Zwanger worden: de innestelingsbloeding

Zwanger worden: de innestelingsbloeding De innesteling en de innestelingsbloeding zijn begrippen die wanneer je zwanger worden wilt tijdelijk een belangrijke rol in je leven spelen. Er is echter nog helemaal niet zoveel bekend over de innestelingsbloeding. Internetfora en boeken vertellen je allen iets anders: helderrood bloedverlies is onschuldig, bruin bloedverlies juist niet, een beetje bloedverlies is heel normaal en bloedverlies betekent altijd een miskraam. Wat kan de wetenschap ons over de innestelingsbloeding vertellen?

Het begin van de zwangerschap

Wanneer je zwanger probeert te worden zijn de begrippen eisprong, bevruchting en innesteling begrippen die je leven tijdelijk beheersen. Veel vrouwen gaan met speciale kalenders aan de slag om zo aan de hand van hun menstruatiecyclus hun meest vruchtbare momenten uit te rekenen om de kans op een zwangerschap te vergroten. Maar hoe verhouden de eisprong, de bevruchting en de innesteling zich nu precies tot elkaar?

Normale menstruatiecyclus

De normale menstruatiecyclus speelt een belangrijke rol wanneer je zwanger wilt worden. De gemiddelde menstruatiecyclus bestaat over het algemeen uit 28 dagen. De menstruatiecyclus start op de eerste dag van de menstruatie en stopt de dag voordat men weer ongesteld moet worden. De eisprong, ook wel de ovulatie genoemd, vindt circa veertien dagen voordat je weer ongesteld moet worden plaats, dus ongeveer halverwege je menstruatiecyclus. Tijdens de eisprong komt de rijpe eicel vrij. Vervolgens vindt er om en nabij je eisprong mogelijk een bevruchting plaats. De meest vruchtbare dagen bevinden zich van enkele dagen voor de eisprong tot de dag na de eisprong. Hierna gaat het bevruchte eitje zich na ongeveer een week innestelen in de baarmoeder. Het is echter van belang te noemen dat bij slechts een klein percentage van de vrouwen de menstruatiecyclus een dergelijk patroon volgt. Er zijn onderling namelijk zeer grote verschillen in de duur van de verschillende fasen, waardoor het erg lastig is om op papier uit te rekenen wat je vruchtbare dagen zijn.

Innesteling

De innesteling is het moment waarop de bevruchte eicel via de eileiders de baarmoeder binnenkomt en zich daar in de baarmoederwand "vast zet". De eicel "hapt" zich als het ware in de baarmoederwand. Vanaf daar kan de bevruchte eicel zich verder ontwikkelen tot een volwaardige baby.

Innestelingsbloeding

Sommige vrouwen hebben ten tijde van de innesteling bloedverlies. Over de innestelingsbloeding is nog erg weinig bekend, en er gaan diverse verhalen over in de rondte. Een rondgang over diverse internetfora en websites creëert alleen maar verwarring. De één stelt dat bloedverlies in het begin van de zwangerschap een grote kans op een miskraam betekent, de ander stelt dat bloedverlies tijdens de zwangerschap heel normaal is. Weer een ander stelt dat bloedverlies best normaal is, zolang het maar niet teveel bloedverlies is. Ook over de kleur en textuur van het bloedverlies doen allerlei verhalen de ronde: bruin bloedverlies is oud bloed en zou betekenen dat de baarmoeder zich aan het schoonmaken is, helderrood bloedverlies zou betekenen dat je een miskraam hebt en een lichtroze veegje bloed op het wc papier zou betekenen dat er een klein wondje in de baarmoeder ontstaan is toen de bevruchte eicel zich innestelde. Duidelijk, toch?! Helaas niet, want op vrijwel iedere website vind je wel weer een ander verhaal en een andere verklaring voor het bloedverlies. Ook boeken spreken elkaar regelmatig tegen. Hoe kan dit toch? Je zou toch denken dat men vrij eensgezind is over bloedverlies tijdens de zwangerschap?

Wat zegt de wetenschap over de innestelingsbloeding?

Opvallend genoeg is er echter nog vrij weinig onderzoek gedaan naar vaginaal bloedverlies tijdens de innesteling. Wetenschapper Snell heeft allerlei onderzoeken over vaginaal bloedverlies tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap verzameld en vergeleken. Uit zijn review komt naar voren dat vaginaal bloedverlies in de eerste drie maanden van de zwangerschap bij ongeveer 15% tot 25% van de vrouwen voor komt. Bij ongeveer de helft van de vrouwen is het bloedverlies onschuldig en wordt de zwangerschap niet afgebroken. Snell stelt dat bij sommige vrouwen vaginaal bloedverlies rondom de innesteling voorkomt en dat dit onschuldige bloedverlies veroorzaakt wordt door het "doorboren" van de baarmoederwand door de bevruchte eicel. Dit bloedverlies is slechts een geringe hoeveelheid en kan helderrood van kleur zijn.
Het bloedverlies kan echter ook veroorzaakt worden door een spontane abortus of miskraam of een aandoening, bijvoorbeeld een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Wanneer er sprake van hevig bloedverlies is dat gepaard gaat met koorts, buikpijn of stolsels in het bloed dien je contact op te nemen met een arts voor een onderzoek. Tijdens dit onderzoek wordt de medische geschiedenis van de vrouw uitgebreid bekeken, zoals de leeftijd, eerdere zwangerschappen, de menstruatiecyclus, medicatie en gebruik van voorbehoedsmiddelen. Vervolgens wordt er een inwendig onderzoek uitgevoerd en kan er een laboratoriumonderzoek gedaan worden.

Concluderend is er dus nog weinig bekend over de innestelingsbloeding en hoe deze er uit mag en kan zien. Neem bij twijfel altijd contact op met de arts of je verloskundige, zeker wanneer het bloedverlies gepaard gaat met buikpijn, bloedstolsels en koorts.
© 2011 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Datum innesteling berekenenDatum innesteling berekenenEen van de eerste processen van een zwangerschap is de innesteling. Wanneer vindt deze plaats en kan je het voelen? En h…
Innestelingsbloeding, wat zijn de symptomen?Innestelingsbloeding, wat zijn de symptomen?Wat is een innestelingsbloeding en wat zijn de symptomen of verschijnselen van een innestelingsbloeding? Als er sprake i…
Bloedverlies en zwangerBloedverlies en zwangerBloedverlies tijdens de zwangerschap, aantal weken, bloedingen, kans op miskraam. Bloedverlies komt soms voor tijdens de…
Zwanger: bloedverliesZwanger: bloedverliesZwanger en bloedverlies: de schrik voor iedere zwangere vrouw. Het bloedverlies kan optreden na het vrijen, maar kan ook…

Naweeën: na de bevallingNaweeën: na de bevallingNa iedere bevalling komen ze voor: naweeën. Naweeën zijn nuttig omdat de baarmoeder hiermee de normale vorm weer aanneem…
Zwanger en abortusZwanger en abortusOngewenst zwanger: wat nu? Wanneer een zwangerschap totaal onverwacht komt en niet gewenst is, kan er gekozen worden voo…
Bronnen en referenties
  • Mihma, M., Gangoolyb, S. & Muttukrishnab, S. (2011) The normal menstrual cycle in women. Animal Reproduction Science vol. 124, pag. 229–236
  • Snell, B. J. (2009) Assessment and Management of Bleeding in the First Trimester of Pregnancy. Journal of Midwifery & Women’s Health
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 19-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.