Zwanger en abortus
Ongewenst zwanger: wat nu? Wanneer een zwangerschap totaal onverwacht komt en niet gewenst is, kan er gekozen worden voor een abortus. Dit is helemaal geen makkelijke keus. Een abortus kan tot een bepaalde zwangerschapsduur worden uitgevoerd. Hoe verloopt een abortus en waar kan je terecht voor een abortus?
Ongewenst zwanger
Een zwangerschap is niet altijd gewenst. Dat klinkt voor sommigen vreemd, maar de zwangere vrouw kan in een fase van haar leven zitten waarin een zwangerschap of een kindje niet passen. Dit kan bijvoorbeeld met de leeftijd te maken hebben: hele jonge vrouwen of juist oudere vrouwen, zijn vaak niet in staat een kind op te voeden. Ook financiële redenen tellen mee. Een kind kost nou eenmaal veel geld. Ook kan het zijn dat de verwekker van het kind er niks mee te maken wil hebben: de zwangere vrouw staat er dan helemaal alleen voor. Lichamelijke klachten kunnen ook een reden zijn om tot abortus over te gaan, zoals ook verkrachting. Kortom: er zijn verschillende redenen die kunnen leiden tot dit besluit.
Niet iedereen is een voorstander van abortus. Je hebt voor-en tegenstanders. Sommige zijn er erg fel op tegen. Dat kan en mag: iedereen mag hierover een eigen mening hebben. Belangrijk is wel om andermans keuze te respecteren. Niemand kan in het leven van een ander kijken en hier over oordelen. Een abortus is daarom een persoonlijke keuze waar de zwangere vrouw goed over nagedacht heeft.
Abortus: wel of niet?
Je bent zwanger, maar je wilt het niet. Je twijfelt. Wel of niet doen? Want een kind kan je nu niet opvoeden. Maar het is wel je eigen kindje. Het kiezen voor een abortus is een vreselijk moeilijke keuze. Hoe langer je wacht met het maken van die keuze, hoe moeilijker het wordt. En zelfs als de keuze uiteindelijk toch is gemaakt, blijf je aan het twijfelen. De eerste stap is om het met de partner te bespreken, of met je ouders of een goede vriend/vriendin. Iemand die te vertrouwen is en geen eigen oordeel klaar heeft. Adviezen als : 'maar als ik jou was..' daar heb je niks aan. Ze zijn namelijk niet jou.
Het helpt om alles op een rijtje te gaan zetten, eventueel op papier: kan je het betalen, en kan je je studie nog afmaken of hoe zit het met je werk? Sta je er alleen voor of helpt iemand je? Hoe oud ben je en hoe zie je de toekomst met kind voor je? Heb je lichamelijke klachten of is het kind verwekt onder bijzondere omstandigheden waardoor je het niet wilt?
In sommige gevallen is de keus snel gemaakt en is de vrouw ook zeker van haar zaak, in sommige gevallen duurt het allemaal wat langer en kan er soms een verkeerde keus gemaakt worden. Daarom heeft de wet wat regels aan abortus gesteld.
Verplichte bedenktijd
Omdat veel vrouwen nogal twijfelen, is er een verplichte bedenktijd van vijf dagen. Dit houdt in dat de vouw eerst naar de abortuskliniek komt en daar een gesprek heeft. Alle voors en tegens van een abortus worden besproken. Daarna gaat de zwangere vrouw naar huis en krijgt vijf dagen om over alles na te denken. Wanneer ze na vijf dagen nog steeds de abortus wil, wordt deze uitgevoerd. Sommige vrouwen bedenken zich binnen deze vijf dagen: de abortus wordt dan niet uitgevoerd. Bij een overtijdbehandeling gelden deze regels niet. Een overtijdbehandeling is een abortus tot 16 dagen overtijd. Een hele vroege abortus dus.
Hoe verloopt een abortus?
Een abortus kan op drie manieren uitgevoerd worden, afhankelijk van de zwangerschapsduur. Vaak kan de vrouw bij een vroege zwangerschap nog kiezen. Hoe verder de zwangerschap gevorderd is, hoe zwaarder een abortus zal worden. Het is daarom belangrijk om niet te lang te wachten met de keuze, maar soms is er geen andere mogelijkheid.
Abortuspil
Deze bestaat uit drie pillen die vaginaal worden ingenomen. De eerste pil wordt in de kliniek ingenomen, en maakt de vrucht los van de baarmoederwand. Hierbij kan al bloedverlies optreden. De tweede pik wordt thuis ingenomen, op de tweede dag. Er worden weeën opgewekt die de vrucht uitdrijven. Dit kan met veel bloedverlies gepaard gaan. De derde pil wordt vier uur later ingenomen. Deze moet altijd ingenomen worden om er zeker van te zijn dat de uitdrijving goed gebeurt. In één op de twintig gevallen verloopt de abortus niet goed: er zal dan alsnog een curettage moeten worden ondergaan. De abortuspil is te gebruiken tot 8 weken na de laatste menstruatie. (8 weken zwangerschap)
Zuigcurettage
Een zuigcurettage wordt uitgevoerd tot ongeveer 12 weken zwangerschap. De vrouw ligt hierbij met haar benen in beugels, en de baarmoedermond wordt plaatselijk verdoofd en gedesinfecteerd. Er wordt een speculum (eendenbek) ingebracht. Een dun slangetje van 6-8 mm wordt ingebracht, daarmee wordt de baarmoeder leeggezogen. Dit duurt enkele minuten. Vooral op het einde kunnen sommige vrouwen wat krampen voelen of een steek. Dit komt door het samentrekken van de baarmoeder.
Een zuigcurettage kan ook onder narcose gebeuren: de vrouw voelt dan helemaal niks. Ze mag hierbij zes uur van te voren niks eten of drinken. Voor de narcose wordt er een infuus ingebracht. Na de behandeling moet de vrouw nog enkele uren in de kliniek of het ziekenhuis blijven.
Abortus vanaf 13 weken zwangerschap
Bij een latere abortus is een zuigcurettage niet meer mogelijk, omdat de vrucht niet door het buisje past. De vrouw ligt ook dit keer met haar benen in de beugels, de baarmoedermond wordt verdoofd en gedesinfecteerd. Het oprekken van de baarmoedermond zal meer nodig zijn. Met instrumenten wordt de vrucht kapot geknepen en in stukken naar buiten getrokken. Met een slangetje worden de resten vervolgens opgezogen. De behandeling duurt ongeveer vijftien minuten.
Ook deze behandeling kan onder narcose gebeuren, waarbij de vrouw slaapt. Vooral bij verder gevorderde zwangerschappen is dit soms fijner. Een narcose kan echter ook een lange nasleep hebben.
Na de abortus
Na de abortus kan er nog enige tijd bloedverlies optreden. Bij het gebruik van een abortuspil kan dit bloedverlies zelfs enige tijd door blijven zetten, meestal tot tien dagen na het gebruik van de abortuspil. Wanneer de bloeding na verloop van tijd verergert, opnieuw begint of niet minder wordt, is dit vaak een teken dat de abortus niet goed is uitgevoerd. Om infecties te voorkomen, moet men zo spoedig mogelijk contact opnemen met de kliniek. Ook wanneer er koorts en buikpijn optreedt, moet dit gemeld worden.
De meeste vrouwen voelen na de abortus weer die twijfel opkomen: ook kan er soms een gevoel van spijt ontstaan. Dit is volkomen normaal en het zal ook enige tijd duren voordat dit gevoel verdwijnt. De keuze die is gemaakt, is een goede keuze. Belangrijk is dat een abortus nooit onder druk of dwang van anderen is uitgevoerd.
Waar een abortus laten uitvoeren?
Een abortus kan uitgevoerd worden in een abortuskliniek of in een ziekenhuis dat hier een vergunning voor heeft. Belangrijk is om een kliniek of ziekenhuis uit te zoeken dat erkend is en een vergunnign heeft. Erkende klinieken zijn aagesloten bij het NGvA.