwe-allergie

Welke symptomen kunnen duiden op een voedselallergie bij een baby?

De volgende symptomen zijn indicatief (doch niet uitsluitend wijzend in de richting van een allergie):
  • Veel overgeven
  • Veel huilen
  • Weigeren van de fles
  • Vlekken / uitslag / atopisch eczeem
  • Galbulten
  • Oedeem (vochtophoping)
  • Jeuk
  • (Hevige) darmkrampen / krampjes / kolieken
  • Astma / bronchitis
  • Groeiachterstand

Hoe kun je een voedselallergie bij je baby voorkomen?

Bij het ontstaan van allergieën voor voedsel - evenals andere soorten allergieën - speelt erfelijkheid een belangrijke rol. Sommige zuigelingen hebben hier simpelweg veel aanleg voor. Of er ook daadwerkelijk klachten ontstaan en zo ja, hoe hevig de klachten worden kan echter wel degelijk worden beïnvloed. Een aantal bewuste keuzes kun je als ouders maken om de kans op een allergie in het algemeen te beperken. De volgende tips zijn daarbij erg bruikbaar:
  • Rook niet en drink geen alcohol tijdens de zwangerschap
  • Rook ook na de geboorte niet in de nabijheid van de baby
  • Ventileer goed en zorg voor een minimale hoeveelheid stof in huis
  • Maak gebruik van op 60 graden Celsius wasbare katoenen lakentjes en dekentjes
  • Het vanaf het nulde jaar opgroeien met huisdieren kan bijdragen aan de preventie van allergieën

Preventie allergie en voeding

Naast tips die betrekking hebben op de omgeving kun je ook veel sturen door de keuzes die je maakt met betrekking tot de voeding van je kind. Er zijn al boeken volgeschreven over hoe het geven van borstvoeding weldadig is voor het kind en de kans op het ontwikkelen van kinderziektes tot een minimum kan beperken.

Wetenschappers van de universiteit van Southampton ontdekten bovendien dat het volgen van een specifiek patroon in de voeding ook kan helpen. Wanneer de baby een combinatie van borstvoeding en vast voedsel krijgt vanaf week 17 kan hen dit in hoge mate beschermen tegen voegselallergieën. Vaak stoppen moeder met het geven van borstvoeding nadat is begonnen met vast voedsel. Dit blijkt volgens de onderzoekers dus onterecht. Volgens hen zijn het de bestanddelen van de borstmelk die het immuunsysteem als het ware onderwijzen in het omgaan met vast voedsel en daarom is de combinatie zo belangrijk. De 17e week blijkt bovendien de magische grens te zijn voor het introduceren van vast voedsel. Vanaf dat moment kan het maagdarmstelsel dit namelijk beter aan. De aanname dat borstvoeding bijdraagt aan het voorkomen van een voedselallergie wordt overigens lang niet door alle wetenschappers op dit gebied onderschreven.

Lees verder

© 2013 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voedselallergie: Vormen, symptomen en behandelingHet aantal mensen met een voedselallergie neemt toe. Voedselallergieën kunnen tijdens je leven spontaan ontstaan en veel…
De invloed van borstvoeding op allergieënDe invloed van borstvoeding op allergieënDoor velen wordt beweerd dat het geven van borstvoeding vele positieve gezondheidsvoordelen heeft. Het is dan ook niet v…
Overstrekken baby door koemelkallergieOverstrekken baby door koemelkallergieHet overstrekken bij een baby komt vaak tot uiting met 3 of 4 maanden en kan het gevolg zijn van een koemelkallergie. Bi…
Alternatieven voor melk bij baby'sAlternatieven voor melk bij baby'sWelke alternatieven zijn er voor kinderen met een koemelkallergie? Koemelkallergie is de meest voorkomende vorm van voed…

Geschiedenis van het ideale gewicht en de BMIAls het om gezondheid gaat kom je vaak de termen 'ideaal gewicht' en 'Body Mass Index' (BMI) tegen. Dit artikel gaat in…
Kun je eetgewoonten veranderen?Bij het terugdringen van overgewicht bij kinderen wordt het steeds duidelijker dat slechte eetgewoonten moeten worden ve…
Bronnen en referenties
  • Voedselallergie - http://www.voedselallergie.nl/leven-met-voedselallergie/baby-s-en-kinderen
  • Mail Online (19 november 2013) - http://www.dailymail.co.uk/health/article-2509955/Giving-babies-combination-breast-milk-solids-17-weeks-prevent-developing-food-allergies.html
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 24-09-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.