Het verschil tussen een overtijdsbehandeling en abortus

Het verschil tussen een overtijdsbehandeling en abortus Abortus, of het afbreken van de zwangerschap heeft verschillende benamingen. De medische term voor het opzettelijk afbreken van een zwangerschap is abortus provocatus. Een overtijdsbehandeling is in feite ook een abortus, maar dan in een zeer vroeg stadium. Wat is het verschil tussen een overtijdsbehandeling en een abortus? Aan het besluit om een abortus te laten uitvoeren gaan vaak veel zorgen en stress vooraf. Eerst de angst om zwanger te zijn, daarna de stress als je ontdekt dat je ongewenst zwanger bent, en tot slot de (vaak) moeilijke beslissing. De behandeling zelf is fysiek niet heel zwaar. Als je ongewenst zwanger bent roept dit vaak veel tegenstrijdige gevoelens op. Als je twijfelt of je wel of geen kind wilt krijgen is het extra moeilijk. Sommige vrouwen laten een abortus uitvoeren onder druk van de omgeving, bijvoorbeeld omdat de partner geen kind wil of wanneer je nog erg jong bent, je ouders willen het niet en zij willen dat je abortus laat plegen. Meestal echter wil een moeder die tot abortus besluit zelf de zwangerschap laten afbreken. Er zijn verschillende manieren om een zwangerschap af te laten breken.

Onbeschermd gevreeën, ben je zwanger?

Ben je de pil vergeten, of hebben jullie verzuimd om een condoom te gebruiken? Dan loop je de kans dat je zwanger raakt. Daarom is het verstandig om meteen actie te ondernemen als je niet ongewenst zwanger wilt raken. De dag nadat je onbeschermd contact gehad hebt kan je de Morning-afterpil gebruiken, deze voorkomt in het merendeel van de gevallen een zwangerschap. De morning-afterpil noemt men ook wel MAP. Je kunt deze pil kopen zonder recept, bij je apotheek. De MAP kan je nog tot ongeveer 72 uur nadat je onbeschermd gevreeën hebt, innemen. De MAP bevat veel hormonen, dus gezond is het niet, maar je voorkomt er in veel gevallen wel een ongewenste zwangerschap mee.

Pil vergeten of condoom gescheurd?

Ook als een condoom gescheurd is of je bent de pil vergeten, kan je ongewenst zwanger raken. Als je twijfelt over de kans op zwangerschap overleg dan met je huisarts. De morning-afterpil voorkomt in veel gevallen een zwangerschap. De hormonen die je binnenkrijgt zorgen ervoor dat een zwangerschap niet tot stand kan komen. De omstandigheden voor een eicel worden door de hormonen in de MAP zeer ongunstig gemaakt om tot een gelaagde bevruchting en innesteling te leiden.

Overtijd na de morning-afterpil

Als je overtijd bent na het slikken van de morning-afterpil kan dit betekenen dat je of door hormonen uit je natuurlijke menstruatiecyclus bent geraakt, of dat je zwanger bent. Doe dus altijd een zwangerschapstest om meer zekerheid te krijgen waarom je menstruatie uitblijft.

Pechspiraaltje laten plaatsen

Een pechspiraaltje wordt ook wel gebruikt om zwangerschap te voorkomen. Het pechspiraaltje is een gewoon spiraaltje wat gebruikt wordt als anticonceptiemiddel. Het heeft zijn naam te danken aan het feit dat men besluit tot het plaatsen van een spiraaltje nadat je onbeschermd gevreeën hebt. Het spiraaltje kan geplaatst worden binnen 5 dagen na onbeschermd vrijen. De kans dat je niet zwanger raakt is dan zeer groot. Het spiraaltje heeft als gevolg dat het voor een bevruchtte eicel niet mogelijk of zeer moeilijk is, om zich in de baarmoederwand te nestelen. Na de plaatsing kiezen veel vrouwen ervoor om het spiraaltje te houden, om ook in de toekomst zwangerschappen te voorkomen.

Wat kan je doen om zwangerschap te voorkomen?

Als je niet zwanger wilt worden zal je een en ander moeten doen om ongewenste zwangerschap te voorkomen. De manieren waarmee je zwangerschap kunt voorkomen en welke het vaakst worden gebruikt, zijn:
  • de pil.
  • condooms.
  • spiraaltje.
  • morning-afterpil (als er iets verkeerd gegaan is).
  • overtijdsbehandeling.
  • abortuspil (dit is onvoldoende effectief en wel risicovol, men kiest er daarom niet vaak voor.

Wat is een overtijdsbehandeling?

Als je zwanger bent en het is te laat voor de MAP of voor een spiraaltje, kan je kiezen voor een zogenaamde overtijdsbehandeling. Deze wordt uitgevoerd bij een positieve zwangerschapstest en als je overtijd bent. De zwangerschap is nog heel pril. Door middel van zuigcurettage wordt de baarmoederwand leeggezogen met een soort medisch stofzuigertje. Het embryo is niet te zien omdat het nog zo klein is. De overtijdsbehandeling wordt in een kliniek uitgevoerd en nadat je ongeveer twee weken overtijd bent. Bij een zwangerschap waarbij een vrouw tussen de 12 en 16 dagen overtijd is, spreekt men van een overtijdbehandeling. Hoe gaat het in zijn werk?
  • De baarmoeder wordt verdoofd door middel van een prik.
  • De baarmoeder wordt met zuigcurettage leeggemaakt.
Deze behandeling duurt niet lang, ongeveer 5 a 10 minuten. Het doet niet heel erg veel pijn maar is te vergelijken met menstruatiepijn. Na de curettage kan je nog een paar dagen vloeien als bij een menstruatie.

Abortus

Een abortus is qua behandeling te vergelijken met een overtijdsbehandeling, maar dan in een veel verder gevorderd stadium van de zwangerschap. Als je moet beslissen of je wel of niet moeder wil worden, en je twijfelt, kan een abortus een emotioneel gebeuren zijn. Vrouwen die een abortus hebben laten plegen kunnen daar ook jaren later nog emotionele klachten van hebben. Het is dus voor een deel van de vrouwen niet alleen een lichamelijke kwestie, maar ook een emotionele ingreep. De zwangerschap wordt onderbroken, maar het gaat dan vaak om een compleet kindje, wat alleen nog niet klaar is om geboren te worden en buiten de baarmoeder te leven. Een abortus kan worden uitgevoerd als een vrouw langer dan 13 weken zwanger is, in Nederland sus tot de 22e a 24e zwangerschapsweek. Artsen gaan over het algemeen uit van een grens van maximaal 22 weken omdat zij op 2 weken de duur van de zwangerschap kunnen bepalen. In ons land is abortus niet verboden. Vroeger toen abortus nog verboden was stierven veel vrouwen omdat ze door ondeskundigen een abortus lieten uitvoeren. De vrouwen bloedden vaak dood of ze stierven aan infecties en bloedvergiftiging en bloedverlies. Een abortus mag in Nederland uitgevoerd worden totdat het kind levensvatbaar zou zijn buiten de baarmoeder bij een te vroege geboorte. Deze grens is voor gezonde ongeboren kinderen op 22 a 24 weken gesteld. De baby is dan al rond de 30 centimeter lang en weegt ruim een pond. Een abortus in zo'n laat stadium is dan ook een steeds terugkerend discussiepunt. Er zijn immers steeds meer vroeggeboren kinderen die met 24 weken geboren werden en die wel in leven bleven na de geboorte.

Twijfel

Als je twijfelt of je moeder wilt worden, praat dan met mensen die je tegenstrijdige gevoelens begrijpen. In onze cultuur vindt men meisjes vaak te jong om moeder te worden, bijvoorbeeld als ze 16, 17 of 18 jaar zijn. Hoewel je op zo'n leeftijd inderdaad al jong moeder zou zijn, is het honderdduizenden jaren de gewoonste zaak van de wereld geweest dat jonge vrouwen op die leeftijd zwanger raakten en kinderen kregen. Vroeger waren er immers geen goede voorbehoedsmiddelen en ook leefden men veel meer in harmonie met de natuur. Wat men nu dus in onze cultuur te jong vindt, was vroeger de gewoonste zaak van de wereld. Het is echter zo dat er ook altijd ongewenste zwangerschappen zijn geweest. Vroeger probeerden vrouwen soms zichzelf te aborteren, of ze lieten het doen door zogenaamde 'engeltjesmaker'. Dit waren aborteurs, meestal zonder medische kennis, die tegen een financiële vergoeding een abortus uitvoerden. Het gevolg was dat veel vrouwen aan een abortus stierven door infecties of nabloedingen. Ook mislukten veel van deze abortussen. Om dit te voorkomen is men abortus door een abortusarts oogluikend gaan toestaan. De mogelijkheid om een zwangerschap te laten onderbreken op een voor de moeder veilige manier is het gevolg van de medische wetenschap. Men kan de behandeling verrichten zonder al te grote risico's voor de moeder. Als je echter twijfelt of je wel een abortus wilt laten uitvoeren, doe je er goed aan om genoeg bedenktijd te nemen. Je kunt een abortus immers niet meer terugdraaien.

Adoptie

Voor vrouwen die geen abortus willen kunnen het kindje afstaan voor adoptie. Het kindje wordt dan geadopteerd door mensen die of zelf geen kinderen kunnen krijgen of die al kinderen hebben maar ook een adoptiekind een mooie jeugd willen geven.
© 2014 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Abortus met de abortuspil (RU486)Abortus met de abortuspil (RU486)Een abortus is altijd een aangrijpende ervaring. Gelukkig is er een alternatief voor de gebruikelijke zuigcurettage, de…
Abortus - Voor, tijdens en na de behandelingAbortus - Voor, tijdens en na de behandelingWanneer je ongewenst zwanger bent heb je de keuze uit drie opties. Je houd het kindje, je staat het kindje af ter adopti…
Zwanger en abortusZwanger en abortusOngewenst zwanger: wat nu? Wanneer een zwangerschap totaal onverwacht komt en niet gewenst is, kan er gekozen worden voo…

Buikpijn in de zwangerschap?Buikpijn in de zwangerschap?Buikpijn tijdens de zwangerschap komt regelmatig voor. Bij een prille zwangerschap hoor je vaak dat de pijn op menstruat…
Hoelang ben ik zwanger? Alles over je cyclus en eisprongHoelang ben ik zwanger? Alles over je cyclus en eisprongMisschien heb je net ontdekt dat je zwanger bent of vermoed je zwanger te zijn. Meteen wil je dan ook weten hoelang je d…
Bronnen en referenties
  • http://abortus.nl/ongewenst-zwanger/mogelijkheden-abortus
  • http://www.nu.nl/politiek/3588793/laat-24-wekengrens-bij-abortus-los.html
  • http://www.volkskrant.nl/archief/leventjes-van-24-weken-aan-een-zijden-draadje~a1038315/
  • https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/abortus/vraag-en-antwoord/abortus-hoeveel-weken
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 14-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.