Ongewenst zwanger

Door falen van anticonceptie en andere redenen kan het voorkomen dat men ongewenst zwanger raakt. Dit is voor velen een grote schok. Een ongewenste zwangerschap eindigt in sommige gevallen in een wel gewenste maar ongeplande zwangerschap en in andere gevallen kiest men voor abortus. Abortusklinieken voeren abortus bij een ongewenste zwangerschap uit.

Ongewenst zwanger

Niemand hoopt dat het haar overkomt: een ongewenste zwangerschap. Maar hoe goed je een zwangerschap ook probeert te voorkomen, er kan altijd iets mis gaan waardoor je tóch zwanger bent geraakt terwijl je dit eigenlijk niet wilt. Een gescheurd condoom, een anticonceptiepil die door medicijngebruik niet volledig werkt, een spiraaltje dat verkeerd geplaatst is... Er zijn tal van mogelijkheden waardoor een ongewenste zwangerschap kan ontstaan.

Van ongewenste zwangerschap naar ongeplande zwangerschap

Wanneer je ongewenst zwanger bent geraakt sta je voor een moeilijke keuze: wil je de ongewenste zwangerschap uitdragen of wil je de zwangerschap af laten breken? Voor een aantal vrouwen is de zwangerschap in eerste instantie een grote schok maar later een grote verrassing. Voor andere vrouwen is een zwangerschap ondenkbaar. Omstandigheden spelen hierbij een grote rol.

Ongewenst zwanger: wat nu?

Wanneer je ongewenst zwanger bent en besloten hebt de zwangerschap niet te willen voldragen kan de vrucht weggehaald worden. Er wordt dan gesproken van een abortus. In Nederland mag een abortus tot 24 weken zwangerschap uitgevoerd worden. Er zijn in Nederland diverse abortusklinieken waar men een abortus uit kan laten voeren, verspreid over het gehele land.

Abortus procedure (verzoek)

Wanneer men abortus wilt laten plegen heeft men doorgaans eerst een gesprek met de arts waarin besproken wordt waarom men abortus wilt laten plegen en hoe het kan dat de anticonceptie gefaald heeft. Vervolgens wordt er een echoscopisch onderzoek gedaan om te kijken hoe ver de zwangerschap precies gevorderd is en eventuele complicaties (zoals een buitenbaarmoederlijke zwangerschap) die problemen kunnen veroorzaken bij de abortus te ontdekken. De vrouw is niet verplicht de echo te bekijken en het beeldscherm kan op verzoek weggedraaid worden. Er wordt eveneens een bloedonderzoek gedaan en een SOA-onderzoek.

Abortus wachttijd

Er bestaat een zogenaamde bedenktijd voor abortus. Abortusklinieken mogen geen abortus uitvoeren binnen vijf dagen nadat een vrouw de abortus met de arts besproken heeft. Er zijn echter uitzonderingen op deze regel in noodsituaties mogelijk. De bedenktijd is niet van toepassing bij de zogenaamde overtijdsbehandelingen, welke uitgevoerd worden tot 16 dagen na de uitgebleven verwachte menstruatie. De bedenktijd is in het leven geroepen om vrouwen de beslissing rustig te laten overdenken omdat de ongewenste zwangerschap een enorme schok kan zijn en men erg impulsief kan reageren.

Kosten abortus in abortusklinieken

Wanneer je in Nederland woont en dit aan kunt tonen worden de kosten van abortus in een van de abortusklinieken vergoed. Neem een uittreksel van het persoonsregister van je gemeente naar de abortuskliniek mee zodat je aan kan tonen dat je in Nederland woont.

Zwijgplicht

Abortusklinieken hebben volledige zwijgplicht en mogen dus niemand vertellen dat je een abortus ondergaan hebt. Let wel, dit geldt enkel wanneer je 16 jaar of ouder bent.

Procedure abortus

Wanneer men voorbij de bedenktijd is kan de abortus uitgevoerd worden. Afhankelijk van de exacte zwangerschapsduur kunnen er diverse methoden gebruikt worden. Over het algemeen geldt dat hoe korter men ongewenst zwanger is, hoe kleiner de kans op complicaties. Een abortus kan zowel met medicijnen opgewekt worden als met behulp van instrumenten in gang gezet worden.

<7 weken zwangerschap

De ongewenste zwangerschap kan zowel instrumenteel als met medicatie afgebroken worden. Medicamenteuze abortus lijkt effectiever te zijn in het afbreken van de ongewenste zwangerschap dan instrumentele abortus.

7 - 15 weken zwangerschap

Wanneer men tussen de 7 en 15 weken ongewenst zwanger is, blijken medicamenteuze en instrumentele abortusbehandelingen beide even effectief.

> 15 weken zwangerschap

Wanneer men meer dan 15 weken ongewenst zwanger is kunnen beide methoden gebruikt worden.
© 2010 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Abortus bij jongerenAbortus bij jongerenAls je nog jong bent en je ontdekt dat je ongepland zwanger bent geraakt, staat je wereld op zijn kop. Misschien durf je…
Abortus - Voor, tijdens en na de behandelingAbortus - Voor, tijdens en na de behandelingWanneer je ongewenst zwanger bent heb je de keuze uit drie opties. Je houd het kindje, je staat het kindje af ter adopti…
Het verschil tussen een overtijdsbehandeling en abortusHet verschil tussen een overtijdsbehandeling en abortusAbortus, of het afbreken van de zwangerschap heeft verschillende benamingen. De medische term voor het opzettelijk afbre…
Zwanger en abortusZwanger en abortusOngewenst zwanger: wat nu? Wanneer een zwangerschap totaal onverwacht komt en niet gewenst is, kan er gekozen worden voo…

Menstruatie, de cyclusMenstruatie, de cyclusDe menstruatiecyclus bij de vrouw begint ergens begin van de puberteit en eindigt als ze in de overgang terecht komt, ve…
Apgar-score: gezondheid van de babyApgar-score: gezondheid van de babyDe apgar-score is ontwikkelt door Virginia Apgar. De apgar-score word uitgevoerd één minuut na de geboorte van een baby.…
Bronnen en referenties
  • http://www.vrouwenarts.nl/pagina/left/verloskunde/zwangerschap/vroege_zwangerschap/ongewenst_zwanger
  • http://www.nvsh.nl/anticonceptie/abortus.htm
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 19-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.