Apgar-score: gezondheid van de baby

Apgar-score: gezondheid van de baby De apgar-score is ontwikkelt door Virginia Apgar. De apgar-score word uitgevoerd één minuut na de geboorte van een baby. Het komt bij 1 op de 100 baby's voor dat na vijf minuten de apgar-score lager is dan 4. Veel baby's halen een apgar score van 10. Het volgende overzicht geldt voor de apgar-score.

Virginia Apgar

De apgar-score is ontwikkelt door Virginia Apgar. Virginia werd in westfield town,New Jersey (Amerika) geboren op 7 juni 1909. Zij was de dochter van Helen Clarke Apgar en Charles Emory Apgar. In 1925 ging Virginia zoölogie studeren. Als bijbaantje ving Virginia katten voor laboratoria. Virginia was ook muzikaal: ze bespeelde cello en viool. Virginia wilde van de geneeskunde haar werk maken. Dit was voor deze tijd bijzonder; de geneeskunde was een echte mannenwereld. Ze ging geneeskunde in New York studeren. Van 1933 tot 1936 werd ze intern opgeleid in de Columbia Presbyterian Hospital. Heer leerkracht, die gezien had dat veel vrouwen in de geneeskunde maar moeizaam konden starten met dit werd, adviseerde Virginia om anesthesie te gaan doen. In 1937 en 1937 leerde Virginia alles over anesthesie. In 1938 keerde ze terug naar haar oude opleidingsziekenhuis, en in 1939 behaalde ze haar diploma in de anesthesie. Ze was hiermee de tweede vrouw die dit diploma behaalde. Ze werd afdelingshoofd van de anesthesiee in het Columbia Presbyterian Hospital. In 1948 kreeg ze vanwege de oorlog administratieve taken. In 1949 werd ze als eerste vrouw benoemd tot hoogleraar aan de Universiteit van artsen en chirurgen. Hierna werkte Virginia tien jaar lang op de vrouwenafdeling van het Sloane Ziekenhuis, waar ze zich bezig hield met de evaluatie van pasgeboren baby's. Zo ontwikkelde Virginia een score. In 1959 werd Virginia directeur van een stichting die zich bezig hield met de gezondheid van pasgeboren baby's. De deed mee aan onderzoek naar oorzaken, preventie en behandeling van aangeboren afwijkingen. Ze was daar tot 1974 werkzaam. Op 7 augustus 1974 stierf Virginia. Ze was toen 65 jaar oud.

Apgar-score

De apgar-score werd ontwikkelt door Virginia Apgar in 1949, in 1952 publiceerde ze een verbeterde versie hiervan. De apgar-score word uitgevoerd één minuut na de geboorte van een baby. Hiermee kan men de algemene gezondheid van de baby bepalen. Na vijf minuten word de test nog eens herhaald, en na tien minuten volgt de derde test. De meeste baby's scoren bij de eerste test lager dan bij de tweede en derde test. De test word uitgevoerd door de verloskundige of de gynaecoloog.

Punten

Een baby kan aan de hand van de test 0 tot 10 punten scoren. 0 punten staat voor zeer slecht, 10 punten staat voor uitstekend. Een baby met een score van 0 punten is dood te verklaren. Tussen de 7 en 10 punten is het gemiddelde. Onder de 4 punten is het toch wel noodzakelijk om direct in te grijpen.

Hoe vaak?

Wanneer na de tweede score (dus na vijf minuten) de score lager is dan 8, word deze na 10, 15 en 20 minuten weer herhaald. Net zolang totdat de score 8 of hoger is. Blijft dit uit, dan gaat men bekijken of er medische zorg voor de baby nodig is.

Lager dan 4?

Het komt bij 1 op de 100 baby's voor dat na vijf minuten de apgar-score lager is dan vier. De kans is dan groot dat de baby schade heeft opgelopen of sterft.

Overzicht apgar-score

Het volgende overzicht geldt voor de apgar-score:
 • ademhaling: Geen ademhaling: 0 punten. Onregelmatige ademhaling: 1 punt. Goede ademhaling"2 punten.
 • pols/ hartslag: Geen pols: 0 punten. Minder dan 100slagen per minuut: 1 punt. Meer dan 100 slagen per minuut: 2 punten.
 • spierspanning: Geen spierspanning: 0 punten. Slappe spierspanning: 1 punt. Goede spierspanning: 2 punten.
 • aspect/ gelaat: blauw tot bleke kleur: 0 punten. Blauw bij de extremen (vingers, tenen): 1 punt. Roze van kleur: 2 punten.
 • reactie: Geen reactie op prikkels: 0 punten. Enige beweging: 1 punt. Goede reactie: 2 punten.

Verschil Amerikaanse versie

De Nederlandse versie verschilt in benaming met de Amerikaanse versie. De Amerikaanse versie luidt namelijk:
 • A Activity (activiteit)
 • P Pulse (hartslag)
 • G Grimace (grimas)
 • A Appearance (uiterlijk)
 • R Respiration (ademhaling)

Terwijl de Nederlandse versie luidt:
 • A Ademhaling
 • P Pols- / hartslag
 • G Spierspanning / -tonus
 • A Aspect / kleur
 • R Reactie op prikkels
Het idee is wel gewoon hetzelfde, maar men wou de benaming Apgar wel behouden en dit moet vertaald worden naar de desbetreffende taal.

Geen garantie

De apgar-score geeft geen garantie over de verdere gezondheid van de baby zoals de lichamelijke of mentale gesteldheid. Het geeft aan hoe levendig de baby is. Om te onderzoeken of de baby lichamelijk en geestelijk in orde is, zijn er andere testen.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Apgar-score bij pasgeborenenDe Apgar-score bij pasgeborenenDirect na de geboorte zal je pasgeboren baby aan een aantal tests onderworpen worden. Deze tests controleren de gezondhe…
Wat betekent de APGAR-score bij een pasgeborene?Wat betekent de APGAR-score bij een pasgeborene?Een pasgeborene wordt op verscheidene punten 'beoordeeld' . Op deze manier hebben vroedvrouw en kinderarts een eerste go…
Zwangerschap en sport, een goede combinatie?Het is niet steeds even duidelijk of sport bijdraagt bij een zwangerschap of een goede zwangerschap juist in de weg kan…
IQ: betekenis IQ-scoreIQ: betekenis IQ-scoreHet IQ is een veelgebruikte maatstaf om de intelligentie te meten. IQ-testen bestaan er in vele soorten en maten. De bet…

Ongewenst zwangerDoor falen van anticonceptie en andere redenen kan het voorkomen dat men ongewenst zwanger raakt. Dit is voor velen een…
KunstverlossingKunstverlossingWanneer een natuurlijke bevalling niet vordert, is er vaak een ingreep nodig. Dit om het leven of de gezondheid van de b…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Virginia_Apgar
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 16-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.