Het verschil tussen voedingsallergie en voedingsintolerantie

Het verschil tussen voedingsallergie en voedingsintolerantie De begrippen voedselallergie en voedingsintolerantie worden vaak door elkaar gebruikt. Toch is er een duidelijk verschil. Voedingsintolerantie is minder ernstig dan een voedselallergie en ook echt iets anders. Een voedselallergie kan zeer ernstig zijn en ver strekkende gevolgen hebben. Wat is nu het verschil?

Wat is voedingsintolerantie?

Er bestaan verschillende voedingsintoleranties zoals een zuivelintolerantie, een suikerintolerantie of een intolerantie voor gluten. Laten we de bekendste intolerantie, de intolerantie voor lactose eens nader onder de loep nemen. Lactose (ook wel melksuiker genoemd) wordt verteerd door het enzym lactase. Sommige mensen missen dit enzym totaal of maken hiervan te weinig aan. Dit betekent dat de lactose die we binnen krijgen door het eten van melkproducten en aanverwanten niet gesplitst kan worden. Hierdoor wordt de lactose niet opgenomen door ons lichaam. De lactose blijft in onze darmen achter en veroorzaakt overlast zoals winderigheid, buikpijn en buikkrampen.

Ongeveer hetzelfde geldt voor een fructose-intolerantie. Doordat ook hier sprake is van een enzymstoornis worden de vruchtensuikers niet opgenomen en geven ze gistingsklachten in de darmen. Dit levert winderigheid, buikpijn, buikkrampen en diarree op.

Wat is voedselallergie?

Voedingsallergie geeft een heel scala van klachten variërend van jeuk en galbulten tot hele ernstige klachten zoals zwelling en benauwdheidsklachten. Deze klachten kunnen zelfs zodanig zijn dat ze een dodelijke afloop kunnen hebben.

Van de volwassenen in Nederland heeft ongeveer twee procent een voedselallergie. De bekendste en meest voorkomende voedselallergie zijn de allergieën voor pinda's en schaaldieren. In Nederland neemt het aantal mensen met voedingsallergie toe. Kinderen hebben zelfs nog vaker last van een voedingsallergie. Gelukkig is een voedingsallergie bij kinderen vaak van voorbijgaande aard. Bij voedingsallergie speelt net zoals alle andere allergieën erfelijke aanleg een duidelijk rol.

Bij een allergie lijkt er de eerste keer dat de patiënt in aanraking komt met de voedingsstof niets aan de hand. Echter, het lichaam wordt al in staat van paraatheid gebracht en het type E antistof wordt aangemaakt. Deze antistof bindt zich aan de mestcellen in het lichaam zodat ze bij een volgende inname van de voedingsstof hun allergische reacties aan het lichaam kunnen ontlokken. Bij een allergie is dus altijd sprake van een overactief immuunsysteem, waarbij het immuunsysteem actief reageert op onschuldige stoffen.

De levensgevaarlijke vorm van voedselallergie

Vierduizend tot zesduizend mensen in Nederland lijden aan de levensgevaarlijke vorm van voedselallergie. Het eten van bijvoorbeeld pinda's levert ernstige verschijnselen op. Het begint vaak met opgezette lippen, gevolgd door benauwdheid, tintelingen in de tong, zwelling in de keel en daling van de bloeddruk.

Wanneer bekend is dat iemand een levensgevaarlijke vorm van voedselallergie heeft, draagt deze persoon gewoonlijk een autoinjector pen (Epipen) bij zich. Dit is een injectiepen die gevuld is met adrenaline. De injectie is makkelijk te geven, zelfs dwars door de kleding heen. De kant met de naald moet hiervoor op het bovenbeen worden geplaatst. De adrenaline in de injectiepen zorgt voor verwijding van de luchtwegen en vernauwing van de bloedvaten. Hierdoor wordt de ademhaling weer makkelijker en zal de bloeddruk zich weer normaliseren. De patiënt moet hierna wel zo snel mogelijk naar het ziekenhuis worden vervoerd voor aanvullende behandeling.

Er is dus een groot verschil tussen voedselallergie en voedingsintolerantie. Wanneer je deze twee begrippen door elkaar heen gebruikt, loop je de kans dat voedselallergie gebagatelliseerd wordt. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verschil tussen voedselallergie en voedingsintolerantieHet verschil tussen voedselallergie en voedingsintolerantieAls er al geruime tijd klachten ontstaan na het eten van bepaalde voedingsmiddelen en ze blijven steeds terugkeren, dan…
Voedselallergie: Vormen, symptomen en behandelingHet aantal mensen met een voedselallergie neemt toe. Voedselallergieën kunnen tijdens je leven spontaan ontstaan en veel…
Voedselintolerantie: We eten ons ziek!Voedingsintolerantie: ook wel voedselallergie type 3 genoemd, komt veel voor. Het wordt soms verward met een voedsel'all…
Voedselallergie baby voorkomen: voeding en andere tipsVoedselallergie baby voorkomen: voeding en andere tipsKoemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie bij baby's. Daarnaast kunnen al jong allergieën ontstaan voor an…

Psychiatrie door de eeuwen heenPsychiatrie door de eeuwen heenDe voorgeschiedenis van de psychiatrie gaat zon tweeduizend jaar terug. In de laatste 150 jaar zijn echter de meeste on…
Bestrijd winterblues en jetlag met de Philips goLITE BLUBestrijd winterblues en jetlag met de Philips goLITE BLUHeeft u regelmatig behoefte aan extra licht tijdens donkere dagen? Heeft een donkere dag invloed op uw humeur? Lijdt u a…
Bronnen en referenties
  • Artikel in Quest van april 2012
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.